Keresés

Építő kritikák, javaslatok, kérdések az Xpress.hu-val kapcsolatban

2012. július 31., kedd 16:00
A DVD gyűjtés sosem az átlagemberek hóbortja volt..
0
2012. július 31., kedd 15:30
A mellékkörülmények egyformán érintik mindkét felet, tehát ha egyszerűsítjük az egyenletet, ezt rögtön ki is zárhatjuk.
most posts by TM
0
2012. július 31., kedd 15:27
Csak azzal nem számol senki itt a heves vitában, hogy Magyarországon már rég nem az az életszínvonal mit korábban. (most nem egy-egy kifejezetten jómódban tengődőre gondolok természetesen, hanem az átlagemberre; elvileg abból van a legtöbb...)
És tetszik - nem tetszik ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sokan választják az "ingyenes" letöltést. És igen ahhoz is, hogy azt mondja magának az ember - legyen az rajongó, vagy nem - hogy ennyiért nem engedhetem meg magamnak ezt a terméket. Ám amikor elér egy általa tűrhető árszintet ugyan miért ne vehetné meg annyiért?!
Természetesen a hőbörgésnek vevői oldalról sincs helye szerintem. A kiadó had döntse már el, hogy neki nyereséges volt-e egy termék és akar-e folytatást kiadni.
Lehet mondani, hogy tetszik - nem tetszik, de ez van!
0
2012. július 31., kedd 13:09
Azoknak akiknek muszáj leírni külön: az előző hozzászólásban írt akció nem azonos a jelenleg eszközölt végkiárusítással.
most posts by TM
0
2012. július 31., kedd 13:08
Csakhogy ez egy folyamat, amiben idáig el kellett valahogy jutni. S nem azért tart itt a dolog, mert a kiadónak az a legnagyobb biznisz, hogy ennyiért szabaduljon meg a cucctól. Ha elolvasod a facebook-on írt Robihozzászólásokat, ott eléggé logikusan levezetett az eset.
Még egy dolog, amit meg kell magyarázni, mert a logika helyett érzelmektől vezérelt sokaság nem érti: ha egy sorozatévad kiadványából akcióznak, azt nem azért teszik, mert így akarnak kibaszni mindenkivel, aki már korábban megvette, épp ellenkezőleg, egy ilyen akcióval figyelmet kívánnak szerezni, kedvet akarnak csinálni azoknak is, akik addig nem szánták rá magukat a gyűjtésre. Így kiszélesedhetne az a vevői réteg, akik a későbbi évadokat mind megvennék. Csakhogy magyaréknál ez is úgy működik, hogy "dögöljönmegaszomszédteheneis" mert mindenki, aki korábban már megvette az évadot teljes áron, és már kedvére nézegethette oda-vissza, a válla mögött hátrapislantva azt látta, hogy olcsóbb lett az, amit ő még drágábban vett meg, és erre az egyedüli megoldás az ostobáéknál az, hogy öklöt rázva rohanni kell és üvölteni, hogy márpedig akkor én se veszek többet semmit teljes áron, és különben is irgumm-burgumm meg nőjön be az orra luka. Mint a rossz testvérek, akik nem a saját tányérjukat, a saját játékpolcukat, a saját fagyistölcsérüket figyelik, hanem mindig a másikét, hogy a legkisebb kis egyenlőtlenség miatt ráncigálhassák anyuci szoknyáját. Rövidebben fogalmazva ez a dedó. Nálunk nem elsősorban filmet szeretne gyűjteni a magyar, hanem "jóljárni", anyagilag minél inkább nagyobb sikerrel beszerezni mindig mindent, dicsekedni, hogy ezer filmet vett száz forintért, mert fix meggyőződése, hogy ő attól az igazán nagy májer, mert csak a lúzerek, a barmok és az újgazdagok adnak teljes árat bármiért is. Nos, ebben az elterjedt szemléletben próbáljon meg valaki okosan kereskedni, hasznosan működni, gazdaságilag és erkölcsileg is sikeresnek lenni.
Ja, és megtapasztalni azt, hogy az ilyen hozzászólásokra ne csupa olyan ember írjon, akinek nem inge, mert ugyebár az el nem követett vétkek miatt nincs ok magyarázkodásra, aki mégis ezt teszi, az kérdőjeles az őszinteségben.
most posts by TM
0
2012. július 31., kedd 12:47
Értem én. De akkor sem a vevők a hibásak, ha "kihasználnak" egy ilyen akciót, hanem aki(k) teret enged(nek) ennek..
0
2012. július 31., kedd 12:32
Mert gúnyosságában nem látja a fától az erdőt, a piacgazdaság működőképtelenségét, az irreális fogyasztói vágyakat. Kb. ennyi. Hozzáteszem, hogy a minősítésem a hozzászólásra, és nem a hozzászólóra vonatkozott, mert ez is nagy különbség ám, amit sokan figyelmen kívül hagynak. :)
most posts by TM
0
2012. július 31., kedd 12:25
Miért is?
0
2012. július 31., kedd 12:15
Tipikus buta hozzászólás, ami nélkülöz minden realitást.
most posts by TM
0
2012. július 31., kedd 12:14
Mem kötelező megvenni ennyiért, meg lehet várni míg újra drágább lesz.. Sőt továbbmegyek, nem is kötelező árulni ennyiért..
0
2012. július 31., kedd 12:12
Még a végén megsajnálom a kiadót, nem a vevő nézi hülyének a kiadót, hanem pont fordítva..
0
2012. július 31., kedd 11:58
Nem igazán szidásnak venném az Xpress-kommunikációt, inkább egy figyelmeztetésnek arról, hogy a két évadot kevesebb, mint háromezerért bezsákoló, egyben magukat rajongónak gondoló vevők hőbörögve követelőzése, hogy hol mer elmaradni a többi évad, nem túl ízléses.
0
2012. július 31., kedd 11:55
Told messzebb a bilit...
most posts by TM
0
2012. július 31., kedd 11:55
Ott hibázik ez a szép elméleted, hogy amikor az X-Akták leárazott példányaira ugyanannyi éppen-errejáró-de-persze-nem-rajongó ugrik, mint az akciót megelőző, a sorozat hazai megjelenésétől eddig eltelt teljes időszakban, akkor ott a kiadó csak azt szűrheti le, hogy a vevők hülyének nézik, így legközelebb kétszer meggondolja, hogy egyáltalán kiadjon valamit. Merthogy a matek egyenletbe kellene a változó mellé változatlan is, ám a jelek szerint az akciómatyik térnyerése oly méretűvé duzzadt, hogy nincs az az egyenlet, amivel azt fel lehetne írni az iskolatáblára.
S miután sokan havonta kurvaanyáznak az újabb Akták elmaradása miatt, teljesen jogos, ha válaszképpen az online-bolt gazdája visszadobja a labdát. Aki olyan mimóza, hogy ettől elmegy a péterkéje, az kereshet más bótot, de előre szólok, ott sincs X-Akták 4. évad. Ja és máshol még fórum sincs, ahol eltűrnék, hogy alternatív beszerzési források címeit cserélgesse a nagyérdemű, ahol bolhapiacot engedélyez a bolt gazdája, az a gazda, aki másfél hónapos türelmi időt tart fenn a vásárlóinak. Jujj, egyszer megmondta a véleményét, nahát! Gyorsan feszítsük keresztre, kövezzük meg, négyeljük fel! Ugyan már kérem, máshol tessék önérzeteskedni.
most posts by TM
0
2012. július 31., kedd 11:54
Az árképzéseket kéne gatyábarázni, szabályozni és a kiadóknak kereskedőknek betertani az ehhez fűződő (jelenleg) nemlétező szabályokat.
0
2012. július 31., kedd 11:52
ha nem lennének ezek a kiszámítható, durva akciók, akkor venné mindneki megjelenéskor..
0
2012. július 31., kedd 11:38
creeper, Niwrok

Nem akarom, hogy igazam legyen a gondolatmenetemmel kapcsolatban, mert nem ezzel foglalkozom, ez egy vélemény, amit nyilván lehet cáfolni, ha valakinek nagyobb rálátása van a megtérülésekre, vagy akár ezzel foglalkozik és tudja. De.

Abból a feltevésből indultok ki – szerintem hibásan –, hogy MINDENKI, aki most ezen a tényleg szégyentelenül alacsony áron megvásárolja a kiadványokat, azok mindenképp rajongók, akik telekiabálták korábban a fórumot, hogy mikor jelenik már meg ez a sorozat. Ezt szerintem csak Xpress tudhatja, aki össze tudja párosítani a hozzászólások íróit a megrendelőkkel. De a vásárlókat szidni szerintem akkor sem szabad, a kritikám erre, azaz a kommunikáció módjára vonatkozott, még akkor is, ha engem közvetlenül nem érint ez az X-aktákkal kapcsolatosan.

Az, hogy ha beharangoznak egy várható megjelenést, elvárjuk (mondjuk a kiadó szemszögéből), hogy x mennyiség azonnal előrendeljen a meghatározott megjelenéskori áron, mert csak így térül meg valami, szerintem teljesen fordított megközelítés. Tényleg a vásárlók érezzenek kötelezettséget ezzel kapcsolatban, hogy igenis, nekik a megadott áron meg kell venniük valamit, hogy tükörbe tudjanak nézni később, hogy ők mindent megtettek? Ne vegyük már át ezt a felelősséget. A kiadó piackutatásain, más sorozatok eladásain és az évek óta tartó tendenciák ismeretében meg kell tudni nagyjából határozni az eladni kívánt mennyiségeket a különböző árszinteken. Ha nagyon sok marad meg valamiből, aminek tényleg komoly raktározási költségei is vannak, akkor nem a kiadó számolta el magát, hanem a szemét vásárlók nem vettek meg eleget a termékéből? Ha így van, szomorúan, de elfogadom, hogy a DVD piac (legalábbis Magyarországon) így, más termékekhez képest fordítottan működik, ennyi.

Egyébként a kiadó által meghatározott árba én belegondoltam a grafikus, stb. költségeket, hiszen azok nála jelentkeznek. A kiskereskedők túl sokat valószínűleg nem tudnak keresni egy DVD, vagy egy sorozat eladásán, azaz kis árréssel lehet dolgozni, de a piac csak úgy működhet, ha a kiadó ezzel is kalkulál (hiszen neki a végső eladási árral kell meghatároznia az eladni kívánt mennyiségeket). Van még rengeteg termék, amit alacsony árréssel lehet értékesíteni, ez nem különlegesség. A jogdíjakat meg ha előre meghatározzák, akkor megint visszakanyarodunk a kiadóhoz, hogy el kell végeznie a matek-példát, hogy megéri e, vagy nem.

Én is vettem meg számomra fontos sorozatokat, filmeket előrendeléssel, vagy megjelenéskor, de ettől nem éreztem többnek magam, mint aki később, fele, vagy akár negyed annyiért vette meg ugyanazt. Soha nem is írtam be kérdéseket, hogy mikor jelenik meg a következő évad, de nem is kritizáltam a következő körös vásárlókat. Neki nem ez volt a fontos, hanem más. Nem lehet minden vásárló minden megjelenésnek a „rajongója”.

Egyébként köszönöm az értelmes hozzászólásokat, tényleg kíváncsi voltam a véleményekre!
0
2012. július 31., kedd 11:14
A vevők hibája az, hogy nem vásárolnak, pedig "hú, de várják" mindig az aktuális slágerterméket. Valójában azonban nem azt várják, hanem csak a havi leárazásokat. Ha mindig mindenki akkor vásárolna, amikor egy termék új, akkor nem lenne gond. Így viszont, hogy a vevők nagy része nem tartja be a "játékszabályt", nem kell csodálkozni azon, hogy idővel minden játék hamarabb ér véget, mint kellene, helyette egy másikba kezdenek, vagy esetleg már el sem kezdődik egy sem.
Na de ez sokéves lemez, fölösleges újra pörgetni.
most posts by TM
0
2012. július 31., kedd 11:04
Az viszont nem a vevők hibája, hogy pár hónappal a megjelenés után fillérekért hozzá lehet jutni egy-egy kiadványhoz ami mára már tendencia lett. Így nem is csoda, ha sokan kivárják az akciót. Tuti, hogy itt is szinte mindenki volt már így vele..
0
2012. július 30., hétfő 20:03
így=amit
most posts by TM
0
2012. július 30., hétfő 19:56
"biztos voltam" szokásos stílus" - ugyan-ugyan. Annyi hülyeséget hordtál össze azzal szemben, ami itt már sokszor elhangzott, s így egy 2004 óta idejárónak már rég illene tudnia, hogy tulajdonképpen még ennyi megerőltetést sem érdemelt volna a katyvaszod.
Azt azonban mégis kiigazítanám, hogy az X-Akták rajongókat belekeverem ebbe az egészbe, ugyanis egy igazi rajongó megveszi megjelenéskor a filmet, sorozatot, a kivárásra játszó, gazsuláló, majd a kiadóra mutogató és reklamáló alak az én szememben minden, csak nem rajongó. Ha igaz az, amit Robi ír, hogy a mostani akcióban annyian lettek a potyalesők, mint az összes eddigi Akta-vásárló, akkor valóban nincs miről beszélni, amit főztek a nyerészkedésre vágyok, azt meg is ehetik, kibaszva ezzel azokkal, akik a termék valós árát is hajlandóak lettek volna kifizetni, akár kilenc alkalommal is.
Mivel nekem nincs boltom, ezért nem kell fölösleges cirádákkal megfogalmaznom a pofonegyszerű lényeget, gondoltam, hogy így még neked is átmegy.
most posts by TM
0
2012. július 30., hétfő 19:17
Több ponton is abszolút egyetértek, azt gondolom, hogy a kiadói árképzés is ludas a kialakult helyzetben. Sok helyen olvastam az utalást egy több ezres X-Akták rajongótáborra, akikkel számolni lehetett, mint potenciális vevőkör, de nem értem ez mire volt alapozva. Én sem tegnap vettem itt az első filmemet, de sosem éreztem úgy, hogy ekkora közönsége lenne ennek a sorozatnak. Talán 2004-ben igen, de azóta sokan felhagytak a filmgyűjtéssel, vagy csak szimplán megunták, hogy nálunk maximum félig befejezett sorozat-kiadásokkal találkozni. A lenti Xpress kommunikáció ugyan nem engem célzott, de annyiban egyet értek a kommenttel, hogy szerintem egy webshop-nak sem igazán illik ilyen körítést tennie a terméke mellé. Az árat nem a vevők határozzák meg, ők csak azt döntik el, hogy mennyit ér nekik a termék. Ha ez így alakult, akkor így alakult, a kvázi személyeskedés úgysem változtat a tényeken. Legalábbis pozitív irányba biztosan nem mozdítja a dolgokat...szerintem.
0
2012. július 30., hétfő 18:24
Pár gondolat az X-akták témakörhöz:

- korábban már leírtam, hogy szerintem az Intercom sem állt a helyzet magaslatán a sorozattal kapcsolatban. Lásd ugye, az első évad után egy hónappal később jön a második évad és ráadásul ugyanakkor egyben a kettő olcsóbban. Feldűhítik a teljes áron vásárolókat, feleslegesen pánikolnak, hogy nem fogy az első, és veszteséget generálnak maguknak. Ráadásul erre a piacra, havi rendszerességgel sorozatot kiadni szerintem már pár éve sem volt túl jó ötlet.

- ennyire akkor sem lett volna szabad leárazni. Nyugodtan lehetett volna több körös a leárazás (kivétel persze, ha ennek is lejár a joga - akkor viszont korábban kellett volna kezdeni a leárazást).

- ez egy régi sorozat, a fanatikus rajongókon kívül már nem hiszem, hogy sokan megvennék. Az persze szomorú, hogy nem volt pár száz rajongó, aki teljes áron vitte volna, mondjuk azokat is megértem, akik már beszerezték külföldről, és nem akarják megvenni itthon is. Nekem van kinti kiadás is, de az itthoniakat is megvettem, igaz az első évadot nem az első hónapban, így már abból az akciósat vettem meg - igaz, teljes áron is megvettem volna. (ld. Intercom hiba fenn).

- és akkor a sikertörténethez vegyük még hozzá a Bones-t is, első évad kapható 10 hónapja, erre kiszórják aprópénzért (joglejárat miatt?!?!) vaskos buktával, ahelyett, hogy még a polcon lehetne, és azért lassan, de fogyna...

Mindenesetre azért várom a további X-akták évadokat....
0
2012. július 30., hétfő 18:16
Sőt, a jogdíjas felvetésed is hibás. Ez nem olyan, mint hogy a rádióműsorokkal összefüggésben annyiszor kapnak lóvét a jogtulajok, ahányszor az adott számot lejátsszák. A külföldi filmes stúdiók többsége ennél sokkal firmányosabb, hiszen egy fix összegért -esetenként sokszázezer-sokmillió forintért- biztosítanak lehetőséget a filmek, sorozatok kiadására, és akkor még ugyanezt el lehet játszani a szinkronok jogtulajaival, stb.. És onnantól őket marhára nem érdekli, hogy a forgalmazó mit, mennyiért és hányat ad el.
0
2012. július 30., hétfő 18:12
Sebaj, úgy látom, Niwrok sem az - a negyedik évadra várunk. :)
0