Keresés

Építő kritikák, javaslatok, kérdések az Xpress.hu-val kapcsolatban

2014. december 7., vasárnap 12:51
Ha itt is netto 300000 lenne a minimálbér akkor nem csak "nyomott" árakon tudnák megvenni az emberek a filmeket. Nem Asztriávan vagy Angliával kellene öszehasolitani a magyar helyzetet hanem a románal vagy szerbel.
0
2014. december 7., vasárnap 12:45
Bocsi. Együtt írtuk. :)
0
2014. december 7., vasárnap 12:44
Ez mind szép és jó, meg tán igaz is, de megint csak a vásárlókra van tolva a felelősség. Hát ki akciózza le azt a szerencsétlen lemezt? A forgalmazó, nem?
Meg az OFFLINE bolt, nem?

Egy idő - és sok keserű tapasztalat után - teljesen normális, hogy a vásárló vár fél évet, hogy megvegyen valamit féláron. És akkor erre jönnek az olyan okosságok, mint a tavalyi 1000 ft-os MM BD akció. Arról sem a vásásrló tehet...

Szóval igazad van, de az éremnek ezúttal is van másik oldala.

0
2014. december 7., vasárnap 12:44
Kiegészíteném még azzal, hogy természetesen nem csak a vásárlóközönség miatt tart most itt a magyar piac, a kiadók egy része is (tisztelet a kivételnek) követett el hibát, egyes nevüket szinte hetente változtató kiadók pedig megkockáztatom, hogy bűnt (törvénytelenséget) is, például az esztelen akciózásokkal, az érthetetlenül magas, vagy éppen indokolatlanul alacsony árakkal, a közös fellépés hiányával (most nem kartell-szerű összefogásra gondolok, de ha anno, amikor még számottevő adóbefizetések érkeztek a filmes piacról közösen léptek volna fel a normális kiadók a piacot szétbarmoló kalózkiadókkal szemben, vagy a kalózkodást szinte kötelezővé tévő magyar jogszabályokkal szemben, akkor talán megfékezhető, vagy lassítható lett volna a lefelé tartó spirál gyorsulása.)
0
2014. december 7., vasárnap 12:38
Csak egy halk megjegyzés a külföldi árakról. A mesésnek gondolt külföldi BD-árak és a valóban mesés külföldi BD-kínálat mellé oda kellene gondolni azt is, hogy hogyan áll ugyanezekben az országokban a DVD-piac. Mert ahhoz, hogy legyen egészséges BD piac, szükség lenne egészséges DVD piacra is. Nálunk lassan 5-6 éve csak a 990 Ft-os, illetve most már az 590-690-es, vagy ez alatti árkategória létezik, új megjelenésnél elképzelhetetlen a 3.000 Ft körülinél magasabb ár, de jellemző az eleve 1.990-es, 990-es új árkategória, míg a csodált és vágyott nyugati piacokon tartja magát a DVD ára is, és az újdonságok 10 Font, illetve 15 Euró (kb. 5.000 Ft) körül jelennek meg, az akciós árkategória meg úgy a 4-5 Font, 5-6 Euró körül mozog (1800-2000 Ft), de nem ezek uralják a piac 90%-át, mint nálunk. Ehhez rögtön tegyük hozzá, hogy egyik országban sem megy ebből a pénzből 27% Állam bácsihoz.
Ott többek közt ezért is virulhat jobban a BD-piac, hiszen nincs meg az a pszichológiai árszakadék a két formátum között, mint nálunk (lásd: 599 Ft-os DVD-halmok mellett 5.990 Ft-os BD-kiadványok, de az azonos címek két formátumának ára között is kétszeres a különbség, és nem csak 20-25%, mint külföldön). De nem a BD kiemelkedően drága, hanem a DVD irreálisan alacsony. Viszont a magyar "piac" szereplői, a kiadók ilyen nyomott árakból és egyre zuhanó forgalmak mellett kell, hogy kigazdálkodják ugyanazokat a költségeket, amelyeket szerencsésebb nyugati kollégáik minimum dupla áras termékeikből és minimum szok százszoros forgalmukból gazdálkodnak ki (mindegy, hogy egy példányt adnak el, vagy egymilliót, vannak megkerülhetetlen költségek, így a szinkron, a sokszorosítás, a jogdíj, a dolgozók fizetése, járulékai, stb.).
Ha elfogadta volna a magyar vásárlóréteg, hogy nem a 990 forintos ár a reális (értsd: a piac minden szereplőjének hosszú távon megéri foglalkozni a dologgal, érdemes bele pénzt, energiát fektetni, fejleszteni, réteg-igényeket is kielégíteni, úgyis mint exkluzív kiadványok, vagy rétegfilmek megjelentetésével, illetve az új formátumok támogatásával), akkor most egy jóval egészségesebb filmes piacunk lenne, valamivel drágább DVD-árakkal, valamivel olcsóbb BD-árakkal és a mostaninál lényegesen szélesebb választékkal. (Persze ehhez az is kellene, hogy ne legyen nemzeti sport a szellemi termékek ingyenes beszerzése, ne az legyen a mellverdeső faszacsávó aki fél perccel az amerikai premier után már letorrentezte a legújabb filmeket és ne arra nézzenek hülyén, aki pénzt ad filmre, zenére szoftverre, de erre már kár a szót is vesztegetni.)
0
2014. december 7., vasárnap 12:38
Heti szinten járok ki, én mást tapasztalok. Magyar vonatkozás viszont valóban ritka, mint a fehér holló - ezért is vásárolna az ember itthon, ha volna mit.
0
2014. december 7., vasárnap 9:06
Kérem a moderátort, az első mondat után ne törölje automatikusan az egész bejegyzésemet, mert talán mégsem lesz hibás bejegyzés... :)

Én pont az elmúlt napokban voltam Bécsben, természetesen ránéztem a filmkínálatra is a két "nagy műszaki áruházban". A BD kínálat valóban jóval nagyobb volt a hazainál, sok steelbook, stb., de az árak szinte pontosan ugyanazok voltak, mint itthon, egy kiadványt sem láttam olcsóbban (a 3D-sek 30 euró körül, a normál filmek 20 euró körül). A másik fontos dolog, hogy semmilyen magyar vonatkozás nincs náluk, sem felirat, sem hang, tehát ennél a szomszédunknál más a lemez. Ezek miatt pedig nem jelent Ausztria alternatív beszerzési forrást olyan kiadványokra sem, amik itthon nem jelennek meg.

Talán hibás bejegyzés rész:

Ami fájt, hogy láttam a Spartacus 2. és 3. évadát is BD-n, de ahogy írtam, ezen sincs semmi magyar, ill. drágábban adják sima műanyag tokban, mint itthon adták a szép digibook kiadást (eredeti árához képest, nem az akcióshoz). Úgyhogy ezt a folytatást ilyen minőségben nagyon várom. Remélem Alexandra karácsony előtt nagyobb forgalmat generál és rendezi az itt említett tartozásait - ha tényleg ez az akadály.
0
2014. december 6., szombat 11:51
Amit az Xpress ezzel a fórummal művelt, szerintem egy szerencsétlen lépés volt (száműzetés az oldal aljára). Alapvetően egyetértek azzal, hogy a fórumnak ott is volt jelentősége, hogyha az ember hezitált egy kiadvány megvételén, akkor a hozzászólások elolvasása nálam legalább is sok esetben meggyőzőbb volt, mint az adatlap.
A téma másik felére reagálva... egyik haverom mesélte, hogy Bécsben milyen fasza kiadványok vannak - fémdobozos blu-ray kiadások, stb... baromi nagy választék. Érdekes, hogy ott ezeket a dolgokat képesek odaadni az embernek 2-4 ezer Ft-ért (átszámolva az eurót napi árfolyamon)... itthon meg megy a lehúzás, hiszen minden kéz lehúz valamekkora sápot és nem is csodálom, hogy így 6-7 ezer körül van 1 db árva fapados blu-ray. Erről nem az xpress tehet, ez a szánalmas magyar mentalitás. Bár hozzáteszem, talán felismerték a problémát, mert ahogy nézem elég sok korrekt akció van mostanában (blu-rayek ebben a 2-4 ezer közötti árkategóriában)... csak ezt nem most kellett volna elkezdeni, hanem már évekkel ezelőtt.
De ott van a galaxis őrzői esete is... úgy érzem én is elkezdek lassan külföldről rendelgetni...
0
2014. december 4., csütörtök 9:56
Ennyi.
Ezen kívül semmi mást nem kellett volna leírni a napokban.
Most is igazából 5 ember szólogat hozzá.
Nem a tulaj cseszte el a fórumot, kifújt az magától is.
Nem érdekel senkit igazán.
A galaxisos br-re jelentkeztek 30-an!
Nincsenek gyűjtők már, aki meg filmekről beszélgetne átment blogolóba, portra, stb.
A fiatalokat meg inkább érdeklik a sorozatok, megnézik a megjelenés napján a neten és 1 hét múlva már nem téma, de nagy-nagy "sikeres" filmekkel is ez van 3 év múlva már nem is emlékszünk rájuk.
0
2014. december 3., szerda 14:45
Éppen 10 éve (igen) aktív vásárlója, passzív fórumozója vagyok az Xpressnek. A passzív fórumozás alatt azt értem, hogy mindig is követtem és olvastam, rengeteg hasznos információhoz jutottam hozzá egyes filmekkel (kritikák) és termékekkel (kiadványok minősége, stb.) kapcsolatosan, és ez – esetemben – többször generált vásárlást, mint kihagyást.

Mindig is voltak olyan „eszmecserék”, ill. magamutogatások, amiknek sok értelmét nem láttam ezen az oldalon, de ezeket át lehetett ugrani, vagy figyelmen kívül hagyni.

Alapvetően ugyanakkor egy filmkedvelő, az eredeti kiadványokra (még mindig) áldozó vásárlókból/gyűjtőkből álló társaság alakult ki ez idő alatt, akik nyilván tágabban is kezdték megosztani a különböző információkat egymással, hiszen ez volt a találkozási hely. Ez nagy szó egy bolt oldalán (a bolt szempontjából). Véleményem szerint az elmúlt 10(-15) év alatt ez a gárda (akik írják és akik olvassák ezt a fórumot) a törzsvásárlói is egyben az Xpressnek, a vásárlásaink összege gondolom jelentős részét adja a teljes forgalomnak. Tehát abban biztos vagyok, hogy így nagyobb időre tekintve a fórum inkább több üzleti előnyt (hasznot) hozott Xpressnek, mint hátrányt.

Lehet, hogy ez az utóbbi időben (hónapokban) megváltozott. Lehet, hogy csökkent a forgalom. De nem valószínű, hogy a fórumon megjelent dolgok miatt. Ha itthon olyan lenne a megjelenési lista, mint 1-2 évvel ezelőtt (ezt írták előttem is), és mondjuk a magyarországi kezdő árak is közelebb lennének az európai piaci kezdő-átlaghoz, akkor nem szaporodott volna el a külföldi beszerzések reklámozása. De erről nem a fórumozók, és nem is Xpress tehet. Az, hogy a magyar sűllyedő DVD/BD hajó elhagyása pont itt és így csapódott le, ez a fentiekből következik. Én Xpress helyében nem rúgtam volna fel ezt a közösséget ezzel a moderálós történettel, amelyik a vásárlóiból áll.

A világ nyitott, az internet kinyitotta nekünk. Ez lehet jó, lehet rossz. A vásárlónak jó, az eladónak rossz. Nem csak itt, az üzleti/kereskedelmi élet minden területén. Minden bolt nehezebb helyzetbe került. Ez van, de ez ellen nem lehet küzdeni.

Az én javaslatom az lenne, hogy igazodva és tiszteletben tartva Xpress új irányvonalát, a megjelenésekkel, kiadásokkal, beszerzési lehetőségekkel nyíltan beszélgetős részt át kellene helyezni máshová. Például ide: http://prohardver.hu/tema/dvd_filmek_topic_megjelenesek_akciok_stb/hsz_1-50.html

Én is követek néhány fórumot, nem okozna gondot még egy ablakot megnyitni, remélem másnak sem. Itt maradnának a filmkritikák és az ITTENI kiadványokkal kapcsolatos hozzászólások, minden más meg átkerülhetne máshová. Talán úgyis ez az itteni cél, a kialakult közösség pedig nem bomlana fel.

Ez természetesen semmin sem változtatna, az információáramlást úgysem lehet akadályozni, csak így aki akarja, nyugodtabban homokba dughatja a fejét. De gyanítom, hogy hosszútávon ezzel még rosszabbul is jár Xpress…

Vásárolni azért jövök még. A hibás bejegyzéseket olvasni viszont már nem sokáig.

Hibás bejegyzés… :)
0
2014. december 3., szerda 14:36
Tudom, ez sem bableves:), még akkor sem, ha az elv hasonló, szóval de :D!

Igen, vannak azok, akikkel civilizált keretek között nem lehet mit kezdeni, sem itt, sem ott, vagy legfeljebb nem költséghatékonyan (pl.: teljes munkaidős kidobóember).

És éppen ezért nem értem, hogy most miért a fórum a téma, amikor a bolttal is alapvető problémák vannak. Még ma is a fülembe cseng, ahogy ki lettem itt oktatva, hogy a bolt azokkal sem tud/akar mit kezdeni, akik többtízezres károkat okoznak rendszeresen az át nem vett csomagokkal (1.200 át nem vett kiadvány volt a rekorder emlékeim szerint), és arra sem volt ötlet. Akkor mit akarnak most a fórummal? És ennek még a DVD-piac állapotához sincs köze, csak a bolt felületéhez.

0
2014. december 3., szerda 14:28
most posts by TM
0
2014. december 3., szerda 14:23
Szavazzuk meg!!

Részemről Hodor. :)
0
2014. december 3., szerda 14:19
Ha már innen indult el a balhé. :)
most posts by TM
0
2014. december 3., szerda 14:18
Én vagyok Grut! :)
most posts by TM
0
2014. december 3., szerda 14:18
Hodor!
0
2014. december 3., szerda 14:14
Ez tetszik.

Javaslom, a Hibás bejegyzések helyett álljon az, hogy "Dömdödöm"!

Vagy még jobb!!! HODOR!!!
0
2014. december 3., szerda 14:13
Ez szép és jó, de már önmagában a két értékesítési csatornát sem hasonlíthatod össze. Ahogy példálóztam vele: rendszeresen behozzák a piát (arccal, névvel, fizikai valójukban) és azokkal sem tudsz mit csinálni.

Egy anonim online fórumon meg végképp nem..
0
2014. december 3., szerda 14:12
Nekem tisztára olyan, mint a Lázár Ervin Négyszögletű Kerek Erdeje, csak itt Dömdödöm nem azt mondja mindenre, hogy "Dömdödöm", hanem hogy "Hibás bejegyzés" :). Az meg nagyon vicces, amikor két ilyen Dömdödöm látszik egymással beszélgetni:).

Tényleg törölni kéne az ilyeneket teljesen, de már évekkel ezelőtt sem tudták ezt megoldani (pedig emlékszem, hogy akkor is kérték), azóta sem hiszem, hogy sokat fejlődött volna a dolog...
0
2014. december 3., szerda 14:08
De hogy :)
most posts by TM
0
2014. december 3., szerda 14:06
Igaz, ez talán segítene...
Dehogy végre a saját szemszögemből is beszéljek, véleményem szerint a hazai piacra sokkal károsabb hatással van a hazai piac minősége, mint ez a fórumoldal az összes tartalmával együtt. Csak hát ahogy korábban már írtam, itt egyszerűbb LENNE rendet tenni, mert ez csak időfüggvényű, a másikhoz viszont pénz kellene.
most posts by TM
0
2014. december 3., szerda 14:04
Én is részben egyetértek (a filmzenés-koncertes dolog nekem is eszembe jutott például:)), de a végén levő dologgal nem.

Ez ugyanis szerintem nem a "amiről nem beszélünk, az nincs" (azt ugyanis én is tapasztalatból utálom), hanem az "ami itt nincs, arról ne itt beszéljetek". Ehhez meg, mint a felület üzembentartójának szerintem joguk van. Nem viszünk Spar akciós újságot a Tescoba, nem mondjuk az éppen az áruért nyúló vevőnek, hogy "Hülye maga!? Meg ne vegye itt, két saroknyira innen féláron van!", és hasonlók. Mert nem, ha erre nyomatékosan kérnek/felszólítanak.

Mivel nekem a fórum régóta igazából film-véleményezési felület, ha az lesz a verdikt, hogy még olyan filmekről se írjak ide, amik itt nem kaphatók vagy nem várható a megjelenésük, akkor nem fogok azokról ide írni, és kész. Majdcsak találok más felületet erre (lehet, hogy már most is van ilyen:)), vagy keresek más elfoglaltságot a fennmaradó időmre.

Lehet itt ötletelni, hogy hogyan lehetne még jobban szíven szúrni a fórumot, spam fotókkal, MM-katalóguslinkekkel, zavvi akciós listákkal, de akkor legyen is tiszta, hogy az nem az építést szolgálja, a romboláshoz meg nem fog asszisztálni az Xpress, hanem aktiválja a detonátort, és annyi...
0
2014. december 3., szerda 14:02
Persze, nem, de akkor meg végképp hiába...

Miért, azt gondolja mr. Help, hogy majd először mindenki elolvassa a szabályzatot, mielőtt fórumozni kezd? Lószart, mama... Mindenki csinálja amit eddig, aztán majd törlik, aztán majd elkopik.

Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy egy qrva nagy banner fog felugrani, hogy fogadd el a játékszabályokat.
0
2014. december 3., szerda 13:58
Szerinted valaki elolvas akár egy sorral, egy bekezdéssel lejjebb levő szöveget? Facebookon látom, hogy egy kérdésre simán válaszolnak ugyanúgy akár hatan is, holott már az első válasz is helyes. Az emberi lustaság talán még az ostobaságnál is nagyobb.
most posts by TM
0
2014. december 3., szerda 13:56
Egy rugóra jár az agyunk. :)
most posts by TM
0