Keresés

50000 HUF-ból milyen DVD lejátszót érdemes venni, ami tudja a DTS hangzást és a divx, xvid cd-ket is lejátssza?

2008. január 5., szombat 12:22
Dömdödöm!
HDMI logikusabb lenne,hogy jobb legyen a képe de saját tapasztalatból mindom nem feltétlenül van így
   lejátszó és TV függő
nekem speciel Sony DVP-NS 92 lejátszóm van egy két éves 102cm Sony Bravia TV-m:a lejátszómnak nem túl sikeres a a skálázója-HDMI kimeneten felül szinte mindig marad egy fekete sáv ami 720p esetén nagyobb 576p esetén kisebb a fekete sáv(1080i-t eleve utálom mert remeg a kép a váltott soros letapogatás miatt);röhej mert a 720p-nek kéne jobbnak lenni ezzel szemben nálam jobb a lejátszó 576p-re állítva és a TV skálázza fel
      nálam 576p beállítás eseté komponens kimeneten egyáltalán nincs felül fekete csík,valamint ha olyan filmet nézek aminek 2.35/1 a képaránya a kép és a fekete sáv találkozásánál HDMI kimeneten az átmenetnél olyan mintha egy-két sornyi fehé csík lenne míg komponens kimeneten ez nem jelentkezik
olvasd el a másik fórumos kolléga belinkelt cikkét is ebben a témakörben
személyes javaslatom:próbáld ki a lejátszót HDMI és komponens kábellel is 576p és 720p (esetleg 1080p ha Full-HD a TV-d,1080i-t nem ajánlom mert remegni fog valószínűleg)a végső megoldást a saját szemedre támaszkodva kell meghoznod)
utóirat:most milyen TV-d milyen lejátszód van ,milyen kábellel kötöd össze,milyen esetleges probléma miatt akarod lecserélni a régit?
0
2008. január 5., szombat 10:48
Értem. Ezek szerint a DVD-Audio lemezek akár két csatornás, akár több csatornás PCM hangot tartalmaznak, nem fognak olyan dinamikusan szólni mint a DTS hang a digitális kimeneten, hacsak nincs többszázezres cuccom hozzá? Azért majd meghallgatok egy többcsatornás DVD-Audiot is.
Koax kábellel szerintem meg a második lehetőség állhat fenn. Szerintem CD minősége konvertálta le a hangot, mert a ProLogicII dekódolást használta az erősítő, aminél sokkal dinamikusabb hangot hallottam mint az analóg 5.1-el.
0
2008. január 5., szombat 5:39
Dylan:

A DVD Audio lemezeken két teljesen szeparált rész található, az egyik egy DVD-Video rész, amit a sima DVD lejátszók is felismernek, és a szokásos hangsávokat (DD, DTS, sztereó PCM) tartalmazhatja. A másik rész csak DVD-Audio lejátszóval olvasható, és több csatornás PCM-et vagy MLP-t (Meridian Lossless Packing - veszteségmentes tömörítés) tartalmazhat. Ez utóbbi hangsávokat a lejátszó NEM adhatja ki a lejátszó optikai vagy koax kimeneten, mert nincs hozzá megfelelő védelem. Csak analóg, vagy kódolt HDMI kimeneten lehet őket meghallgatni, legalább is eredeti formában. Koax ill. optikai kimenetre három lehetősége van a gyártónak:

- Nem ad ki semmilyen hangot.
- Lekonvertálja a hangot max. sztereó 16 bit/48 kHz PCM-re (CD-minőség)
- Lekeveri a hangot két csatornás PCM-re az eredeti felbontásban, de csak ha a lemezen lévő beállítás ezt engedélyezi.

A te esetedben valószínűleg a harmadik dolog történt.

A legtöbb 5.1-es erősítő az analóg 5.1-es bemenetnél nem végez semmilyen hangmanipulációt, ellentétben a koax/optikai/analóg sztereó bemeneteknél. Tehát ha a lejátszó csak a két első hangfalra küld jelet, akkor nincs pro-logic dekódolás sem, ami a centerre és a hátsó hangfalakra keverné a hangot. Általában az 5.1-es analóg bemenetnél nincsen bass-management sem, tehát a hangfalbeállítások (large/small/sub on-off) nem érvényesek. Ezeket mind a lejátszóban kell beállítani, mert az erősítő csak fogja a 6 csatornát, és kiküldi a hangfalakra. Tehát ha a lejátszóval egy sztereó hangsávot játszol le, és a lejátszóban nincsen mátrix-dekódolás, akkor csak az első két hangfal fog megszólalni. Tudtommal csak nagyon komoly és drága erősítőkben van keverés és bass-management az 5.1-es analóg bemenetre.
0
2008. január 5., szombat 5:15
Dömi, olvasd el a cikket amit belinkeltem!
0
2008. január 5., szombat 1:14
Ez kimaradt, mert a legutóbbi beszerzésem SACD-n, és nem memorizáltam még kellően:

Jeff Wayne s Musical Version Of "The War Of The Worlds"
0
2008. január 5., szombat 1:04
:-)

Amit nemrég vettem: Iron Maiden: Dance of death (DVD audio) Majd egyszer, ha erre jársz, kölcsönadom.. :-)
0
2008. január 5., szombat 0:18
Az SACD-lemezeken nem PCM hang található (csak ha hibrid lemezről van szó, amin normál audio CD formátumban is ott van a zene), hanem DSD kódolást használnak.

Jó SACD-lemezek:

Depeche Mode: Some Great Reward
Depeche Mode: Violator
ERA: The Mass
Toto: Toto IV (UK Import)
0
2008. január 4., péntek 23:04
Szia!
Gratulálok hozzá.
Az egyik kollegám is vett egy ilyen lejátszót és ő meg azt mondta,hogy szebb a képe komponenel. Most akkor ezt nem értem. Szerintem a HDMI-nek szebbnek kell lennie.
0
2008. január 4., péntek 22:53
Igen. Én is erre gondolok... Ezesetben milyen jó SACD, illetve DVD-Audio lemezt tudtok a figyelmembe ajánlani, amin már 5.1-es PCM hang is van?
0
2008. január 4., péntek 22:46
Persze. Stereo PCM -nél csak két hangfalad fog szólni.. az EXT In-en legalábbis.
0
2008. január 4., péntek 22:42
Na, ma már egész délután az új Pioneer lejátszót tesztelgettem. :) Majden két példányt sikerült rendelnem, két helyről, mert az egyikket csak két hét múlva akarták szállítani, a másikat meg 3 napon belül, aztán mégis egy napon akart jönni mindkettő, így az egyiket lemondtam, úgyhogy Dömi! A netdeponál maradt egy ezüst színű készülék raktáron! :) Szuper áron!
Minden szuper, két dolgora térnék ki: Komponens kábel: Rendeltem egyet. Korábban nem használtam ilyet, HDMI-vel volt a tévéhez kötve, de gondoltam kipróbálom milyen ezzel a kép... Hát... Nem tudom, nem e valami beállítás miatt, de nagyon más, és nem szebb! A Volt egyszer egy vadnyugattal teszteltem. 40 colos HD-Ready LCD-m van. Határozottan úgy láttam hogy a kép részletgazdagabb, konkrétan több ráncot tudtam megszámolni Bronson arcán, de mások a színek, és a kép határozottan zajosabb, távoli képeknél elmosódnak a színek, kevésbé kontrasztosabb. Nem voltam vele megelégedve. A HDMI jobb a meglátásom szerint. De ennyivel? (A HDMI felskálázás 1080i-re volt állítva.)
DVD-Audio: Eddig egyetlen DVD-Audio lemezem van. (Beatels - Love című remek válogatás) A régi lejátszóm sima DVD lemezként ismerte fel, amiben bejött egy álló menü, ott választhattam három hangsáv közül: DTS 5.1, Dolby 5.1, PCM Stereo. DTS-ben nagyon is szépen szólt. Az új lejátszóm már alaból DVD-Audio lemezként ismerte fel mikor beraktam, egyből indult a zene, nincs hangsáv választó funkció, a Denon erősítőm egy pillanatra kiírta hogy 96 Khz, majd a DTS Neo 6 program indult be autómatikusan, mint mikor CD-t, vagy mp3-at hallgatok, de sokkal erőteljesebben, dinamikusan szólt, mintha csak a DTS formátumban hallgattam volna. A lejátszó digitális koax kábellel volt az erősítőhöz kötve. Kérdésem hogy akkor most én milyen hangot hallottam? DVD-Audio formátumban melyik hangsáv aktiválódik a Beatles lemezemen? A PCM stereo?
Ezután fogtam három pár stereo RCA kábelt, és összekötöttem a lejátszó 5.1-es analóg kimenetét az erősítő 5.1-es analóg bemenetével. Kiválasztottam az EXT-In forrást az erősítőn, és megszólalt a hang, ami bár gyengébb, de tisztább mint az imént hallott, de csak a két első hangfal szólal meg. (Plusz mélynyomó.) Milyen hangot hallottam ebben az esetben? Miért csak szterot, mikor a 6 csatornát kötöttem hozzá a mélynyomóhoz? Talán mert a lemezen csak stereo PCM hang kapott helyet?
Ez az első DVD-Audio lejátszóm, és még csak egy DVD-Audio lemezem van... Lehet hülyeségket kérdezek, de ezzel még nem vagyok képben.
0
2008. január 2., szerda 2:02
Ez a cikk remekül összefoglalja a választ a kérdésedre:

Komponens vagy HDMI?
0
2008. január 1., kedd 23:41
Most akkor HDMI-vel jobb a képminőség vagy komponensel?????
0
2008. január 1., kedd 23:19
Na, ezzel nem voltam teljesen tisztában. Köszönöm a felvilágosítást. Természetesen HDMI-vel lesz a tévével összekötve, de kíváncsiság képpen rendeltem hozzá egy komponens kábelt is, hogy össze tudjam hasonlítani a képminőseg egy HD-Ready LCD-n.
Ha nem is számít annyira a video D/A átalakító, akkor tulajdonképpen ez az olcsóbb kategóriás Pioneer nem is marad el semmiben a 80-100.000-es kategóriától? Csak mivel a legfőbb specifikációk megegyeznek mondjuk a Denon, vagy az Oppo, vagy a Marantz-éval. (Lentebb szúrtam be egy táblázatot.) Ez tényleg így lenne? Jó, mondjuk a marantznál már alumínium előlapot emlegetnek, meg ilyesmit... Csak azon gondolkozom hogy mitől ennyire olcsó ez a lejátszó?
0
2008. január 1., kedd 22:03
én Sony párti vagyok:ajánlom a DVP-NS78B lejátszót
                                      www.sonyszalon.hu         26990Ft
                             HDMI KIMENET,komponens kimenet 12bit/108MHz AD
(nekem most régebbi modell:Sony DVP-NS92 van,meg vagyok vele elégedve,bár tény,hogy komponens kimeneten szebb képe van mint HDMI-n)

ha nem Sony,akkor még ajánlom:www.digitalszalon.hu
                                                      Pioneer vagy Denon márkát
DVD lejátszóra túl sokat már valóban nem érdemes költeni szerintem,mivel a Blu-ray lejátszók is kezdenek elfogadható áron lenni

(amúgy most milyen lejátszód van Dömdödöm,milyen TV-n,milyen kábellel nézed?)

0
2008. január 1., kedd 17:19
Köszönöm!
Te most ha vennél lejátszót mikben gondolkodnál? Irnál erről valamit? A Dylan által vásárolt Pioneer milyen kategoriáu? Én olyan max. 100.000-ben gondolkodom.
Köszi
0
2008. január 1., kedd 16:49
Hangsúlyozom, ez nem olyan dolog, amit ránézésre meg lehet mondani egy lejátszóról, és mint általában, itt sem a számok határozzák meg a minőséget. Hiába van például minden DVD lejátszóban 192kHz/24bit-es hang D/A átalakító, általában közel sem szólnak olyan jól (analóg kimeneten), mint a sima 44kHz/16bit-es CD lejátszók.
0
2008. január 1., kedd 16:38
Csakúgy, mint a hang, a kép is digitális formában található a DVD-n, méghozzá tömörítve. Az MPEG-dekóder először kitömöríti az aktuális képkockát a memóriába, majd  rákerül a felirat, esetleg különféle manipulációkat végez a videoproci rajta (zajszűrés, kontraszt, fényerő, sharpness), majd ez a kép soronként fentről lefelé, pixelenként balról-jobbra haladva eljut egy digitál/analóg átalakítóba, ami beállítástól függően kompozit/s-video/RGB/komponens analóg jelet csinál belőle. Működése hasonló a hang D/A átalakítóhoz, azaz egy digitális (itt 10-12 bites szám) jelből adott időközönként meghatározott erősségű elektromos (analóg) jelet generál. Minél sűrűbben generálja ezt a jelet, annál pontosabb és tisztább lesz. Ezt határozza meg a D/A frekvenciája. Az első DVD lejátszók frekije 27mHz, ami még éppen lefedi a PAL/NTSC szabványok felbontását, tehát elméletben tökéletes, a gyakorlatban persze - akárcsak a hang D/A-k esetében - nem minden video D/A egyforma minőségű. Az egyik lehetséges módszer a jel minőségének javítására a frekvencia, és a digitális jel bitjeinek növelése. Így szépen lassan megjelentek az 54, 108 majd a 216 mHz-es, 10, 11, 12 bites lejátszók (a DVD-n az MPEG-ben a pixelek 8 bites adatokat tartalmaznak). Természetesen a DVD felbontása adott, ezek a lejátszók nem adnak nagyobb felbontást, több részletet vagy több színt, de kép valamivel tisztább, stabilabb lesz. Erre a megjelenítők és bennük található jelfeldolgozó processzorok fejlődése miatt is szükség van, hiszen egyre nagyobb a felbontásuk, egyre jobb például a deinterlacer algoritmusuk, és a szép képhez elengedhetetlenül fontos a jó minőségű analóg jel.
Amikor lejátszó vásárlás kapcsán legutóbb ezzel a kérdéssel foglalkoztam, az 3 éve volt, és akkor az volt a tapasztalat, hogy 54 mHz felett csak az igazán high-end projektorokon látszott különbség. Azóta persze változhatott a dolog, sokat fejlődtek a kijelzők, több hibát megmutatnak. Nekem most egy 108mHz/12bit-es lejátszó van kötve - nyugodtan mondhatom - a világ egyik legjobb plazmájára, és nagyon szép tiszta, stabil képet ad komponensen keresztül. Nem tudom mennyivel lenne jobb egy 216mHz-es lejátszóval, de én nem aggódnék nagyon miatta.

Amit leírtam az természetesen csak az analóg (scart, komponens) kimenetre vonatkozik, HDMI-n keresztül csak digitális jel megy, ott nincs sehány mHz-es D/A.
0
2008. január 1., kedd 15:05
ez pontosan mit jelent? mert én is pont ilyett akarok most venni. légyszi irj róla!
köszönöm
0
2008. január 1., kedd 14:26
Szép, gratulálok! Annyi helyesbítés, hogy nem a videoproci 108Mhz-es, hanem a video D/A átalakító, és ez csak az analóg video kimenetet (scart/komponens) érinti, a HDMI kimenetet nem.
0
2008. január 1., kedd 9:32
Gratulálok hozzá!  Ha szabad megkérdezni honnan rendelted és mennyi volt????
köszi
0
2007. december 31., hétfő 20:48
Akkor elsőként gratulálok, szerintem jól választottál! Sok kellemes percet kívánok hozzá (és sok jó filmet)!
0
2007. december 31., hétfő 20:30
Döntöttem végre. Mindenkinek köszönöm a tanácsot, aludtam rá egy-két napot, elolvastam minden tesztet, meghallgattam mindenki véleményét, és végülis a Pioneer DV600AV- t választottam. Még a Blu-Ray is megfordult a fejemben, de úgy gondoltam inkább várok még egy vagy másfél évet. Erre a viszonylag rövidebb időtartamra, meg úgy gondoltam nem akarok befektetni egy 80-100 ezres DVD lejátszóba. A Pioneer mindent tud amit a nagyok: 1080p, SACD, DVD-Audio lejátszás, ehez kellő 5.1 analóg kimenet, a videoproci igaz csak 108 Mhz-es, de ezért meg kárpótol a praktikus USB port, mp3 hallgatás, vagy képnézegetéskor... Ja, és kifejezetten olcsó volt. Január első napjaiban érkezik! :)
0
2007. december 26., szerda 21:51

Te tudod :-) ! Már lentebb megírtam, hogy úgyis Te döntesz :-D ! Sok sikert hozzá és még több vizuális élményt :-))))) !
0
2007. december 26., szerda 21:48
Igen... De hangminőségben egy darabig nem akarok fejleszteni. Jó lesz még egy darabig a Denon AVR-1906-osom... Ami viszont komolyabb szempont, az képminőség!
0