Amit elmondtál, azzal egyet kell értenem. De amit hiányolsz, az egyszerűen utópia. Elképzelhetelennek tartom, hogy vannak fórumok, ahol nincsenek botrányos helyesírású hozászólók. Külön fájdalom, hogy az ilyen tagok szeretnek a legtöbbet beszélni, de ez Murphy törvénye. A tűrhetetlen stílus is vígan megél: véleményem szerint az Xpress túl engedékeny ebből a szempontból, hiszen a saját maga által felállított szabályokat láthatóan bárki, bármikor felrúghatja, miközben azzal kérkedik, hogy úgysem rúgják ki, mert VIP státuszban van. A reformot tehát felülírja a gazdasági kényszer. (Természetesen vannak elért eredmények, de azokat kevésnek tartom).Nem látom azonban olyan egyszerűnek a régi tagok- új tagok kérdését. Tudnék magammal is példálózni, hiszen senki nem ismert, nem is címzettnek szólt a legelső hozzászólásom: az egyik film nem tetszett, és felületesnek tartottam a színészi játékot benne. Kaptam is hideget-meleget, a legtömörebben Jamamura fogalmazott: "senki nem kíváncsi a véleményedre". Gyorsan lezártam a témát, hogy nem valaki kedvéért írtam, hanem elmondtam a filmről a gondolataimat, de, persze hónapokra elment a kedvem attól, hogy a régiek megelégedésére, s elvárásaiknak megfelelően írjak bármit is. A másik véglet pedig az egyik "idei" fórumtársunk, aki jött, látott és mindenbe beleszart, a maga egyszerű módján mindenkinek jól beszólt, az össszes kiadót bezáratta volna, sorolhatnám. Az ő példájával arra szeretnék mutatni, hogy nála elég volt a mennyiségi hozzászólás. Ma már az is ismeri a nevét, aki csak egyetlen napig is olvasgatott itt a nyáron. Talán nem forgatom ki a szavaidat, ha azt mondom, hogy hónapok alatt "beilleszkedett", sőt cimborákat is szerzett, akik véletlenül nem az én cimboráim.Még egy dologban nem értek veled egyet: ha azt látod megoldásnak, hogy egy(-két-há) helyesírási hiba miatt az egész gondolatot "szétfikázod", meg kell mondjam, a pedagógiád nem fog célt érni. Egyrészt a helyesírás nem trehányság kérdése, másrészt, ha valaki nincs tisztában vele, hogy nem tud magyarul írni, az nem lesz okosabb a beszólásodtól sem. Vagyis: csak magadat idegeled. Mindenkit irritál, de hiába szólnának, csak hangzavar lenne -aki miatt meg beindulna a felháborodás, az észre sem venné, hogy róla van szó.
S még egy megjegyzés, ismétlem, amellett, hogy javarészt egyetértünk: gyakori és kedvelt példálózás a külföldi fórumok kultúrált, választékos, példaértékű stílusa. Nemcsak értelmetlennek tartom, hanem bántónak is érzem: ott is vannak nehézfiúk, önimádó lányok, primitívek és földostobák. Külföldön is meg kell találni a megfelelő helyet, ahol szívesen tartózkodsz. Persze, nem biztos, hogy befogadnak...Olyan klubnak pedig, amely felvesz a tagjai közé... ezt már Woody Allen is megmondta.