Nyilván korlátot jelent a TV felbontása, viszont azon belül meg lehet ítélni a különbségeket. Az biztos, hogy én csak a képi információtartalom legfeljebb 38%-át észlelhetem, hiszen ennyit tud a TV. Viszont ez még mindig 90%-kal több, mint a PAL DVD-k felbontása, tehát egy DVD-vel igen jól összemérhető egy BD kiadvány képe.
Ugyanakkor a kérdés persze nem ez, hanem az, hogy két BD-t mennyire tudok összehasonlítani.
Én úgy gondolom, bizonyos korlátok között még erre is alkalmas ez a TV, hiszen vannak olyan képi jellemzők, amelyek nem felbontás-függőek. Amellett tagadhatatlan, hogy ha a HD transzfer ilyen defektusoktól mentes, és kizárólag a kép részletgazdagsága, élessége képezi az összehasonlítás alapját, akkor az olyan transzferek esetében, amelyek az én TV-met képesek maradéktalanul kiszolgálni, már nem észlelhetek különbséget, holott matematikailag elképzelhető, hogy az egyik éppen kétszer olyan részletgazdag, mint a másik. De mivel ugye az 50%-os részletgazdagság is a TV-m felbontása fölött van, így ezek a különbségek előttem rejtve maradnak.
Sebaj, egyszer majd én is FullHD-re váltok, és akkor újra rácsodálkozhatok az addig beszerzett BD-korongokra.
De azért egy dolgot nem szabad elfelejteni: a kép részletgazdagsága, élessége nem kizárólag a pixelek számának függvénye. Ha a kamera a forgatáskor nem volt kellőképpen fókuszált, oda az élesség, és azt semekkora felbontás nem hozhatja már vissza.
Csak érdekességképpen írom, hogy nemrégen néztem az egyik multiplexben a Toy Story 3-at, és bizony a DVD és HD (digitális) tartalmakhoz szokott szememnek először meglehetősen zavaró volt, hogy esetenként kópiahibákat, nem tökéletesen fókuszált vetített képet látok. Úgy gondolom, technikailag simán eljutottunk már arra a szintre, hogy otthon sokunk minőségibb képet láthat, mint a mozik nagyrészében. Hol vannak már a másolt hangalámondásos VHS-ek színkihagyással, tracking-hibával, megbicsakló hanggal, elzajosodó képpel? Ha visszatekintünk a 20 évvel ezelőtti állapotokra, rájöhetünk, hogy bizony nincs okunk panaszra, legyen szó akár BD-ről, akár DVD-ről.
Ettől függetlenül persze legyünk igényesek, és ha a technika adott, a stúdióktól elvárható, hogy a lehető legjobbat tegyék az asztalra. Igenis, dolgozzanak meg a pénzükért!
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.