Keresés

Építő kritikák, javaslatok, kérdések az Xpress.hu-val kapcsolatban

2007. szeptember 23., vasárnap 14:59
Ha nem muszáj, te se legyél Salacious Crumb.
most posts by TM
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:54
Jól sejtem, hogy neonáci barátunk volt a bannolt fél? :)))
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:32
Nincs is gond, de juthatott volna egy kicsivel kíméletesebb cím is az eszedbe...  :)
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:19
Nem mondtam ilyet. Viszont visszakeresheted a hozzászólásaimat nekem, vagy más, régebbi, vagy akár új tagnak: nem a kurzív betűkön múlik a figyelem kivívása.
most posts by TM
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:19
legközelebb megpróbálom nem lefelejteni a szmájlit, s akkor talán nem veszed annyira komolyan a megjegyzést. :)
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:18
"és ha nem tetszik valakinek az, amit írsz és lefikáz emiatt? elsírod magad?"
Nem, nem sírdogáltam, köszönöm aggódásodat. Csak lényegi különbséget látok a "hülye vagy, csupa baromságot írtál", és a "neked kuss van" között.
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:11
A figyelem felhívása csakis kizárólag negatív lehet?
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:09
Igen, zavar. A netikett nem gyerekes dolog, s igazán nem sokat "kényszerít rá" a fórumozóra, az egyik épp ez a nagybetűs írás mellőzése. egy olyan helyen. ahol a közösség alkalmaz egy bizonyos kódolási rendszert, ott ugyebár az ilyen kibukik. Ha valaki a feltartott középső újját mutogatja, hiába nem gondolja modortalannak, ha száz másik korábban már úgy raktározta el a memóriájában, hogy az illetlen. Ez a "később még örülni fogsz"-szöveg, meg olyan, hogy nyugodtan szemközt turházhatlak, legfeljebb ha gondod van, majd megnyugtatlak, hogy később úgy is kiszáradt volna a bőröd.
A relativitás elmélet nem mindig alkalmazható.
most posts by TM
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:08
Nem a film címe a lényeges. Az viszont lejött, hogy két év alatt ezirányban semmit sem változtál.
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:08
Én a filmek, kiadványok iránti rajongás miatt. És úgy érzem, itt erről van leginkább szó. Vannak néha rossz pillanatok, de túl kell lépni ha számít, hogy esetleg megoszthatod másokkal véleményed, kritikád, érveid.
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:05
nálam ez probléma, mert nem tudom miért regisztráltam :)
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:03
Nyilvánvaló a dilemmád, nemis rosszmájúan említettem a gazdasági kényszer kontra alapvető elvek kérdését.A türelmetlenség részemről már egy-egy hozzászólás törlésénél igazolódni látszik: hiszen erre csak az "alapvető fórumetikai szabályok sorozatos megsértése miatt" került mindig sor. Nem cinizmusból mondom, de ez a gyakorlatban az jelenti, hogy "néhányszor" mindenki zsidózhat például, következmények nélkül. Erre értettem a túlzott engedékenységet, hiszen nyilvánvaló, hogy senki nem a vita hevében zsidózik.Az új rendszert mindenki üdvözölte, bár azt hiszem, csodát vártunk tőle, ami még be is következhet, ha vagyunk olyan közösség, amely képes az önálló, rendszeres tisztálkodásra. Az éttermi példád önmagáért beszél, hogy úgy mondjam, elég plasztikusan ábrázoltad a problémát :)  -de nem tartom valószínűnek pl., hogy ne lennének meg  kiskapuk a nagy visszatérésre.Bár legyen igazad. Nagyon sokan bízunk benne.
0
2007. szeptember 23., vasárnap 14:02
Szerintem, ha mindenki igyekszik azzal foglalkozni ami miatt regisztrált akkor nem lehet baj.
0
2007. szeptember 23., vasárnap 13:57
godot, kicsit túl komolyan magadra veszed ezt a fórumozás dolgot. nem kell ennyire komolyan venni, amit mások írnak. és ha nem tetszik valakinek az, amit írsz és lefikáz emiatt? elsírod magad? dehogy, nem szabad. magadnak írtad és azoknak, akiket érdekel. kell ennél több? nem.
más, ehhez kapcsolódó téma: zavar valakit ha valaki nagy betűvel ír? netikettben kiabálást jelent? ébredjetek már fel, ez gyerekes. nem fog üvölteni a monitor, max jobban el tudod olvasni a betűket. 30-40 év múlva meg már örülsz, ha a nagy betűket el tudod olvasni vagy egyáltalán észreveszed itt balra az Aktuális AKCIÓK! feliratot...
0
2007. szeptember 23., vasárnap 13:43
hűha, vajh melyik film adatlapján oltottalak le? biztos a győzike best of volt.
0
2007. szeptember 23., vasárnap 13:01
Valóban néha túl engedékenyek vagyunk, de elég nehéz meghúzni a határt a stílusukkal, hozzászólásukkal csak saját magukat égető fórumozók, és a jelenlétével másokat és az üzletet is határozottan zavaró tagok között.

Alapvetően úgy gondolom, hogy mindenki saját magáról állít ki bizonyítványt a hozzászólásaival, és nem minket minősít. Ráadásul naívan szeretek bízni abban is, hogy léteznek alkalmazkodni, változni képes emberek, akikre a közösség visszajelzései esetleg hatni tudnak. Nem akarok most neveket sorolni, de számtalan olyan fórumozó járt már nálunk, akik első néhány bicskanyitogató hozzászólásaikkal pillanatok alatt kivívták a közutálatot, aztán néhány hónap közösségi farigcsálás után rátaláltak a normális hangvételre, és azóta sincs semmi gond velük.

Persze vannak reménytelen esetek, és pont az ilyenek miatt vezettük be az új rendszerünket, amelyben anoním (bátor) fórumozókat már nem fogadunk (a fórumozási joghoz vagy komoly "múlt", vagy előzetes vásárlás szükséges, tehát csak a balhé kedvéért nem regisztrálhatja már magát senki), a megadott fórumhozzászólási jogosultság pedig elvehető, a korábbi tag kitiltható.

Természetesen egy üzletben elméletileg komoly dilemmát okozhat, hogy ki lehet-e tiltani a fórumról egy vevőt, de a gyakorlatban ez a dilemma csak kb. annyira komoly, mint az, hogy egy elegáns étterem tulajdonosa vajon rosszat tesz-e az üzletének azzal, ha többet nem engedi be az étterembe azt a vendéget, aki két-három havonta megjelenik, rendel két pirítóst, majd lehányja az asztalt, pofán köpi a szomszéd asztalnál vacsorázó társaságot, befingik a különterembe, ahol éppen halotti tort ülnek, és kifelé menet náci indulókat harsogva pocskondiázza a szakácsot, aki szerinte zsidó.

Egyébként tegnap mi kitiltottunk a fórumunkról egy vevőt.
0
2007. szeptember 23., vasárnap 7:32
Az első, helyesírási kérdésben engem nem kell meggyőznöd, hiszen teljes mértékben egyetértünk. Magam is próbáltam felhívni rá a figyelmet, de már belátom, nem volt értelme. Az képtelenség, hogy egy megsértődött fórumtárs legközelebb "jobban odafigyel", mert a helyesírás nem szándék, hanem leginkább képesség (amit csak egy behatárolt szintig lehet fejleszteni).A második "vitás pont"-ról, a bántó külföldi példáról: nos, igazad van. Bár nekem az "a sok angol nyelvű fórum" is általánosítás, de értem, mit mondasz. Demagógia lenne azt válaszolnom, hogy én meg sok angol nyelvű fórumon nem érzem a különbséget, ezért inkább én is "konkrétumot" mondok: sok német nyelvű fórumon ugyanez folyik, mint itt, csak ott aztán végképp senki nem szól hozzá helyesen magyarul. :)
Őszintén mondtam, hogy egyetértek veled a problémákban, csak nem látom ilyen egyszerűen orvosolhatónak azokat.
0
2007. szeptember 23., vasárnap 3:39
"Még egy dologban nem értek veled egyet: ha azt látod megoldásnak, hogy egy(-két-há) helyesírási hiba miatt az egész gondolatot "szétfikázod", meg kell mondjam, a pedagógiád nem fog célt érni."

Nem látom megoldásnak, és azt is tudom, hogy nem fog célt érni, legfeljebb felhívja az emberek figyelmét, és talán legközelebb jobban odafigyelnek. Tekintsük ezt az én rigolyámnak. A gondolatot sohasem fikázom szét, legfeljebb megjegyzem, hogy a magyar nyelv szabályai szerint nem tudom értelmezni, és személyeskedni sem fogok emiatt. Ha valaki ezért megsértődik, és úgy érzi, hogy ezzel ki akarom innen rekeszteni, az az ő baja.

"Nemcsak értelmetlennek tartom, hanem bántónak is érzem: ott is vannak nehézfiúk, önimádó lányok, primitívek és földostobák."

Olvasd el még egyszer amit írtam! Nem általánosítottam, csak elmondtam a tapasztalatomat azokra a helyekre korlátozva, amiket én általában látogatok.
0
2007. szeptember 23., vasárnap 2:48
...hozzászólók... éppen jó helyen írtam el.  :)
0
2007. szeptember 23., vasárnap 2:46
Amit elmondtál, azzal egyet kell értenem. De amit hiányolsz, az egyszerűen utópia. Elképzelhetelennek tartom, hogy vannak fórumok, ahol nincsenek  botrányos helyesírású hozászólók. Külön fájdalom, hogy az ilyen tagok szeretnek a legtöbbet beszélni, de ez Murphy törvénye. A tűrhetetlen stílus is vígan megél: véleményem szerint az Xpress túl engedékeny ebből a szempontból, hiszen a saját maga által felállított szabályokat láthatóan bárki, bármikor felrúghatja, miközben azzal kérkedik, hogy úgysem rúgják ki, mert VIP státuszban van. A reformot tehát felülírja a gazdasági kényszer. (Természetesen vannak elért eredmények, de azokat kevésnek tartom).Nem látom azonban olyan egyszerűnek a régi tagok- új tagok kérdését. Tudnék magammal is példálózni, hiszen senki nem ismert, nem is címzettnek szólt a legelső hozzászólásom: az egyik film nem tetszett, és felületesnek tartottam a színészi játékot benne. Kaptam is hideget-meleget, a legtömörebben Jamamura fogalmazott: "senki nem kíváncsi a véleményedre". Gyorsan lezártam a témát, hogy nem valaki kedvéért írtam, hanem elmondtam a filmről a gondolataimat, de, persze hónapokra elment a kedvem attól, hogy a régiek megelégedésére, s elvárásaiknak megfelelően írjak bármit is. A másik véglet pedig az egyik "idei" fórumtársunk, aki jött, látott és mindenbe beleszart, a maga egyszerű módján mindenkinek jól beszólt, az össszes kiadót bezáratta volna, sorolhatnám. Az ő példájával arra szeretnék mutatni, hogy nála elég volt a mennyiségi hozzászólás. Ma már az is ismeri a nevét, aki csak egyetlen napig is olvasgatott itt a nyáron. Talán nem forgatom ki a szavaidat, ha azt mondom, hogy hónapok alatt "beilleszkedett", sőt cimborákat is szerzett, akik véletlenül nem az én cimboráim.Még egy dologban nem értek veled egyet: ha azt látod megoldásnak, hogy egy(-két-há) helyesírási hiba miatt az egész gondolatot "szétfikázod", meg kell mondjam, a pedagógiád nem fog célt érni. Egyrészt a helyesírás nem trehányság kérdése, másrészt, ha valaki nincs tisztában vele, hogy nem tud magyarul írni, az nem lesz okosabb a beszólásodtól sem. Vagyis: csak magadat idegeled. Mindenkit irritál, de hiába szólnának, csak hangzavar lenne -aki miatt meg beindulna a felháborodás, az észre sem venné, hogy róla van szó.
S még egy megjegyzés, ismétlem, amellett, hogy javarészt egyetértünk: gyakori és kedvelt példálózás a külföldi fórumok kultúrált, választékos, példaértékű stílusa. Nemcsak értelmetlennek tartom, hanem bántónak is érzem: ott is vannak nehézfiúk, önimádó lányok, primitívek és földostobák. Külföldön is meg kell találni a megfelelő helyet, ahol szívesen tartózkodsz. Persze, nem biztos, hogy befogadnak...Olyan klubnak pedig, amely felvesz a tagjai közé... ezt már Woody Allen is megmondta.
0
2007. szeptember 22., szombat 19:39
Minden fórumnál így van, és ez valahol természetes is, hogy akik évek óta itt vannak, azoknak ez a hely egy kicsit a sokadik otthonává, az intim szférájának részévé vált, ezen nem kell meglepődni, és ha valaki újoncként becsörtet ide azzal, hogy márpedig neki itt joga van lenni, és azt írni, amit akar, azt még szép, hogy nem nézik jó szemmel. Mi sem egyszerre kerültünk ide, és lám, vannak, akik később jöttek, mégis be tudtak illeszkedni, kivívni a kölcsönös tiszteletet, ami - emberi természetből adódóan - nem jár automatikusan mindenkinek. Az Xpress fóruma egy meglehetősen nyitott hely, tudtommal moderálni csak a legdurvább sértéseket, mocskolódásokat és természetesen a szabályzatot megszegő hozzászólásokat (pl. más bolt reklámozása, kalózkodás) szokták. Sok helyen ennél sokkal szigorúbbak.

Ami engem illet, én őszintén bevallom, hogy borzasztóan irritál, ha valakinek az írása akár tartalmilag, akár nyelvtanilag, akár helyesírásilag olyan, mintha el sem végezte volna az általános iskolát (még a négy osztályost sem), és továbbra is szanaszét fogom fikázni ezeket a hozzászólásokat, mert ez nem emberi hiba, hanem trehányság. Tudom, hogy el lehet gépelni a szöveget, és itt nincs javítási lehetőség sem, nem is szólok be mindenért, de ha egy mondat effektíve értelmezhetetlen, az nem elgépelés eredménye.

Végül megjegyezném, hogy sok angol nyelvű fórumot is olvasgatok, ritkábban hozzá is szólok, és meglepő módon ezeken valahogy sokkal kultúráltabban, összeszedettebben, lényegretörőbben, a témától nem állandóan eltérve tudnak az emberek kommunikálni egymással.
0
2007. szeptember 22., szombat 19:31
Javaslom, kattintsunk, és csillagozzunk:www.azevinterneteskereskedoje.hu
0
2007. szeptember 22., szombat 19:25
Vannak.
0
2007. szeptember 22., szombat 19:23
én is egyetértek veled.
0
2007. szeptember 22., szombat 19:22
egy kis művelődés sosem árt. végigjártuk a "Rainbow" szó jelenetését :)
0