Piranha 3DD (2012)

Ak ismer, tudja, hogy Alexandre Aja két nyárral korábbi, hozzánk a tél kellős közepén érkezett sikerfilmjéért odáig vagyok s vissza, a végefőcímzenéje pedig a mai napig kíséri dorbézolásainkat talpalávalóként. Itt jegyezném meg, a névlegesen James Cameron által jegyzett, 1981-ben repülő halakkal riogató feldolgozás Steve Powder (becses nevén Stelvio Cipriani) által komponált muzsikája kimeríti a "zseniális" fogalmát, az olasz rémfilmekhez híven olyan muzikális, hogy messze kiemelkedik a teljes produkció okozta szarhullámból.
A francia horrormágus által leporolt és felújított "guilty pleasure", ahogy Aja fogalmazott, azért is lett elsőre kedvenc, mert már nem azokat a paneleket puffogtatta, mint a Joe Dante által ´78-ban vázolt történet (vagy annak ´95-ös tévéfilmfeldolgozása), helyette vadiúj karaktereket és elgondolást kavart a háromdimenzióban támadó halak köré. Megspékelte ezt néhány (totál lecsúszott sztárral) régen látott kedves ismerőssel, majd akkora mennyiségű művért és egyéb nyalánkságokat hozatott a KNB FX-szel, hogy az a Greg Nicotero, aki nem ma kezdte a prosztetikus pepecselést, azt nyilatkozta, korábban nem volt része ekkora on-screen vérengzésben. A britek büszkesége, a nemcsak rendkívül látványos, de mérhetetlenül szimpatikus Playmate, Kelly Brook állta a fürkésző tekinteteket, és huncutkodta végig a játékidő rá eső részét, nem kis nyomot hagyva célközönségében. A Dimension Films hosszú idő óta a legkiválóbb trashfilmet tudhatta magáénak, s a producerek, köztük Snyder 300-át is pénzelő, kissé lelakott arcú, de annál jobb fej Mark Canton is úgy gondolta, ez a siker megismételhető, s máris jöttek a kezdetektől Piranha 3DD címen futó folytatásról készülő hírek, fotók... és a hírek az alkotókról.
John Gulager neve nem ismeretlen azok számára, akik elsősorban a szélsőségesnél is morbidabb humoráról és visszataszító testnedveiről elhíresült Feast (A dög)-trilógia bármely darabja elé helyezték ülepüket. Az úriember a három epizód alatt felvonultatja az élő, holt és élőholt szervezetből szivárgó, fröcskölő, vagy épp gejzírként előtörő, összes létező testnedvek mindegyikét, legyen az bélsár, nemzőnedv, vagy emésztetlen félszilárd táplálék, nekünk meg a humorérzékünkre van bízva, a látottaknak mely részét tudjuk szó nélkül, grimaszokkal, vagy épp forgó gyomorral befogadni. Épp ezért fogadtam kétkedve, amikor megérkezett a bejelentés, miszerint ez a Gulager gyerek fogja levezényelni azt a produkciót, melyben, valljuk be, bőségesen akad eldurrogtatnivaló patron, ha az ember a fingós-hányós-hányásba taccsanós vicceit kívánja vizualizálni és azt horrorként csomagolva, szemüveges móka gyanánt eladni a világ mozijaiba.
Meglehet, nem volt a legjobb döntés egy óriási bolognait benyalni a vetítés előtt, felpumpálva magam egy kedves cimborától nem is olyan rég ellesett mekis jegeskávéval, de a nagyja leülepedett, míg a szélsebesen száguldó, Hegyi Barbara és Rudolf Péter hangja kísérte 6-os sárgával átkúsztam az eleddig feltérképezetlen Mammut mozijába, mely minden ízében - kültéri banner, mozijegy, reklámszpot - magán viseli a jogelőd Palace Cinemas leleteit. Izgalommal fordultam életem első Master Image technikával kezelt 3D-s élménye felé (hisz felénk más a szisztéma), és persze irtó kielégítőnek találtam a dolog szellemiségét, mely szerint röpke 200 Ft-ért az emberfia saját tulajdonú 3D-s szemüveggel rendelkezhet. A fiatal lányokból álló, kedves és mosolygós személyzet elkalauzolt a 10-es teremig, ahol elkezdődött az év egyik leginkább zavarbaejtő moziélménye.
Érdekes volt ez a Master Image-dolog, mert kezdetben igencsak szoknom kellett, néha a szemem ide-oda fókuszált, mert egy-egy vágásnál nem tudta hirtelen bevenni a teret, de a produkció 3D-s konverziója remekül sikerült - milliónyi pop-out effekt kíséri a sok beteg gusztustalanságot és öncélú, obszcén és agyzsibbasztó ripacskodást. Ami először feltűnt, az a fostenger tucatzene. Michael Wandmacher (Féktelen harag) hol dinamikus, hol idegtépő elektronikus taktusai úgy hiányoznak, mint egy falat rántott süllő, helyette jellegtelenül lebegő hangzásocskára futotta csupán a jobb napokat hallott Elia Cmiraltól. Aztán jöttek a gusztustalanságok, a nevenincs nők és férfiak, lányok és kisfiúk, meg újabb adag gusztustalanság, és néha egy-egy vérengzés is. Biztos ismeritek azt az idegeket próbáló szituációt, ahol egy alapvetően sem túl ütős viccet annak erősen becsípett előadója rossz időzítéssel, erőtlen hatásfokkal, felesleges túlzásokkal ad elő, melynek eredményeképp a közönség zavartan pislog körbe a tervezett hahotázás helyett. Na ilyen a teljes film is, hihetetlenül fárasztó és a szó szoros értelmében kimerítő. A két visszatérő ismerős jelenléte, amilyen jópofi volt két éve, most épp olyan szar és ripacskodó. Csakhogy még mindig élvezettel nézem ezeket a randa halakat, ahogy támadnak, harapnak, és az egyszeri néző pofájában landolnak. Az Aja feldolgozásából büdzsébeli okok miatt kimaradt, akkor még csupán sztoribord-vázlattal rendelkező furgonos jelenetet ezúttal megvalósult formában csodálhatjuk, és beszédes tény, hogy rajzolva hatásosabb volt, mint a Gulager vezényelte jelenetben.
Nem kívánom tovább ragozni: A dög 4. ez, újgenerációs halakkal, idióta karakterekkel, puncikukkolóval, hihetetlen ciki Hasselhoffal, és amennyiben úgy érzed, valamilyen rejtélyes oknál fogva képtelen vagy kifordulni a játékidő végén elhelyezett főcím berobbanásakor (közvetlenül a jajistenem-életérzésű slusszpoén után), akkor laza tízpercnyi bakiparádé, jófejségi verseny és kimaradt halálnemek fogadnak a betűk előtt/után/közben, melynek tökéletesen koncepciótlan kavalkádja úgy lefáraszt majd, mint egy DD-s konzumhölgy.
Öröm az ürömben, hogy az ezúttal a teljes vásznat kitöltő produkció képarányát annak esetleges román jogtulajdonosa nem tudja tovább csonkolni a hordozós transzfer készítése során. Mert igenigen, jól érzitek, az az egyáltalán nem komplett néző, aki képes volt rajongói elhivatottságból fővárosig zötykölődni ezért a moziért, az korongon is konzerválni kívánja majd e pótolhatatlan élményt.
Persze korántsem volt elveszett a nap, hisz a vetítést követően szétnéztem a Krisztina körúti ligetesben, ahová kellemes emlékek kötnek (ezt a sok perverz elmét, mikre nem gondoltok..., oszt Gulager a gusztustalan, mi?), majd hazafelé vettem az irányt, hogy pont beessek a Compact Disco koncijára, mely valami hihetetlen jól szólt - az a vicc, hogy a srácok nagyságrendekkel jobbak voltak, mint az eurovízión, Csabi hihetetlen jól szólt élőben, ahogy a showelemek is teljesen rendben voltak. A kedvencemet, a Leavin´ Up To Me-t a kis híján másfél órás fellépés legvégére hagyták, aztán a főtéren rendezett, a bor és pálinka ünnepén másodmagammal betoltam néhány... izé, Heinekent, hogy eltaláljunk egy mulatérozós kocsmába, ahol kedves barátnősném édesanyját megpörgettem az acalari bombára.