Érdekes és időszerű témafelvetés, csak túl sok ága van és túl sokféle érdek ütközik benne ahhoz, hogy igazából egy mindenki számára elfogadható vélemény szülessen.
Igazából szerintem nem csak a DVD-piac ment el az Xpress mellett, hanem a piac ment el a DVD mellett. Sokszor elmondtam már itt is, hogy az én véleményem az, hogy az emberek fejében egyre jobban elválik a film, mint információ és a DVD, mint adathordozó, hiszen az a kevés VOD rendszer (a torrentről már nem is beszélve) is megmutatja, hogy nem kell fizikailag birtokolni lemezen, helyet foglalva egy filmet, hanem elég két kattintás, és online jön a cucc. A DVD fő hordozóból azoknak a hobbijává vált, akik erkölcsi megfontolásból (fizetni akarnak azért, amit igénybe vesznek), és némi technikai szkepticizmusból eredően igényli a DVD-t, vagy egyezrűen szeret a polcán tudni cszép borítójú vagy kiadású dobozokat. Ez, kiegészülve azzal, hogy a legtöbb embernek egyre szűkösebbek a keretei, az idővel vagy a korral változnak a preferenciái, már nem költ annyit DVD-kre. Például én sem.
Ide most írhatnék ehhez kapcsolódóan egy szép hosszú bekezdést a magyar és a világszintű DVD-piac alakulásáról, hogy ki, honnan, mennyit, hányszor, mennyiért, de annyi helyen ki lett ez már vesézve, szőröstül-torrentestül, hogy értelmetlennek tartom püfölni emiatt a billentyűzetet. Hígul a "bableves", ahogy a DVD egyre inkább tömegigényeket szolgál ki, ezért sorvad a tartalom, közben meg a szélessávú internet egyre könnyebbé tette azok számára a filmekhez való hozzáférést, akik mondjuk így, "lazább" erkölccsel bírnak. Ezt biztos szívesen kibővíti más helyettem.
Azt viszont sosem értettem, hogy csak azért, mert valahol esetleg olcsóbb egy lemez, akkor miért kéne automatikusan olcsóbban adni itt is. Még egy üzletlánc boltjaiban sem mindig ugyanazok az árak, akkor miért kéne ezt itt minden körülmények között lekövetni?! Az Xpressnek jogában áll nem korrigálni az árait (főleg azon készletek esetében, ahol akár többezer forint veszteséget is realizálna), a vevőknek meg jogában áll bármilyen, ezen a felületen kívüli helyen megbeszélni, hogy mit hol láttam/vettem olcsóbban. Lehet, megéri az Xpressnek kivárásra játszani, mert mondjuk ha elfogy az olcsóbb készlet, és valaki még mindig meg akarja venni a filmet, és ad is annyit érte, akkor itt meg tudja venni, és az Xpress sem veszít rajta. A Tescoban sem reklámozzuk, mennyi a Spárban a literes tej; sokakat megtéveszt, hogy ez egy fórum, ahol meg lehet beszélni a dolgokat, pedig ez ugye egy online bolt, amihez tartozik egy fórum, ahol meg lehet beszélni mindazokat a dolgokat, amik nem sértik az üzlet érdekeit. Kis különbség, de ez mindennek az alapja, és hogy ki mennyire veszi ezt komolyan, az gyakorlatilag az Xpress, mint szolgáltató felé mutatott tisztelet mértéke.
Az viszont valóban igaz, hogy az oldal tartalma más szempontból is kevésbé naprakész, mint korábban. Kimaradoznak filmek, késve kerülnek fel a forgalmazó által kezdeményezett akciók, stb.. Volt szó róla, hogy a forgalmazók sem olyan lelkesek az anyagaik előkészítésében, mint régen, legyen az borítókép, megjelenési lista vagy bármi. A világ nem csak az Xpress, hanem a vevők egy része mellett is elment, akik hozzászoktak egy színvonalhoz, és ugyanazt várják, miközben körülöttük minden megváltozott. Mielőtt erre vetődne rá mindenki: a változásokhoz mindenkinek alkalmazkodnia kell, és ezek kölcsönösen hatnak egymásra! Ha a vevő kevesebbet költ DVD-re, akkor miből gondolja, hogy majd változik a helyzet, azon kívül, hogy "Fizessék ki a köcsög nyugatiak, azoknak úgyis a bőre alatt is pénz van!" meg hogy "Nehogy már a DVD-kereskedés szar üzlet legyen, hiszen annyian csinálják!". Már mondtam: egyszerre siránkozni a magyar DVD-piac helyzetén, közben meg aIternatív DVD beszerzési és filmnézési lehetőségeket promótálni kellően vastag arcbőr nélkül nem lehet.
Az oldal nekem még így is jobban kielégíti az igényeimet, mint bármi más; nálunk az offline DVD-piac a Nagy T. és a Nagy S. turiskosarára korlátozódik. Nekem az Xpress egyszerre szolgál tájékozódási és vásárlási felületként, és általában a grafomániámat is itt szoktam kiélni:). Ha ennél nagyobb igényeim lennének, akkor biztos én is panaszkodnék azon, hogy mi minden nem teljesül, de én az elégedett vásárlók és oldalhasználók közé tartozom. Amúgy is tudomásul veszem, hogy az Xpress egy vállalkozás, és a szolgáltatásait azon a szinten tudja (és fogja) biztosítani, amilyeneket a körülmények lehetővé tesznek. Nem látok bele a háttérbe, nem tudom, hogy volt-e változás a személyzetben vagy a forgalomban, ahogy azt sem tudom, hogy Tahitira megy-e a nyereségből nyaralni vagy még éppen határidőre fizeti ki belőle a villanyszámlát... és bár mindez érdekelhetne, de nem azért hogy utána én firtassam az Xpresst, hogy mire költi vagy nem költi azt az összeget, amit ezzel az oldallal megkeres. Az én zsebemben nem turkál senki...
Néha én is azt érzem, hogy az Xpress még azokat a dolgokat sem foglalkozik, amik esetleg függetlenek a forgalmazóktól, és amire mi, vásárlók/olvasók energiát szánunk, ill. ami az oldal széles lehetőségeiből következik. Sok helyen szerepel magán az adatlapon téves adat, és ott van már évek óta. Sokan tekintik üzenőfalnak az adatlapot, vagy folytatnak gyerekes civódást a fórumon, akiket nem ártana jobban kordában tartani (sokaknak a szabadság a szabad randalírozás lehetőségét jelenti). Nem tagadom, nekem a legfőbb vonzerő az Xpressben a fórum léte és az adatlapokra írható látogatói vélemény. Ez az a plusz szolgáltatás, ami lényegesen megkülönbözteti magát az oldalt is a többi hasonszőrű DVD-kereskedőtől. Ez egy olyan közvetlen visszajelzési és információcserélési lehetőség, amivel a többi oldal nem vagy csak korlátozottan él... és sajnos az Xpress is egyre kevesebbet tud/akar, ami amolyan tyúk-tojás viszonyban van a vevők reakcióival.
Az Xpress közösséget tudott építeni a vásárlóiból. Ezt kár lenne elveszíteni pár száz forintért...