Egyetlenegy, építő jellegű észrevételem lenne, mely kötözködésnek, okoskodásnak, sőt, szemrehányásnak tűnhet, sőt, még azt is vállalom, hogy esetlegesen nincs igazam és/vagy olyan dologba pofázok bele, melyhez a legkevésbé van közöm, de azért megosztom, mert hónapok óta ott üldögél a gondolat a hátsó sarokban.
A karácsonyi böngészőnek köszönhetően nézegettem, van-e olyan régebbi megjelenés, melynek megvásárlásáról esetleg megfeledkeztem, meg úgy egyáltalán, a kínálat nézegetése sosem hátrány egy üzlet számára. Ebben a böngészőben jellemzően azonnal szállítható termékek várnak lelkes gazdáikra.
Azt veszem észre, hogy a rendszer jellegéből adódóan - mivel számos régi megjelenés, a raktárkészlet jelentős hányada vagy nincs forgalomban, vagy épp nincs rá érvényben lévő akció, teljes áron vásárolható meg. Ezen címek ugyancsak jelentős része viszont véleményem szerint olyan kiadványokat takarnak, melyeket a multik már ezer éve kiszórtak a teljes ár töredékéért, s már akkor sem volt elsöprő sikerük, vagy épp jelenleg is a fémkontérnerekben fekszenek három számjegyű összegért. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy 2990.- Ft-ért senki nem fogja megvenni a Holtak házát, és az a gond, hogy kiadványok százait tudnám sorolni, mely a fenti példához hasonló, "teljes áron eladhatatlan" státuszba esik, még Karácsonykor is. Tudom, hogy a multikkal való állandó összehasonlítás ("máshol olcsóóóbb") csak dühöt vált ki a kisebb szaküzletek üzemeltetőiből, természetesen meg is értem annak okát, ahogy azzal is tisztában vagyok, hogy ez a készlet a megrendelt, de át nem vett kiadványok százaiból tevődik össze, de azt is tudom, az eladott készletnek lassan a fele a beszerzési árnál olcsóbban talál gazdára.
Évekig voltam az Xpress hűséges vásárlója - kéthavonta, olykor havonta is összeállítottam huszonezres-harmincezres csomagot, de a legutóbbi vásárlásom, vállalom, tavaly decemberben történt. Amíg itt vásároltam rendszeresen, addig sem jártam csukott szemmel - tisztában voltam vele, hogy az Xpress a legolcsóbb, sok exkluzív termék volt kapható itt, melyek, mint tudjuk, mára eléggé kikoptak.
Hogy most ezt máshogy látom, a legfőbb oka, hogy a forgalmazókkal való kapcsolatotok egyértelműen megromlott. Hogy ez kinek hibájából, miért, hogyan történt, az engem túlzottan nem is kell, hogy érdekeljen, de attól még ez mindenki által jól érzékelhető tény. Az én anyagi körülményeim, preferenciáim is megváltoztak (utóbbiról annyit, hogy a mozizásra álltam rá inkább), már nincs módomban egy extrák nélküli DVD-ért 2990.- Ft-ot adni, mint tettem azt egykor, nem kevésszer, főleg annak tükrében, ha egy külföldi megjelenés, bár magyar vonatkozás nélkül, de roskadozik a bónuszoktól. És akkor jön a hír mondjuk egy pénteken, hogy akciós a lemez, 1990.- Ft-ért. Erre szombaton beesz a fene egy - nevezzük így - híradástechnikai boltba, és mi látok? Tömegével árusítják az adott korongot 990.- Ft-ért. Ez nem egy, nem két címnél fordul elő, hanem már minimum két tucatszor előfordult. Bármennyire is másként láttam a dolgokat 3-4-5 éve, hiába van lelkifurdalásom, hogy itt fórumozgatok, miközben nem támogatom pénzemmel az üzemeltetőt, jelen körülményeim között bizony, sajnos még ez az árkülönbözet sem mindegy. Furának tartom, hogy (ráadásul különféle) forgalmazók egyiknek ennyiért mérik a korongot, másnak meg annyiért, de valahogy az már évek óta nem igazán akar előfordulni, hogy valami itt olcsóbb, mint máshol. Hogy ennek mi az oka, azt szintén nem kívánom firtatni, de a következmény attól még fennáll.
Lehet a szememre hányni, miért az árakkal, az olcsósággal jövök. Az a helyzet, hogy a jelen piacon szinte ez az egyetlen tényező, mellyel a vásárlókat be lehet fogni. Szerintem ezt nem is kell kommentálnom.
A másik a BD-piac (már ha van nálunk ilyen), melyről oldalakat lehetne regélni, de elég annyi, hogy minden egyet fizet, kettőt kap (vagy ehhez hasonló) BD-akciónál lelkesen böngészen a kínálatot, számolgatom a pénzem, szinte majdnem meg is rendelem, erre vagy a saját szememmel belefutok, vagy még kéretlenül is kapom a fülest az ismerőseimtől (pedig istenemre, nem BD árak témájában szerzett jól értesültség alapján választok barátokat, ismerősöket), hogy miközben itt hétezerért kapok két lemezt, addig az akárhol már két hete ugyanezek a korongok 2990.- Ft-ért kaphatók per darab, "párválasztási kényszer" nélkül.
Hogy most ezt az irományt minek is szántam, azt ennyi bekezdés után magam sem tudom, lehet akár gyónás is, miért nem vásároltam itt egy éve, de lehet egy sokadik igazolása is annak, miért vagyunk szarban, az viszont biztos, hogy a fentiekkel nem vagyok egyedül - ahogy korábban tégli is megmondta, a mai világban sajnos egy későn feltöltött akcióval is lehet vásárlókat veszíteni, én pedig biztos vagyok benne, hogy jelentős vásárlóközönség akad, aki a fenti körülmények miatt hanyagolja az Xpress-t.
Most a Gladiátor topicban akadtak "gondok" - egyesek arra céloztak, valahol 2990.- Ft-ért árusítják a javított verziót (nem fogják, nem valamikor majd, hanem múlt idő és jelen idő), sőt, hamarosan még több lesz belőle. Itt 7790.- Ft-ért lehetne rendelni a kiadványt, bármilyen információ híján (javított vagy sem). Ugyancsak nem szemrehányás, de most őszintén: csodálkozunk, hogy a fenti körülmények mellett az emberek inkább megbeszélik, hol van a lelőhely, mintsem megrendelik itt?
Persze, hogy sok pozitívumot felhozhatok az Xpress mellett is, de ezeket már megszoktuk, ha úgy tetszik, pont ezen pozitívumok miatt tévedtünk ide és maradtunk itt (egy ideig) mindannyian, de kicsit úgy érzem, a DVD-piac elment az Xpress mellett.
Ahogy fent is jeleztem, nem szemrehányás vagy kéretlen okoskodás céljából osztottam meg ezt a gondolatsort, inkább egyfajta "üljünk le és beszélgessünk" teadélutánnak. Lehet engem fillérbaszónak, kotnyelesnek, nyávogónak gondolni, nevezni, de most nyílt lapokkal játszom, kiteregettem őket, mert úgy érzem, fontos témáról van szó, mely sokunkat érint, csak vagy nem ismerjük be, vagy nem törődünk vele.