Jurassic World: Bukott birodalom
Az ötödik Jurassic-filmet kis túlzással 2015 nyara óta vártam türelmetlenül, jobban pedig a tavalyi forgatás kezdetétől. Szerdán volt szerencsém a 3D-s IMAX-es sajtópremieren részt venni, de ma is megtekintettem a filmet, ezúttal 2D-ben.
Egy lenyűgöző, utolsó(?) utazás a Jurassic Park-nak is egykor otthon adó Isla Nublar-ra. Elég hamar a szigeten találjuk magunkat, és máris kezdődhet a futás, meg a sikítás. Izgalmas, és egyben lenyűgöző a film első órája, és még tovább elidőztem volna a szigeten, de aztán helyszínt, és stílust váltunk, katasztrófafilmből gótikus horror sztoriba, persze a korhatárra figyelve. Owen (Chris Pratt) és Claire (Bryce Dallas Howard) párosa továbbra is jól működik, és főképp Claire-nél láthattunk nagy jellemfejlődést az előző filmhez képest. A mellékszereplők nem lógnak ki, megosztva ki a film első, ki a második felében kap nagyobb terepet. Rafe Spall, de főleg Ted Levine karaktere a széria legmocsadékabb szereplői, de Henry Wu sem mutat túl sok empátiát saját teremtményei iránt.
Az előzetesekből tudni, hogy egy új hibrid, az Indoraptor lesz az antagonista, de szerencsére itt van nekünk Blue és Rexy, utóbbi pedig végre több szerepet kapott, mint legutóbb. Nem vagyok ugye kritikus vénával megáldva, és nyilván a legkedvesebb franchise-om felett elnéző is vagyok, de tényleg csak azt tudom mondani, moziban kell megnézni 1-2-szer ezt a filmet, vagy többször, mint én :) Nem csak csupa izgalom, kaland és humor, de bizony, legalábbis nálam, jóval érzelmesebb jelenetek is akadnak annál, mint amit vártam. Michael Giacchino a Jurassic World esetében egy ínyemre való, gyönyörű soundtrack-et komponált, szép új témákkal és John Williams klasszikusainak felidézésével. Ezúttal talán kicsit kevésbé vagyok lelkes, de remélem ő is visszatér a Jurassic World 3-ban, és kiteljesedhet az "új trilógia" zeneileg is.
Azt hittem, a film megtekintését követően majd nagyjából sejtem, mi lehet a folytatásban, és ez részben igaz is, de jócskán fel is adták maguknak a leckét a készítők. Két napja kattogok a filmen, a látottakon és a jövőn. Nem lett sokkal nyugodtabb számomra a várakozás 2021 június 11-ig...