Keresés

A rózsa neve (2 DVD)

2012. október 31., szerda 18:15
Hogy a filmre fordítsam a szót,a regényhez képest sok az alapvető eltérés,és ez nem mindig szerencsés.
Engem legjobban a lehetőségekhez képest Happy Endre vett befejezés zavar.

A regény lényege,a nyomozás hiába sikeres,az egész hiábavaló,semmit sem ér.Ráadásul a könyvtár pusztulásához is hozzájárul.
0
2012. október 31., szerda 17:06
"A véleményed csak vélemény, de nem tény." - Nem állt szándékomban folytatni a vitát, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni, mert: én egy kibaszott szóval nem monndtam, hogy ez tény, hanem, ez az ÉN tényállásom a témában (tehát a véleményem a dologról), amiről -mégegyszer megjegyszem- senki(akár offline vagy online) nem fog tudni lebeszélni, míg, mondjuk személyesen nem találkozom Istennel (ugyan ez vonatkozik az UFO-kra is számomra), ami tekintve hogy a többségében pedofil (amit -és, ezt még elfelejtettem leírni-, a Vatikán persze legtöbb esetben fedezni próbál, ami számomra csak erősíti a már amúgy is előitéletes véleményemet irántuk) földi "segítői" közül ha jól tudom, sem sikerült még, s megsúgom: nem is fog ez megtörténni senki esetében, max. ha nagyon hívő, viszont Istennél is jobban szereti a piát, amiből véletlenül abban a pillanatban több van benne a kelleténél. :) Tehát: nem elégszer írom -szerintem- főleg a mai világban Istenben (vagy szélsőséges esetben a Sátánban) hinni dőreség, ahogy te fogalmaztál (bár én durvább szót használnék ilyenkor...), mivel, ha senki sem segít/vagy nem tud, még ha szeretne is valamely nagy bajunkon, akkor azt magunknak kell végül megoldani, nem balga módra holmi Jóisten segítségére várni... most viszont itt tényleg abbahagytam e témát (ezért -bár megint ide pötyögtem ezt-, nem szükséges válaszolni rá, mert elegem van a "van Isten vagy nincsen-labdajátékból", bár mégegyszer elismerem, én kezdtem, kösz)!

OFF:
"Elfelejtetted, hogy olvastalak odaát? Még azt is megbeszéltük, hogy Gibsont mindketten kedveljük." - Bocs, el is felejtettem már, lassan kb. egy éve lesz, hogy ott írogáltam... Olvastad te Verhoeven könyvét azóta Jézusról? Apropó Jézus: tervezek a passiójáról egy írást valamikor a film fórumában, mert bizony Gibbo filmje akármilyen jó mozi, nagyon sok hibája van (pl. Jézus tövis koronája sisak alakú volt, a tárgyalása-amit a túlzó, negyed órás korbács-rész helyett kellett volna szerintem inkább elnyújtani, bár unalmas lett volna, de pontosabb-pedig két napot vett igénybe, nem úgy egy fél órát, mint a filmben). Nem tudom, innen kit fog érdekelni ez, de teszem azt, a vágott/nem vágott dvd-k összehasonlítása is, amit szoktam pár filmhez írni itt, szerintem kicsit értelmetlen, mégis egy-két forumtársnak, mint kiderült, hasznára váltak.
Hát, ennyi!

U.i.: Kedvelem Mel Gibsont még mindig én is (bár a feléségével kapcsolatban most nagyon megütütte a bokáját ezzel a válással, de meg is érdemli, hogy a nő lehúzza anyagilag, mert kapuzárási pánikjában (vagy mi az...) a hét gyermeke ellenére félrekúrt), a hódbábos-filmjét nem láttam még, viszont jó lenne ha rendezne ismét egy alkotást (és ezáltal, talán az ex-feleségének kifizetett összeget is visszanyerhetné mondjuk).
U.i.2: Jézus pedig -nem tudom, ki hogy van vele, de -, számomra épp oly történelmi személy, mint mondjuk... (hogy mégis, "itthoni" példát írjak) Hunyadi "Corvin, alias 1000 f.t."  Mátyás király (mivel az, hogy ő "Isten fia" lenne, kurvára nevetséges és furcsa nekem, kiváltképp most, 2012-ben...).  
A rendező, Paul Vehoeven könyvével kapcsolatban azt még le kell írnom, hogy a könyvben írtak nem az ő Jézus-agyszüleményeiről szólnak (én kezdetben azt hittem), ugyanis már Jézusról régen más teológusok (igen, -részben- ő is az)  által bizonyított, leírt dolgokra (vagy tényekre, ahogy tetszik)is hivatkozik gyakran, ezt szerettem volna mondani... akit pedig nem  érdekel mindez, hát úgy legyen, engem nem izgat már.
0
2012. október 26., péntek 20:39
Elfelejtetted, hogy olvastalak odaát? Még azt is megbeszéltük, hogy Gibsont mindketten kedveljük.
most posts by TM
0
2012. október 26., péntek 20:22
A véleményed csak vélemény, de nem tény. Tiszteletben tartom, de azért Isteni kinyilatkoztatásnak beállítani dőreség volna. :)
most posts by TM
0
2012. október 26., péntek 20:19
Csabaga: "A film a lánnyal hozza párhuzamba, szerintem nem túl szerencsésen"
-Igen, szerintem sem működik ez a fajta értelmezése e film címének, Csabaga.
0
2012. október 26., péntek 20:16
"...a két dolog nagyon nem ugyanaz" -Mondhatod ugyan erre, hogy például lelkem rajta, de számomra ez az általad (és először általam, persze) említett két dolog akkor is ugyanaz, és ugyanaz is marad, míg élek! A tényállásom lényege: szívből gyülölök és fogok ezután is minden álszent szar papot, valamint sajnos Isten nem létezik, ahogy szerencsére Sátán sem! Elég elhanyagolható tény szerintem ez, de ha számít valamit most, akkor lírnám, hogy még gyerekkoromban, 8-11 évesen hittem benne... talán, aztán ahogy "cseperedtem", megjött az eszem és rájöttem: ima meg siránkozás helyett a tettek számítanak ebben a főkent rossz és egyre rosszabb világban (bár mindezek ellenére a Karácsonyt már nagyon-nagyon várom!!). Én kezdtem bár ezt itt, de be is fejezem... most.

u.i: Ha érdekel a további eszmefuttatásom -amiben erősen kételkedem- Istenről, vagy Jézusról (aki természetesen NEN volt a fia, apja ismeretlen és már az is marad), kukkants át a Zeffirelli rendezte Názáreti Jézus dvd-fórumba.
0
2012. október 26., péntek 19:40
A regény széljegyzetében a szerző több megoldást is ír a címre.
Azért,mert annyi mindent jelent,hogy mindenki bármit beleképzelhet,vagy csupán az elmúlást jelképezi.

A film a lánnyal hozza párhuzamba,szerintem nem túl szerencsésen.
0
2012. október 26., péntek 19:06
Szerintem Isten létét vagy nem létét nem célszerű ahhoz a sajnálatos, gyalázatos (kinek milyen jelző illik a vérmérsékletéhez) tényhez kötni, hogy mindig is voltak olyanok, akik az ő nevében csaltak, fosztogattak, dőzsöltek. Merthogy a két dolog nagyon nem ugyanaz.
most posts by TM
0
2012. október 26., péntek 17:58
U.i.: Az én dvd-m az 1 lemezes változat, amin azért van egy-pár "ráadás tartalom" is: audiokommentár, így készült (kb. 43 perc), előzetes, képes emlékezések a filmről a francia rendezővel.
0
2012. október 26., péntek 17:39
A véleményem (a régi és mai)papokról a film kapcsán:
Két napja láttam a filmet -először és eredeti angol nyelven, magyar felirattal, persze- és tetszett nekem. Azt mondom, ezek a geci papok (meg az a Gui inkvizitor a filmben, akit végül befogad az ördög, méltóképpen)ilyenek voltak akkor és most is, s róluk e filmben sok igaz, számukra kellemetlen dolgot kimondanak róluk: a nem létező istennel és sátánnal riogatták a (szerencsétlen, szegény) embereket, míg ők maguk a -többek közt így is- szerzett hatalmukkal visszaélve élősködtek (ez a szó sok mindent összefoglal, valamint a politikusokat is nagyjából definiálja) és pedofilkodtak (ami ma sincs másképp, hogy basznák szájba magukat mind!!). A legrosszabb pedig ebben az szerintem, hogy ha mégis -hangsúlyozom: HA- létezne is Isten, de megvan már a hatalmuk, pénzük meg a sok kaja és henyélés, akkor őket már kurvára nem izgatná többé ő, s csupán addig hinnének, míg bele nem kóstóltak a "húsos fazékba", akár a már említett miniszterek. Ennyi.

Tadam: "Miért éppen rózsa az a rózsa?? Valaki kifejtené? -Na szóval, eredetileg mikor Vilmos Adso-val ugye a könyvtárban tartózkodik (mielött az a jelenet jönne, mikor ott az öreg, vak szerzetessel vitába bonyolódnak a nevetéssel kapcsolatosan), van egy kis rész, amit a hülye vágó kinyesett a végső filmből (ezt -a lemezen igen, de a hátsó borítón nem szereplő- extra német nyelvű Így készült dokumentum filmben mondják el), amiben is Sean karaktere a nagyító lencséjével, egy olyan versecskére bukkan az egyik könyv lapjának alján, aminek sorai közt szerepel e film címe.
0
2012. október 24., szerda 18:19
Megjelent a könyv újabb változata.
A latin szavak száma kisebb lett és a szövegben néha magyarázzák őket,de lemaradtak a korábbi változat bőséges jegyzetei.Mind a latin mondatokról,mind a történelmi alakokról.
Így ez a könyv nálunk nem "közérthetőbb",hanem inkább ennek a fordítottja lett.
0
2010. december 10., péntek 18:06
Azóta még egyszer elolvastam.A címnek három megfejtése van:
-Mindenki azt gondol bele,amit akar.
-Eltűnt dolog,rejtély
-Az enyészetre utal.
0
2010. december 10., péntek 17:48
Nem számít. Ketten összeraktuk a poént. ;-)
most posts by TM
0
2010. december 10., péntek 17:37
Sajnos nem jutott eszembe, hogy zárójelben odaírjam.
0
2010. december 10., péntek 17:35
Így is lehet mondani.
0
2010. december 10., péntek 17:17
Umberto eco? :)
most posts by TM
0
2010. december 10., péntek 17:07
Ez már csak egy lemezes kiadás eco tokban.
0
2007. január 15., hétfő 17:47
Ha jól emlékszem a Rózsa nevében bukkan fel az a kapucnis csuha, amit eredetileg, ben-kenobi viselt a star warsban :)
0
2006. október 10., kedd 18:48
A szerző,saját bevallása szerint a rejtélyre akart utalni a címmel.
A film a lányra vontkoztatja,szerintem feleslegesen.
0
2006. október 10., kedd 17:21
A könyv ismeretében jobban érthető a cím: egyrészt utalás a művet záró latin idézetre (""Stat rosa pristina nomine, nomine nuda tenemus."), másrészt a középkori skolasztikában a kb. regény cselekményének idején lejátszódott ún. univerzália-vitára. A film magyarázói szerint a cím utalás az egyetlen női szereplőre, kinek nem tudjuk meg a nevét, de alakja mégis fontos a történet szempontjából. (Vajon miért szokás főleg rózsát adni egy-egy hölgynek?)
0
2006. október 10., kedd 17:17
Lady Morgana: a megjelenés óta már többször újranézhetted volna akár 1990 Ft-ért is. Most éppen nem akciós ez a film...
0
2005. június 12., vasárnap 0:30
Miért éppen RÓZSA aza rózsa??? Ha valaki kifejtené...
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. március 31., csütörtök 10:42
Kapható ez a film már vhol akciós áron? Tudom, hogy még nincs április... :-)
0
2004. október 8., péntek 11:10
ezért kell eredeti nyelven nézni...
0
2004. október 8., péntek 11:05
placi!

Nyilván arról van szó, hogy a lemezre rendezői(2 percel hosszabb változat) került.
Ebből következvén a rég készített szinkronból, hiányzott az a két perc extra rész.
Ergo azt a két percet újra kellett szinkronizálni.Nyilván a régi szinkronszínészeket "valamilyen oknál fogva" nem tudták visszahívni, így mások szinkronizáltak helyettük.
0