"Szerintem ezzel kapcsolatban érdemes lenne megnézni a T3 magyar kiadását, mert ott teljesen ugyanez a helyzet, az is full magyar gyártmány."
Az is InterCom. De ott azért nem egyedi volt a kiadás, mert akkoriban(2003 vége, 2004 eleje) adták ki szinte az összes eu országban(megnéztem amazonokon), így ott több közük lehetett volna(vagy volt) egymáshoz az egyes verzióknak.
a T2-t viszont már rég kiadták a legtöbb eu országban, csak ebben a "kis-putri" országban nem még.
"Szerencsére ezt régen sem így gondolták, és ma sem állíthatjuk teljesen biztosan, hogy nem fogunk tudni később még több információt kinyerni. Jó az ha ott van az "analóg" is."
Na igen, ez utána nekem is eszembe jutott, ebben igazad van, azért emiatt érdemes megtartani, de úgy elrakva, hogy a legjobban vészelje át a sok évtizedet. :) És alapvetően akkor is az eddigi legmaximálisabb transfert kéne használni helyette. (végülis valamennyire ezt teszik, csak ezek a transferek még messze vannak a maximumtól eléggé, meg eleve még most kezdik egyeltalán igazábol csak digitálisra átvenni a dolgokat, azaz még eléggé az elején van ez végülis)
"RGB --> YUV
Y = 0.299 R + 0.587 G + 0.114 B
U = 0.492 (B - Y)
V = 0.877 (R - Y)"
Vagyis akkor úgy is írhatnánk(kifejtve), hogy:
Y = 0.299 R + 0.587 G + 0.114 B
U = - 0.147108 R - 0.288804 G + 0.435912 B
V = 0.614777 R - 0.514799 G - 0.099978 B
.
Csak gondolom nyilván gyorsabb számolni az előbbi képlettel. (embernek is, gépnek is)
"Ezen azt nyerik, hogy míg az RGB esetében mindhárom komponens egyforma jelentőségű, a YUV esetében a szem érzékenyebb a fényjel (Y) felbontására, mint a színjelek (U,V) felbontására, ezért e két utóbbi mehet kisebb felbontásban, kisebb sávszélességen is."
Magyarán mondva a YUV az inkább emberre szabott mint az RGB. ..Takarékossági szempontból
Közben igy nézegettem ezt az oldalt, és rájöttem, hogy én egész idáig kevertem a YUV-ot a CMY-nal(Cyan-Magenta-Yellow), de most már világos, hogy a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. :D
Szal akkor a YUV-ból az Y az nem Yellow. :D Viszont akkor a három betü minek is a rövidítése?
És akkor ha külön nézzük az Y-t, akkor lényegében a képünk fekete-fehér-re csupaszított verzióját látjuk, míg az U-nál és a V-nél valamilyen színes képet? Amugy ezen az oldalon a mintaképen szintelen mind3 kép, gondolom az U és V -t kifakították.
Asszem fogok csinálni egy ilyen kis progit Delphi-be, ami megmutatja egy kép Y-ját, meg U-ját, meg V-jét külön-külön. :)
De ha jól sejtem a képletből, akkor elvileg az U az ilyen inkább kékes kép lenne, a V meg leginkább pirosas, zöldes.
Az még mindig nem világos mondjuk, hogy mi a luminance, és a chrominance, bár már olvastam ezekre ilyen meghatározásokat, de még valahogy nem áll össze a kép. :)
"A 4:2:2 az egyes komponensek felbontásainak arányára utal."
Hehe, az elejét olvasva azt hittem, hogy a bitek aránya :) de végülis a felbontás révén valahol a bitek arányára is utal(persze ez így nem lényeges). :D
Viszont akkor ha külön felbontásokban vannak a szinek, akkor az azt jelenti, hogy élek, tárgyak szélei bizonyos esetekben úgy nézhetnek ki, mintha konvergenciahibás lenne a kép. Amúgy akkor a YUV 4:4:4-nek nincsen semmi értelme, akkor az lehetne már nyugodtan RGB is. Ha jól gondolom.
A 4:2:0-nál viszont akkor az a gázos, hogy az egyik sorban az U a másik sorban a V komponens fog hiányozni a képből, sztem ez iszonyatosan nézne ki. Ha viszont a fölötte/alatta lévő-t veszi párjának és egészíti ki vele, akkor meg már ott kötünk ki, mintha 4:1:1 lenne, nem?
"de itt az adatokat már nem videójelként küldözgetik, és a tárolás is inkább merevlemezen történik."
Helyes-helyes. :D
"Állítólag a japánok már elkezdtek gondolkodni valami 4000 soros videorendszeren."
Aaaz igen! Az már nem rossz. :D
Remélem progresszívben gondolkodnak - interlace sux.
HD-transfer rulez. :)
No igen, a PAL meg NTSC felbontások mellett a letterbox elég nagy pazarlás/kihasználatlanság volt.
Végülis ez az egész a 720x576 5:4-hez illetve a 720x480 3:2-höz aránya miatt van. (4:3 akarnak lenni)
Mert ugye ha anamorfban tárolnak, akkor több infót tudnak letárolni a képről, mert az oszlopok száma ígyis-úgyis max-ig ki van használva, a sorok száma viszont nem volt. És hát ugye ha valaki nagyobb képernyőfelbontáson nézi a filmet, ahol stretch-eli teljes képernyőre, ott ez számít egy picit. :)
Tényleg, azt nem is értem, a DVD miért nem 768x576? Hisz ez lenne az igazi 4:3 arány.(és elvileg a PAL szabvány, nem?) TVkártyákban is a 720 mellett ott a 768.
derceto, te nagyon mélyen vagy ebben a témában, biztos valami videostudio-nak dolgozol. :)