Keresés

DVD kiadványok elvárt jellemzői

2001. november 19., hétfő 23:52
Megérkezett hozzám egy-két példaértékű kiadvány az USÁ-ból.

Die Hard - teljes kollekció, DTS hang, mindegyik filmhez 2 lemez, gyönyörű diszdobozban

An Amarican Werewolf in London - DTS hang, csomó extra

Elemi ösztön - Diszcsomagolás, rendezői változat, rengeteg extra

Total recall - Díszcsomagolás, rengeteg extra

Fifth Element - DTS, gyönyörű kép

Szóval amíg a filmek nem így jelennek meg itthon, addig marad az USA verzió.....
0
2001. november 19., hétfő 15:28
a kétoldalas, kétrétegű dvd nem lenne olcsóbb [lásd t2ue esete], viszont ha megsérül a lemez, akkor mindkét oldala sérül [legtöbb esetben], így dobhatod ki a szemétbe, amíg ha kétlemezes verziód van, akkor legalább az egyik megmarad. :]
0
2001. november 19., hétfő 14:22
Ha már minden nagy ember elmondta a kívánalmait, akkor én is akarom.. :-))

Kép.
Legyen a lehető legjobb, és tartsuk meg lehetőleg az eredeti verziót. Ha ez nem 4:3, akkor másik oldalon vagy lemezen, vagy külön kiadványban felőlem lehet, de nem dől össze a világ nélküle.
Ha meg szélesvásznú, akkor lehetőleg ne sajnáljuk belőle az anamorfizmust...

Hang és felirat.
Legyen rajta az eredeti mindenképpen, úgy hangban, mint feliratban. Legyen rajta magyar felirat, és esetleg nagyobb nyelveké is a nyelvtanulóknak, mint pl. német, francia, olasz.
Szinkron mindenképpen legyen a gyermek és családi filmeken, illetve a vígjátékokon. Az akció stb filmeknél nem annyira fontos a szinkron, hacsak a szinkron nem hordoz magában olyan pluszt, ami miatt hiba lenne kihagyni...

Csomagolás.
Hááát, ahhoz, hogy a polcon porosodjon... Szóval etéren nem túl nagy az igényem, mindössze annyi, hogy lehetőleg olyan zár fogja a lemezt, amiből egyszerűen ki tud szabadulni, és nem kell "kitörni" belőle... Biztos tudjátok, miről beszélek.

Extrák.
Jó ha van, de nem fogok sírni, ha nincs. Soxor jó lenne viszont a trailer, ha esetleg valakinek kedvet akarok csinálni a filmhez...

Menü.
Mindig bírtam az amerikai lemezek menüit... Na jó, nem kell mindig animált menü, de legyen szép és egyértelmű.

Ár.
Kissé lejjebb plíííz. Az 5000-6000 körüli ár még jó, de 8-9000 már egy kicsit túlzás, de ezzel nem mondtam újat.

Amúgy igazán érdekelne, hogy kis kontinensünkön miért képtelenek kiadni kétoldalas DVD-t? Miért kell mindent 2 lemezre tenni? Ettől lehet magasabb áron adni, úgy gondolják??
0
2001. november 19., hétfő 13:57
Ha már minden nagy ember elmondta a kívánalmait, akkor én is akarom.. :-))

Kép.
Legyen a lehető legjobb, és tartsuk meg lehetőleg az eredeti verziót. Ha ez nem 4:3, akkor másik oldalon vagy lemezen, vagy külön kiadványban felőlem lehet, de nem dől össze a világ nélküle.
Ha meg szélesvásznú, akkor lehetőleg ne sajnáljuk belőle az anamorfizmust...

Hang és felirat.
Legyen rajta az eredeti mindenképpen, úgy hangban, mint feliratban. Legyen rajta magyar felirat, és esetleg nagyobb nyelveké is a nyelvtanulóknak, mint pl. német, francia, olasz.
Szinkron mindenképpen legyen a gyermek és családi filmeken, illetve a vígjátékokon. Az akció stb filmeknél nem annyira fontos a szinkron, hacsak a szinkron nem hordoz magában olyan pluszt, ami miatt hiba lenne kihagyni...

Csomagolás.
Hááát, ahhoz, hogy a polcon porosodjon... Szóval etéren nem túl nagy az igényem, mindössze annyi, hogy lehetőleg olyan zár fogja a lemezt, amiből egyszerűen ki tud szabadulni, és nem kell "kitörni" belőle... Biztos tudjátok, miről beszélek.

Extrák.
Jó ha van, de nem fogok sírni, ha nincs. Soxor jó lenne viszont a trailer, ha esetleg valakinek kedvet akarok csinálni a filmhez...

Menü.
Mindig bírtam az amerikai lemezek menüit... Na jó, nem kell mindig animált menü, de legyen szép és egyértelmű.

Ár.
Kissé lejjebb plíííz. Az 5000-6000 körüli ár még jó, de 8-9000 már egy kicsit túlzás, de ezzel nem mondtam újat.

Amúgy igazán érdekelne, hogy kis kontinensünkön miért képtelenek kiadni kétoldalas DVD-t? Miért kell mindent 2 lemezre tenni? Ettől lehet magasabb áron adni, úgy gondolják??
0
2001. november 14., szerda 19:31
Gondoltam én is hozzászolok, de sajna mindent elmondtál. :) talán annyi, hogy nem fél éve vettem filmet
0
2001. november 14., szerda 15:03
az én elvárásaim:

1. a film

a részemről két szempont meghatározó dvd vásárlásnál. egyrészt az olyan filmeket gyüjtöm, amik nagyon tetszettek, mély nyomot hagytak bennem - s itt egyáltalán nem az újranézhetőség számít: nem kívánom azonnal, egymásután 3x megnézni ezt a filmet, hanem mondjuk ha 5-1o-25 év múlva újból meg kívánom nézni, akkor kellő minőségben, megfelelő körülmények között tudjam ezt megtenni. hívhatjuk ezt akár arhiválásnak is. :] ilyen filmek pl. az őrület határán, közönséges bűnözők, napok romjai, stb... a másik oldalon viszont a többször újranézhető/hallgatható filmek vannak, amik ugyan nem képviselnek olyan művészi értéket, mint az előző csoport filmjei, viszont 2-3 órás kikapcsolódásra, a család szórakoztatására kitűnően megfelelnek. lehet, ezeket a filmeket nem értékelem túl nagyra sem itt, sem más fórumokon, viszont ennek ellenére van belőle néhány. pl. twister, a függetlenség napja, gladiátor, stb... igazán ritka esemény, mikor a két csoport metszi egymást: most így hirtelen csak a fight clubot tudnám említeni, ami mind audiovizuálisan, mint agytekervényileg kielégítő.

2. hang

már az első dvd-lemezem [a szökevény] esetében is kiviláglott, mennyivel fontosabb számomra a hangminőség, mint a kép [ami persze szintén nem elhanyagolható]: képes vagyok néhány film jeleneteit többször megismételni, nem is nagyon odafigyelni, csak hallgatni, ahogy szól. a hang érdekében még a magyar feliratot/szinkront is képes vagyok feláldozni: ha R1-ben dts-ben kapható egy film, akkor inkább megszerzem onnan - persze, sokan még mindig nem hallják a különbséget a dd5.1 és a dts között: őket szívesen leültetném az jurassic park elé, hogy hallgassák meg mindkét féle hanggal. persze, nem vagyok megalomán: nem kívánom azt, hogy mostantól minden dts hanggal jöjjön ki - habár nem rossz álom :] - de ha egy régi kedvencem 2.o-s hanggal kerül forgalomba, akkor erősen meggondolom a vételt.

3. kép

simonhoz hasonlóan számomra is alapfeltétel, hogy a rendező által elképzelt méretben, minőségben láthassam viszont a filmet. hidegrázástr kaptam nemrég, mikor a volt egyszer egy vadnyugat gyönyörű cinemascope felvételét 4:3-ba erőszakolva vetítette a tv... lehetőleg a régi felvételeket, illetve az újrakiadásokat digitálisan újraszűrhetnék, mert olyan felvételeket, mint a 12 majom vagy az utolsó cserkész manapság kiadni azért már pofátlanság. mivel nem rendelkezem 16:9-s tv-vel [s nem is tervezem beszerzését közeljövőben], egyelőre nem nyavajgok az anamorph hiánya miatt.

4. extrák

mi, magyarok nem is tudjuk, mennyire jó lehet egy rendezői/főszereplői/stb. audiokommentár, hisz nincs az az ember, aki képes végigülni úgy egy filmet, hogy hallgassa, mit szövegelnek a szereplők, ill. mi történik a filmben és lefordítsa magának, ugyanakkor hallgassa a rendező/operatőr/stb. hozzáfűznivalóját és azt is lefordítsa magának... régebben terjengtek olyan hírek, hogy az u 571 esetében az audiokommentárt lefordítják magyarra és egy színész fogja narrálni a filmet [dörner györgyről beszéltek]: az ötlet szereintem kiváló, de természetesen eléggé költséges, sz'al kiegyeznék egy magyar nyelvű felirattal is, csak legyen... a magyar feliratozás elengedhetetlen a többi extránál is: nem nagyon szeretem, ha a hogy készült filmet szétszedik 1-2 perces darabokra, interjúkra: inkább legyen egy nagy fokufilm, ami a film minden aspektusával foglalkozik. a kivágott jelenetek [melyek megegyeznek a törölt jelenetekkel - nem úgy, mint itt valaki más mondta :] természetesen szintén fontosak - hisz megismerhetjüka  rendező eredeti elképzelését, sőt egészen új befejezést, ezáltal értelmet is nyerhetünk a filmnek. a kivágott jeleneteket természetesen a film kép- és lehetőleg hangminőségéhez mérten ki kéne dolgozni és nagyon jó lenne egy olyan opció bevezetése, hogy ha a néző kívánja, akkor a kivágott jelenetekkel kiegészítve nézhesse meg a filmet, hisz nem mindig van türelmünka  film megnézése után megtekinteni ezeket a jeleneteket, amik a filmből innen-onnan hiányoznak, különböző hangulati értékkel rendelkeznek és nem is mindig tudjuk őket hová tenni. az x-men esetében volt egy ilyen próbálkozás, de még nagyon kezdetleges volt: a kivágott jelenetek minősége gyatra volt, s ebben az esetben nem lehetett felirattal nézni a filmet... további extrák: trailerek [lehetőleg dd5.1 hanggal], a kiadó más filmjeinek trailerei, filmográfiák, videoklipek.

4. ár

amíg a vhs piac helyzete nem kezd erősen visszaszorulni, addig a jóval olcsóbb előállítási költséggel rendelkező dvd-k árát mesterségesen magasan fogják tartani - ezzel ellensúlyozva tartósságát, illetve sokkal szerteágazóbb lehetőségeit. sajna, ez az ár nekem még nagyon magas - így nem tudom beszerezni magamnak az összes filmet, amit gyüjteményemben kívánok tudni. hál'istennek rendelkezésre állnak más lehetőségek [barátok, tékák], ahonnan meg lehet szerezni egy-egy filmet, de csak kölcsönben, s az tudjuk, nem az igazi. :] ha a magyar piac jelentősebb lenne, ill. már nem lenne a vhs előbb említett domináns szerepe, biztosan lennének olyan akciók, amik a nyugati piacnak már rég részét képezi: kettőt az egyért, 5o%-os árengedmény, stb... olcsóbban még csak használt dvd-khez lehet hozzájutni. ez a helyzet azonban szerintem idővel változni fog. vagy az ár fog csökkenni, vagy az életszínvonal nőni. optimista vagyok? :]

5. csomagolás

egyre igényesebb és igényesebb kiadásban lehet hozzáférni lemezekhez - de ez a tendencia inkább külföldre jellemző: pl. az r1-s gyönyörű szép x-men díszdoboz eltűnt, mire magyarországra ért: ezért tartottam meg pl. az egyes régiós verziómat. :] a fight club pl. megtartotta díszdobozát, a függetlenség napjának már nem sikerült, stb... nem lenne rossz, ha pl. kaphatóak lennének díszdobozos és egyszerű, műanyag tokos verziók is hazánkban, de persze, ez még csak álom...
0
2001. november 14., szerda 8:11
Peterk: igazad van. Ám mégsem. A Mátrix-nál (és úgy általában) a rendező a 4:3-as monitoron felfestve látja a moziban vetíteni szándékozott képarányt. Ezt a területet figyeli ebbe helyezi bele a koncepciót. Lehet, hogy a VHS többet mutat függőlegesen a filmből, de olyan részeket amelyeket a rendező nem különösebben szándékozott leforgatni. Talán a legjobb példa az 54 című film DVD kiadása. A film 4:3-as, viszont full frame, tehát ebből vágták ki a moziban vetített 1:85-öt. Mondhatod, hogy jó ez mert nem csonkított képről van szó. Igen de bámulhatod a kép alján a padlót és a kép tetején a plafont. Magyarán az alsó és felső csík semmilyen érdemi információt nem hordoz, hiszen úgy forgatták le, hogy az nem is fog látszani.
0
2001. november 14., szerda 3:12
Mint minden, az elvárt jellemzők is nagyon függnek attól, hogy milyen körülményei vannak az embernek. Ezért csak azt mondhatom, hogy _számomra_ mik alapkövetelmények.

1. A film maga természetesen. Sőt, ez a legmeghatározóbb. Ha a film annyira közel van a szívemhez, akkor akár megveszem nagyon rossz minőségben is - ha máshogy nem elérhető. Ennek persze nem örülök, és "megjegyzem":-) (Azaz nem veszek meg 'semlegesebb' filmet ugyanattól a kiadótól addíg, amíg meg nem győződöm a minőségről.)

2. A képminőség kérdés egyrészt egyszerű, másrészt viszont nem egyértelmű. A képminőség az egyszerű kérdés: legyen a körülményekhez képest a legjobb. Azaz új filmeknél kifogástalan, a régi filmeknél pedig rendesen 'leporolt', hibáktól mentes. A képarány összetettebb kérdés. Az optimalizációt tekintve lehetőleg legyen 16:9-re optimalizált (azaz anamorphic). Nem elsősorban a képminőség miatt - ez lehet ettől függetlenül kiváló, lásd The Abyss -, hanem a kényelmes mozizás miatt. Egy 16:9-es megjelenítőn marha kellemetlen 'játszadozni' a 4:3-as forrással.
A film képaránya már nekem nem egyértelmű. Nem ragaszkodom a moziban vetített képarányhoz, ha annak oka van. Pl. rendezői szempontok, esetleg TV-s megjelenítési szempontok. Egy esetben nem örülök neki, ha ezt úgy érik el, hogy 'simán' levágják a két oldalt.
Ezzel kapcsolatban Simon hozzászólásához: A filmből mindenképpen veszik információ. Ott van példaként a Matrix. A moziban vetített - és a DVD-vel megegyező - vetítési képaránynál a kép felső és alsó részéből hiányzik, míg a VHS-en megjelent 4:3-as film esetén két oldalról hiányzik információ a filmből. Tehát mindkét esetben veszítünk valamit. Sőt, a Matrix esetébrn az az érdekes eset áll fenn, hogy a 4.3-as változat területi szempontbó többet tartalmaz, mint a moziváltozat (kevesebb hiányzik oldalról, mint plusz van fent és lent.)

A hang: Új filmeknél egyszerű. Legyen kifogástalan minőségű, és a mozi-hangulatot minél inkább megközelítő. Régi filmeknél természetesen az eredeti formátumban is jó lehet a hang, ha az egyébként tiszta, szépen kódolt.

Nyelv: Két nagy csoportra bontom a filmeket. Az egyiket családi filmeknek hívom. Ezek azok a filmek, amit a család együtt néz meg. Ilyenek a gyermekfilmek, rajzfilmek, vígjátékok, és általában minden olyan film, ami az egész családot érdekelheti. Ezeknél a filmeknél alapkövetelmény a magyar hang. Enélkül nem is veszek ilyen filmet. Emellett viszont nincs más elvárásom, tehát nem kell sem felirat, sem eredeti hang a filmhez. Lehet, de nem kell.
A filmek másik csoportja azok a filmek, amik elsősorban engem érdekelnek, esetleg kimondottan 'felnőtt' filmek. Ilyenek a drámák, filmklasszikusok, művészfilmek, stb. Ezeknél a filmeknél alapvető az eredeti hang. Emellett jó ha van magyar is, de elfogadom, ha nincs.

Extrák:
Addíg, amíg gyakorlatilag semennyire nincsenek figyelembevéve a magyar igények, nem foglalkozom velük különösebben. Ettől eltekintve a nálam családi kategóriába eső filmeknél nem igazán igénylem az extrákat, talán egy-egy DVD-ROM extra játék érdekes lehet a gyerekeknek.
A nekem szóló filmeknél jó ha van extra, de legyen érdekes, igényes. Werkfilm jöhet ha jó, a kommentárokat nagyon élvezném, de ehhez sokszor szükség lenne legalább egy angol feliratra. A képgaléria és társai (forgatókönyv, snittek, stb.) viszont engem teljesen hidegen hagynak.

Vágás:
Lehetőleg a film ne legyen vágva a moziváltozathoz képest. Ha ez nem lehetséges, akkor a vágás legyen jó minőségű, és észrevehetetlen (azon kívül, hogy az ember _tudja_, hogy hiányzik). Az, hogy elfogadom-e a vágást függ attól, hogy a film milyen kategória nálam. Ha családi film, akkor elfogadom, ha ezzel mondjuk gyerek által nézhetővé válik egy egyébként határeset film - úgy, hogy a filmet nem teszi ez tönkre. A nekem vásárolandó filmeknél nem fogadom el a vágást. Nem szeretem, ha engem cenzúráznak:-)

0
2001. november 13., kedd 12:15
egyetértek. a moziban tök jó volt a Blöff felirata a lemezen meg egy 0...
0
2001. november 12., hétfő 22:43
Nekem lassacskán már csak annyi vágyam van egy megjelenő DVD-vel kapcsolatba, hogy aki a feliratot fordítja, előszőr nézze már meg a filmet, és ne legyen poéngyilkos!! (legjobb példa a Blöff)
0
2001. november 12., hétfő 18:20
Hááát, vanak dolgok, amiben elbeszélünk 1más mellett. (ami a VHS-t illeti: van vagy 10 kazim (lejátszó már nincs) rajta TV sorozatok meg meccsek :-)
Lényeg: A DVD hozta meg az esélyét, hogy olyan filmek (a teljesség igénye nélkül pl:Koyaanisquatsi, Tűz Háborúja, Woody Allen életmű, M.P. Flying Circus series, Herzog/Jarmusch/Greenaway filmek,stb,stb...) is megjelenjenek - előbb-utóbb nálunk is, magyar felirattal - amelyek korábban max. LD-n és amcsiban. Ezekből és még sok ezerből soha nem készült (volna) se VHS se semmi egy olyan kicsi piacra, mint a magyar (ide behelyettesítheted még a világ további 150 országát). Ennek egyszerűen a piac az oka. De, a DVD lehetőséget ad olcsóbb végtermék előállítására, amelyik több piacon is egyszerre eladható és magasan jobb, mint bármilyen VHS. Ez a lényeg, amiről beszéltem. Aztán, hogy ezekből a filmekből ki mit szeret, az már más tészta. A DVD kiadványok technikai és tartalmi minősítése meg megint egy újabb dolog. (nelkem pl. eddig kábé tíz olyan DVD-m van, madein USA ill. Japan, ami itthon is kapható...illetve dehogyis ugyanaz kapható...
Ami meg a várakozást illeti: abszolút egyetértek: előttünk az élet, csak olyan lemezünk legyen a polcon, amit tíz év múlva is szívesen veszünk le és nézünk meg!
üdv,
Enzo F.

0
2001. november 12., hétfő 12:55
Bocsánat kimaradt a második fele. A magyar DVD helyzet. Megjelent ugye az Ötödik elem. Tetszett nekem a film gondoltam megveszem. Mire kiderült, hogy nem anamorph képe van. Tehát maradt a boltban. A film 4 éves. Eddig sem volt sűrgős, hogy megvegyem, tehát kibírok még 1-2 évet, hogy (mint a németeknél) megjelenjen anamorph képpel és DTS 6.1 ES hanggal. Kicsit úgy gondolkozom róla, mint Te esetleg a VHS-ről. Megjelenik holnap x.y. film VHS-en. Nem veszed meg megvárod amíg megjelenik "tökéletes kép- és hangminőségben" DVD-n. Na én ugyanígy vagyok vele. Nem veszem meg ezt a rosszminőségű anyagot hanem megvárom amíg megjelenik végre "tökéletes kép- és hangminőségben".
0
2001. november 12., hétfő 12:47
Igazad volna ha lennének olyan régi filmek amelyek tetszenek nekem. Sokan megköveznek érte biztos, de a mai ingerküszöb miatt nekem nem jönnek be a régi filmek. A Madarakon kiskoromban majd be**artam, pár éve láttam és majdnem elaludtam. De ugyanez a helyzet a romantikus, történelmi vagy éppen vígjáték filmekkel. A régi humorokon nem tudok nevetni, a régi romantikus filmeken meg nem tudok sírni. Tehát nekem ezek kimaradnak. De ha mégis akad egy olyan régi film amely tetszik nekem akkor elvárom, hogy fussanak át rajta képileg és hangilag és a lehető legjobb minőségben kerüljön kiadásra DVD-n. Persze ilyenkor eltekintek attól, hogy nyilván rosszabb minőségű, mint a Múmia visszatér.
0
2001. november 12., hétfő 11:54
Simon: Hollywoodban nagyjából sz*nak rá, hogy Te (vagy én, vagy bárki...) mit gondol jó filmnek. De a fő problémám a régebben készült B&W, mono, stereo vagy épp' gyárilag FF film: Te ezeket meg sem veszed-vennéd? Ha az USA-ban lennénk, ahol olyan a videópiac, amilyen (VHS/LD hegyek, csak az nem kapható, ami nem is létezik...)még érteném az álláspontodat, de itt és most?
Beszéljünk a DVD-Video adta lehetőségekről, de filmet nézzünk, ne DVD-t. Szerintem.

Üdv,
Enzo F.
0
2001. november 12., hétfő 11:11
Nagyon tetszene ha hasonlóan az R1-es megjelenéshez itt is többféle verzióból lehetne választani. Részemről a Superbit Collectiont favorizálnám azaz no extra csak tökéletes kép és hang.
Ami elvárás:
Kép: az eredeti képaránnyal megegyező képarány. Ha 1.85 akkor 1.85 ha 2.71 akkor 2.71. Nekem ne vágjanak le semmit a filmből. Természetesen anamorph. Ha nem az nem veszem meg. Emellett a szélesebb igények kielégítése végett a lemez tartalmazhat Pan&Scan funkciót. Ne spróroljanak a bitekkel használják ki a lemez adta lehetőségeket.
Hang: mindenképpen multichannel hang. Meg sem veszek DD 2.0-ás vagy attól gyengébb hangú filmet. Nem ragaszkodom a DTS-hez, elég ha csak olyan DD 5.1-es hangja van, mint a Fight Club-nak. Persze örülök ha DTS, de nem ragaszkodom hozzá. Elég az angol (eredeti) hang, nem kell rá semmilyen egyéb idegen nyelv. A többség kedvéért lehet rajta magyar szinkron én észre sem veszem.
Extrák: csak ha a film mellett elfér (egyébként nem kell). Ekkor szeretnék minél több filmelőzetest szélesvásznú anamorph képpel és lehetőleg multichannel hanggal. Egy Behind the Scenes-t magyar felirattal, kivágott jeleneteket minél többet a filmmel megegyező képméretben és minőségben szintén felirattal. A többi nem érdekel.

És szeretném ha Hollywoodban végre normális filmeket kezdenének gyártani, mert lassan fél éve nem vettem magamnak DVD lemezt.
0
2001. november 12., hétfő 10:30
Arra gondoltam, hogy úgyis állandóan csak kritizálunk :-), hogy melyik kiadvány miért nem jó, próbáljuk összeszedni, hogy mi az, amit mindenképpen elvárnánk egy lemeztől ( maradjunk egy lemeznél, mert eléggé árérzékenyek vagyunk :-) ), szóval mi az, amitől DVD egy DVD, és amitől a lemez viszonylag hamar felkerülhet a polcra. Csak tartalmi, technikai és minőségi dolgokat boncoljunk, annak ellenére, hogy egy jó filmet szegényes kivitelben is megvesz az ember, de a nagyon várt filmekről már hosszú a lista ... :-)
Szóval, mitől DVD a DVD ?

1., Képminőség
Szomorú vagyok, hogy ezzel kell kezdenem, de sajnos vannak intő jelek ( filmek ), amelyek azt mutatják, hogy ez nem is olyan egyértelmű alapkövetelmény ... szóval tisztázzuk egyszer és mindenkorra ... DE !
2., Képarány
Először is, milyen TV-n nézzük ... noha házimozira kétségtelen ideálisabb egy 16:9 arányú képmegjelenítő, azonban a többség nem ilyennel nézi. Szerencsére előfordul már, hogy egyik oldalon 4:3, a másikon 16:9 képarányban van fenn a film, ez legyen majd vitatéma, hogy extrák, vagy két képarány.
Másodszor a 16:9-esnek titulált filmek közül 1.85:1, vagy 2.35:1 ? Az egyik mellett az elméletileg jobb minőség, ellene a fekete csíkocskák szólnak, a másik mellett az ellenkezője. Az igazat megvallva gyakorlatban nem látom tendenciának az anamorf kép minőségi különbségét, ezek szerint sok minden máson is múlik a kép, talán jóval nagyobb mértékben is. Aki viszont nem projektoron nézi a filmet, igenis bosszankodhat a kisebb méret miatt. Noha ennek mértéke más közel sem akkora, mint az egyéb problémák, ennyit még viszonylag szívesen "bosszankodik" az ember, ha más probléma nincs.
3., Hang
Aki sok filmet néz, és szereti is a "mozizást", azzal szerintem nem kell vitázni, hogy az eredeti nyelvű hang alapkövetelmény. Ez lehetőleg AC3 5.1, vagy DTS legyen, itt is hasonló a gondom, mint a képaránynál, egy jó hangmérnökön jóval több múlik, mint a tömörítési arányon.
Szinkron. Nehéz kérdés. Majd ezen is érdemes vitázni, induljunk ki most abból, hogy a szinkron a gyerek- és családi filmeken alapfelszereltség kell, hogy legyen. Viszont a filmek jellegéből adódóan általában elegendő egy surround hang. A többi filmnél én a szinkront háttérbe szorítanám a többi elvárással szemben, kivéve az extrákat. De azért gondoljunk bele, egy hangilag káprázatos filmnél vajon a szinkronos surround hangot, vagy az eredeti DD hangot fogjuk hallgatni ?
A hang minőségét nem is akarnám külön piszkálni, kevés kivételtől eltekintve jó, de pl. a Macskafogó hangja miatt még a VHS is szégyenkezne ...
4., Felirat
Az eredeti nyelvű hang mellett ez alapkövetelmény. Nem is egy nagy mutatvány, ráadásul itt a legkevésbé érzékeny az ember a bakikra, bár azért ez ügyben is vannak ( voltak ) bajnokok ...
5., Extrák
Hát igen ... nem véletlenül maradt utoljára, sajna ez ügyben elfogult vagyok, szinte bármilyen extráról lemondanék a fentiek teljesülése kedvéért. De persze csak akkor, ha valóban nincs már nekik hely, ami nem sokszor fordul elő. Ha marad, akkor a felirat az extrára is kötelező, és mondjuk a következő extrákat én is megnézem :
- trailer, reklám
- "Így készült", de azért fél óránál nem hosszabb időtartamban
- technikai trükkök, modellek, CGI-k, modellek
- szereplők, rendező életútja, filmek, szerepek, díjak
- kimaradt jelenetek, de nem kivágott !!! jelenetek
- alternatív befejezés
6., Film
Nem is akartam erről írni, de a filmek megvagdosása számomra értelmetlen, érthetetlen és felháborító. Először is, ha elköltötték a pénzünket a Parental control, és egyéb hülyeségek kifejlesztésére, akkor nekem ne a filmet vagdossák ! Attól tartok, hogy az Utolsó cserkész első kiadását az életben le nem nyelem ... a film fontos képsorainak durván a felét kivágták ... a Bérgyilkosnőről nem is beszélek ...
Szóval döntsék el, hogy akkor nem volt jó a Parental control, de akkor vissza a pénzt !  :-)

No nagyjából ennyi, és akkor próbáljuk ezt módosítgatni, finomítani, nyilván a kiadók komolyan és elmélyülten fogják a javaslatainkat fontolgatni :-)
0