Keresés

Avatar - Bővített extra változat (3 BD) (Blu-ray)

2010. december 26., vasárnap 9:15
Ő valahogy így számolt... :)

3 ember bemegy egy motelba. A recepciós mondja, hogy 30 dollár egy szoba, így mindegyik fizetett 10 dollárt és elment a szobába. Kicsit később a recepciós rájött, hogy a szoba csak 25 dollár, ezért elküldte a hordárt a 3 férfihoz az 5 dollárral. Útközben a hordár nem tudta kitalálni, hogyan ossza el egyenlően az 5 dollárt a 3 férfi közt, így mindegyiknek adott egyet és kettőt pedig megtartott. Eszerint a három férfi 9 dollárt fizetett, ami 27-et tesz ki. Ha ehhez hozzáadjuk a hordár által megtartott 2-t, az összesen 29 dollár. Hol van az egy dollár??

Ezt bogozd ki.
0
2010. december 26., vasárnap 8:38
Vérszívó csotányok! :-D
0
2010. december 26., vasárnap 5:06
A "drága mamáék" ennyire kiütöttek? :D
0
2010. december 26., vasárnap 0:01
Baszki tényleg ,el volt borulva az agyam :-) most mentek el anyosék!!!!
0
2010. december 25., szombat 23:13
Érdekesen számolsz azért! :)
Ha 8490-ért vetted az újat, plusz az első változaton is "buktál" 2290-et, akkor nem tudom, hogy jön ki a 3890-es ár! :) Szerintem így több mint 10 ezerbe fájt, de lehet, csak én számolok rosszul! :)
0
2010. december 25., szombat 21:12
Én 8490 Ft -ért vettem a tesóban, mert el volt árazva DE a pénztárnál 9990ft-t kellett fizetnem!
Odamentem a vevőszolgálatra, hogy szóljak el van árazva a hölgy közölte elnézés és kifizette a különbözetet + kaptam egy 200ft-s vásárlási utalványt is! Az első kiadást 6690ft -ért vettem itt 4400ft-ért eladtam ,tehát nekem az új változat :3890ft be került, így már teljesen jó a kiadvány!!!!!!!
0
2010. december 25., szombat 19:34
valahol itt az Xpress-en volt egy összehasonlító szösszenet az AVATAR BD és DVD képe között. valaki legyen már olyan kedves és irányítson oda, mert nem lelem. már áttúrtam az összes dvdextra-s AVATAR-os oldalt, meg itt a 4 topikot de nem lelem...
0
2010. december 24., péntek 3:08
Mert aki nem ért veled egyet ebben, az nyilván hazudik.
most posts by TM
0
2010. december 24., péntek 2:32
Azért legyünk őszinték, ez a film korántsem olyan jó, mint amilyennek sokan beállítják! :) Azokat a díjakat, amiket megérdemelt, meg is kapta!
Mondjuk az Oscar-os filmek kb. feléről az a véleményem, hogy nem megérdemelt a díj, rengeteg esetben én másik filmnek adtam volna a szobrocskát, de hát nem én döntök ugyebár... :)
0
2010. december 24., péntek 1:57
Nagyon köszi a kimerítő bemutatót, előbb-utóbb örömteli vétel lesz nekem is!
0
2010. december 24., péntek 1:53
Mit is mondjak...Eredet kuffer ide, Alien tojás oda, azt hiszem BD fronton ez az év kiadványa! Nem csak amiatt, mert az elmúlt időszakban ez a kedvenc filmem, hanem, mert ez a kiadvány mind külsőleg, mind belsőleg pazar lett!

A borítók képei, igaz, hogy ugyanabból a jelenetsorban találhatók, de a filmben a néző is ekkor szembesül Pandora páratlan és elképesztően látványos növényvilágának éjszakai arcával. Ha kívülről nézzük, akkor az O-ringen a natúr Na vi kéz és a csillogó szent fa magvai valamint az AVATAR felirat egyből egy csalogató hatást kelt, sokkal szebb és egyszerűbb borítót elképzelni sem lehetett volna. Az O-ring alatt található feknin Neytiri arca ugyan unalmas hatást kelt, és értelmetlen is ennyi papírborító egy kiadványnak, de hát inkább többet mint egyet se! :) A lemezeket rejtő tok, számomra meglepő, főleg mert nagyon szögletes, egy Amaray tokot vártam, de ez sem rossz. Az extrák nélküli kiadvánnyal ellentétben itt legalább belső borítót is kapunk. A tok hátulján található Jake szemeit ábrázoló képtől a hideg kiráz (jó értelemben), és a rajongóknak, pedig külön öröm a Na vik alapfilozófiájaként és köszönésként is felfogható "Oel Ngati Kameie" felirat. Mind az O-ring, mind a fekni masszív alkotmány, érezhető, hogy kartonból vannak, nem fénymásolópapírból.

1. lemez:

Az első lemez tartalmazza a James Cameron lélegzetelállító víziójának, mind a 3 verzióját. A tavaly decemberben bemutatott mozi verziót, az idén nyár végén, ősz elején bemutatott plusz 9 perccel hosszabb és a csak DVD-n és BD-n látható, plusz 9+7, azaz összesen 16 perccel hosszabb változatot. A film mind a 3 verzióban lejátszható, illetve a plusz jelenetek külön is, egyben lejátszhatók. A film mindegyik verziója tartalmaz kiegészítő szinkront, ami azt kell mondanom profi módon illeszkedik az mozi verzió, majd egy évvel korábbi szinkronjához! Ha több lemezt nem is tartalmazna a kiadvány már így is megérné az újboli vásárlást és nem csak a Földön játszódó új nyitány, vagy egy kimaradt teljes vadászat miatt.

2. lemez:

A második lemez, (ha nagyjából jól számoltam) olyan 5 órányi extra tartalmat kínál!
Az első menüpont a lemezen a Dele_ted Scenes: Never Before Seen, ami a kiajánló szerint 45 percnyi sohasem látott plusz jelenetet tartalmaz, ami valójában nem igaz, mert van néhány al_ternatív, illetve, a kimaradt jelenetek nem csak valahol elkezdődnek, hanem egy, a filmben szereplő jelenet utolsó 5-10 mp-nél kezdődik. Ezzel együtt nem 45, hanem sokkal több mint 1 órányi plusz jelenetet nézhetünk meg, amiben olyan dolgokat is megtudhatunk, mint, hogy Norm-nak és Trudy-nak a köszönésen kívül több köze is volt egymáshoz, illetve, Jake és Neytiri "násztánca" nem maradt következmények nélkül, valamint további érdekességekre is fény derül...
Magyar felirat az extrákon ugyan nincs, angol viszont igen, és nem annyira beszéd centrikus jelenetek ezek, úgyhogy egy alap angol tudással is érthetőek a párbeszédek.
A második menüpont Capturing AVATAR, ami egy 3 részből álló 1,5 órás dokumentum film, ahol James Cameron, Jon Landau és a film többi készítői végigveszik, hogy hogyan találta ki James a történetet 15 éve, mit akart, mikor érezte elérkezettnek az időt a megvalósításra, hogyan zajlott a Casting, és a különböző jelenetek felvételiből is ízelítőt kaphatunk, valamint láthatjuk, ahogy James és a főszereplők, közösen kirándulnak a dzsungelben, ahol a director úr elmagyarázza a szereplőknek melyik jelenetben mit kellene majd csinálniuk, mit kéne látniuk, stb. Nem sok technikai maszlag van benne, így a nagy részében érthető, hogy miről beszélnek, annyira nem zavaró a magyar felirat hiánya.
A harmadik menüpont a A Messege From Pandora, ahol James és neje kirándulását láthatjuk idén tavasszal, a brazíliai őserdőben egy törzsnél, amit ha jól értettem valami vízi erőmű megépítése fenyeget az Amazonas mentén. Itt már érezhetően hiányzik a magyar felirat, nem egészen értettem mindent, de valami környezetvédelmi ügyben lehetett ott.
A negyedik menüpont Production Materials, ahol kb 20 percben megnézhetjük a filmet, a kezdeti storyboardokkal és látványtervekkel, ami nagyon érdekes, mert olyan jelenet is helyet kapott még ebben, ami később végül is mind a 3 változatból kimaradt, viszont a "soha nem látott" jelenetek között megtalálható félkész formában. Megtalálható még Zoe és Sam tesztfelvétele, és egy csomó technikai kis videó, valamint az egyik legjobb extra film a Crew Film: The Volume!!! Ez egy sírva röhögős kis filmecske amiben az egyik "MoCap" emberke parádézik a film fő, és mellékszereplőivel! :D Nagyon beteg film, érdemes megnézni!!!

3. lemez:

Itt az első menüpont a Scene Deconstruction, ami annyit, tesz, hogy kicsivel több mint 1 órányi Na vi-kkal illetve Na vi testben játszódó részt tekinthetünk meg kép a képben funkció segítségével, ahol a kis képben, nyomon követhetjük az eredeti MoCap ruhás felvételeket a Fox stúdióban, illetve nagyban a végeredményt. Néhol elég röhejesek ezek a felvételek, pl Jake Ikranjának a befogásos jelenetén sírva röhögtem, de Jake ugrása a vízesésnél a Thanator elől se piskóta! :D A magyar felirat ide szintén nem hiányzik, hiszen a mozi verzióban megtalálható jelenetek vannak kiegészítve ezekkel az elsődleges felvételekkel, így aki legalább kétszer látta a filmet, sejtheti, miről beszélnek a szereplők, az olyanok mint én, akik, már sokszor látták a szövegre nem is figyelnek!
A második menüpont Production Shorts, amiben igen sok kis film van, a kezdeti makettekről, a járművek és élőlények megteremtéséről (mint, hogy az Ikran nyaki vonala a fehér cápa farokuszonya és farka közötti ívből épül fel), valamint a 3D-s kamerákról, MoCap dolgokról illetve a trükkökről is szó esik. Itt erősen hiányzik a magyar felirat, a technikai dolgokat nem nagyon értettem.
Az utolsó menüpontban AVATAR Archives kevés érdekes dolog található. Ebben van a film két Trailere, egy csomó képgaléria, valami énekszövegek angolul és Na vi nyelven, valamint a film scriptjét is elolvashatjuk, persze angolul.

Még a magyar felirat hiányában is nagyon jó, tartalmas, és jól összerakott ez a kiadvány! Nem csak a fanokat, de a filmet csak elfogadókat is maximálisan is kielégítheti ez az extra tartalom, nem csak mennyiségben hanem minőségben is. Ha mást nem is, de a kimaradt jeleneteket, még így félig, meddig elkészülve is érdemes megnézni, mert hozzátesz a filmhez!
Nem tudom, hogy Cameron mit fog művelni  a 2. és 3. részben, illetve, hogy lesznek-e sellő Na vik, de ha abból indulok ki, hogy egy repülő állat egyik testrészét egy fehér cápa farokuszonyából alkották meg, akkor mindenképpen kíváncsi leszek a folytatásokra.
Viszont kicsi fura érzés ez az egész, hogy annak idején, James gyakorlatilag felépítette a Titanicot, majd elsüllyesztette egy film kedvéért, itt pedig egy stúdióban felvette az egész filmet, mindenféle háttér nélkül. Ha valamihez, akkor ennek az egésznek a megteremtéséhez, kellett tudás, és képzelőerő, hogy megteremtsen olyan dolgokat, amik sohasem léteztek. Jó nem mindent ő csinált hanem a designerek, de az alapokat, a kezdeti instrukciókat ő adta, ő bólintott rá. Óriási munka van a film mögött, nem és nem csak trükkök és rendezés terén, hanem színészetileg. Nem csoda, hogy Cameron elvitte a főszereplőket egy dzsungelbe elmagyarázni a jeleneteket, mert ami a tényleges felvételeknél előttük van az lóf*sz! És ezt a sok munkát nem díjazni az akadémia által, hát szégyen! Na nem mintha az elmúlt 10 év legjobb film Oscarjaival egyetértenék, de a nagy arányú érdeklődés a film iránt, mind a moziban, mind DVD eladásban engem igazol. Ez egy remek film, most már egy remek kiadványban!
0
2010. december 22., szerda 21:31
besz*rás ez a kiadvány! még csak két lemezt veséztem ki, a filmet bővítettben, és az első extralemezt, de az állam leesik Cameron-tól! attól meg még inkább nem térek magamhoz, hogy nem ő kapta tavaly az Oscart!!! holnap nekiesek a 3. lemeznek....már alig várom!
0
2010. november 27., szombat 13:29
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Ezt nem hiszem el komolyan mondom mostmár..... Blu-ray SZABVÁNY... Az.... Nevetséges!!! Ez nem az ami kib... dühít topicba lenne való hanem az ami qrva kib dühít... Hát nemigaz... Szerdán megveszi az ember a lemezt, a PS3-am történetesen nem ott van ahol hét közben tartózkodom, és nincs net ott ahol a PS3 van. Végre odajut az ember 2 nap után hogy meg tudom nézni a filmet, erre frissítse a rendszerszoftvert.... A ....va anyádat!!!!!!! 2,5 év alatt 7db BD filmet vásároltam, ebből 3-nál szoftvert kellett frissíteni... HÁT MI EZ????? Szabvány.... hát az mondhatom....
Elnézést a vulgáris sttílusért, de nagyon kiborultam most.... Az ember megveszi 120e-ért a PS3-at, 250ért a tv,t 10ért a BD lemezt, és akkor még kínlódjak azzal a szrral is... Mert MEG SEM TUDOM NÉZNI KÜLÖNBEN???? Hát ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Más meg nézi az MKV-t ingyen ahhoz bezzeg biztos nem kell szoftvert frissíteni...

Mindegy, mindenki menjen oda ahova való! A qibm!!!!!!

Köszönjük Emese!

Utólag is mégegyszer elnézést.... :S
0
2010. november 27., szombat 11:49
Én egy diginek jobban örültem volna... :-))

Szóval valóban az van, amit írsz, de hiába tudod/tudjuk és értjük a dolog lényegét, ennek az elbutuló civilizációnak teljesen hiábavaló bármit is prédikálni. Amíg a 7000000000 (- pár ezer) embernek egyenként nem adsz annyi pénzt, amiért hajlandó foglalkozni saját magán kívül bármi mással is, addig nem lesz változás.  Cameron meg nem hiszem, hogy szándékosan számolt volna a bevételnél a sötétséggel, csak szerencséje volt..

El fogjuk pusztítani önmagunkat, szerintem ez nem kérdés.. és a Föld túléli, az is biztos. Vagy..
..vagy itt jön az általad nemszeretett Amikor megállt a Föld egy mondata:

"Csak a szakadék szélén változunk"
0
2010. november 27., szombat 3:04
Némi provokáció, hátha mások kirekesztve érzik magukat a beszélgetésünkből:

Az Avatar üzenete és figyelmeztetése, navik és unobtainium nélkül

Ez még mindig lehet vészmadárkodás, pánikkeltés, csak sajnos van két olyan tényező benne, amit nem lehet számításon kívül hagyni: a fizika és a logika. Azt halkan megjegyzem, hogy milyen szépen beleillik a terjedő "szmog"/"sötétség".
0
2010. november 27., szombat 2:35
Bocs, nekem a törpök, az más... kis kék vakarékok:).

Nem hiszem, hogy Cameron az emberi faj topaságára akart volna ráfeküdni, inkább egyfajta végső elkeseredést láttam én másodszorra az Avatarban. Az írásomat is (TM megjegyzései nyomán) inkább úgy értettem, hogy megpróbálta annyira leegyszerűsíteni a történet üzenetét, hogy akinek az IQ-ja épp csak pár tizedesjeggyel van az egysejtű-sültkrumpli tengely felett, az is vegye észre, és esetleg kezdje el alkalmazni... csak úgy, a maga kis portáján. Ha ezt sokan megteszik (és ezért kellett a neonfényes dzsungel, a lebegő szikla meg a többi, amikkel lehetett hipnotizálni a tömegeket), talán lassíthatja a dolgokat... a szmogot vagy a sötétséget, kinek hogy tetszik.

Nem is az itt a lényeg, hogy lépjen kapcsolatba Földanyával, hanem az, hogy akár csak máshogy szóljon a családtagjaihoz, a szomszédjához, a sarki fűszereshez. Hogy ne egy húsmasszát lásson, amikor egy másik emberre néz, rosszabb esetben akadályt, hanem egy önmagához hasonló lényt. És hogy a környezet is szóba kerüljön: egy fa ne csak faipari alapanyag, egy hal ne csak szálkás hús, a levegő ne csak a hangot továbbító semmi legyen. Hogy az élet minden területére hálózatként gondoljon, és hogy higgyen benne, hogy a másokkal való kapcsolatai erősebbé teszik (a mostani, versengésre épülő társadalom egyik nagy "vívmánya", hogy elhitette, hogy "gyengítik"). Az Avatar üzenete nemhogy pár mondat, hanem tulajdonképpen egy szó: TISZTELET.

Csak sajnos veszélyes ennyire leegyszerűsíteni valamit. Valahol olvastam, hogy "Ha az emberi agy annyira egyszerű lenne, hogy megértsük, akkor erre egyszerűségünkben már nem lennénk képesek.". Ez hasonló: ha az üzenet túl bonyolult, nem értik, ha túl egyszerű, akkor meg túl felszínes vagy közhelyes lesz. Az Avatar átesett a direhorse túlsó oldalára, és a látvány agyonnyomja; őszintén szólva, ha nem tudtam volna, mit kell keresnem, én sem tudtam volna, hogy hol fogom megtalálni.

Az megint más kérdés, hogy lehet egy üzenet bármilyen tökéletesen kimunkált, ha a fogadó felekről lepereg, ráadásul a küldő sem következetes. Maradva a környezetvédelem hangsúlyozásánál: ez az egész téma ugye onnan indult, hogy a Nagy Üzenet új kiadása o-ringet és slipcase-t is tartalmaz. Meg lehet nézni, hányan tették ezt szóvá negatívumként... én azt hiszem, négyet számoltam, és ebből csak egy volt tényleges felháborodás, a többi inkább csak furcsállotta a dolgot.

Mert mindenfajta változásnak egy nagy ellenfele van: a KÉNYELEM; a szépség kényelme, a maradiság kényelme, a megszokás kényelme, a gyorsaság kényelme, a birtoklás kényelme, stb.. Saját tapasztalatom, hogy sok olyan ember van, aki ha látja is a dolgokat, akarattal kizárja őket... Az valami távoli dolog, amivel még nem érdemes számolni, az csak valami pesszimista hablaty, unatkozó "tudósok" rémhírkeltése, vészmadárkodás... macera. Pedig ez az egész szmogosdi azért nagyon veszélyes, mert sokan azt hiszik, elég lesz akkor tenni ez ellen, amikor már látványosak lesznek a hatásai, addig csak opció. Csakhogy ez olyan alattomos, mint a szén-monoxid: ha már észrevetted, késő.
Pedig csak emberi léptékekben kéne gondolkodni. Ha felteszem a kérdést, hogy mi történik akkor, ha egy családnak van 100.000 forint jövedelme egy hónapban, és ők mégis 200.000 forintot költenek, mert az 1.200.000 forintos bankbetétükből minden hónapban felvesznek 100.000 forintot, mindenki kapásból rávágja, hogy egy év múlva elfogy a pénzük, és sz*pás lesz, hitelspirál, gürcölés, nyomor, esetleg az igények drasztikus lefaragása. Ha a 100.000 forintot behelyettesítem a napenergiával (minden előzetes híresztelés ellenére szerintem ez az egyetlen rendszeres energiaforrása a Földnek, a többi csak ebből ered), a bankbetétet a Föld nem megújuló ásványkincseivel, a fogyasztás meg marad az, ami, akkor szinte hallom a csapódást, ahogy az emberek lezárják az agyukat.

Az "igény" meg a fenti példában lehetne az, hogy "életlehetőséget biztosítani 7.000.000.000 darab embernek"; nem egyenletest vagy elfogadhatót, hanem olyan szélsőségest, mint a mostani, az etióp éhezőtől Bill Gatesig. És pont ezért groteszk, ahogy emberek idealizálják a pandorai életet; a jelenlegi helyzetből kiindulva hasonlót csak olyan áron lehetne elérni, amit józan ésszel felfogni sem lehet. Össze lehet vetni a navik számát az emberi populáció darabszámával, aztán mindenkinek a fantáziájára bízom, mi lehet/lesz a különbözet sorsa...
0
2010. november 27., szombat 0:31
Nem móriai törpékhez..! törpökhöz.. :-DDD

Már megint órákat írogtasz, tök jókat, élvezet is olvasni soraidat. És megint jó mélyre ástál, szerintem a lényeget meg is találtad:

"Ha ez az alig pár mondatos üzenetet ebben a tovább bajosan egyszerűsíthető köntösben, ebben a tökéletesített manipulatív formában nem képes befogadni és feldolgozni az emberiség, akkor nincs tovább."

Én ezt már régóta érzem - a sötétség terjeszkedik a bolygón, emberek fejében, mindenhol. És nincs Neo, hogy megmentsen.

( sötétség= szarok mindenre és mindenkire, legyen lóvém oszt kész..)

Így lett az Avatar egy remek szórakoztató mozi, millió olyan ember kedvence, akinek nem jelent semmit. Az értelmesebbje, akinek meg nem újdonság a film üzenete, tehetetlen ekkora tömeggel szemben. Egyébként most világítottál rá számomra az Avatar üzleti titkára: Míg a Titanicnál Cameron a romantika által csábított be nézőket a moziba, itt szimplán csak bejött neki az emberi faj topasága. Tisztelet a kivételeknek, akik továbblátnak a kék ködnél.
0
2010. november 27., szombat 0:07
Véleményem szerint jobb ezt a kiadást megvenni mint a 3D kiadást majd. Mert ahhoz nem hiszem, hogy lenne extra. Elvileg azon is csak a mozis változat lenne.
0
2010. november 26., péntek 22:30
Szóval érdemesebb ezt a kiadványt megvenni vagy már nyugodtan várjam meg a 3D-st? Attól várható lesz ennyi extra? Bár eddig még nem láttam, de már van jó képpel link. De nem tudom majd meglátom, hogy megnézem-e.
0
2010. november 25., csütörtök 17:22
Most bontottam ki, igazán gyönyörű kiadvány!
0
2010. november 25., csütörtök 9:40
Az a bolt elmebeteg, inkább látogass el a földszinti kisállatkereskedésbe, ha jól emlékszem, volt akciós hörcsög a múltkor, de a papagájok is elég jó árban vannak. :)
0
2010. november 25., csütörtök 3:13
Bár nem írtál, annyira a beszélgetésünk és a belinkelt előzetesek is felcsigáztak, hogy megnézzem az Avatart még egyszer... kicsit oszlatandó a szmogot:). Nos, még ha az előítéleteim, a tapasztalataim, a világnézetem és az ezekből részben eredő szkepticizmusom ki is alakítottak bennem egyfajta véleményt az első nézés után, nem vagyok annyira makacs, hogy ne legyek képes azt megváltoztatni, ha később okot látok rá. Egy ponton most van, és remélem nem gond, ha azt is leírom, miért... még ha egy kicsit személyes és/vagy érzelgős is lesz.

"Otthon, a Földön ezek katonák voltak. Jófiúk. A szabadság őrei... De itt csak szimpla zsoldosok. Pribékek. A vállalat szolgái."

Ez az egy pont az a mondanivalóból indul, amit vélhetően mindketten látunk a filmben, de most nem vállalkoznék rá, hogy a magam részét mondatokba préseljem, mert akkor gyakorlatilag azzal kéne megtennem ezt, ami az elmúlt években/évtizedekben alakította a gondolkodásom. Inkább filmes nyelven mondom: nálam ez az, amiért kedvelni tudom a 9-et, amiért fordítva láttam a Vakságot, amiért dühített az Ízek, imák, szerelmek, amiért megrémít a Darwin rémálma, amiért érdekesnek találtam Az utolsó órát, amiért csak kicsit találtam hagymázasnak a Titkot, és mondjuk amiért nem ugyanúgy tekintek a bűvészekre a Tökéletes trükköt látva, mint előtte. Mondhatni furcsa a viszonyom a hazugságokkal, a közönnyel, az érdektelenséggel, a gőggel, a mohósággal, az önzéssel és társaikkal, vagyis mindazon dolgokkal kapcsolatban, amit az utóbbi időben előszeretettel tekintek egyfajta szmognak. Már amikor először leírtam ide azt a szót, akkor sem ténylegesen a füstködre gondoltam, annak fizikai valójában, hanem egyfajta metaforájaként az emberek többségének egymáshoz, a világhoz és a Földhöz való kapcsolatának. Mondjuk annak, amiért nem írod le ide, amit talán le szerettél volna írni... és ezt mindkét oldalon, csak persze eltérő mértékben.

"Az én korsóm üres. Pont ez a bajuk velem."

Merthogy úgy alakult, hogy szívesen játszok el nézőpontokkal, és egy filmet, annak történetét vagy mondandóját, ha kellően felkelti az érdeklődésem, szívesen boncolgatom... ások egy kicsit a felszín alá (R2-D2 ezért nemrég a móriai törpékhez hasonlított:)). Néha így akadok kincsekre, néha csak elpocsékolt idő, de mindig egy új tapasztalat, új mozaik. Volt már olyan film (a Műanyag szerető), ahol első felindulásomban nem igazán alkottam pozitív véleményt (konkrétan azt mondtam rá, hogy egy "undorító, perverz szutyok"). Ott is nagyjából fél évbe és egy következő megnézésbe került, hogy rájöjjek, nem az zavar, amilyen a film maga, hanem amilyennek a világot, az embereket mutatja. Ez írtam múltkor is, és még most is tartom: tényleg unom a "Segítség, ember!"-típusú filmeket. Nem ez változott.

"Pár szaros fáról beszélünk!"

A második nézés, a szkepticizmusom képbe kerülése meg a Bombák földjére tett megjegyzésed ugyanerre (a film és az általa levezetett világ) vezetett rá az Avatarral kapcsolatban, vagyis hogy ne a filmet nézzem, ne a film hibájának rójam fel, ha kényelmetlen képet fest a világról, hanem a világénak. Nekem például, csak hogy a Bombák földje kapcsolatot megindokoljam, tetszett az a film is, átjött a drámaisága is... de az a film, legyen bármilyen tökéletesen kimunkált jellemrajz is egy amerikai bombaszakértőről, csak egy ember drámája, és vélhetően az is marad. Mondanivalója, értelmezése a gondolkodásunkra a meglehetősen speciális élethelyzet miatt maximum közvetett hatással lehet (pl.: a különböző függőségek felismerésével), egyébként tulajdonképpen csak egy lelki "tapiműsor", ugyanazon a falon, ahol a méltán megboldogult Maunika-show is van, csak persze egy pár fényévvel fentebb levő polcon. Nem lebecsülve a Bombák földjént így azt kell mondanom, hogy természetesen az lenne a fontosabb, ha nem az ilyen egyéni drámák értelmezgetése menne olyan jól (bármennyire is szórakoztató vagy érdekes is tud lenni egy ilyen időnként), hanem az olyan filmeké, amik képesek valami közösségi élményt teremteni, amik emberek nagyobb csoportjára, azok gondolkodására, világnézetére, hozzáállására próbálnak pozitív hatást gyakorolni. Egyéni drámát egyébként az Avatar is tartalmaz, Jake Sully bénasága és a Pandorára kerülése képében.

"Neytiri folyton magyaráz energiaáramlásról meg állatszellemekről. Remélem, ezt a maszlagot nem kell bemagolnom!"

Az változott hát (bocs a hosszú bevezetőért:)), ahogy Cameron és az Avatar szerepét látom, és aminek a lényege az, hogy lehet számomra az Avatar elcsépelt öko-propaganda, a "zöld marketing" egy újabb vadhajtása, de ez nem a film hibája. Cameron, ha tényleg azt feltételezzük, hogy a környezetért aggódó filmes, aki a saját eszközeivel igyekszik ezt bemutatni, a hozzáálláson változtatni, biztosan meg tudta volna ezt sokkal mélyenszántóbbra is csinálni, de nem tette. Egyszerűen azért, mert a nézősereg adott volt, és ezt szerintem ő is felismerte! Ahelyett, hogy pár ember fejébe facsemetét próbált volna ültetni, inkább csak a magokat szórta el a tömegekre, és remélte, hogy legalább párak fejében gyökeret vernek ezek a gondolatok. A többi mind csak eszköz lehetett arra, hogy ez minél szélesebb körbe eljusson, a másik oldalon meg minél egyszerűbben emészthető legyen, ide véve -merthogy ebben szintén nem változott a véleményem- a 3D adta újdonságot, a színpompásra teremtett világot, a pörgős akciójeleneteket, és a nyúlós-nyálas-szerelmes Pocahontas-sztorit. Az Avatar tulajdonképpen az a kanál méz, amibe az anyukák bele szokták törni a gyógyszert, remélve, hogy akkor sikerül lenyeletni a gyerekkel.
Az már nem Cameron hibája, hogy nem jött be. Merthogy ez a gondolat egy olyan "gyógyszer", amit nem elég beletenni, azt a fogadónak is észre kell vennie... vagy elég mélyre kell ültetnie ahhoz, hogy a sajátjának érezze (ld. Eredet:)). Nem úgy vettem észre, hogy az emberek nagy része átlépett volna a pusztán közvetítő közegként funkcionáló filmen, hogy lenyelte volna a keserű pirulát a mézzel együtt, hogy átértékelték volna az életüket, hogy másképpen kezdtek volna viselkedni, sőt némelyek egyenesen csapdába estek a Pandorán. A fórumokon gyakrabban olvastam az elérhetetlen világ után vágyódó üzeneteket, mint a téma fontosságát és nagyszerűségét éltető bejegyzéseket, akcióterv vagy szándéknyilatkozat a változtatásra meg aztán végképp nem követte ezeket. A világ nagy része -sajnos- annak az egy dolognak tekinti a Pandorát, aminek pont nem szabadna: álomvilágnak, amiben el lehet merülni, amibe el lehet menekülni.
Pedig ennél tényleg nincs lejjebb! Ha ez az alig pár mondatos üzenetet ebben a tovább bajosan egyszerűsíthető köntösben, ebben a tökéletesített manipulatív formában nem képes befogadni és feldolgozni az emberiség, akkor nincs tovább. Akkor az Utolsó óra tényleg csak pár szakértő unalmas fantáziálása, a 9 tényleg csak pár rongybaba rohangálása, a Darwin rémálma pedig tényleg egy távoli ország magánproblémája marad.

"De előbb vagy utóbb mindig fel kell ébredni!"

Így végiggondolva, Cameron azon kevesek egyike, aki legalább sejtetni engedi a probléma mellett a megoldást és a következményeket is, és ezt hajlandó is vagyok neki elhinni (még ha ugye csak majdnem egy év után is:)). Ahogy olvastam a bővítmény elég jó utalásokat tartalmaz arra, miért is kell az emberiségnek a Pandorán túrnia a földet az erőforrások után, de "Miért történik ez?" és a "Hogy jutottunk idáig?" kérdéseknél fontosabbnak tartom a "Hogyan tovább?"-ot. Azt most megint nem írnám le, mert ahogy már mondtam, elég hosszan fejtegettem a 9 topikjában, de igény esetén szívesen folytatom/kiegészítem.

A lényeg, hogy a film esetleges hibáinak okát most inkább a nézőkben látom, mert nem igazán azt kéne látni az Avatarban, hogy milyen jó dolog kék óriástündeként a fába dugni a copfunkat, vagy hogy milyen jó kántálva várni a Dzsékszullit, hanem hogy ideje lenne összekapni magunkat, mielőtt tényleg el lesz dózerolva minden, ami igazi szépséget jelenthet még ezen az eléggé "szmogos" világon.
0
2010. november 24., szerda 20:57
Nálunk ennyiért adják, kicsit meg is lepődtem. Szerencse, hogy a DVD maradt eredeti áron.
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2010. november 24., szerda 20:55
Én 9990-ért láttam offline, úgyhogy elképzelhető a haszonszerzés. Tudod jön a karácsony és az Avatar elég felkapott film lett, így nem is kell csodálkozni, hogy van üzlet, ahol ennyiért próbálják eladni.
0
2010. november 24., szerda 20:36
Amúgy én offline ezt 14.990-ért láttam. Lehetséges ez, hogy ennyit tett rá haszonként az egyik multi?
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0