Rendelek, kézhez kapom a csomagot, kibontom. Wall-e digibook oldala sniccerrel megvágva. Kösz, sebaj, mert úgy sem tudom bizonyítani, hogy nem én voltam. Bontom ki a Hetedik dvd-t, második lemezen karcok láthatóak, úgy, hogy a lemez a helyén volt. Jó, teszek rá, túléljük. Bontom ki a Rejtély 1. évadát, 1-4. lemezig okés, 5-6. ragacs, 7-es okés. Itt már azért elkapott az idegbaj.
Elolvasom a bolt szabályzatát, s öröm szökik a szívembe, hiszen azt írják, hogy minőségi kifogás esetén a vásárló segítségére vannak. Egy telefonhívás után megbeszéljük, hogy nem csak a selejtes Warner kiadványt, de még a karcos lemezt is küldjem vissza (tokkal, vonóval).
Az oldalon két helyen, két féle információ található a visszaküldéssel kapcsolatban. Egyik azt állítja, hogy küldjem vissza nyugodtan portósan a csomagot, a másik viszont azt, hogy ajánlott levélként juttassam vissza. Nem kérdés, hogy melyiket választom, ha már felajánlják...
Csomag visszaküldve, és semmi. Nem történik semmi, egy igen érdekes postázási manővert leszámítva, amikor is az első kézbesítési kísérlethez "sikertelen" információ lett társítva, majd még aznap este, a csomag hirtelen elkezdett valamerre-felé elszállítódni, de hogy hova, azt nem tudom. Másnap aztán sikeres kézbesítéssel megérkezett a csomag a bolthoz.
Ezután semmilyen információt nem kapok a csere folyamattal kapcsolatban. Nem mikrotanulmányt vártam volna, de azért egy tájékoztató e-mail simán beleférne, hogy éppen mi történik. Várok 2-3 hetet, feladok egy újabb rendelést (gondoltam csak hozzácsapják a kicserélt példányokat, ahogy azt nagyszerűen hirdetik az infó oldalaikon), megérkezik és semmi... Sehol a csere, vagy simán csak visszaküldött eredeti selejt kiadványok...
Aztán mégis csak sikerül megbeszélni, hogy hogyan, mikor jusson vissza hozzám a csere csomag. Ma (két nappal később, mint ahogy azt a keddi e-mailben jelezték) végre megérkezett. Kibontom és... teljesen ugyanaz újracsomagolt verzióban, mint amit elküldtem. Tökéletesen megegyeznek a cserepéldányok hibái azzal, mint amiket beküldtem.
Eddig nagyon jól megvoltam az Xpressel. Nem sokszor, de ha rendeltem, akkor a csomagomat időben, épségben megkaptam. Első körben nem a bolt hibája, hogy a kiadványok selejtek, de azt hiszem a mostani történetben azért más rejtett extrák is közrejátszanak, mint csupán a kiadói hozzáállás. Mindenki fantáziájára bízom, hogy ezt hogyan értékeli.
Kiadós, és baromi hosszú hozzászólásom végén néhány jó tanács:
a) Ha törvényileg nem kötelező dolgot is vállaltok, akkor annak feltételeit egy helyen, egy verzióban írjátok le.
b) A költségesebbnek tűnő telefonhívások helyett ajánlanám az e-mail kommunikáció lehetőségét is, olyan formában, hogy válaszlevélben a címzett is visszatudjon írni nektek.
c) Ha egy akció x időponttól y időpontig tart, akkor legyetek már oly kedvesek, hogy idő előtt nem lövitek le azt, egy másik (máshol időben induló, kiadói) akcióval. Mert lehet, hogy vannak akik jól járnak, de megeshet, hogy másokat igen rendesen át****sztok vele a palánkon, és elmegy a kedve az állítólagos akcióitoktól. Kevésbé idegesítő, ha megvárjátok azt a 2-3 napot, amíg tart a drágább akció és csak utána indítjátok a következőt (addig talán még ti is nyertek vele).
További sok sikert arra a kis időre, ami még a piacban van!