ÁFÁ-s számlát minden futárral kiszállított rendeléshez automatikusan nyomtatunk. A személyes átvételnél azért nem nyomtatunk előre, mert havi szinten így is több százezres nagyságrendű rendelést nem vesznek át a rendelőink, ha ezekhez előre nyomnánk számlákat, még az adót és az ÁFÁ-t is fizethetnénk a nem létező bevételeink után.
Másrészt a személyes átvételnél módosításra is van lehetőség (van, aki itt szól, hogy XY filmet mégsem kéri a csomagból), tehát a számlát csak a véglegesen kialakult csomag-tartalom alapján praktikus kiállítani.
A harmadik ok az idő-faktor. Ha nem nyomtatunk mindenkinek két példányban ÁFÁ-s számlát (aláírás, pecsét, blokk klammerolás stb.), az lerövidíti a várakozási időt.
Negyedik ok: környezetvédelmi és gazdasági. Valóban nem olcsó a papír, és már így is belefulladunk a megőrzött másodpéldányokba, tehát ha nem kell, akkor inkább tényleg nem pocsékoljuk a papírt.
Őszintén szólva én még nem találkoztam olyan bolttal, ahol minden egyes vásárláshoz automatikusan készítenének ÁFÁ-s számlát, sőt a legtöbb helyen meg sem kérdezik: ki van írva, hogy ÁFÁ-s számla igényét mindenki jelezze előre. Természetesen annak nem örülök, ha pofákat vágott a kolléga, úgy tudom, hogy ez egyikükre sem jellemző, de mindenkinek lehet rossz napja. Így látatlanban is elnézést kérek a nevében tőled.
A garanciális problémákkal nálunk nem szokott probléma lenni, hiszen nem csak egy blokk, vagy a számla igazolja a vásárlást: az adatbázisunkban is ellenőrizhető, hogy valaki nálunk vette-e az adott hibás terméket, vagy sem.
Ha neadjisten közvetlenül a kiadóval szeretné valaki intézni a problémát és nincs ÁFÁ-s számlája (szerintem ezt a kiadó sem kéri, hiszen ő nem azt nézi, hogy hol vette az illető a filmet, hanem azt, hogy az ő kiadványa, vagy sem), akkor utólag is lehet kérni esetleg ÁFÁ-s számlát, hiszen függetlenül attól, hogy kinyomtatjuk, vagy sem, a rendszer automatikusan generál mindenkinek ÁFÁ-s számlát.
A drágább termékeknél (PS3, Wii) azt hiszem nem kérdés, hogy nyomtatunk ÁFÁ-s számlát is, de ezeknek az új termékeknek a garnciája is már másként megy, mint amit régebben megszokhattunk. Az XBOX360-t meghibásodás esetén futárok viszik a szervízbe és vissza, a PS3 mellé is csomagol a SONY egy magyarországi garancia-érvényesítő leírást, és a Wii esetében is hasonlóan működik a dolog.