Keresés

DVD-teszt: Ragyogás (The Shining, 1980)

2014. augusztus 1., péntek 10:19
Nicholson bekattan. - RAGYOGÁS frissített kritika:

http://filmekapolcrol.blog.hu/2014/08/01/ragyogas_601
0
2011. június 27., hétfő 19:12
44.
A legrosszabb színésznő jelölés jogos.Ráadásul annyira ellenszenves,hogy a míg a könyvben a csinos feleségnek drukkol az ember,itt alig várja,hogy a férje mikor intézi már el egy baltával.
Emlékszel az Annie Hallra?Mikor Woody elhagyja a helyes Annie-t,őt(Duvallt) kapja büntetésül.:)
0
2011. június 26., vasárnap 22:59
lezúduó = lezúduló
0
2011. június 26., vasárnap 22:57
44:

Shelley védelmére azért azt el kell mondani, hogy ő egyáltalán nem rossz színésznő, és a RAGYOGÁS-ban csupán azt nyújtotta, amit Kubrick ki tudott hozni belőle. Utólag Kubrick is elismerte, hogy nem jól instruálta Duvallt, pszichológiai módszerei ugyanis pont az ellenkező hatást váltották ki a színésznőből, és nem azt, amit a direktor szeretett volna. Ettől függetlenül számomra Shelley alakítása sokkal jobb (emlékezetesebb) volt, mint Rebecca De Mornay-é a minisorozatban, hogy a férfi és gyerek főszereplőket már ne is említsem.

Kubrick eredetileg meg akarta csinálni a mozgó sövényállatokat, de úgy vélte, a végeredmény nem lenne elég hatásos. (Szerintem a minisorozatban sem volt az.) A sövényállatok helyett találta ki a sövénylabirintust, mint a bezártság igen érzékletes szimbólumát. Mellesleg a lezúduó vérfolyammal sem volt elégedett, de aztán végül elfogadta a számtalan felvett verzió közül az egyiket. A technikusok persze szálanként tépték ki a hajukat, mert Kubrick azt soha nem mondta, hogy mi nem tetszik neki (a szín, a sűrűség, az állag?), csak annyit, hogy „nem jó”.
0
2011. június 26., vasárnap 22:53
A film nekem is nagyon tetszett.Jobban mint a minisorozat.
Creep linkje pedig meglepő(és nagyon jó),mert nem is rég beszélgettem egy ismerősömmel,a holdra szállás humbug-e vagy sem témában és pont Kubrick 2001 űrodüsszeiája volt az a film amit felhoztam a csalás mellett,de erről az összeesküvés elméletről nem hallottam előtte.
0
2011. június 26., vasárnap 19:37
Azt ugye tudjátok, hogy Stanley Kubrickot Arany Málna-díjra jelölték a film rendezéséért? Mondanám, hogy biztos Shelley Duvall intézte a megpróbáltatások miatt, csakhogy őt is jelölték, méghozzá a legrosszabb színésznő kategóriájában. Felháborító. :)
0
2011. június 26., vasárnap 19:33
Ha sövényállatokat akartok, nézzétek meg a tévés feldolgozást, amihez King maga szállította a forgatókönyvet. Az a mini serényen szállítja a borzalmat, igaz nem épp úgy, ahogy azt szeretné. :)
0
2011. június 26., vasárnap 19:22
41. A regény olvasása közben a sövényállatok félelmetesek voltak, nem nevetségesek. Mellesleg 1980-ban nem volt olyan technika, amivel oly módon mutathatták volna be, ahogyan King elméjében megfogant. Ilyen értelemben a végeredmény valóban nevetséges lett volna, de nem az alapanyag, hanem a lehetőségek miatt. Számomra továbbra is a regény jobb.
most posts by TM
0
2011. június 26., vasárnap 18:46
40.
A regény "meseszerűbb",a film realistább.Ez Jack viselkedésére is igaz.
King kifogása,hogy Jack már az elején őrültnek látszik,nem alapos,hiszen egy normális ember nem töri el korábban a kétéves gyerekének a karját.
Nem lehet mindent az alkoholra kenni.
Eredeti formájában nem is lehetett volna megfilmesíteni.Gondolok itt a mozgó sövényállatokra.
Kubrick szerint ez filmen nem félelmetes,hanem inkább nevetséges lett volna.
Az író és a rendező nagyon más dimenzióban mozogtak.
0
2011. június 25., szombat 23:09
Spoiler:

Szerintem csodálatos remekmű a regény és a film is. Viszont azt kifejezetten sajnálom, hogy a regény egyik legütősebb része nem került leforgatásra, nevezetes az, amikor a kisfiú a játszótéren egy halott gyerektől ijed meg egy sötét (játék?) alagútban (nem biztos hogy így van pontosan, sok éve olvastam, de emlékszem ott a hideg kirázott és tényleg ijesztő volt).
Egyébként a filmadaptációval kapcsolatban nekem Kubrick (szerintem egyáltalán nem nagy) változtatásai is tetszettek: ütő helyett balta, a "ragyogó" néger halála, Jack könyvtől eltérő halála, nincs kazán stb.
King azt mondta, hogy neki az volt a baja a filmváltozatnak, hogy nagyon hidegnek érezte. Ez valahol igaz, hisz a  regényben Jack öngyilkos lesz, azért hogy ne ölje meg a fiát (egy józanabb pillanatában szétveri a saját arcát). Ez ugye a filmben nem valósul meg. Valahol azt érzem, hogy Kingnek ez azért nem jött be, mert sok főhőse többé kevésbé az ő alteregója. A Ragyogás ötlete abból fakadt, hogy egyszer meglátta, amint a gyereke az ő aznapi munkáin üldögél és firkálja őket. Azt mondta, akkor fogta el olyan méreg, hogy legszívesebben lekevert volna neki egyet. Ebből a hirtelen feltörő méregből lett végül a regény alapötlete, az íróról akinek alkoholproblémái vannak, sikertelen és szegény. Valamennyi mértékben King jellemvonásait kapta már amennyi részben a karakter ezt engedte. Ez az én teóriám, és ezért gondolom, hogy miért nem tetszhetett Kingnek :)
0
2011. június 25., szombat 22:17
34. Sajna nem volt.
Másik három üzletben sem. :(
0
2011. június 24., péntek 20:15
Kéne egy jó könyvkritika is, hogy minél többen olvassák el King remekét  filmnézés előtt/után. :)
most posts by TM
0
2011. június 24., péntek 17:37
29.

Belelapoztam a könyvbe.A magától ide-oda menő lift után veszti el végképp a józan eszét.
Ez egy kicsit vicces,hiszen egy hazai társasházban ez mindennapos dolog.:)
0
2011. június 24., péntek 15:30
!SPOILER! A könyvben Jack Torrance azért hülyül meg, mert a Szálloda szelleme hatalmába keríti. Torrance által akarja "megszerezni" magának a kisfiút, aki "ragyog". A végén azért felejti el csekkolni a kazánt, mert a megszállott Jack jobban elfoglalja magát a többiek megbüntetésével mint hogy eszébe jusson a kazán. Végül a kis Danny még egy utolsó másodpercre látja a valódi édesapját, az pedig bocsánatot kér tőle, de már késő.
0
2011. június 24., péntek 13:53
34. Nagyon szépen köszönöm, holnap mindenképp benéztem volna oda is, de akkor most tettél róla, hogy már ma is egész nap vigyorogjak! :)
0
2011. június 24., péntek 13:23
33: Megtette, csak olyan limitált számban, hogy nehéz elcsípni.
Mivel az Xpress-en joglejártként van jelölve, talán nem bűn, ha elárulom, hogy épp a héten láttam a Duna Pláza béli Saturnban!
0
2011. június 24., péntek 12:25
32. Csatlakozom, jólesne, ha a ProVi újra forgalomba hozná a 2001: Űrodüsszeiát kék korongon azzal a sok remek extrával, mert sikeresen lemaradtam róla. :(
0
2011. június 24., péntek 11:47
Stanley Kubrick a valaha élt legnagyobb rendező!!!
Hogy is mondta Tom Cruise?: - It was magnificent!!!
Épp ezért a Kubrick-gyűjtemény a legbecsesebb darabom a dvd-kollekciómból.

Egyébként a dvd újrák helyett igazán jöhetnének már a Blu-ray megjelenések (jó-jó már van egy kettő).

Arról már nem is beszélve, hogy az egyik internetes piactéren meg lehet venni a teljes blu-ray gyűjteményt cirka 20.000 Ft-ért.
0
2011. június 23., csütörtök 20:02
28. A John Baxter-féle könyv megvan, de még nem olvastam el. Úgy tervezem, hogy minden egyes passzus előtt megnézem a hozzá tartozó filmet, de ez még várat magára.
most posts by TM
0
2011. június 23., csütörtök 20:02
A Holdra szállásos legendát nem is hallottam még, köszönöm Creepernek a linket. Jó volt olvasni, simán el is hiszem. Legalább Kubrick változtatásaira is ad magyarázatot :)
0
2011. június 23., csütörtök 19:56
28. A szálló régi vendégkönyveit tüzeli el a kazánban, s ezeket olvasva hatalmasodik el rajta a téboly, ami talán már egyébként is elkezdődött benne. Kissé régen volt, amikor utoljára olvastam a regényt, az emlékeimben így rögzült. Na meg a kazán felrobbanása is fontos momentum, mert a túlnyomásra ügyelnie kellett volna, de akkor már nem volt beszámítható állapotban, és a robbanás volt a végkifejlet. Persze jó a film is, de nekem a könyv volt meg hamarabb, s a fantáziámmal olyannyira építettem fel magamban, hogy azután a filmmel nehéz volt megbarátkozni.
most posts by TM
0
2011. június 23., csütörtök 19:40
2.
A Kubrick életrajzból sok minden kiderül,miért is lett ilyen a film.
A befejezés szerintem hatásosabb a könyvnél.
Emlékeim szerint a regényből sem igazán derül ki,Torrence mitől is őrül meg teljesen.

A teszthez:A szállót Panorámának hívják a könyvben.A Szépkilátás tényleg egy "bugyuta" fordítás.
0
2011. június 23., csütörtök 19:38
Unom a munkát, viszont lepasszoltam a vezérkart, szóval valamit írok magáról a filmről is. Nem osztom King lesújtó véleményét Kubrick alkotásáról. Szerintem a RAGYOGÁS nagyon is jó film, de nem a regény szolgai megfilmesítése, sőt még csak nem is egy klasszikus értelemben vett horrorfilm.

Örök vitatéma az irodalmi adaptációk esetében, hogy a regény-e a jobb, vagy a filmváltozat. Én magát a vitát sem értem, hiszen ilyenkor két, merőben különböző műfajt hasonlítanak össze. Mintha arról kéne dönteni, hogy a szavak vagy a képek hatásosabbak-e?

Az nyilvánvaló, hogy egy irodalmi mű filmváltozata a lehetséges értelmezések közül egyértelműen egyetlenegy értelmezést jelent (általában a rendezőét), de ha ez az értelmezés érdekes, sőt jó, akkor teljesen mellékes, hogy mennyiben hűséges az alapműhöz. King többek között azt kifogásolta Kubrick filmjében, hogy a rendező úgy forgatott horrort, hogy nem volt tisztában a műfaj alapszabályaival, és a film szereplőiről azonnal látszik, hogy valami nincs rendben velük.

Nos, szerintem King igazságtalan Kubrickkal. Arra ugyanis a regényben is több utalás történik, hogy ezzel a családdal a látszat ellenére sincs minden rendben: Torrance korábban ivott, minimum egyszer ok nélkül megverte a gyerekét, és valószínűleg egyéb szempontból sincs igazán jó formában. Kubrick szerintem az irodalmi műnek épp ezt a vonását emelte ki, vagyis hogy a Torrance család már túl van bizonyos konfliktusokon, számukra tehát az Overlook Hotel nem az első megpróbáltatást jelenti, hanem egy újabbat.

Kingnél a rémségek java „kívülről” (embertől függetlenül) eredeztethető (megelevenedő bokorállatok, kísértetek stb.), mondhatni, ezek generálják a történéseket. Kubricknál viszont az a legfontosabb, ami a három ember között lezajlik: nem az irracionalitás, hanem a racionalitás. Mondhatni, Jackből nem az Overlook „hozza ki” az állatot, hanem igazából a családtagok idegrendszerének és egymás közötti kapcsolatainak labilitása hívja elő a kísérteteket, és generálja a szörnyűségeket.

Ebből a szempontból a RAGYOGÁS valójában nem horrorfilm, hanem inkább lélektani dráma, hiszen nem az a fontos benne, hogy minél hajmeresztőbb és brutálisabb rémségeket tárjon a néző elé, hanem hogy e rémségek mögött megmutassa az emberi tényezőket. Éppen ezért Kubrick szerintem úgy lélektanilag, mint vizuálisan nagyszerű munkát végzett. A RAGYOGÁS nem Stephen King regényének betűről betűre araszolgató filmváltozata (mint a háromrészes tévéverzió azokkal a középszerű színészekkel), hanem érdekes értelmezése, mondhatnám, újragondolása. Vagyis a könyv elolvasása nem pótolja a film megtekintését, és fordítva: ugyanaz a kiindulási alap, de nem ugyanaz a végeredmény.
0
2011. június 23., csütörtök 19:08
Most már működik! :)
most posts by TM
0
2011. június 23., csütörtök 19:05
és lezárva:)
0