Csak pár dologra reagálnék a véleményeddel kapcsolatban:
"eddig még nem találkoztam rossz PKD feldolgozással"
Jó neked! Én már találkoztam néhánnyal, sőt volt köztük kifejezetten katasztrófális is: Next, A felejtés bére, Különvélemény...Igazából az a legnagyobb gond, hogy mostanában egyre divatosabb hollywoodi berkekben olyan filmeket gyártani, amelyek Dick alapfilozófiáját meglovagolva "próbálnak" kasszasikerek lenni.
Itt most a valóság - realitás kettősének ellentmondására gondolok. Nem mondom lehetne nagyon jó filmeket forgatni Dick életművéből, írásainak 99 %-a simán szenzációs, csak éppen a kellő alázat hiányzik a hozzá nem értés dominaciája mellett. Igazából két jó feldolgozást tudok említeni: A szárnyas fejvadászt és az Emlékmást. Egyik film sem azért mestermű, mert követné a regény illetve a novella történéseit, sőt nem követik. Hanem mert ezekben érhető nyomon leginkább a dicki filozófia lényege: A valóságba vetett szilárd meggyőződés nem mindig azonos a realitásal. Valamint a Blade Runner-nél telitalálat az a fajta sötét-borongós reményvesztett környezet, ami Philip K. Dick egész életét jellemezte: állítom egyetlen napot, vagy akár egyetlen percet sem volt lehetősége eltölteni az élet napos oldalán. Ilyen szempontból mindenképpen A Blade Runner a legszemélyesebb Dick-feldolgozás.
"nem tudom miből gondolja bárki is azt, hogy SPOILER Deckard is replikáns..."
Miből gondolja bárki is, hogy nem az? Az az "egy-egy jelentéktelen jelenet"- ahogy írod valójában a film kulcsjelenete. Ugye mind a ketten az unikornisra gondolunk?;)
"Rutger Hauer karaktere meg egy kész vicc volt, tulajdonképpen semmi funkciója nem volt egyik karakternek sem..."
Rutger Hauer élete alakítását nyújtja ebben a filmben...Filmvégi búcsújelenete a monológgal a filmművészet örök gyöngyszeme. Ezt nem kell elhinned nekem, kérdezz meg nyugodtan bárkit, aki egy kicsit is ért a filmekhez.
"egyszerűen ennek a filmnek nincs kémiája."
Ennek a filmnek nagyon is van van kémiája, ami kevés más mozgóképről mondható el. Csak egy kicsit nyitottabbnak kéne lenni, meg mondjuk kicsit több PKD-t olvasni...
Zárásként még annyi, hogy a film, mint minden művészeti ág, természetesen szubjektív élmény. A hatás mindenkiben olyan formában csapódik le, amennyire az adott személy befogadóképessége azt lehetővé teszi. Az üzenet megfogalmazása pedig sohasem kötelező... Mindenesetre szerintem jobban jártál volna, ha a Szárnyas Fejvadásszal kapcsolatos véleményedet nem tárod nyilvánosság elé, vagy esetleg meg sem nézed a filmet.