Mozart kettőssége jól megmutatkozott a filmben. Valószínű, hogy a halálához más körülmények, okok, emberi gyarlóságok, szenvedélyek vezettek. És az apa-fiú ilyetén ábrázolása nem felelt meg a valóságnak. Milos bátyánk egy freudista elgondolást vezetett végig a filmen, és rácsomozta Puskin híres művét Salieriről. Ebből csinált filmet, mely mint film, nagyon jó. A hitelessége kétséges. A szereplők nagyon jók szerintem, főleg Constanze, de Tom Huckle is remekül játszik. Őt a Branagh-féle Frankensteinben láttam, onnan ismertem. Előbb láttam a Frankensteint. Az operafelvételek csillogón látványosak. Nekem hiányzott a filmből a rokokós Mozart, a nagy zongoraversenyek előadója, és a Cosi. Mozart ezt tartotta legjobb operájának. a filmről ennyit.
Karajan salsburgi volt, biztos sok kapcsolódási pontja volt Mozarttal. Maga is Mozart egyik zongoraversenyével debütált, akkor még pianistaként. Karajan grandiózussága sokszor nem kapcsolódik Mozart kamarazeneszerűségéhez. Az 50-es években készült Mozart-Karajan operafelvételek nagyon szépek, ekkor még jobban átjött az a kamarazeneszerű virtuozitás a Figaróban, a Cosi-ban.
A 80-as évek karajani Mozartja nagyon robosztus, az énekesek nem tudnak felnőni a karajani méretekhez.
Viszont nagyon érdekes, hogy a Wagner zenedrámákban Karajan a legkamarazeneszerűbb hangzást ért el Levine hangzásszépségével, Solti monumentalitásával, Böhm árnyaltságával szemben.
Visszatérve Mozarthoz, szerintem a Klemperer- féle Varázsfuvola a legjobb, és a Böhm-féle Figaró, a Levine-féle Cosi. A Don Giovanni esetében nem tudok dönteni. Talán Solti,de a Böhm, a Karajan, a Klemperer is jó felvétel.
Szerinted? Mi a véleményed a Mozart-féle interpretációkról?