SPOILER az Eredethez és a Mementohoz!
Csak ugyanazt tudom írni, mint korábban: szerintem nem Cobb álmodik, mert akkor nem üldözné a Cobol (ha a Cobolt elfogadjuk projekciónak). Nincs akkora befolyása rá, vagy éppen túl nagy változtatás lenne, és fél.
Egyébként is a félelem az egyik fő irányítója, hogy miért nem tesz meg dolgokat. Hogy ő nem álmodhat a küldetés során (ti. lehet, hogy azért, mert ő már eleve álmodik, ami, ha a valóságban lenne, nem lenne akadály), hogy nem "mehet" haza. Ha valóságnak hiszi, ahol van (nincs tudatában, hogy álmodik), akkor természetesen azt hiszi, hogy a valóság szabályai vonatkoznak rá. Ha pedig mégis azt hiszi, hogy álmodik (ahogy erre korábban utaltam), akkor még mindig meglehetnek a saját motivációi, amiket nem kötött az orromra:).
Mondjuk ezen is lehet rágódni. Ha tudja, hogy álmodik, akkor olyan környezetet kell teremtenie magának, ahol annyira valóságos minden, hogy ezt elfelejti. Vagyis emlékekből kell építkeznie (ezért tudhatja, hogy az milyen veszélyes). Egyetlen hiba van ebben, és ezt mondja is: nem látta a gyerekei arcát, tehát nem is emlékezhet rájuk (ez lenne egyébként a legfőbb érvem, ha valaki kijelentené, hogy biztos, hogy álmodik:), mert ebben a filmben éppen az a szép, hogy semmiben nem lehet biztos az ember). Onnantól, hogy látja a gyerekeit szemből, akkor bizonytalanodik el, azért billen meg a pörgettyű. De hát nem mindegy, hogy egyébként hogy néznek ki? Látja, úgy. Hogy ő képzeli el, vagy hogy olyan valaki álmodik, aki ismeri őket, és ő mutatja meg neki; nos, újabb lényegtelen kérdés.
A "teremtek egy saját valóságot, amiben hinni tudok" sem most bukkan fel először Nolannél, Leonard éppen ezt csinálja a Mementoban.
A gyerekek amúgy is érdekes vonásai a filmnek. Mikor csinálhatott Cobb és Mal gyereket? Akkor, amikor még szédült álomdrogosként csak kényszerű ébredéseik voltak az álomfázisok között? Amikor Mal már azt sem tudta, mi az álom és a valóság? Előtte nem, mert ahhoz a gyerekek túl fiatalok (főleg a fiú, akinél jót mosolyogtam, amikor olvastam, hogy Nolan saját fia), utána nem, mert Mal "meghalt". Borzasztóan szűknek tűnik az a két év, ahány éves a fiúcska lehet, hogy Cobb szökevényként ki tudjon építeni egy egész álomkommandót, és még hírneve is legyen. Ebben a világban mindenki gyanúsan természetesnek veszi a mások álmaiból való lopkodást.