Én sem hiszem, hogy valaki azért eszi meg a szomszédját, mert kreatívan nézte A BÁRÁNYOK HALLGATNAK című filmet. De ettől még nem hiszem azt se, hogy a gyerekekkel TERMINÁTOR-t, ROBOTZSARU-t, ELEMI ÖSZTÖN-t, SALO-t, meg mit tudom én, miket kéne nézetni. Nyilván egy 18 éven felülieknek javasolt film egy 17 évest már nem igazán fog károsan befolyásolni, de jóval fiatalabbakra igenis lehet káros, bár nem feltétlenül azonnal megmutatkozó hatása. Azért a valós életben megmutatkozó növekvő erőszak és a filmes erőszak között tényleg van némi kapcsolat. Kár lenne tagadni, hogy a gyerekek java a média által közvetített mintákat követi: szomorú, de így van, ezt kell elfogadni. Namost ha a média (filmek, tévé, számítógépes játékok stb.) rendre azt sugallja, hogy az élet egy nagy aréna, ahol az marad talpon, aki elsőnek üt, rúg, lő stb. -lehetőleg minél nagyobbat-, és ez az emberek közötti "kommunikáció" legfontosabb, majdhogynem kizárólagos formája, az azért nem teljesen megnyugtató. (Valószínű, hogy kis országunk is azért van tele sztárokkal, mert az emberek elfogadják a média által sugalmazott képet.)
Szóval én nem lennék ellene, ha a filmeknél fel lenne tüntetve valamilyen korhatár. A többség, mint korhatáron túli, valószínűleg nem is törődik majd vele, de azért talán lesz egy-két olyan delikvens, aki ezt látván a korhatáros filmet nem családi programként nézi apró gyermekeivel...