Keresés

Hangrendszerek vagy számrendszerek? 1.1, 2.1, 3.1, 4.1, 5.1, 6.1, 7.1, 8.1, 9.1, 10.1

2015. szeptember 15., kedd 10:40
:) :) :) Megmondom neki :) Jól van ezt a Yamahát megírtam neki, aztán majd eldönti, köszi a segítséget!
0
2015. szeptember 14., hétfő 20:11
Szerintem elég az egyik. :)
Amúgy nekem Yamahám van (Ysp-1400) és tök jó.
0
2015. szeptember 14., hétfő 12:55
Egy kedves barátomnak kérnék segítséget. Van otthon egy kis nyúluk, ami állandóan szétrágja a kábeleket, úgyhogy úgy döntött, hogy vesz egy soundbart... Kettőt nézett ki magának:

Yamaha YAS 203

Harman Kardon SB26

Vélemény? Lehet konkrétan a termékről is, meg úgy általánosságban a soundbar tapasztalatokról...
0
2015. szeptember 5., szombat 23:15
Igen azt. :D
SuperHeRo
0
2015. szeptember 5., szombat 21:20
kívánnivalót
0
2015. szeptember 5., szombat 20:32
És néhol az elhelyezés is hagy némi kivetnivalót maga után . :D
SuperHeRo
0
2015. szeptember 5., szombat 17:06
Ugyan már! Túl érzékeny vagy. Feleslegesen, mert nem állt szándékomban megbántani téged.

Tessék érteni a poént! ;-) Egyébként pedig valóban arra utaltam, amit DNS is írt: nem szabad mindig "etalonként" tekinteni arra, amit az "öreg" mond.

A Star Wars-ért mindig hálás leszek neki, de ő is tévedhet.

Egyébként pedig az általa ideálisnak tartott 50-50%-ban ott van, hogy a kép sem kevésbé fontos, mint a hang. :-)

Együtt adják az élményt. Magyarul minél nagyobb képernyőn, vagy vásznon nézed a minél jobb hanggal megszólaló filmet, annál jobb lesz a végeredmény, annál teljesebb lesz az élmény, amit kapsz.

Megjegyzem, nagyon furcsának találom, hogy sokan több tízmilliós lakásban, házban, több milliós hangrendszereket használnak, és mindezek mellett egy egészen kis méretű képernyőn nézik a filmet.

Mint például ezen az oldalon is látható: http://perfektaudio.hu/index.php/telepiett-hazimozirendszerek
0
2015. augusztus 29., szombat 21:39
OFF

Jajj ne már! Nyilván nem mindenért Lucas a felelős, csak egy ideje baromira elvesztette a fonalat, ennyi. Az érdemei - és talán a tehetsége is - elvitathatatlanok, de ettől még nem feltétlenül mindig az a tuti, amit ő mond vagy csinál.

OFF VÉGE
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2015. augusztus 29., szombat 20:36
Ezt még azelőtt mondta. :)

De ha ez irányba szeretnéd vinni ezt a (technikai jellegű) beszélgetést is, akkor részemről be is fejezhetjük.

/Lassan kiderül, hogy a dínók kihalásért, az első és a második világháború kirobbanásáért, a spanyolnátháért meg most mondjuk az újkori népvándorlásért is Lucas a felelős./
0
2015. augusztus 29., szombat 20:30
"S ha már törvények: Lucas mondta, hogy a moziélmény 50%-ban kép és 50%-ban hang."

Lucas évek óta azt sem tudja, mit beszél! :P :D
0
2015. augusztus 29., szombat 14:10
Kinek a pap, kinek a papné... ugye. Milliószor inkább 7.1 mint egy nagy képernyős UHD TV. ;)

S ha már törvények: Lucas mondta, hogy a moziélmény 50%-ban kép és 50%-ban hang. Én ebből indulok ki, csak a nagy többséggel ellentétben a hang irányba tolom az érdeklődést... :)
0
2015. augusztus 29., szombat 11:44
"Meg tudom, hogy a régebbi nagyobb vasak sokkal jobban szólnak, mint pl a maiak, amik már alig több mint 10 kilósak és a sok fícsör a hangminőség rovására megy."

Nagyon igaz megállapítás! Zenészként is ezt tapasztaltam. Persze vannak manapság is k*rva jó, méregdrága hangcuccok, de például a régi, "békebeli", hűtőszekrény méretű basszuscuccok tudtak valami olyan hangzást, amit manapság nem sok modern szett képes produkálni. Amelyek pedig igen, azok felépítésükben a régi berendezéseket idézik.

Nem is beszélve az apró, 20-30 Watt-os csöves gitárerősítőkről, amelyek hangzásban, melegségben, de még hangerőben is lepipálják a mai sokszáz Watt-os tranzisztoros erősítők zömét.

Ezért is írtam lentebb, hogy a "méret nem minden". :-) Az én kis Cambridge Soundworks szettem is bitang jó cucc. (Csak már kicsit elavult a szolgáltatásait tekintve.)

Egyébként a témában itt van két érdekes írás:
How can 30-year-old receivers sound better than new ones?
http://www.cnet.com/news/how-can-30-year-old-receivers-sound-better-than-new-ones/

Top 10 Vintage Receivers
KÜLSŐ LINK
0
2015. augusztus 29., szombat 11:13
"Én meg mindehol azt olvasom, hogy bizonyos távolság alatt fölösleges a nagy képernyő... no ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy eléggé hangmániás vagyok, úgyhogy nekem ez így jó. :)"

A házimozi első alaptörvénye: "A képméret soha nem lehet elég nagy." :-)

Egyébként érdekes amit mondasz, mert mégis filmek megtekintéséről beszélünk, és ott első sorban a képtartalom a lényeg.

Persze a hangzás is nagyon fontos, ez vitán felül áll, mert az igazi, teljes értékű élményt egy film a nagy kép mellett a jó hangzással együtt adja. (Persze sok művészfilm esetében a hang huszonhatodrangú dolog.)

Viszont ha választani lehet, hogy adott keretből egy nagy képernyő, vagy vetítővásznas megoldás, és egy korrekt sztereo hangrendszer, vagy egy kis képernyő, és egy szuper 7.1 hangrendszer kerül ki, akkor nem kérdés, hogy én inkább sztereoban hallgatom a filmet. ;-)

Ugyanakkor soha ne higgy azoknak, aki azt mondják, hogy "bizonyos távolság alatt felesleges a nagy képernyő"!

Pesze... ésszerű kereteken belül lehet tudni, érezni, mi értelmetlen. Például egy 3 méteres vásznat fél méterről nézni butaság.

De most tekintsünk el az ilyen értelmetlen "extremitásoktól", a külön épített mozitermek példáját is hagyjuk, és vegyük figyelembe, hogy az emberek jellemzően ~2-5 méterről néznek TV-t, illetve filmeket a lakásukban, házukban.

Ilyen távolság és környezet esetén nem lehet olyan nagy TV képernyőt mondani, ami túl nagynak minősül.

Én is már kb. 4 éve tervezek venni egy nagyobb TV-t, mert a 40 colos méretű bizony kicsi. Talán egyszer a vásznas, projektoros megoldás is lesz annyira olcsó, hogy arra lesz érdemes beruházni.
0
2015. augusztus 28., péntek 18:00
Akkor nagy baj nem lehet :)
Éjszaka álltunk neki a Csillagok között BD-nek.
Csak toltam a kakaót az erősítőnek, hogy a párbeszédeket halljuk. Erre bedübörgött a repülő a képbe. Volt nagy ijedtség :O
"Kicsi" a szoba és csak sztereóra van lehetőség. A két front Visaton Alto II-es hangfalpár.
De még nem hagytak cserben. Nagyon jó rajta zenét hallgatni CD-ről(stilustól függetlenül). Ha filmet néze/ün/k  BD-n állandóan szól. (igaz úgy van beállítva a lejátszó, hogy HDMI 1 csak video a TV-be, HDMI 2 csak audio az erősítőbe).A DVD játékos mind koax digitális, és analóg 5.1-gyel csatlakozik az erősítőhöz.
Mivel én se ma kezdtem szempont volt az analóg videók soszínűsége. Kompozit, S-Video és Komponens is áll rendelkezésre. A régi VHS kazettákat felkonvertálja az S-VHS magnóról lejátszva. A TV jelzi is büszkén, hogy 1080p, de finoman szólva is botrányos a képminőség.
És nem utolsósorban az ARC funkció is nagyon hasznos. Ha TV-t néze/ün/k filmet, vagy zenei csatornákat akkor az erősítőn hallgatva teljesen más dimenziót kapunk. Pedig nagyon jól szól a TV önmagában is.
Az erősítőt hosszú távra vettem. A 7.1-es analóg bemenet a garancia, hogy az újabb formátumokat is tudja majd fogadni.
Lassan 17 éve szól az Onkyo TX-535 SV megbízhatóan. Az öreg analóg erősítőn hallgatom a hanglemezeket. Sőt rádiót is többnyire. Sufnituningos polc hangfalai vannak, de meglepően jó a hangja.
A Cambridge Audio is szól rádióként. Mikor melyikhez van hangulatunk :-)
Já dolog a választás szabadsága. Ha meg nőne a lakótér, akkor jöhetne körülölelő hangzás is :D
0
2015. augusztus 28., péntek 14:50
Köszi ezzel én is tisztában vagyok. ;)
Nem most kezdtem az ipart.
Olvasgatok a témában fórumokat, meg eljárok hallgatózni is ilyen üzletekbe.

Meg tudom, hogy a régebbi nagyobb vasak sokkal jobban szólnak, mint pl a maiak, amik már alig több mint 10 kilósak és a sok fícsör a hangminőség rovására megy.
SuperHeRo
0
2015. augusztus 28., péntek 10:54
Egy jó tanácsot adnék, amit én is kaptam. A mai házimozi erősítők hangzatos 5X, 6X, 7x 100W és még nagyobb számokkal vannak reklámozva.
Ha megnézzük a tápegységeiket 200 max. 300 Wattot fogyasztanak a leírásuk szerint.
Ha levesszük belőle 20-30 W energiát az egyéb működésre, jó esetben maradhat 270-280 W.
A számoljunk egyszerűen: 280 W-ot osztjuk 7 csatornával az 40 W csatornánként maximum.
Persze értem én, hogy oda minimum 80 W-os hangfal dukálna., De azt is tudjuk, hogy amikor egy gép a csúcsra jár, ott könnyen el is fogyhat.
Az én szerény vélemény annyi, hogy egy korrekt házimozi erősítőnek kell egy 700 w-os táp, hogy nyugodtan, biztosan  tudjon duruzsolni.
0
2015. augusztus 27., csütörtök 20:50
Van még egy. ;)

Én most tervezem újra építeni a rendszert mert az elsőt sajnos el kellett adnom. (Ilyenem volt: Pioneer VSX920, Focal Chorus 715, CC700, SR700, Heco Vitas 25A)
Így most 0-ról kezem. De most tervezek azért egy kis szintet is ugrani. :)
Most is Pio erősítőt szeretnék csak már az LX szériából (pl LX73) hangfalakból meg ami most tetszik azok a Canton dobozok. A szubot még nem tudom, SVS jó lenne. :D
(Természetesen használtban gondolkodom, mert úgy jobb rendszert össze lehet rakni.)
Ami megmaradt az a tv (42-es Pana ST50) meg a BD lejátszó (Pip BDP-150), plusz gyarapodtam egy médialejátszóval is (MED600).
SuperHeRo
0
2015. augusztus 27., csütörtök 19:18
Amit a mozgó alkatrészekről mondtál, az abszolút jogos. Tény, hogy emiatt a lejátszók sokkal kritikusabb helyzetben vannak.

Mindentől függetlenül a lejátszók esetében is sokat számít a minőség. Nem véletlenül lehet kapni abból is csúcskategóriásakat; a megjelenített filmm minőségét (ahogyan az audio CD hangminőségét is) nagyban tudja befolyásolni a lejátszó minősége.

Számomra ilyen szempontból a lejátszó és a hangfal az elsődleges, utána következik az erősítő. Az persze tény, hogy ezek összhangja a legfontosabb.

Egy arányosan összeállított szettel nagyon sokat lehet nyerni a végeredményben.

"Ja, hogy ilyen pici aranyosat... :) Én meg tényleg minden cinizmus nélkül mondom, hogy azért itt a méret a lényeg. Szóval, ha teheted és a lakás is engedi, azért valami méretesebbet javasolnék."

Ne csapd be magadat! ;-) A céget Henry Kloss alapította, és a termékeik etalonnak számítottak mindig a maguk körében.

Nem véletlenül esett erre a választásom, amikor anno a számítógépemhez megvásároltam. Ez a kis szett 2001-ben volt ~65.000 forint, abszolút csúcs a maga kategóriájában.

Bár ránézésre kicsi a teljesítménye, a mai nagy méretű, kompakt házimozi szetteket kenterbe veri hangzásban és hangerőben is.

Zenére jellemzően felénél jobban nem is tudom kihajtani, de dinamikusabb filmeknél is maximum harmados-feles hangerőnél használom. Így is "szétviszi" a szobát. Amiért kedvelem, hogy nem lusta, nem túl színezett a hangzása, és torzítani is csak maximális hangerőn kezd. (De olyan hangerőn nem lehet megmaradni a szobában, így nincsen jelentősége.)

Amit most a lejátszómhoz használok, azt külön vettem pár éve használtan; annyira meggyőzött, és megszerettem az eredetit (amit a számítógépemhez használok). :-)

Ha tudná a DTS szabványokat kezelni, akkor eszembe sem jutna keresgélni más szettet helyette.

A beszámolódat köszönöm, mert tényleg hasznos!

Persze a legjobb az lenne - tudom -, ha egy stúdiószobában meg tudnék hallgatni egy 7.1-es DTS rendszert, de sajnos itt felénk nincsen ilyen lehetőség!

Azért még "futok pár kört" a témában, mielőtt bármit is vennék. Alaposan utánajárok, hogy mit érdemes. Én maximum 1-2 százezret tudok a célra szánni, így nyilvánvalóan kell kompromisszumokat is kötnöm. A lehető legjobb megoldást szeretném a pénzemért kapni.
0
2015. augusztus 26., szerda 22:30
Ja, bocsi. A surroundok a szoba két ellentétes oldalán vannak, olyan 3,5, négy méterre egymástól, kb két méter magasan. Majd a héten csinálok róla képeket.

Örülök, hogy még egy hozzám hasonló hangmániásat találtam ebben a felbontáshajhász világban!! :) Nem mondom, egy projektorra én is beneveznék, de hely hiányában esélytelen.
0
2015. augusztus 26., szerda 22:17
A surroundokra gondoltam milyen messze vannak egymástól,nem a surround back hangfalakra.
Nekem is nagyon fontos a hang,mindig mindenkit arról győzködök,hogy rengeteget ad a filmhez a hangzás.Vannak filmjeim (pl. a  négy Transformers) ,amit csak és kizárólag a hangok miatt vettem meg :)
Én Harman Kardon/JBL rendszert használok.Most vettem nemrég projektort.211 centi széles vászonnal...óriási élmény.Kb.3 méterről nézem.
0
2015. augusztus 26., szerda 22:05
Köszi!

Nem, nem hiányzik, bármilyen hihetetlen, a kép nekem örök életben másodlagos volt (és lesz).

Egyébként nem nagy a távolság, kábé olyan egy méter. S hogy mi a fölösleges? Kinek mi. Én meg mindehol azt olvasom, hogy bizonyos távolság alatt fölösleges a nagy képernyő... no ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy eléggé hangmániás vagyok, úgyhogy nekem ez így jó. :)

Volt már olyan, hogy azon vettem észre magam, hogy a TV-nek háttal állok és azt figyelem, mikor, melyik hangfal szólal meg. :)
0
2015. augusztus 26., szerda 20:50
Nagyon szép gyűjtemény!Ilyen rendszerhez nem hiányzik a nagyobb kép?
Én azt kérdezném,hogy a surround hangszórók között mekkora a távolság?Nekem 2,5 méter.Mindenhol azt olvasom,hogy kis helyiségben fölösleges a plusz hangszóró hátulra.
0
2015. augusztus 26., szerda 20:05
"Viszont összességében azért nem értem, mert az általad használt erősítő és hangfalszett kb. fél millió forint. Minden cinizmus nélkül kérdezem, hogy azok esetében nem félsz az 1-2 év alatti meghibásodástól?"

Valahogy nem. Sokat beszélgettem anno erről szakmabeli eladókkal, és egyöntetű volt a vélemény, hogy azokat nem lehet tönkretenni. Egyrészt ugybár nem tudod úgy megküldeni és túlterhelni őket, hogy károsodjanak - mert te sem bírod a terhelést - másrészt meg sokkal kevésbé "tömegtermékek", mint mondjuk egy lejátszó. S forgó-mozgó alkatrész sincs bennük. Egy erősítő sokkal "örökebb" mint egy lejátszó.

Ráadásul minden házimozi szíve/lelke az erősítő. Mindig azt szoktam mondani,a  lemezen minden rajt van, a kérdés az, hogy mi és mennyire tudja az adatokat dekódoli. Következésképp én úgy gondolom, sokkal inkább adok két-háromszoros pénzt egy erősítőre, mint egy lejátszóra.

Ez a harmadik erősítőm 16 év alatt, de még soha, egyik sem ment tönkre. Csak mindig fejlesztettem a hang miatt. 2.0 -> 5.1 -> 7.1

"Én ugyanis egy Cambridge Soundworks DTT2500 hangrendszert használok..."

Ja, hogy ilyen pici aranyosat... :) Én meg tényleg minden cinizmus nélkül mondom, hogy azért itt a méret a lényeg. Szóval, ha teheted és a lakás is engedi, azért valami méretesebbet javasolnék.

Ezért nagyon nem mindegy, hogy egy 7.1 DTS hangzásra tervezett filmet 5.1-es rendszeren megnézve nagyon klassz, hasonló élményt kapok, vagy "hiányos hangképet".

Erősítő nélkül hiányos (de hasonló) hangképet fogsz kapni, mindenképp. Függetlenül attól, hogy 5.1 vagy 7.1 van a lemezen:  7.1-es erősítő felkonvertálja az 5.1 hangot is. Itt a kérdés az, hogy elég-e az 5.1 vagy nem. Nekem már, hogy már megszoktam a jobbat, fura lenne a sima 5.1...

És ebben most semmi nagyképűség vagy fennhéjazás nincs, szimplán tapasztalat.
0
2015. augusztus 26., szerda 19:17
"Ahogy írtam, én nem adok többet soha 80 ezer ft-ot egy lejátszóért. Manapság mindent 3-5 évre gyártanak, annyi idő alatt úgyis tönkremegy a drágább is: inkább veszek 5 évente olcsóbb, de friss, technológiát."

Abszolút értem az okot.

Viszont összességében azért nem értem, mert az általad használt erősítő és hangfalszett kb. fél millió forint. Minden cinizmus nélkül kérdezem, hogy azok esetében nem félsz az 1-2 év alatti meghibásodástól?

"Hangfalakat célszerű olyat, vagy hasonlót venni, ami eddig használsz."

Az nehezen fog menni. Én ugyanis egy Cambridge Soundworks DTT2500 hangrendszert használok: http://store.cambridgesoundworks.com/info/DTT2500

Az ő termékeikkel nem nagyon lehet találkozni már nálunk, ráadásul a házimozi piacra tudtommal nem is nagyon gyártanak termékeket.

"Erősítőben én DENON és ONKYO párti vagyok, de ez megint erősen márkahűség függő."

Jó ízlésed van! ;-) Természetesen nekem is vannak kedvenc márkáim, de a vásárlási döntésben számomra mindenek felett az számít, hogy adott termék mennyiben tudja teljesíteni az elvárásaimat.

A korábbi kérdéseket egyébként azért tettem fel, mert az egyre növekvő BD gyűjteményem miatt muszáj lesz egy DTS hangzásra képes szettet összeállítanom.

Viszont ha nem szükséges, akkor nem költenék kisebb vagyonokat egy 7.1-es erősítőre, és hozzá való hangfalszettre, amikor egy DENON AVR-X500 erősítőt már ~70.000 forint körüli áron meg lehet kapni. Egy 7.1-es erősítő hasonló tudással viszont már a kétszeresébe, vagy háromszorosába kerül.

Ezért nagyon nem mindegy, hogy egy 7.1 DTS hangzásra tervezett filmet 5.1-es rendszeren megnézve nagyon klassz, hasonló élményt kapok, vagy "hiányos hangképet".
0
2015. augusztus 26., szerda 0:12
De van, Magnat Motion. A típusszámát meg nem mondom fejből, az maradt meg egyedül, mint korábbi komponens a régi rendszerből. Az új erősítő némileg nagyobb teljesítményű, mint az előző volt (7x130 Watt a korábbi 5x110 helyett), én meg szeretem néha feltekerni a hangerőt, ugyanakkor nem akartam, hogy bármiféle károsodást szenvedjenek, így egységesítettem (a frontok 2x140-esek 8 Ohmon, a surround és a center 150 wattos 6 Ohmon). Nagyon szép hangzást produkálnak, bár a centert néha elég halknak érzem, azon majd kell variálni.
0