Chernobyl Diaries (Ideglelés Csernobilban, 2012)

Gondoltam egyet, és elhatároztam, hogy a panelban tartózkodás a legkevésbé kényelmes módja a 35+°C túlélésének (mondjuk ízléstelen ezzel példálóznom, mert bírom az ilyesmit), tehát mondjuk úgy, már megint megvolt az alibiindok arra, hogy fővárosunk felé vegyem az irányt. Néhány Slayer- és Pantera-korongra relaxáltam a buszozás alatt, majd magamhoz vettem egy egész napos BKV-jegyet, hogy nyakamba vegyem a belvárost, elvégre nem mindennap szív az emberfia forró levegőt a Hősök terén. Eddig egyébként a 105-ös busz útvonala tetszik a legjobban - nemcsak több csomópontot érint, de nagyon látványos tájakat szel át.
Természetesen vászonbámuló szenvedélyemnek is hódoltam - ezúttal hátulról megközelítvén a Palace Mammutot, épp időben értem oda, hogy befizessek a Paranormal Activityből meggazdagodott Oren Peli ötletéből és felügyelete mellett készített áldokumentarista horrorra, melynek nagy részét Kiskunlacháza elhagyott lakótelepén, az egykori szovjet laktanyában, valamint a kelenföldi hőerőműben forgatták. Kiemelném, az említett moziban mindig különösen kedvesek az emberrel, ráadásul sosincs akkora duhajkodás, mint a másik két pályaudvar szomszédságában elhelyezkedő komplexumokban, úgyhogy kezdem megszeretni a helyet. Ezen a vetítésen egyes egyedül terpesztettem, így zavartalan volt a történet, melyet már nagyon sokszor láttunk - a fiatalok az utolsó pillanatban letérnek a tervezett útról, értve ezt ezúttal képletesen, aztán jól rácsesznek. Az operatőr ezúttal nem a szereplők közül került ki, a kézikamera mégis ráng, de Hollywood újonc függetlenjei az elmúlt években gondoskodtak róla, hogy ezt megszokjuk.
Ugyan most nem kertvárosi luxuslakást böngészünk, a történet gerince és a hatásmechanizmus hasonló a PA-filmekhez, már ha a lassú építkezés - suspense-bomba kombót vesszük, a gyomorgörcs egy idő után távozni nem akaró vendég lesz. Nem vagyok az a patrióta-típus, de a leginkább a forgatási helyszín dobogtatta meg a szívem - az elhagyott lakótelep annyira magyar, hogy az már szinte orosz!
Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlékezzek a The Tunnel, vagy a Grave Encounters című, hasonszőrű koncepciót követő rémüldözésekről, melyektől totálisan kitört a frász (értsd: összefostam magam), de Peli jelen produkciója sem piskóta, rendesen szarban hagy, és ezúttal is bírtam, hogy akad néhány megválaszolatlan kérdés. Végül Marilyn Manson egyik újdonsága öblíti az élményt, volt annyira dübörgős, hogy végigültem.
A magam részéről nagyon hálás vagyok a Forum Hungarynek, hogy úgy döntött, moziforgalmazásra bocsátja a filmet - ebben persze nem kis szerepe volt Peli referenciájának, valamint a trükkös magyar címadásnak -, és drukkolok, hogy minél több néző távozzon elégedetten - hátha mégsem áldozott még le a műfajnak nálunk.