Éppen 10 éve (igen) aktív vásárlója, passzív fórumozója vagyok az Xpressnek. A passzív fórumozás alatt azt értem, hogy mindig is követtem és olvastam, rengeteg hasznos információhoz jutottam hozzá egyes filmekkel (kritikák) és termékekkel (kiadványok minősége, stb.) kapcsolatosan, és ez – esetemben – többször generált vásárlást, mint kihagyást.
Mindig is voltak olyan „eszmecserék”, ill. magamutogatások, amiknek sok értelmét nem láttam ezen az oldalon, de ezeket át lehetett ugrani, vagy figyelmen kívül hagyni.
Alapvetően ugyanakkor egy filmkedvelő, az eredeti kiadványokra (még mindig) áldozó vásárlókból/gyűjtőkből álló társaság alakult ki ez idő alatt, akik nyilván tágabban is kezdték megosztani a különböző információkat egymással, hiszen ez volt a találkozási hely. Ez nagy szó egy bolt oldalán (a bolt szempontjából). Véleményem szerint az elmúlt 10(-15) év alatt ez a gárda (akik írják és akik olvassák ezt a fórumot) a törzsvásárlói is egyben az Xpressnek, a vásárlásaink összege gondolom jelentős részét adja a teljes forgalomnak. Tehát abban biztos vagyok, hogy így nagyobb időre tekintve a fórum inkább több üzleti előnyt (hasznot) hozott Xpressnek, mint hátrányt.
Lehet, hogy ez az utóbbi időben (hónapokban) megváltozott. Lehet, hogy csökkent a forgalom. De nem valószínű, hogy a fórumon megjelent dolgok miatt. Ha itthon olyan lenne a megjelenési lista, mint 1-2 évvel ezelőtt (ezt írták előttem is), és mondjuk a magyarországi kezdő árak is közelebb lennének az európai piaci kezdő-átlaghoz, akkor nem szaporodott volna el a külföldi beszerzések reklámozása. De erről nem a fórumozók, és nem is Xpress tehet. Az, hogy a magyar sűllyedő DVD/BD hajó elhagyása pont itt és így csapódott le, ez a fentiekből következik. Én Xpress helyében nem rúgtam volna fel ezt a közösséget ezzel a moderálós történettel, amelyik a vásárlóiból áll.
A világ nyitott, az internet kinyitotta nekünk. Ez lehet jó, lehet rossz. A vásárlónak jó, az eladónak rossz. Nem csak itt, az üzleti/kereskedelmi élet minden területén. Minden bolt nehezebb helyzetbe került. Ez van, de ez ellen nem lehet küzdeni.
Az én javaslatom az lenne, hogy igazodva és tiszteletben tartva Xpress új irányvonalát, a megjelenésekkel, kiadásokkal, beszerzési lehetőségekkel nyíltan beszélgetős részt át kellene helyezni máshová. Például ide:
http://prohardver.hu/tema/dvd_filmek_topic_megjelenesek_akciok_stb/hsz_1-50.htmlÉn is követek néhány fórumot, nem okozna gondot még egy ablakot megnyitni, remélem másnak sem. Itt maradnának a filmkritikák és az ITTENI kiadványokkal kapcsolatos hozzászólások, minden más meg átkerülhetne máshová. Talán úgyis ez az itteni cél, a kialakult közösség pedig nem bomlana fel.
Ez természetesen semmin sem változtatna, az információáramlást úgysem lehet akadályozni, csak így aki akarja, nyugodtabban homokba dughatja a fejét. De gyanítom, hogy hosszútávon ezzel még rosszabbul is jár Xpress…
Vásárolni azért jövök még. A hibás bejegyzéseket olvasni viszont már nem sokáig.
Hibás bejegyzés… :)