Keresés

Építő kritikák, javaslatok, kérdések az Xpress.hu-val kapcsolatban

2012. július 30., hétfő 18:06
Abban biztos voltam, hogy Tőled jön az első hozzászólás, de ezért igazán kár volt. A válaszod a szokásos stílusban a részletes ellenérvekkel meggyőző, így máris teljesen világos az egész háttér. Egyébként nem vagyok X-akták rajongó, és ez nem egy X-Akták reklamáció volt, de nem vártam, hogy mindenkinek átmegy.
0
2012. július 30., hétfő 18:04
Nem értem, mit nem lehet ezen érteni: azok, akik a kiadáskori áron vagy a korábbi akciók során megvették a kiadványt, nem termeltek elég profitot ahhoz, hogy a további évadok kiadása akár becslés szintjén is nyereséges legyen. Azzal, hogy olcsóbban árulja ki a kiadó, mint az önköltség, minden egyes darabbal csak a vesztesége nő, erre pedig három magyarázat lehet: még így is kisebb a veszteség, mint ha kidobnák, csökkentik a raktározási költségeket, és "beetetnek", hátha ez a felfuttatott vásárlószám javít valamit az előkalkulációkban harmadik évad kilátásain... (tippem szerint a második)

Hogy más piacokon nyereséges volt-e a dolog, hogy kitermelte-e már a gyártási költségeit, az esetleg filmeknél számít, ha a magyarországi mozis és DVD-s forgalmazó ugyanaz, de sorozatoknál erről nem lehet beszélni (a tévés bemutatáson a tévétársaságok "kaszálnak"), így aztán semmifajta költség nem térül meg előre. A DVD-kiadásnak pedig (sokan ezt nem képesek megérteni), a fix költségei magasak, ezért a kiadási költségek éppen baromi lassan térülnek meg, bizonyos darabszám eladása alatt például csak a veszteség csökkentése történik. Igen, jól érezted, hibás volt a kiindulási alapod, duplán is.

Egyébként meg az egész hozzászólást nem értem, hiszen azt eleve nem is kellett volna magadra venni. Xpress megjegyzése tipikusan azoknak szólt, akik hisztériát keltettek korábban arról, minden hónapban bejegyzések tucatjait írták, hogy "Mikor lesz már X-akták????", aztán amikor megjelent, a vásárlás maga már nem volt olyan sürgős, és elkezdtek várni az akciókra. Az írásod alapján nem tartozol ebbe a körbe, tehát szerintem ne pazarolj arra energiát, hogy erre méltatlanoknak legyél golyófogó.
0
2012. július 30., hétfő 17:59
Ez a fórumozók ellen elkövetett bűntett majdnem annyira fárasztó, mint amilyen ámokfutásokat magam is rendeztem itt néhány éve, mindenesetre a DVD és egyéb hordozók előállítására és terjesztésére majd´ másfél évtizede külön iparág szakosodott többek között a nyomdászokkal, grafikusokkal, kiskereskedőkkel, szaküzletekkel (melyek már nincsenek) együtt, így velük is kellett volna számolnod, amikor a profitról és megtérülésről írsz, az nem csak a stúdió és a kiadó sajátja, vagyis sajnos a teljes gondolatmeneted hiábavaló.

Nem ez az első bukástörténet egy kultuszfilmmel vagy -sorozattal kapcsolatban, mindenesetre az Xpress véleményét maximálisan osztom - akinek szélessávú netje van otthon, vagyis az igényeit ki tudja fejezni online, az, ha már látványosan rajong, legyen akkora rajongó, hogy ezerötnél picivel többet hajlandó áldozni, vagy fogja be a szaros pofáját és húzzon a sarokba a nagy igényeivel (hm, van még itt néhány csepp az ámokfutó-vénámból:).
Hogy értsd: pl. a Star Wars klasszikus trilógia DVD-csomagot (IV-VI.) ezerötér´ vettem néhány hónapja, ezt is anyának, mert úgy rémlett, néha szívesen nézi, na de nem is megyek a filmek topicjába, hogy mekkora rajongó vagyok, mert nem vagyok.
0
2012. július 30., hétfő 17:28
A többi évad úgysem fog megjelenni soha..
0
2012. július 30., hétfő 17:25
A félműveltség sosem szerencsés. Sajnos Xpressnek mindenben vastagon igaza van, az X Akták-rajongók meg lehúzhatják a reklamációikat a vécén - magukkal együtt.
most posts by TM
0
2012. július 30., hétfő 17:17
Az Xpress.hu július 23-án 11:44-kor tett hozzászólása az InterCom TV sorozatok akciójával, azon belül is az X-akták első két évadával kapcsolatosan a Facebook oldalán kivágta nálam a biztosítékot, még akkor is, ha a további hozzászólásokban próbálta is elvenni, vagy legalábbis tompítani az élét.

2004 óta vásárolok itt átlagosan majdnem havi rendszerességgel (és nem 1-2 DVD-t alkalmanként), így törzsvásárlónak tekintem magam (nincs letöltött, másolt, stb. DVD-m) és bátorkodom hozzászólni, reagálni a szerintem nem kicsit túlzó és egyoldalú írásra. Hozzáteszem, az elmúlt években is sokszor olvastam az itteni fórumot, mert érdekelnek a filmek, sok hasznos információt találtam, az üzletvezetés részéről érkezett bejegyzésekkel is többé-kevésbé egyetértettem, de most az „aki akciós kiadványt vesz…” állandó téma kapcsán ilyen kemény bírálatot megfogalmazni és ezzel az itteni vásárlók egy (szerintem jelentős) részét megsérteni óriási kommunikációs hiba.

Véleményem szerint egy DVD megjelenéskori ára nem tükrözheti a reális értékét a terméknek (filmnek, sorozatnak, mindegy), mert ahhoz túl hamar, a megjelenést követő néhány hónapon belül már akcióba kerül kb. -30%-kal, aztán az idő múlásával már 50%, végül akár 70% is lehet a kedvezmény mértéke, akár egy éven belül is. Régebben, pl. 7-8 éve magasabb árról indultak a filmek és sokkal több időbe telt, mire megkezdődött a leárazás, ami a -70%-ot talán el sem érte soha. De a technika fejlődik, az előállítási költségek csökkennek, tehát szerintem érthető, hogy már megjelenéskor alacsonyabb árról indulunk. Persze, lehet rajongani filmekért, sorozatokért, de aki hajlandó az eredeti DVD-t megvásárolni, az valószínűleg nem néhány, csak kedvenc DVD-t vásárol, amit már látott, tetszett neki, szívesen nézi még akárhányszor, hanem esetleg bővíti is látókörét, megnéz ismeretlen filmeket, bevállal látatlanba sorozatokat és reméli, hogy végül az egyenleg pozitív lesz, azaz inkább több jó élménnyel gazdagodik, miközben belefut néhány számára negatív alkotásba is. Ezáltal (mint ahogy én is) vannak olyan kiadványok, amiket megjelenéskor, vagy annak közelében megvásárol az ember, de vannak olyanok is, amikre csak az akciós kínálatban figyel fel a vásárló, hiszen az számára nem olyan fontos, nem ér annyit, de az akármilyen akciós áron már bevállalja, legfeljebb elkönyveli, hogy mellényúlt, de legalább nem bukott sokat (többet).

Előre bocsátom, hogy nem vagyok jártas a filmek, sorozatok készítésének költségeiben, azok megtérüléseiben, csak józan ésszel gondolkodva jutok a következő megállapításokra. A filmeket elsősorban a mozis megjelenésre készítik, a költség ott kell megtérüljön és a profit jelentős részét ott kell meghoznia, második körben pedig a DVD-s kiadásokon még javíthat (vagy ha nem sikerült felmérni a keresletet, akkor akár ronthat is) az első eredményeken, de szerintem ez nem számottevő. A sorozatot hasonlóan az előző gondolatmenethez a TV nézőknek készítik, azaz a TV társaságok fizetnek a sorozatért, amik nyilván fedezik az előállítási költségeket és termelnek némi profitot, ha pedig nagy a nézettség, akkor a profit tovább nőhet (ha meg nem sikeres egy sorozat, akkor azt nem folytatják, elkerülendő a további bukást). A TV csatornák nem adják ingyen magukat a szolgáltatóknak, akikkel mi, fogyasztók vagyunk kapcsolatban, így amikor befizetjük a havi számlánkat a TV előfizetésre, akkor azzal mindannyian hozzájárulunk pl. a sorozatok megtérüléséhez is, még ebben az első körben, még akkor is, ha nem is mindannyian nézünk sorozatot a TV-ben (mint ahogy pl. én sem). A filmeknél más a helyzet, mert ott csak az fizet az első körben, aki ténylegesen elmegy moziba és megveszi a mozijegyet.

Tehát (lehet, hogy hibásan) abból indulok ki, hogy a készítési, előállítási költségek már a DVD megjelenés előtt megtérülnek és a profit jelentősebb része is realizálódik. Azaz a DVD megjelenés során a konkrét lemezzel kapcsolatos előállítási költségek, valamint ezzel kapcsolatos szerkesztési feladatok díjai jelentkeznek (a film, sorozat már kész van). Azt is feltételezem, hogy a filmek többsége, annak ellenére, hogy csak kb. 100 perces, mégis többe kerül (színészek, statiszták, helyszínek, zene, stb.), mint egy 1000 perces sorozat. Ezért a Ft/perc arányosítással filmet sorozattal összehasonlítani szerintem elferdítés („vaskos bukta egy 6-7 lemezes, közel 20 órás sorozatot ennyi pénzért árusítani”), annak ellenére, hogy nyilván 1 DVD-nek a konkrét előállítási költsége pont a hatoda-hetede egy sorozatnak, ami 6-7 DVD-ből áll, de ezt a mai technika és ipari mennyiségre szakosodott előállítás mellett nem tartom jelentősnek. Így ha egy filmet/sorozatot sikeresen lehet értékesíteni így a második körben is, akkor a kiadási költségek viszonylagos gyors megtérülését követően további profitra tehetnek szert a készítők, résztvevők a különböző jogdíjak alapján. Ha pedig nem megy jól az értékesítés, akkor ez a profit nem növekszik, de azért a kiadási költségek szerintem megtérülnek – különben a kiadó elszámolta magát, vagy nem sikerült a piacot megfelelően felmérnie.

Alapozom ezt arra, hogy a kiadók is nyilván profitorientált társaságok, és nem a filmekkel/sorozatokkal kapcsolatos rajongásuk készteti őket arra, hogy saját költségükön több ember számára is elérhetővé tegyék ezeket. Vegyük hozzá, hogy a szóban forgó X-akták első két évada esetében egy 1993-1994-es TV premierről beszélünk, azaz nyilván aki az elkészítésével foglalatoskodott, szerepelt benne, stb., azt már rég kifizették. Nem hiszem, hogy a kiadó jelen esetben akár ezen a fórumon lévő lelkes bejegyzések összeszámolása alapján határozta volna meg, hogy itthon mekkora példányszámban jelentesse meg ezt a kiadványt, feltételezem, hogy ennél vannak jobb piackutatási lehetőségek, ami mellett a magyar DVD piac ismerete is elengedhetetlen. Hiszen majdnem mindenből, sok esetben a limitált (vagy annak meghirdetett) kiadványokból is marad (bőségesen vagy kevésbé), aminek évekig tart a kiszórása, amennyire én erről az oldalról látom. Azaz a kiadót túl nagy meglepetés nem érheti utólag, kalkulálnia kell tudni hozzávetőlegesen, hogy hány darabot tud eladni a tapasztalatok alapján megjelenéskori áron, majd azt követően a különböző akciós szinteken.

Ezért szerintem Xpress következő mondása nem valós: „Ez azt jelenti, hogy az a több ezer állítólagos rajongó, aki évekig reklamált a sorozat megjelenéséig, a tényleges megjelenéskor nem áldozott kedvenc sorozatára egy fillért sem, tisztelet a néhány száz kivételnek. Valószínűleg még a legmegátalkodottabb összeesküvés-elmélet hívők is tudják, hogy ezen az áron vaskos veszteséget jelent a kiadónak kiárusítani az évadokat. Sokatmondónak tűnik, hogy ennyi pénzért néhány órán belül eljutunk oda, hogy megduplázzuk a megjelenéstől a mai napig eladott darabszámot egyetlen nap alatt, tehát mégis csak vannak X-akták rajongók odakint valahol, nekik azonban tudniuk kell, hogy a most beszerzendő két évadot a kiadónak és azoknak köszönhetik, akik teljes áron megvették eddig az évadokat.”

Olyan, mintha a könyvelésnek csak a tartozik oldalát néznénk, a követelt nem. Valószínűleg igaz, hogy ha 1.599,- és 2.499,- forintos áron történt volna csak az eladása a teljes gyártott mennyiségnek, akkor az „vaskos veszteséget” produkálna a kiadónál, de nem erről van szó. A teljesség kedvéért tegyük már mellé a többi eladást (megjelenéskori ár, illetve a kisebb leárazások alkalmával értékesített mennyiség) és abból vonjunk mérleget, hogy megérte e a kiadónak, vagy nem. Én inkább hajlanék afelé, hogy megérte. Mert egyrészt felmérte a valóshoz közeli keresletet a különböző árszinteken, másrészt ha nem érné meg (a teljes egyenleget tekintve) még így is, ilyen alacsony áron eladni a maradékot, akkor nem tenné, inkább tárolja, mert előbb-utóbb azok is megveszik, akik szeretnék, és látják, hogy lejjebb márpedig nem megy az ár egy bizonyos szintnél.

Akik pedig most, a végjátékban veszik meg ennyiért ezeket a kiadványokat, szerintem ne tekintsük X-akták rajongóknak, mert erre nem lehetett számítani, hogy ennyiért meg lehet valaha venni ezeket, azaz korábban már beszerezte, azon az árszinten, amennyit neki ért. Tehát ne bántsuk már azokat, akik most vásárolnak, mert ők valószínűleg olyanok, akik nem is tervezték ennek a sorozatnak a megvételét, azaz olyan réteget ért el a kiadó, akikkel nem is számolt, őket pedig csak az ilyen árakkal lehet érdekeltté tenni (én is berendeltem két sorozatot, ezeken az árakon, de olyanokat, amiket amúgy nem is vettem volna meg, aztán majd meglátjuk, hogy tetszik e, vagy nem). Szóval ne állítsuk be úgy, hogy a mostani vásárlókon múlik, hogy lesz e folytatás, megjelenik e a többi évad, vagy nem. Ne is kelljen megköszönni se a kiadónak, se a többi vásárlónak. Ha tud nyereséget termelni a kiadó az ismert eladások mellett, akkor megjelenteti, ha nem, akkor meg nem – de erről nem az utolsó körösök tehetnek. Senki nem kérte ezeket a lenyomott árszinteket, ezt a kiadó határozta meg. Ha pedig ez az Xpress elveivel ellenkezik, akkor árulja más, szerinte reális, magasabb árakon – gondolom, megteheti a saját üzletében. Ha pedig nem, hanem megállapodás köti a kiadó által megadott áron való értékesítésre, vagy magától adja a kiadó által ajánlott aktuális áron, akkor az az ő döntése. De ne szidja, kritizálja a vásárlóit, mert ez példátlan a kereskedelemben.

Fentiek alapján Xpress javíthatna a kommunikációján, mivel így vevőket szerezni, vagy megtartani nem lehet, csak elveszíteni őket, pedig nem ártana, ha azt a kis hazai létszámot inkább erősítené és nem gyengítené, akik eredeti kiadványokat vásárolnak.
0
2012. július 25., szerda 15:46
Listákba bele lehetne pakolni a Blu-ray kiadványokat is, nem csak a DVD-ket.
0
2012. július 25., szerda 15:18
Elvileg ez is ilyen: Egy cipőben / Ő az igazi (Twinpack) (2 DVD)
0
2012. július 25., szerda 15:11
Xpress,

A Dolittle twinpack-et vegyétek ki az akcióból, mert így megtévesztő, hogy még kosárba tehető a termék az akció oldaláról.
0
2012. július 24., kedd 20:32
Már többször volt kérdés, de bankkártyás fizetési lehetőség nem várható?
0
2012. július 17., kedd 14:50
A Project X-nél a film angol címe el van gépelve.
0
2012. július 12., csütörtök 0:40
ezt már én is javasolni akartam!
0
2012. július 11., szerda 23:17
T.Xpress/moderátorok!

Az AKI DVDT KERES topicban a gyenge felfogású Pistikét törölni kéne!!!!!!!
0
2012. július 11., szerda 13:09
Javaslatom:

Ha már úgyis le van programozva, hogy ki lehessen listázni a kritikákat, jó lenne megoldani, hogy a fórum eléréséhez hasonlóan az oldal alján lévő "A LEGÚJABB VÁSÁRLÓI KRITIKÁK" cím felirat is hivatkozásként funkcionáljon. Valahogy így:

A LEGÚJABB VÁSÁRLÓI KRITIKÁK

Ennek köszönhetően nem kellene a főoldalon vadászni erre a képre:

Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2012. július 11., szerda 10:46
Egy hét Marilynnel - 2013. augusztus 21. után

2013?
0
2012. július 10., kedd 22:58
Úgy látom, megtörtént, csak sikerült egy kicsit túlreagálni:). Steve McQueen (II) az Éhségnél és Steve McQueen (III) a Szégyentelennél ugyanaz a személy:).
0
2012. július 10., kedd 10:26
Esetleg érdemes lehet a Shame rendezője, Steve McQueen tagelését szétbontani A hét mesterlövész és A nagy szökés sztárjától. :)
0
2012. július 5., csütörtök 23:31
Terminátor és Cápa ügyben már én is akartam jelezni ezt az egybevárási dolgot, nem lenne hülyeség főleg, hogy csak tényleg pár nap a különbség a két megjelenés között!
0
2012. július 5., csütörtök 22:07
Szia Xpress / Robi

Mi volt a gond a 3 lemezes dobozzal, mert eltűnt a rendeléseim közül? Már raktáron volt, össze is állíttattam, de az kikerült belőle, a többi meg ment vissza az előrendeltek közé. Ha a doboz makulátlan / sértetlen, akkor mindenképpen kell, nem baj, ha az egyik korong mondjuk ki van esve, mert már megvan az összes - az majd megy ajándéknak.

Üdv: G.
0
2012. június 29., péntek 21:53
Értem. Én sem szívesen fizetnék 2x szköltséget, de ha muszáj lesz akkor vlhogy kikalkulálom mert egyikről sem szevesen mondanék le...
Ugyanakkor nekem sem lenne ellenemre a határidő hajszálnyi kitolása. Sosem tudhatom azért biztosra, hogy lesz e még 1200am egy egy héttel későbbi rendeléshez.
De meglátjuk. Előbb érjük meg, hogy egyáltalán megjelenjenek.
0
2012. június 29., péntek 16:13
Ezt a javaslatot én is támogatom.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2012. június 29., péntek 12:44
Persze benne van a pakliban egy ekkora csúszás, de ha mégsem, akkor meg 2x fizetek szállítást, holott lehet egyszer is elég lenne. Ha sokat késik egy szavam nincs, de most jelenleg 1 hét a megjelenések közti különbség, és a Terminátort 5 napig teszik félre. Én elvinném egyben ha mód van rá, nem külön pár nap eltéréssel.
0
2012. június 29., péntek 12:12
Megeshet, hogy a Cápa megjelenése csúszik vagy egy hónapot... Akkor már am sem lehetne összegyeztetni a 2 egybe kiszállítását.
0
2012. június 29., péntek 12:00
Sziasztok!

Lehet volt már kérdés, és nem láttam, de felteszem:
az augusztus végén megjelenő Terminátor és Cápa BD-k tárolási idejét nem lehetne úgy módosítani, hogy egyszerre lehessen őket elvinni? Kicsit sok lenne nekem, hogy mindkétszer kifizessem az 1200 Ft-os GLS díjat. Egyszer még belefér a szállítás, hogy egyben elhozassam őket. Nem lehetne átírni, hogy egy kis csúszás is belekalkulálódjon a megjelenésben? Mondjuk 10 nap? Ha nem hát így jártam!
A választ mindenesetre köszönöm!
0
2012. június 28., csütörtök 15:52
Ok már jó nem tudom mi volt az előbb.
0