az én elvárásaim:
1. a film
a részemről két szempont meghatározó dvd vásárlásnál. egyrészt az olyan filmeket gyüjtöm, amik nagyon tetszettek, mély nyomot hagytak bennem - s itt egyáltalán nem az újranézhetőség számít: nem kívánom azonnal, egymásután 3x megnézni ezt a filmet, hanem mondjuk ha 5-1o-25 év múlva újból meg kívánom nézni, akkor kellő minőségben, megfelelő körülmények között tudjam ezt megtenni. hívhatjuk ezt akár arhiválásnak is. :] ilyen filmek pl. az őrület határán, közönséges bűnözők, napok romjai, stb... a másik oldalon viszont a többször újranézhető/hallgatható filmek vannak, amik ugyan nem képviselnek olyan művészi értéket, mint az előző csoport filmjei, viszont 2-3 órás kikapcsolódásra, a család szórakoztatására kitűnően megfelelnek. lehet, ezeket a filmeket nem értékelem túl nagyra sem itt, sem más fórumokon, viszont ennek ellenére van belőle néhány. pl. twister, a függetlenség napja, gladiátor, stb... igazán ritka esemény, mikor a két csoport metszi egymást: most így hirtelen csak a fight clubot tudnám említeni, ami mind audiovizuálisan, mint agytekervényileg kielégítő.
2. hang
már az első dvd-lemezem [a szökevény] esetében is kiviláglott, mennyivel fontosabb számomra a hangminőség, mint a kép [ami persze szintén nem elhanyagolható]: képes vagyok néhány film jeleneteit többször megismételni, nem is nagyon odafigyelni, csak hallgatni, ahogy szól. a hang érdekében még a magyar feliratot/szinkront is képes vagyok feláldozni: ha R1-ben dts-ben kapható egy film, akkor inkább megszerzem onnan - persze, sokan még mindig nem hallják a különbséget a dd5.1 és a dts között: őket szívesen leültetném az jurassic park elé, hogy hallgassák meg mindkét féle hanggal. persze, nem vagyok megalomán: nem kívánom azt, hogy mostantól minden dts hanggal jöjjön ki - habár nem rossz álom :] - de ha egy régi kedvencem 2.o-s hanggal kerül forgalomba, akkor erősen meggondolom a vételt.
3. kép
simonhoz hasonlóan számomra is alapfeltétel, hogy a rendező által elképzelt méretben, minőségben láthassam viszont a filmet. hidegrázástr kaptam nemrég, mikor a volt egyszer egy vadnyugat gyönyörű cinemascope felvételét 4:3-ba erőszakolva vetítette a tv... lehetőleg a régi felvételeket, illetve az újrakiadásokat digitálisan újraszűrhetnék, mert olyan felvételeket, mint a 12 majom vagy az utolsó cserkész manapság kiadni azért már pofátlanság. mivel nem rendelkezem 16:9-s tv-vel [s nem is tervezem beszerzését közeljövőben], egyelőre nem nyavajgok az anamorph hiánya miatt.
4. extrák
mi, magyarok nem is tudjuk, mennyire jó lehet egy rendezői/főszereplői/stb. audiokommentár, hisz nincs az az ember, aki képes végigülni úgy egy filmet, hogy hallgassa, mit szövegelnek a szereplők, ill. mi történik a filmben és lefordítsa magának, ugyanakkor hallgassa a rendező/operatőr/stb. hozzáfűznivalóját és azt is lefordítsa magának... régebben terjengtek olyan hírek, hogy az u 571 esetében az audiokommentárt lefordítják magyarra és egy színész fogja narrálni a filmet [dörner györgyről beszéltek]: az ötlet szereintem kiváló, de természetesen eléggé költséges, sz'al kiegyeznék egy magyar nyelvű felirattal is, csak legyen... a magyar feliratozás elengedhetetlen a többi extránál is: nem nagyon szeretem, ha a hogy készült filmet szétszedik 1-2 perces darabokra, interjúkra: inkább legyen egy nagy fokufilm, ami a film minden aspektusával foglalkozik. a kivágott jelenetek [melyek megegyeznek a törölt jelenetekkel - nem úgy, mint itt valaki más mondta :] természetesen szintén fontosak - hisz megismerhetjüka rendező eredeti elképzelését, sőt egészen új befejezést, ezáltal értelmet is nyerhetünk a filmnek. a kivágott jeleneteket természetesen a film kép- és lehetőleg hangminőségéhez mérten ki kéne dolgozni és nagyon jó lenne egy olyan opció bevezetése, hogy ha a néző kívánja, akkor a kivágott jelenetekkel kiegészítve nézhesse meg a filmet, hisz nem mindig van türelmünka film megnézése után megtekinteni ezeket a jeleneteket, amik a filmből innen-onnan hiányoznak, különböző hangulati értékkel rendelkeznek és nem is mindig tudjuk őket hová tenni. az x-men esetében volt egy ilyen próbálkozás, de még nagyon kezdetleges volt: a kivágott jelenetek minősége gyatra volt, s ebben az esetben nem lehetett felirattal nézni a filmet... további extrák: trailerek [lehetőleg dd5.1 hanggal], a kiadó más filmjeinek trailerei, filmográfiák, videoklipek.
4. ár
amíg a vhs piac helyzete nem kezd erősen visszaszorulni, addig a jóval olcsóbb előállítási költséggel rendelkező dvd-k árát mesterségesen magasan fogják tartani - ezzel ellensúlyozva tartósságát, illetve sokkal szerteágazóbb lehetőségeit. sajna, ez az ár nekem még nagyon magas - így nem tudom beszerezni magamnak az összes filmet, amit gyüjteményemben kívánok tudni. hál'istennek rendelkezésre állnak más lehetőségek [barátok, tékák], ahonnan meg lehet szerezni egy-egy filmet, de csak kölcsönben, s az tudjuk, nem az igazi. :] ha a magyar piac jelentősebb lenne, ill. már nem lenne a vhs előbb említett domináns szerepe, biztosan lennének olyan akciók, amik a nyugati piacnak már rég részét képezi: kettőt az egyért, 5o%-os árengedmény, stb... olcsóbban még csak használt dvd-khez lehet hozzájutni. ez a helyzet azonban szerintem idővel változni fog. vagy az ár fog csökkenni, vagy az életszínvonal nőni. optimista vagyok? :]
5. csomagolás
egyre igényesebb és igényesebb kiadásban lehet hozzáférni lemezekhez - de ez a tendencia inkább külföldre jellemző: pl. az r1-s gyönyörű szép x-men díszdoboz eltűnt, mire magyarországra ért: ezért tartottam meg pl. az egyes régiós verziómat. :] a fight club pl. megtartotta díszdobozát, a függetlenség napjának már nem sikerült, stb... nem lenne rossz, ha pl. kaphatóak lennének díszdobozos és egyszerű, műanyag tokos verziók is hazánkban, de persze, ez még csak álom...