Keresés

Helyesírás

2004. június 24., csütörtök 12:18
Izgatottan várom Paál hozzászólását a témához! :-)
0
2004. június 24., csütörtök 11:36
Így van. Nem az a baj, hogy valaki nem tudja elválasztani Shakespeare nevét, hanem hogy a teljesen hétköznapi szavakat írja folyamatosan rosszul. Bár ma már inkább az a fura, ha valaki "hejesen" ír. :)
0
2004. június 24., csütörtök 11:31
Nagyon ideje volt már ezt szóba hozni, derceto. Tökéletesen egyetértek. Bosszantó jelenség. Én sokszor már nem is szólok, mert elküldenének.
Amik a kedvenceim: mindíg hosszú í-vel (ezt nagyon sokan írják így, szinte mindenhol, nem értem miért, ez az alak már régóta nem él), aztán: játsza, játszák, ezt is mindig elbassza a többség, pedig q könnyű: játsz+ja = játssza, utánna utána helyett, a durvábbak közül: külömbség pl. Minket anno érettségin meghúztak volna ilyenekért. Szerintem is a hibák tetemes hányada ered figyelmetlenségből, de a fentebb felsoroltak többsége nyilvánvaló műveletlenségről árulkodik (bocsánat nem tudok finomabban fogalmazni), vagyis keveset olvas az illető. Egyetértek azzal az állásponttal, hogy sok olvasással lehet fejleszteni a helyesírást. Ha pedig valamiben nem biztos az ember, akkor igenis vegye a fáradságot és nézzen utána. Nekem mindig van egy 'A magyar helyesírás szabályai' c. könyv a gép mellett.
0
2004. június 24., csütörtök 11:29
Hát én bevallom nem tökéletes a helyesírásom, persze azért a hozzászólásaimat én mindig átnézem mielőtt elküldöm, persze így is lehet bennne hiba. Már arra is gondoltam először a Word-be írom be átnézetem a Helyesírás-ellenőrzővel és csak úgy írom be a fórumba bár ez kicsit bonyolult lenne főleg ha gyorsan akarsz hózzászólni egy vitában. Ja és ami engem leginkább zavar amikor angol szavakat használnak a hozzászólásokban, ráadásul azokat is - talán szlengbe használják nem tudom - rosszul írják pl.: "thx" - ami ha jól gondolom thanks lenne? Meg például vannak olyan szavak - lehet, hogy ezek is szlengek - amiket nem értek pl.: "szvsz".
És lehet, hogy ebbe a hozzászólásomban is vannak hibák, elnézést.
0
2004. június 24., csütörtök 11:17
Ezek szerint (egybe, vagy külön írandó? :D) nem szabad a frissítésre kattintani, mert a rendszer újra elküldte az előző hozzászólásomat. Bocs.
0
2004. június 24., csütörtök 11:14
Eddig úgy tűnik, egy-két embert érdekel a dolog :)

Engem leginkább az idegesít, amikor a chat-eken idétlenségeket írnak. Azzal még csak-csak kibékülök, hogy rövidítési szándékkal csak egy-két betűt írnak le, de amikor az eredeti magyar szavak karakterszámánál lényegesen hosszabb szavakat használnak, csak azért, mert szerintük ez "trendi", attól a falra tudok mászni (pl szia helyet szijjja, stb)

Sajnos tényleg egyre tragikusabb a helyesírási helyzet, és helyesírási hibákon alatt nem az elgépeléseket értem.
Szörnyűnek találom, hogy még egyes újságírók sem tudnak helyesen írni, és főleg a vesszőkkel állnak hadilábon. Sokszor még olyan helyekre is tesznek vesszőt - biztos, ami biztos - viszont olyan helyekre nem tesznek vesszőt, ahova kéne. Az elválaszásokat meg sem említem, mert gondolom, azt automata prgram csinálja, de néhány hibás elválasztásnál feláll a szőr a hátamon.

Összességében nem árt, ha van egy ilyen topic, bár a helyzeten ez nem fog változtatni.
0
2004. június 24., csütörtök 11:05
Úgy gondolom, valóban elég általános jelenség a helyesírási hibák tömkelege mindenféle fórumos hozzászólásokban, nem csak az Xpress oldalain. Ezek egy része gondolom tényleg a sietségnek köszönhető: velem is megesett, hogy az "illegálisan" írogatott hozzászólásomat gyorsan elküldtem, mikor váratlanul rajtam ütött a főnököm, s nem akartam hagyni kárbaveszni az addig írottakat. De a tévedések egy része nyilván egyszerű figyelmetlenség, amit olykor az ellenőrzéskor sem vesz észre az ember.

Ami engem jobban zavar a fórumos hozzászólásokban: alig van olyan oldal, ahol előbb-utóbb ne kezdenének el a hozzászólók személyeskedni, anyázni, egymás ízlését, világnézetét stb. fikázni, vagy egyszerűen olyasmiről diskurálni, ami nem tartozik a filmértékelés fogalmába. Ha az ember mondjuk rosszat ír egy filmről, mert neki nem tetszett, hiába indokolja a véleményét, akkor is biztos feltűnik a színen valaki, aki kioktatja, hogy milyen hülye, mert a megkritizált opusz megfellebbezhetetlen remekmű, leginkább azért, mert a másik félnek viszont tetszik.
A filmek értékelésekor nyilván keveseknek van türelme hosszú és terjedelmes hozzászólásokat írni (és elolvasni), de amikor egy-egy műről csak annyit ír valaki, hogy "alapmű", meg "kötelező vétel", akkor ettől legalább annyira ideges leszek, mint amikor a kívánságműsorokban azt hallom, hogy a zeneszámot "mindenkinek küldöm, akinek tetszik." Pláne, amikor hihetetlenül gagyi filmeket minősítenek megkerülhetetlen alapműnek. Na de ez is csak egy vélemény, amivel nem muszáj egyetérteni...
0
2004. június 24., csütörtök 11:05
Eddig úgy tűnik, egy-két embert érdekel a dolog :)

Engem leginkább az idegesít, amikor a chat-eken idétlenségeket írnak. Azzal még csak-csak kibékülök, hogy rövidítési szándékkal csak egy-két betűt írnak le, de amikor az eredeti magyar szavak karakterszámánál lényegesen hosszabb szavakat használnak, csak azért, mert szerintük ez "trendi", attól a falra tudok mászni (pl szia helyet szijjja, stb)

Sajnos tényleg egyre tragikusabb a helyesírási helyzet, és helyesírási hibákon alatt nem az elgépeléseket értem.
Szörnyűnek találom, hogy még egyes újságírók sem tudnak helyesen írni, és főleg a vesszőkkel állnak hadilábon. Sokszor még olyan helyekre is tesznek vesszőt - biztos, ami biztos - viszont olyan helyekre nem tesznek vesszőt, ahova kéne. Az elválaszásokat meg sem említem, mert gondolom, azt automata prgram csinálja, de néhány hibás elválasztásnál feláll a szőr a hátamon.

Összességében nem árt, ha van egy ilyen topic, bár a helyzeten ez nem fog változtatni.
0
2004. június 24., csütörtök 9:59
most akkor kell vagy nem kell? :]
0
2004. június 24., csütörtök 9:52
Kell ez a topik, tényleg rengeteg hibával találkozni, és nemcsak itt. De tulképpen mi is ennek a célja, derceto? ;) Senki nem fog hirtelen szótárt és szabályzatot a kezébe venni...
0
2004. június 24., csütörtök 9:45
Hali! Nem akarok Veled kötözködni, de ebben az írásodban is nyüzsögnek a hibák.
Egy pár mazsola (és tényleg ne orrolj meg rám):
ami.........amely
gépelési-...... itt felesleges a kötőjel
ketoldalas.....kétoldalas
hibázok......hibázom
meg egy csomó vesszőhiány.
Félre ne értsd, nem akarlak kioktatni, de ha az ember helyesírási témában indít topikot, azért illik felkészülni.

ui: vagy a fent említettek nem számítanak? :))
0
2004. június 24., csütörtök 9:07
:)) Bizony, és minden tiszteletem az övék.

A témában nézz a postaládádba!
0
2004. június 24., csütörtök 8:47
egyesek viszont nyavalygás helyett képesek fejlődni. :]
0
2004. június 24., csütörtök 8:35
Ráadásul sokan hiába is olvasnák vissza, amit írtak, maximum egy-két elütést lehetne ezzel korrigálni, az alapvető helyesírási hibákat  amúgy sem vennék észre. Az meg nemigen várható el, hogy helyesírás-ellenőrző programon futassák át a hozzászólásokat.  Engem is zavar, de nem nagyon lehet mit csinálni.
0
2004. június 24., csütörtök 8:20
maximálisan egyetértek, de biztos lehetsz benne, hogy ez a topik nem lesz túl népszerű, ugyanis sokan az "ez csak egy fórum, mit kell foglalkozni a helyesírással" elvet vallják, mások pedig egyszerűen kikérik maguknak. elütések, typók amúgy mindig voltak/vannak/lesznek, ha egy fórum épp pörög, s az ember gyorsan akar hozzászólni, nehogy lemaradjon, akkor nem szívesen olvassa vissza, mit írt. én pl. eredendően ezért szoktam le a kapitális betük használatáról is. :] sokunk (pl. jómagam) pedig egyszerűen lusta. persze, ez senkit sem ment fel az alól, hogy nem ártana egy kicsit jobban ügyelni az írásra. nem csupán a tartalom, de a forma sem mindegy.
0
2004. június 24., csütörtök 3:03
Azért indítottam ezt a témát, mert kétségbeejtőnek találom, hogy gyakorlatilag alig látni olyan hozzászólást ami ne hemzsegne gépelési- és helyesírási hibáktól. Lehet, hogy ezzel egyedül vagyok, de engem ez borzasztóan irritál. Egyes pár mondatos hozzászólásokban több hiba van, mint egy ketoldalas, karóval díszített iskolai fogalmazásban. De nem csak itt, más fórumokon is ugyanezt tapasztaltam. Mitől lehet ez? Figyelmetlenség? Kapkodás? Igénytelenség? Nem akarom senkin számonkérni a nyolc általánost, de feltételezem, hogy a többség valószínűleg elvégezte, ami azt jelenti, hogy valamikor régen ennél mindenkinek sokkal jobban kellett írnia. Amellett, hogy engem zavarnak, időnként a mondat értelmezhetőségét is nehezítik a hibák. Időnként persze én is hibázok, ez mindenkivel előfordul, de azért megpróbálom ezeket elkerülni, és néha visszaolvasom azt, amit leírok. Szerintem a hibák nagy része figyelmetlenségből adódik. Ha már használjuk a nyelvünket, kommunikálunk egymással, akkor annak illene megadni a módját, a megfelelő figyelmet és színvonalat. A írás helyessége az általános műveltségről is árulkodik valamilyen szinten. Itt a fórumon a többség csak az írásokból ismeri a másikat. Szerintem ha a megfelelő odafigyeléssel, helyesen próbálunk írni, azzal nem csak a partnert tiszteljük meg és a vele való kommunikációt emeljük egy magasabb szintre, de magunkról is pozitívabb képet adunk. Kösz a figyelmet!
0