Keresés

Oscar 2012

2018. március 6., kedd 12:33
A Fantomszálat miért nem nézted meg? Azt is játsszák még a mozik. :D
most posts by TM
0
2018. március 6., kedd 12:06
Véleményed alapján akkor teljesen érdektelen volt a tavalyi filmes felhozatal. Igazából nem is kéne akkor díjátadót tartani.
0
2018. március 6., kedd 12:02
Teljesen érdektelen volt a díjátadó is és a jelölt filmek is. A legtöbbet látva erős közepesek, de semmi kiemelkedő.

SPOILER

- Shape of - egy egyszerű mese, néhány teljesen felesleges jelenettel (ujjak, kádas maszti)
- Ebbing - Totál érdektelen. Voltak jó alakítások, de mint film unalmas volt
- Lady Bird, Call me... - klasszikus megfelelés jelöltek az aktuális politikai és egyéb helyzetre.
- Darkest hour - egy érdekes történet, teljesen unalmasan elmesélve. Gary Oldman pedig úgy el volt maszkírozva, hogy a dialógnál számított csak mint színész, de egy mimikája nincs.
- Get out - jó volt.
- Dunkirk - jó volt.
- The post - nem láttam.

Még a legérdekesebb film kb az I, Tonya volt! Egyszerű történet, de mégis érdekes volt és végig lekötött, de nem az év filmje.

Érződik, hogy úgy kap mindenki díjat, hogy kapnak 3 percet a filmből, ahol minden színész kiabál, sír - ergó dráma van. A filmeknél meg megint csak úgy eldönteni, hogy mi jó, hogy nem üli végig az ember a 2-3 órát...hááát, teljesen esélytelen. Másik oldalról, meg hogy lehet végignézni 200-300 filmet 1-2 hónap alatt. Sehogy!
0
2018. március 5., hétfő 14:46
Attól függ, hogy horog, vagy egyenes. :)
0
2018. március 5., hétfő 14:23
Nem :).
0
2018. március 5., hétfő 14:04
Lehet, hogy az Elit játszmáról nem írtam korábban. Hálistennek azt nem most kellett megnéznem, mivel van benne annyi narráció, mint tíz másik filmben. Sorkin fogadhatott Tarantinóval, hogy kinek beszélnek többet a filmjében és hallhatóan tutira ment. :) De egyébként zseniális, ahogyan az óriáslesikló leányból a balesete után hogyan alakul ki fokozatosan a zugkártyapartik nagyasszonya, hogyan csavarodik mindeköré a piszkos pénz, ki kit ver át, kinek ad kölcsön, kin hajt be, ki szeg törvényt, ki kit buktat le, szóval ki az erősebb, és ebben bizony a történetben főkarakter Molly Bloom - Jessica Chastain alakításában - nagyon jó!
most posts by TM
0
2018. március 5., hétfő 13:58
Szerintem a film egyaránt rossz színben (khm...) tűntette fel a feketéket, és a fehéreket is, legfeljebb az arányok nem stimmelnek.
Míg az utóbbiak ismét a sanyargató szerepet töltik be, addig az előbbiek ismét a szerencsétlen áldozatét... annak ellenére, hogy

SPOILER!!

mint kiderül, a film elején látott támadás már nem az első, de még csak nem is a második a sorban. Ennek ellenére "szegény, védtelen" áldozatunk olyan játszi könnyedséggel sétál bele az egyértelműen gyanús szituációból következő csapdába, hogy azt nehéz skálán kifejezni/ábrázolni. Nehéz elképzelni, hogy az interneten is fellelhető esetek közül mindegyik elkerülte a figyelmét.
Ugyanez elmondható lenne a korábbi áldozatokról is, leszámítva az első egy-kettőt, akiknél még friss volt a helyzet.

Főhősünk szintén előítéletes a még nem látott szülőkkel, mondván "Mit fognak szólni, hogy fekete vagyok?!"
Teljesen kizárt, hogy egy fehér lány fehér szülei teljesen normálisan, mindenfajta mögöttes tartalom nélkül el tudják fogadni szeretett lányuk választottját?
Az, hogy ez végül megalapozottá válik, tekinthető a Sors egyfajta "Addig mondogattad, hogy bejött." szintű poénjának, annek mértéke pedig épp annyira abszurd, mint főhősünknek elhinni az előbb leírt nézőpont megvalósulásának lehetőségét. :P

Egyébként ha megvizsgáljuk, a csúnya, gonosz fehérek rasszista felfogása is ki van forgatva, mivel ez magában foglalja a feketékre jellemző (újabb előítéletek...) fizikai kondíció, magasság, külalak, kosárlabda-tudás, stb. dicsőítését, és általános felmagasztalását.
Aminek megszerzéséről titokban a filmben látott fehér generáció minden tagja álmodik, más, és másféle okokból.
Ergo, úgy lesznek rasszisták, hogy közben a feketék bőrébe vágynak.
Csak most a szó szoros értelmében. :)

SPOILER VÉGE
0
2018. március 5., hétfő 13:58
Persze, értem, de a levegőbebokszolós öröm inkább a meglepetéseknek jár, nem?
0
2018. március 5., hétfő 13:32
Nekem a hipnózisos rész tetszett belőle, a szatíra-része legalább morbidan újszerű volt, meg az maradt meg, hogy a végén a trancsír milyen gagyi.
0
2018. március 5., hétfő 13:32
Drukkoltam a Három óriásplakátnak, hogy hazavihesse a legjobb filmnek járó Oscart, kár hogy nem jött össze... és ugyanakkor azt is sajnálom, hogy a Szólíts a neveden csak egy Oscart nyert. Fantasztikus film mindkettő.

A magyar Oscar miatt nem kesergek, számítottam rá, hogy zsinórban harmadszor nem fog sikerülni a nagy bravúr.
0
2018. március 5., hétfő 13:29
Nekem is az a film az egyik kedvencem, de szerintem a legjobb forgatókönyv díja ugyanúgy elfért volna az Elit játszmát jegyző Aaron Sorkin kezében is, mert az is nagyon pazar volt.
most posts by TM
0
2018. március 5., hétfő 13:24
Az is igaz. :) Obama lett volna az igazi ínyencség, arra biztos tovább licitálnak a pikniken. :)
most posts by TM
0
2018. március 5., hétfő 13:23
A Tűnj el! annyira nem maradt meg bennem - pedig csak pár hónapja láttam - , hogy abból, amiről itt írsz, gyakorlatilag már semmire sem emlékszem... :)

A Legjobb Eredeti Forgatókönyv díját mindenképp a Három óriásplakát érdemelte volna meg. Nem csak a karakterek és a dialógusok miatt, hanem már csak azért is, mert egész végig képes volt arra, hogy minden egyes fordulatnál szembe menjen az elvárásokkal, és folyamatosan új arcát mutassa meg a szereplőknek és a helyzeteknek.
0
2018. március 5., hétfő 13:18
Na jó, de az "jó" rasszizmus, amikor a gazdag, sznob fehérek mind arra vágynak, hogy négerek legyenek :) .
0
2018. március 5., hétfő 13:16
Nekem az alapötlet bejött. Meg szerintem annyira nagyon azért sem volt rasszista a dolog, mivel a fehérek mind feketében akartak reinkarnálódni vagy tovább élni vagy mi, szóval ha annyira rühellték volna, akkor más színt választottak volna. Itt talán inkább az anatómia, a szívósság meg a történetbeli trend "A fekete az új divat" miatt választottak ki ilyen típusúakat.
most posts by TM
0
2018. március 5., hétfő 13:12
Bár igazából a módosított tudatú feketéknek a kolóniában nem volt rossz soruk, szóval relatív, hogy szegények vagy sem. Kicsit leszedáltak voltak az tény, Bradley Withford még nem csiszolta tökéletesre a technológiát. :)
most posts by TM
0
2018. március 5., hétfő 13:11
De én szeretek az lenni. :)
0
2018. március 5., hétfő 13:08
Nem kell rasszistának lenned, a forgatókönyv már magában is az. :)
most posts by TM
0
2018. március 5., hétfő 13:01
:) Sam Rockwellé sem...

... de szerintem Niwrok nem is meglepetéséről, hanem elégedettségéről ír.
0
2018. március 5., hétfő 12:59
Kár, hogy megint nem a (szerintem) legjobb film nyerte az Oscart, a Három plakát mellett az öszes többi fasorban sincs. Valahol ez még nem is lep meg, de hogy a legjobb eredeti forgatókönyvet annak a totál ZS kategóriás horrornak csúfolt kakiknak adják... nos az kicsit bosszant. Ja, hogy szegény négerek... megint... értem... vagy mégsem.

A többi díj szerintem nagyjából oké.
0
2018. március 5., hétfő 12:58
Nekem a Remember Me előadása dobogtatta meg a szívem, mert azt meghallva felidéződött valamennyi a mese okozta élményből.
most posts by TM
0
2018. március 5., hétfő 12:56
Örülni azért lehetett neki így is. :)
most posts by TM
0
2018. március 5., hétfő 12:55
A Coco győzelme azért nem volt akkora meglepetés.
0
2018. március 5., hétfő 12:52
A díjkiosztó igazából semmilyen hatással nem volt rám, addigra teljesen lefáradtam a filmektől. Mondjuk még A víz érintéséről hazaszaladva beblúréjeztem a Dunkerque-et, ami hát nem az izgalmak tárháza, de próbáltam szuggerálni magamba, hogy de, s aztán még ejtőztem, meg eszembe jutott ezt a sok maszlagot ideírni, úgyhogy mire elkezdődött a ceremónia, teljesen kiégett és üres lettem. Mint egy átlagos filmkritikus. Jövőre biztos értelmesebben oldom meg, hogy maradjon valamicske lelkesedés a kiosztóra is. :)
most posts by TM
0
2018. március 5., hétfő 12:44
Nekem nem sikerült végül minden filmet látni, a Pentagon, a Ladybird és a győztesként kihirdetett A víz érintése majd utólag kerül pótlásra.

Érdekes, szép gondolatok. Rám felfokozott érzelmi hatása csak a Három óriásplakátnak volt, aztán voltak a tartalmas filmek, mint a Dunkirk meg a Szólíts a neveden (az egyik az érzelmeivel, a másik az érzelmei hiányával), és voltak azok, amikben inkább csak a szakmai-technikai bravúrokat ismertem el és vettem tudomásul, mint hogy különösebben megemelték volna a pulzusom.

Ahogy végigolvastam a nyertesek listáját, igazán csak kettőnél csaptam képzeletben a levegőbe örömömben: Sam Rockwellnél és a Coconál. De én már csak ilyen "visszafogott" vagyok :).
0