ha már végigolvastam mindenki kommentjét most én is hozzászólnék néha sajnos szeretek okoskodni szégyellem de ez van:) de legalább megpróbálom jól csinálni.
Nem tudom miért utal mindenki a replikánsokra úgy mintha robotok lennének, szerintem nem azok , nem gépek, maga a replikáció szó is molekuláris biológiában használatos dns replikáció pl.
Az én teóriám hogy a replikánsok genetikailag módosított emberek, akiket klónozó üzemekben gyártanak, ezért lehetnek modellek, mivel egy emberből több másolatot is készíthetnek tetszés szerint. A limitált élettartam és a megnövekedett fizikai erő mind lehet génmódosítás eredménye, a fizikai erő nyilvánvaló mire kell, a rövid élettartam talán kezesebbé teszi őket, amíg nem rendelkeznek tapasztalattal addig öntudatuk sincs nagyon, tényleg gépiesen működnek, de nem gépek.
Ne felejtsük el hogy Deckard vérzik mikor a fürdőszobában van, a szája, egy robot nem vérez, de egy ember vagy egy gén módosított ember igen.
Egyébként nekem is a happy end tetszik jobban, ehhez a filmhez a happy end illik.
Egyébként a fizikai erőre visszatérve a Nexus modellek harcra lettek alkotva ha lehet így fogalmazni, de Deckard nem feltétlenül, ő inkább okos, és habár próbálja tagadni van szíve, lehet hogy ő a legújabb változat a replikánsok között akit nem kötnek már élettartam limittel valami miatt, kitudja.
A film hangulata egyrészt rendezés, másrészt színészi teljesítmény, harmadrészt a részletek(pl egy jelenetben mikor egy kukásautó látszik van valami felirat rajta, de nem lehet elolvasni mert túl kicsi, de utána lehet olvasni neten értelmes szöveg volt odaírva, ennyire ügyeltek a részeltekre), megmutatta a film a jövő szomorú valóságát ez a varázsa.