Keresés

Építő kritikák, javaslatok, kérdések az Xpress.hu-val kapcsolatban

2012. augusztus 1., szerda 12:53
Én is megvettem a két bizonyos X-akta évadot,úgyhogy akkor hadd reagáljak erre.

Sok sorozatot vettem már Xpress-en. Van hogy teljes áron, van hogy akciósan, van hogy akciósan (zsákbamacskaként) rögtön egy számomra még ismeretlen sorozat összes évadát (pl Alias). Hogy menőzzek is, VIP vásárló státuszom van itt.

Mégis, mikor megláttam ezt a valóban szánalmas X-akta árat, megrendeltem egyből. Hozzá kell tenni, hogy ha mondjuk 3000 lett volna, ugyanúgy megrendeltem volna.

Hogy miért nem vettem teljes áron? Gyerekként bele-bele nézegettem, sok dolgot nem értettem, rizikósnak tartottam megvenni 6-7 ezerért úgy, hogy lehet, hogy már felnőttként annyira nem is jönne be. (Sajnos ilyenből egyre több van)

Szóval igen, valahol érdekelt, de annyira nem kötődöm hozzá, hogy annyiért megvegyem. Ilyen piti összegnél azonban még ha nem is tetszene már, az anyagi veszteség elhanyagolható.

Azonban ha megjelenik a 3. évad és tetszett az első kettő, akkor már megrendelem azt is megjelenésre
0
2012. augusztus 1., szerda 12:35
Nem akartam részletezni, de úgy értettem azt, hogy más sorozatokból is ki lehet indulni, hogy melyikből mekkora piaci igényre számítottak, mekkora mennyiséget gyártottak le, azokat hogy, hány darabot milyen árszinten sikerült értékesíteni, végül mennyi maradt meg. Nem azt mondtam, hogy aki pl. a Született Feleségeket megveszi, az az X-akták vevőköre, hanem hogy Magyarországon milyen tapasztalatok vannak az előzetes felmérések és végül a megtérülések alapján, azaz nem ez az első sorozat, amit egy ismeretlen piacon kiadtak, a korábbiakból lehet készíteni (és feltételezem a kiadó készít is) utókalkulációt. Ez pedig egy rész lehet a gyártandó mennyiség meghatározásának egyenletében - hiszen valamiből csak ki kell indulni.

A tendencia alatt pedig azt értem, hogy pl. a Jóbarátok már 2004-ben, a Vészhelyzet vagy Az elnök emberei 2005-ben indult DVD-n, ezeket össze lehet hasonlítani a néhány éve megjelent, híresebb vagy népszerűbb sorozatok értékesítéseivel, azaz hogy az igény a magyar piacon csökkent e az eredeti DVD-k, vagy akár külön a sorozatok iránt (tudom, hogy sajnos igen a letöltés felháborító térhódításával), és így nyilván a kiadó nem annyit gyárt most egy új megjelenésnél (legyen akármekkora látszólagos „rajongótábora”, ami mondjuk nem feltétlenül egyezik meg a tényleges vásárlási szándék kifejezésével), mint 6-8 évvel ezelőtt pl. a 24-ből. Az, hogy előbb-utóbb esetleg nem jelennek meg új sorozatok, vagy félbehagyják egy már megkezdettnek a folytatását, az egy sajnálatos következménye lehet ennek a trendnek (és ha ez egy sok éve folyamatosan csökkenő irány, akkor az is belátható, hogy az a néhány száz ember, aki itt, vagy egyáltalán eredetit vásárol - ami mindig elhangzik - valószínűleg nem tudja ezt megváltoztatni, itt is véges a fizetési hajlandóság, és mások helyett egy idő után már nem fizetnek). De ez is egy állandó téma.

Azt nem tudom, hogy az eredeti kiadások hogy tudnák felvenni a versenyt a letöltésekkel, hiszen nincs itthon olyan kultúra (oké, fizetési szint sem, de kevesebbet lehet vásárolni, nem kell mindenkinek mindent birtokolni), mint tőlünk nyugatra, de engem baromira zavar a sok esetben nem átugorható „ne lopj” reklám az eredeti DVD behelyezésekor, hiszen nem loptam, hanem megvásároltam, bennem pont nem kell erősíteni a tudatot, azaz ez így nem éri el a célközönséget (gondolom, hogy egy másolt DVD-n lévő film elé nem kerül fel ez a reklám). Az viszont biztos nem segít, hogy túl hamar és végül túl nagy mértékben történnek a leárazások, mert így sokan erre játszanak, erre várnak, és végül igazuk is lesz, mert tényleg megtörténik a radikális leárazás, ami persze akár a DVD piac végét is jelenthet itthon.

A kiindulási ponttól viszont kezdünk messze járni és így már talán nem is a megfelelő topicban vagyunk.
0
2012. augusztus 1., szerda 10:43
Nagyon szkeptikus akart lenni a hozzászólás, ezért a valóságot kissé meghamisította, sebaj.
most posts by TM
0
2012. augusztus 1., szerda 10:36
Arra nem gondoltál, hogy Veronika ára pont ugyanazon okból kifolyólag esett a töredékére, mint Scullyéké?
0
2012. augusztus 1., szerda 10:34
Sokszor eleve irreális áron kezdik meg a forgalmazást.

Példa: Váratlan utazás. Több ismerősöm is megvette volna 5000 Ft-ért (általában nálam is ez a felső határ egy sorozatnál), de 9450-et 11 ember közül senki sem adott érte, 8-an maradnak a tévéből videóra felvett "változatnál", hárman pedig beszerezték (kílfeldi ismerősön keresztül) az első 3 évadot kb 4000 Ft/évad áron.

Mondjuk egy olyan országban, ahol egy Transformers húszféle kiadásban elfogy, de Kieslowskit nem tudnak kiadni (ott a magas jogdíjra hivatkoztak, de aztán csak lezuhant az ár, érdekes), ott talán mindegy is cégpolitikáról, piackutatásról beszélni.
0
2012. augusztus 1., szerda 9:44
Az X-aktákat én sem vettem volna meg teljes áron, mert ugyan néztem minden részét gyerekkoromban a tv-ben, de mostanra már annyira nem érdekelt, hogy 8000 Ft-ot adjak érte, de így 1590 Ft-ért megvásároltam. Én a kedvenc sorozataimat ( Egy rém rendes család, Szupercsapat, Simpson család, Family guy ) megvettem rögtön a megjelenéskor. Egyébként utólag láthatjuk azt is, hogy a Szupercsapatnak is csak az első évadját adták ki, pedig régen a tv-ben azt is mindenki nézte. Az X-akták mostani akciós árának majdnem a feléért árusították ki az egyik nagy áruházban.
0
2012. augusztus 1., szerda 8:49
Még mindig van olyan áruház, ahol a Jóbarátoknak az összes évadát a digis változatban árulják 4000 Ft/évad áron. Nem írom le, hogy hol.
0
2012. augusztus 1., szerda 8:22
Pedig erre is van megoldás. Valaki éppen itt írta, hogy a gyári csomagolásból átteszi a korongokat egy gyűjtőbe, amit már bárhová el lehet suvasztani. A borító mappába kerül, a tok meg a pincébe.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2012. augusztus 1., szerda 0:34
Szerintem meg létezik a "faszarági rajongók" csoportja, még ha a kifejezés egyik tagja sértő is a másik felére nézve.
most posts by TM
0
2012. augusztus 1., szerda 0:00
Az egyik szomszédom pont ilyen. Lenne pénze dvd gyűjtögetésre, de egyszerűen herótja van a sok dvd látványától, nem akar tékát a lakásból. Ezért mit csinál? Letölti a netről, illetve le se tölti. Elinditja online. Kép a tévére és kész. 127 cm-en elég jó képminőséget lehet már igy is elérni. A favorit filmek pedig - töredék darabszám egy közepes gyűjteményhez is - ott figyelnek a polcon szép kiadásban... Egyértelmű, hogy ez nem a magyar dvd piac érdekeit szolgálja, de sz@rik rá...
0
2012. július 31., kedd 23:02
Szia Xpress / Robi!

Légyszíves állítsátok be úgy a félretett / megérkezett filmjeimet, hogy mindegyiknek látszódjon a még hátralévő félretételi ideje, hogy összeállíthassam a csomagom!

Köszi!
0
2012. július 31., kedd 20:44
Azt hiszem, az a nagy kérdés, hogy akik most vették meg, miért tették. Szerintem aki rajongó volt, az már beszerezte az elmúlt két évben (ha volt rá pénze), úgy gondolom marginális a kiváró rajongó. Szerintem sokkal inkább azok csaptak le rá, akik nem adtak volna ki ennyit érte, meg azok, akik értelmes összeget nem, de ennyiért "elfér a polcon".

Ezért is lett volna érdekesebb egy több körös leárazás, el lehetett volna különíteni, kinek ért volna meg - bár kevesebbet mint a teljes ár, de - értelmes összeget, és kinek kellett csak és kizárólag jóárasítva. Az előbbi csoporttal sincs semmi baj, azt kellett volna megoldani, hogy az utóbbinak ne jusson, vagy csak kevés (kevesebb gyártott példánnyal).

Sajnos ezek alapján én azt gondolom, hogy (a marginális kiváró rajongót leszámítva) semelyik csoportot sem lehet hibáztatni. Csak az elmúlt két év beszerzőire lehet számítani (+ azok, akiknek többet is megért volna), ez alapján az IC már tud egy elég biztos számot az ötödik évadhoz (a negyedik ugye le van gyártatva elvben), ha ez nem elég ahhoz, hogy nyereségesen ki lehessen adni, akkor ennyi volt, tudomásul kell venni, hogy ennyi az igény az X-aktákra.

Sajnos tudomásul kell venni, hogy rajtunk, gyűjtőkön kívül keveseket érdekel a fizikai adathordozó, nem mindenki akar otthon dvd tékát :-) Tehát nem csak azért nem fogynak a lemezek, mert letorrentezhető, hanem mert nem kell nekik a lemez maga, csak a film, legtöbbször egyszeri nézésre, és erre nincs (túl sok) legális alternatíva itthon. Ők nem fognak dvd-t venni, inkább legális lehetőséget kellene nyújtani nekik is. Sajnos(?) a streaming/online letöltés/online birtoklás (ld. steam) látszik a jövőnek, nálunk a kis piacból adódóan gyorsabban hal ki - úgy tűnik - a régi médium, vagy legalábbis egyre kevesebb címet éri majd meg kiadni.
0
2012. július 31., kedd 19:41
Nem semmi port kavart ez a kiárusítás. Az én lelkiismeretem szerencsére nyugodt, nem voltam rágerjedve az X-Akták-ra, és ezerötért sem kell.

Ellenben marhára boldog vagyok, hogy annó, amikor elkezdték kiadni a Jóbarátok sorozatot, megjelenéskor megvettem minden évadját. Utólag nehezebben csengettem volna ki érte egyben 80eFt-ot, de talán még a felét is. Az akciók sem zavartak különösebben, mert akkoriban a kiadó még honorálta annyival az első vásárlókat, hogy jutott a szép gyűjtődobozból is egy darab, ami lehet, hogy apróság, de exkluzív, és elveszi az ember keserű szájízét - már ha lenne neki, látva a későbbi akciókat.

Talán ilyesmi példákkal lehetne jobban ösztönözni a megjelenéskori vásárlást.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2012. július 31., kedd 18:30
Valamit biztos tudtak, merthogy egymás után kiadtak két évadot, ami egyedülálló volt. S amit simán megvehetett az a sok éve váró rajongó, akinek van havi 8000 Ft zsebpénze, ami azért nem egy falrengető összeg, sokan ennyit telcsiznek el egy hónapban, vagy ennyit költenek egy diszkóra, egy pólóra, egy családi mozira ésatöbi ésatöbbi. Ehelyett a sorozatvárók nagy része malmozott és várt a kivéreztetésre, ahogy az már korábban is többször bejött, mikor hamarabb, mikor később. Ha valami mégis hamarabb fogyott el, mint hogy olcsóbb lett volna, akkor persze ment a reklamálás, ugyanezzel a dumával, hogy rosszul mérték fel az igényeket.
Kíváncsi vagyok, hogy akik most megveszik az első két X-Aktát, azok vajon megveszik mellé teljes áron a harmadikat, (elvégre ha annyira szeretik a sorozatot, akkor kell az is, nem igaz?) merthogy még így is bagóért van a három együtt, vagy pedig annyira erős jelleműek, hogy önuralmukat megacélozva visszaszorítják a vágyaikat mindaddig, amíg a harmadik évad is belekerül a szaréhugyé-árfekvésbe.
most posts by TM
0
2012. július 31., kedd 18:21
"A "túl korán" relatív fogalom, a teljes áron vásárlóknak pedig tökmindegy, hogy az ő vásárlásuk után egy nappal vagy tíz évvel később történik a leárazás,"

Ez szerintem nem jogos általánosítás ("teljes áron vásárlóknak") (legalábbis engem kivehetsz belőle ;-)), szerintem igenis meg lehet határozni egy körülbelüli időtartamot és egy százalékot, ami a határpont. Kétlem, hogy nagyon zavarna bárkit is egy leárazás egy évvel a megjelenés után, de egy egy hónap utáni leárazás szerintem igen sokakat jogosan zavar (nincs is benne ráció, ha ilyen gyorsan árat csökkentenek, miért nem annyi volt az eredeti ára?). Szintúgy, egy 50%-os vagy annál nagyobb leértékelés már erősen elgondolkodtató.

"A forgalmazói jogkörök gazdátcserélése miatti végkiárusítások"

Hát, nem tudom, szerintem még az említetteken kívül is bőven van példa, szóval az eredeti állításomat tartom, még akkor is ha a példák nem voltak túl jók. Nem véletlenül asszociálnak páran a radikális árcsökkentésből arra, hogy az X-nek annyi.

"Az X-Aktákat meg éveken át annyian szajkózták,"

Hát, erről az Intercomot kéne megkérdezni, hogy hozzájuk mi jutott el. Az tény, hogy a fórumon sokan várták, de kétlem, hogy naponta nézték volna a fórumot, ellentétben velünk, akiknek tényleg nagynak tűnhetett az igény.

Más kérdés persze, hogy esetleg az Xpress-nek van rálátása arra, hogy a szajkózók vettek-e végül, de egyrészt nem erre kellett volna az IC-nek építeni, másfelől még ők is megvehették offline.

Niwrok:

"Mennyiben befolyásolja a Született feleségek eladásait, hogy hányan vették meg a Dr. House-t vagy a Vészhelyzetet?"

Az első kettő mondjuk pont nem, de a Vészhelyzet már érdekesebb téma, nagyjából ugyanakkori nagy népszerűségű sorozatok. A Vészhelyzet talán annyiból érhet el jobb eladásokat, hogy tovább futott, jobban az emberek fejében van.

De egy Magnum-ból, vagy A-Team-ből is ki lehetett volna indulni (régi kultsorozat).

Persze nyilván ez csak a becslést segíti, de azért furcsának találom, hogy sok-sok kiadott sorozat és film után sikerül ennyire mellélőni: legalább 50%-kal, ugye, mert még egyszer az eladott mennyiség elment akcióban az Xpress szerint...

Nagyon kíváncsi lennék ezeknek a sorozatoknak a konkrét eladási számaira, lehet, hogy meglepődnénk egy-két dolgon...

(Továbbra sem tagadom, hogy a vásárlói kör is hibás (ld még az "úgysem veszem meg mert nem jön ki végig" témakör, de szerintem az IC is hibázott, ha anyagilag nagy bukta a sorozat. De mindegy is, együtt szomorkodunk a helyzeten :-(, és örülök, hogy legalább ennyi évad kijött).
0
2012. július 31., kedd 18:14
Ha mondasz konkrét példát, úgy könnyebben megértem.
most posts by TM
0
2012. július 31., kedd 17:33
Nem abból a felvetésből indultam ki, amit nekem tulajdonítottál. Nem azt mondtam, hogy akik most megveszik, azok mind potyaleső rajongók, hanem azt, hogy Xpress hozzászólása a potyaleső rajongóknak szólt.

Viszont megint téves az elképzelésed. Mi az, hogy a kiadónak más sorozatok kiadásaiból kéne kiindulnia, meg hogy "évek óta tartó tendenciák"? Mennyiben befolyásolja a Született feleségek eladásait, hogy hányan vették meg a Dr. House-t vagy a Vészhelyzetet? Ha pedig az évek óta tartó tendenciákra alapoznának, akkor nem adnának ki semmit, mert az eladási trendek már lassan kiütik a padlót.

A piackutatás nem egzakt tudomány, nem matek-példa, hanem valószínőség-számítás, sok-sok becslés és egy még nagyobb adag remény. Igen, a kiadó számolta el magát, de azért, mert azt hitték, hogy a folyamatos, éveken át tartó hőzöngés mögött vásárlóerő is van. Nem volt, mert a hőzöngők az árcédula megjelenésével egyidőben váltak köddé, így a kiadó beszopta, és azokkal a DVD-vásárlókkal együtt szopta be, akik azt hitték, hogy ha ők teljes áron megveszik a termékeket, jelen esetben az X-aktákat, akkor számíthatnak arra, hogy a teljes sorozat kiadásra kerül. Ez a naív álomkép foszlott szét a mostani akcióval, és Xpress csak ennek adott hangot.

Engem sem érdekel, hogy ki mit mennyiért vesz meg, ez nem arról szól, hogy ki mennyit ér. Sőt, a társadalmi konszenzus szerint azok a burzsuj hülyék, akik bármilyen formában fizetnek egy DVD-ért, hiszen ott van a neten, csak le kell tölteni... amíg van mit, persze.
0
2012. július 31., kedd 17:32
De abban hibásak a kiadók is, hogy sikertelenebb sorozatokba több energiát öltek, mint adott esetben egy x-aktákba..
0
2012. július 31., kedd 17:03
A "túl korán" relatív fogalom, a teljes áron vásárlóknak pedig tökmindegy, hogy az ő vásárlásuk után egy nappal vagy tíz évvel később történik a leárazás, eddig kellene fejben eljutni és nem a később vásárlókkal foglalkozni. Vevőkört lehet szélesíteni oly módon is, hogy az addig bizonytalanokat akciókkal meggyőzzék arról, bizony érdemes eredeti filmeket vásárolni, és az így megnyertek később talán egy új megjelenést megvesznek majd rögtön teljes áron.

A forgalmazói jogkörök gazdátcserélése miatti végkiárusításokat ne keverjük bele a témába, mert az egy másik problematika.

A kiadók sokmindent belőnének, ha a vevőkör nem reagálna egyre rugalmasabban a kivárásokkal. Az X-Aktákat meg éveken át annyian szajkózták, hogy az alapján nem volt felelőtlen elgondolás az, hogy az első évadot rögtön kövesse a második.
most posts by TM
0
2012. július 31., kedd 16:48
Annyi kiegészítést azért mindenképp hozzátennék ehhez a hozzászóláshoz, hogy az ökölrázás oka sok esetben az, hogy a leárazás túl korán és/vagy túl nagy mértékben történik, pl. Bones, Jurassic doboz, X-akták S1 stb. Én meg tudom érteni, ha valakinek ez nem tetszik. (És tegyük gyorsan hozzá: az ökölrázás nem csak sorozatok esetében történik (megkockáztatom, zömében nem miattuk történik), ahol viszont nem lehet vevőkör-szélesítésről beszélni).

Mindazonáltal nem tudom, hogy hány esetben volt a sorozatleárazások oka a vevőkör szélesítés, és hány esetben csak a befejezetlen sorozatoktól való szabadulás... Gondolok itt pl. Magnum, Knight Rider, Miami Vice, A-Team, Odaát S1, Médium S1 és társaira...

Mindenesetre D-a-V-i-D gondolata bennem is felmerült: miért van az, hogy a kiadó képtelen nagyjából belőni, hogy hány példány megy el, és valamiből annyi marad, hogy durván le kell árazni mert hatalmas raktárköltséggel jár a tárolása? Az X-akták esetén én a második évadot fél évvel az első után hoztam volna ki csak, akkor már azért elég jó becsléssel lehetett volna rendelkezni a vevők számáról. Ehelyett kihozták egy hónappal később...
0
2012. július 31., kedd 16:43
Itt csupán arról van szó, hogy egy "átlagember" (bármi is legyen az) is szert tehet egy impozáns DVD gyűjteményre, csupán jóval lassabban, esetleg jobban megválogatva a filmeket. Attól függetlenül, hogy mely osztályba tartozik. Akinek ez szívügye, az áldoz is rá.
0
2012. július 31., kedd 16:31
csakhogy a tenisz nem letölthető a filmek pedig sajnos igen, és a sok pöcs akkor is letöltene ha 1ft lenne egy DVD film..
0
2012. július 31., kedd 16:30
hogy jönnek ide a zsidók?? :D
0
2012. július 31., kedd 16:27
Hát ja, mint ahogy például a tenisz is csak az urak sportja. Ha nincs pénzed, nem is szeretheted...
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2012. július 31., kedd 16:19
[sarcasm]Én is úgy hallottam, hogy csak a kiválasztott faj tagjai engedhetnek meg maguknak ilyesmit...[/sarcasm]
0