Bocs a kavarásért, ez a BD topikja, és mivel ez már létezik, "igazi" DVD-st nem enged nyitni...
SPOILER!
Szóval mik is azok a dolgok szerintem, amiért az új A majmok bolygóját csak kikapcsolt aggyal ajánlom?:
- Amikor Cézárt a gondozója megtalálja az anyja ketrecében, azért úgy felmerült bennem, mennyire kell vaknak és agyilag sötétnek lenni ahhoz, hogy ne tűnjön fel, hogy a legfőbb kísérleti állat vemhes (egy laborban, ahol 24 órás monitoring van)? Arról nem is beszélve, hogy nyilván egy szülő majom vajúdása sem tűnik fel senkinek...
- Nem vagyok virológus, nem kétlem, hogy furcsa dolgokat tudnak produkálni, de azért a vírus, ami először okossá tesz, aztán évekkel később legyűri a szervezet, de közben örökölhető, aztán átalakítva okossá ugyan már nem teszi az embert, viszont napok alatt halált okoz cseppfertőzéssel, a majmok meg még mindig vígan Hanoi-tornyokat rakosgatnak tőle, hát...
- Jelentkezzen az, aki a Ford Mustangját kitárt ajtóval, kulccsal az indítóban hagyná a ház előtt, még ha csak egy percre szalad is be a házba! Az a jelenet egyébként is több sebből vérzik (pl.: ha valaki siet, miért két kocsi közé parkol be?; kié lehet a kocsi, ami a szomszédé mögött áll?; stb.).
- Amit Will elmond a laborhoz elkocsikázáskor, az a majom számára kábé azt jelenti, hogy "Nézd meg jól ezt az épületet, Cézár! Ebben kísérleteztünk anyáddal, itt öltük meg, tettük és tesszük ezt tucatnyi más fajtársaddal, csak azért, mert az emberek semmibe veszik egy majom életét, és te is csak azért menekültél meg, mert én olyan rendes vagyok.". Úgy egyébként egy ilyen után a gyűlöleten kívül mégis mi mást kellett/lehetett volna éreznie a majomnak az emberek iránt? Ahhoz képest még egész nyugodtan fogadta a hírt...
- Az adatlapon említett Kongóban benne volt a jelnyelv, és konkrétan az is, hogy lehet akármilyen okos a majom, a hangképző szervei szinte teljesen alkalmatlanok az emberi hangok megszólaltatására (ezért utolsó mentsvár a beszéd az emberi felsőbbrendűséget hirdetőknél); tehát bármilyen jól hangzik is, hogy a majom beszél, az baromira nem függ attól, hogy milyen okos. Hogy ezek a hangképzési nehézségek még az emberek között is megvannak, arra az idegen nyelvek kiejtési problémái és az akcentusok szolgáltatják a példát.
- Szintén a Kongóban írt arról Crichton, hogy azok a majmok, akiket megtanítanak jelelni, onnantól a tudományos megfigyelések szerint ostobának tartják saját fajtársaikat, egyfajta felsőbbrendű gőg lesz úrrá rajtuk, mert a "buta" majmok nem értik meg, amit jelelnek; Cézár nem rendelkezett ezzel a tulajdonsággal, ami még nem is lenne akkora baj (nem kell, hogy mindenki olvassa Crichtont:)), az már inkább, hogy az orángután viszont igen... ráadásul úgy kellett megmondja egy "buta" orángután az "okos" Cézárnak, hogy mit "kell" tennie a "buta" majmokkal.
- Azt a baromságot, hogy Will miért tartott a kísérleti-upgrade vírusból otthon a hűtőben, miután nem volt kinek beadnia, ráadásul magát a kísérletet is leállíttatta volna (mert, ó, jaj, amint a papi meghalt, rögtön felébredt a lelkiismerete, hogy ez veszélyes és nem lenne szabad...), már végképp nem tudtam hova tenni.
- Végül nem igazán tudom összerakni a film utáni eseményeket sem, hiszen a vírus hatása egy idő után elmúlik (a kísérletek során folyamatosan adagolták), tehát a kiszabadult majmok majd visszahülyülnek, az állatkertből kiszabadítottak meg eleve nem kaptak a cuccból (mégis hogy tudták, mi a stájsz...), de akkor hogyan veszik át az uralmat?
- Hogy pozitív dolgot is mondjak, amiből látszik, hogy a készítők is tudták, mennyi a hülyeség, csak valamiért tojtak rá: van az a jelenet, amikor Cézár csokis keksszel "kenyerezi le" a menhely majmait. Már éppen megkérdeztem volna, hogy honnan a fenéből szerzett egy komplett zacskó kekszet, de szerencsére a két gondozó pár jelenettel később azon veszekszik, hogy az egyik miért ette meg a másik kajáját, így gondoltam, ez volt a keksz, és a dolog a helyére került.