creeper, Niwrok
Nem akarom, hogy igazam legyen a gondolatmenetemmel kapcsolatban, mert nem ezzel foglalkozom, ez egy vélemény, amit nyilván lehet cáfolni, ha valakinek nagyobb rálátása van a megtérülésekre, vagy akár ezzel foglalkozik és tudja. De.
Abból a feltevésből indultok ki – szerintem hibásan –, hogy MINDENKI, aki most ezen a tényleg szégyentelenül alacsony áron megvásárolja a kiadványokat, azok mindenképp rajongók, akik telekiabálták korábban a fórumot, hogy mikor jelenik már meg ez a sorozat. Ezt szerintem csak Xpress tudhatja, aki össze tudja párosítani a hozzászólások íróit a megrendelőkkel. De a vásárlókat szidni szerintem akkor sem szabad, a kritikám erre, azaz a kommunikáció módjára vonatkozott, még akkor is, ha engem közvetlenül nem érint ez az X-aktákkal kapcsolatosan.
Az, hogy ha beharangoznak egy várható megjelenést, elvárjuk (mondjuk a kiadó szemszögéből), hogy x mennyiség azonnal előrendeljen a meghatározott megjelenéskori áron, mert csak így térül meg valami, szerintem teljesen fordított megközelítés. Tényleg a vásárlók érezzenek kötelezettséget ezzel kapcsolatban, hogy igenis, nekik a megadott áron meg kell venniük valamit, hogy tükörbe tudjanak nézni később, hogy ők mindent megtettek? Ne vegyük már át ezt a felelősséget. A kiadó piackutatásain, más sorozatok eladásain és az évek óta tartó tendenciák ismeretében meg kell tudni nagyjából határozni az eladni kívánt mennyiségeket a különböző árszinteken. Ha nagyon sok marad meg valamiből, aminek tényleg komoly raktározási költségei is vannak, akkor nem a kiadó számolta el magát, hanem a szemét vásárlók nem vettek meg eleget a termékéből? Ha így van, szomorúan, de elfogadom, hogy a DVD piac (legalábbis Magyarországon) így, más termékekhez képest fordítottan működik, ennyi.
Egyébként a kiadó által meghatározott árba én belegondoltam a grafikus, stb. költségeket, hiszen azok nála jelentkeznek. A kiskereskedők túl sokat valószínűleg nem tudnak keresni egy DVD, vagy egy sorozat eladásán, azaz kis árréssel lehet dolgozni, de a piac csak úgy működhet, ha a kiadó ezzel is kalkulál (hiszen neki a végső eladási árral kell meghatároznia az eladni kívánt mennyiségeket). Van még rengeteg termék, amit alacsony árréssel lehet értékesíteni, ez nem különlegesség. A jogdíjakat meg ha előre meghatározzák, akkor megint visszakanyarodunk a kiadóhoz, hogy el kell végeznie a matek-példát, hogy megéri e, vagy nem.
Én is vettem meg számomra fontos sorozatokat, filmeket előrendeléssel, vagy megjelenéskor, de ettől nem éreztem többnek magam, mint aki később, fele, vagy akár negyed annyiért vette meg ugyanazt. Soha nem is írtam be kérdéseket, hogy mikor jelenik meg a következő évad, de nem is kritizáltam a következő körös vásárlókat. Neki nem ez volt a fontos, hanem más. Nem lehet minden vásárló minden megjelenésnek a „rajongója”.
Egyébként köszönöm az értelmes hozzászólásokat, tényleg kíváncsi voltam a véleményekre!