THE DARK KNIGHT RISES
Megpróbálok spoilermentesen beszélni róla, ha mégse sikerül, akkor jelzem.
Beszéltem egy ismerősömmel a filmről és kérdezte, hogy ha már úgy is Budapesten vagyok, miért nem IMAX-ben néztem? Mondtam neki, hogy mert én Nolan Batman sorozatára már régen nem látványfilmként tekintek. Nyilván hibátlan képi effektusokkal dolgozik, nem kis pénzt ölhettek bele a megvalósításba, de mégis a szinkrontól féltem a legjobban, ha nem teljesíti az elvárásokat, akkor talán nem hozhatja el azt a varázst, amit az első két Batman film. A sötét lovag felemelkedésére ugyanis én inkább társadalmi pszichothrillerként vagy drámaként tudok gondolni, mely ettől függetlenül igen nagy szabású. A látványelemek nem kis mértékben teremtenek feszültséget, itt ha valami robban, pusztul, akkor annak komolyabb súlya van, ott nem csak egy robotos háborús akciójelenet grandiózusabb pontja, ahol leborul egy épület szinte érezhetően mese környezetben. Ezért is realisztikusabb a film, hogy aki bele tudja élni magát Gotham mindennapjaiba, azt annál nagyobb hatás érje, mert, ugyan mi a csudáért mentünk volna moziba, ha nem akarunk azonosulni vagy a főhőssel, környezettel vagy a szituációval.
Nem hibátlan a film. Aeonflux is megmondta, hogy bizonyos jelenetekkel kapcsolatban volt három tippje és mindet eltalálta, de ha nem is vázolod fel egy átlag forgatókönyv struktúráját és veted össze a tényezőkkel, amelyeket láttál a trailerben, olvastál a filmről és nem próbálod megjósolni, hogy "biztos ez lesz", csak simán beülsz a moziba, akkor is találkozhatsz olyan jelenséggel, amit te előre megmondhatsz. Ilyen volt az a híres sablon, amikor bajban van a főhősünk és tudjuk, hogy ő már ebből külső segítség nélkül nem fog tudni kimászni, hát lássuk melyek azok a szereplők, akik pillanatnyilag nincsenek elfoglalva. Ki fogod te is találni.
Lássuk csak a főgonoszt. Divat Jokerhez hasonlítani Bane-t, mert a bohóc tette magasra a lécet, de szerintem ez kis túlzással olyan, mint ha a Bosszúállók című filmet a Disney A szépség és a szörnyeteg című filmjéhez hasonlítanánk. Önmagában mindkettő lehet jó, talán az egyik kevésbé, a másik sokkal inkább, de nincs értelme hasonlítani, mert két külön műfajról beszélünk. Ha Rébusz lett volna a főellenség, akkor talán, mert emlékeim szerint Rébusz is hasonló alkat és talán éppen ezért erőltette volna a stúdió Rébusz karakterét, mert siker volt a Joker és hasonlót akart a népnek. Ám az olyan önismétlő jellegű lett volna és ott már jogosan érték volna a kritikák Rébuszt, ha nem ér fel Ledger Jokeréhez és ha csak kicsit is elmarad, sokkal kevesebb szeretet övezte volna. Ha nagyszerűen játszik a főszereplő, akkor is megmaradt volna annyiban, hogy nem ér fel hozzá. Bane sem, de el kell vonatkoztatni, azért más jellegű negatív hős, hogy el tudjunk vonatkoztatni tőle. A karakterének valóban vannak súlytalan pontjai, de igazán kegyetlen, kompromisszumtól mentes antagonistával van dolgunk, aki mindenkit kíméletlenül, felesleges mellébeszélés nélkül kivon a forgalomból, ha úgy van kedve.
A főhős, Christian Bale is nagyszerűen játszik, ám ha már az összehasonlításról beszéltem, szerintem ő egy kicsit középszerű a többiekhez képest. Gary Oldman itt is remekel, számomra ő lesz a kedvenc A sötét lovag trilógiából, Anne Hathaway Selina Kyle-ját utáltam, de ez olyan utálat, hogy tudtam, hogy utálnom kell és ez nem is maradhat végig így. Téma volt, hogy Nolan még nem teremtett igazán jó női karaktert, hát nesztek itt van Selina Kyle, rögtön felkerül a legjobbak közé, pedig én is fenntartásokkal fogadtam a hölgyet, de el kell ismernem. Marion Cotillard az, aki csak úgy van. Elég jól játszik, de van egy nagyon erős zsánerszagú jellege, tudom, hogy mindenki szereti őt, de talán a forgatókönyvben betöltött szerepe sem túl szerencsés. Joseph Gordon-Levitt is nagyon jól hozta a figurát, de ő nagyjából ilyen, amilyen a filmben is. Szeretni fogod a karakterét, de nem lép ki a saját aurájából.
Van még egy szereplőnk, méghozzá Batman személyében. Igen, már beszéltem Christian Bale-ről, de úgy érzem, hogy ez az epizód, amelyben Batman valóban szimbólummá válik, méghozzá a remény és a hit szimbólumává, feltűnése pedig majdnem minden esetben katartikus esemény, mint ha tovább fejlődött volna a jelensége.
Mondhatnám, hogy elmarad A sötét lovagtól, de inkább azt mondom, hogy természetesen hasonló élményt nyújt. 10/9