Keresés

Moziajánló

2012. június 13., szerda 20:52
Amikor megkúrta Holloway Shaw-t és megfertőzte, akkor ezt súgtam a havernak a moziban: "látod öcsém ezért jó csak szopatni, abból nincs galiba" :) :)
Ráadásul az ugye nem is megcsalás, főleg ha nem tudod a csaj nevét :)
0
2012. június 13., szerda 20:49
Nem tetszik, de mit lehet tenni?
0
2012. június 13., szerda 20:49
" Felfedeznék egy új létformát. Persze kúrnám őket. " :)
0
2012. június 13., szerda 20:46
Akkor jól sejtettem!! :) :) :) Tetszik, nem tetszik, ez így van...
0
2012. június 13., szerda 20:44
Mindent üt. :)
0
2012. június 13., szerda 20:44
Ammeg milyen?
0
2012. június 13., szerda 20:41
"mindenféle féreg manipulatív zsidó meg mindenféle patkányok kutatásairól"
Na ez olyan mint a piros hetes! :)))
0
2012. június 13., szerda 20:39
Nahát! Újabb közös pont! :)
0
2012. június 13., szerda 20:34
:)))))))))))))))))))))))))

Vagy mondjuk azt hitte volna a faszomra, hogy mikrofon és nyomott volna egy Prince show-t :) :)
0
2012. június 13., szerda 20:32
Mondjuk elég muffszerű volt. :)
Lehet, hogy ha beleélveztél volna, az robban szét hamarabb, és a testnedveid szarrá marják az egész kócerájt. :))
most posts by TM
0
2012. június 13., szerda 20:28
Én tuti még a faszom is a szájába lógattam volna ha találok rajta!!! :)
0
2012. június 13., szerda 20:26
Csipesz, zacskó, nyakörv, egyebek? :)
0
2012. június 13., szerda 20:25
Tudományos kíváncsiság!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
0
2012. június 13., szerda 20:15
Köszönöm az észrevételt :D Igazán jót nevettem :D

Másik jellemzője a filmnek az, hogy elvileg okos emberek folyamatosan hülye döntéseket hoznak :) Pl. a biológus miért olyan hülye és nyúl hozzá egy ismeretlen f*sz alakú élőlényhez, ami valami fekete szmötyiben úszkál? :) Lehetett volna kicsit előrelátó :D
0
2012. június 13., szerda 20:11
Pfejjjjjjjjj bazdmeg, már ne is haragudj, de ez egy fostalicska. Egyszerűen nem bírtam végigolvasni. Kb 3 mondat után látszik, hogy túl sok önálló gondolat az nincs benne barátom, ennek fényében cikizni más kreatív gondolkodását eléggé elítélhető... Nyomatod itt ezt a sok köcsög tudományos maszlagot, hogy mi meg hogy volt (már ne is haragudj, itt egy mellékvágány saját szókinccsel :) te úgy is csak azt tudod, amit a fejedbe öntöttek mindenféle féreg manipulatív zsidó meg mindenféle patkányok kutatásairól. Az, hogy ebben meg abban a könyvben ez meg az van, meg ilyen meg olyan kutatások ezt meg azt az állítást támasztják mondjuk alá, nekem kurvára kevés, sajnos a mai világban tudjuk már, hogy túl sok mindent nem lehet elhinni abból ami körülöttünk zajlik). Erre mit csinálsz? Fogod és felhozol mindenféle elmebeteg érvet, aminek a felét nem értem, nem tudom ki a faszomról beszélsz. Süt rólad, hogy tudálékos vagy, imádod ha verheted a nyálad a tök haszontalan tudásoddal végre valahol, de hogy baszki ezt egy sci-fi film kritikájánál tedd pont... Nem tudom, hogy ebből kitalálható-e a mondanivalóm. Egy tudományos fantasztikus film jellemzője, hogy van benne tudomány és fantasztikum. Az egész tökre kitalált kell hogy legyen, ettől fantasztikus többek között, legalábbis szerintem. Eltéved a geológus? Szerintem összetévesztitek a kartográfussal (ugye milyen szavakat tudok én is?). Ha jól emlékszem a hajón éppen döglött mindenki, akkor tűnt fel a két bohóc eltévedése, mikor már vihar volt és nem volt esély kihozni őket. Öncsászározás. Honnan a picsából tudható, hogy majdnem 100 év múlva, hogy a gecibe fognak műteni? Mi van, ha olyan tényezők vannak abban a kis búrában, ami stimulálja a szöveteket, hogy minél hamarabb regenerálódjanak, így kurva gyors a felépülés. Nem hiszem, hogy 2091-ben vagy mikor, a Péterfy Sándor utcai kórház szintjén kell, hogy legyen az orvoslás... Tanulnom kell, úgyhogy eltakarodok a faszba, de azt mondom neked, hogy azért, mert a csajok nem buknak a köcsög tudálékos dumára, ne itt nyomasd légyszi. Olyan leszel, mint Tadam, aki nyekereg, hogy miért nem hagyják békén és teszi mindezt azért, hogy róla beszéljenek. Tudjuk, hogy intellektüel vagy, agyoniskolázott meg minden, de nem kell más lelkébe taposni azért, mert te egy kicsit csőlátású begyepesedett ember vagy. Bár az is igaz, hogy lehet én vagyok rosszul beállítva, de manapság már nem követek semmiféle hír meg tájékoztató műsort, mert úgy vagyok vele, hogy úgyis hazugság az egész, azt mondják be amit eldöntenek a felsőbb körök.

Puszi és ne haragudj, imádlak, emaileztünk is anno párat ha emlékszel, de ez a felfogás nálam nagyon mellétrafál és gondoltam kicsit a stílusodban válaszolok :)
0
2012. június 13., szerda 20:09
Na, látod, az is elképzelhetetlen. Mondjuk nekem nem is jött be az a film. De ez a rendező hibája....
0
2012. június 13., szerda 20:05
Igen, sajnos és mérhetetlenül nagy hiba volt egyáltalán létrehozni azokban a bizonytalan történelmi időkben. Viszont talán nem hátrány, hogy van - egészséges felhasználását lásd pl. az Armageddon c. filmben.
0
2012. június 13., szerda 20:04
Ott van például Philip K. Dick, aki egészen más sci-fiket ír, amelyek közelebb állnak a fantasztikumhoz, mint a tudományhoz, azonban még adott esetben ő is teljesen racionálisan kezeli ezeket a dolgokat. Ha egy kicsit mélyebbre mennek a tudományos részében a dolgoknak, akkor az ilyen hibákat simán kiküszöbölték volna és bőven megmarad még a film kocsmafilozófiája is, ami miatt ezrek vennének jegyet ugyanúgy, mint eddig.
Az erkölcsi és morális kérdésekkel sincs gondom, van, amit érdekesen tudnak tálalni - itt ez sajnos nem sikerült.
0
2012. június 13., szerda 20:03
Az atombomba is rossz, mégis megcsinálták, azt le is dobták....
0
2012. június 13., szerda 19:59
De nem értem a támadásod. A Sci-fi mint olyan nálunk tudományos-fantasztikus néven fut. A fantasztikusba ez bőven belefér. Nem várhatjuk el hogy minden Sci-fi író, rendező tudósokkal konzultáljon. Megmondom őszintén, bántás nélkül, hogy amit leírtál a fele nem érdekelt. Na, most ha egy rendező ilyen mélységekig belemegy a DNS-be akkor szerinted, hányan vesznek jegyet rá? Az elgondolkodtató film, nem feltétlenül arról szól, hogy hazamegyek és levezetem képletben, hanem inkább arról milyen erkölcsi, morális kérdéseket feszeget. Itt is erről van szó.
Azzal egyetértek, hogy hülyeség elmenni a tervezőkhöz kérdezősködni, hisz rég elfelejtettek. Ez tényleg nem okos dolog. De a kíváncsiság az ember legnagyobb erénye / hibája. Mi lett volna ha a tudósok az első akadálynál feladják?
0
2012. június 13., szerda 19:50
Pont, hogy nem: mondom, hogy nem vagyok a kreativitás ellen, de ha valami fantasy, akkor ne próbáljon tudományos-fantasztikus lenni, amikor köze nincs hozzá.
Nézd meg, ott van például az Én, a robot, aminek semmi köze nincs Asimov novellakötetéhez, mindemellett valóban szórakoztató film és valamennyire tudományos is - a saját korlátain belül természetesen. Ott is van hülyeség, de bőven megbocsátható :)
0
2012. június 13., szerda 19:47
Hát, ezek alapján soha semmilyen filmet ne nézzünk meg, mert mindnek ellentmond a tudomány. :)
A film továbbra is szórakoztató műfaj, és nem oktató. Persze kivéve a dokumentum és természetfilmeket.
0
2012. június 13., szerda 19:24
LOL, az elején többes szám egyes szám nem igazán ment, ezért nem ér most beszólni :)))
0
2012. június 13., szerda 19:23
Jó szórakozást! :) Várom a véleményeket, ellenérveket, érveket.

Prometheus – a sci-fi horror, amely inkább sci-fi akar lenni, mégis a fantasy nyomdokain halad

Miért is olyan felháborító számomra a Prometheus, mint film? Manapság egy blockbustertől nem vár sokat az ember, sőt általában a különböző remake-ektől sem, többnyire azzal sincs bajom, amikor gyermekkorunk kedvenceit alázzák meg, hogy a fiatalabb generációk számára fogyaszthatóbb termékké váljon egy-egy kultikus ikon vagy történet. Ezzel szemben szeretem az elgondolkodtató filmeket, amelyek megtekintésük után még napokig nyomot hagy az emberben és további kérdéseket vet fel. Számos ilyen filmet tudok pozitív példaként emlegetni: legutóbb talán az Eredet volt ilyen, az 500 nap nyár, a Pandorum – ezzel elsősorban azt szeretném érzékeltetni, hogy a műfajok széles skáláján léteznek valóban elgondolkodtató csodálatos filmek is emberi érzésekről, gondolatokról, a határtalan fantáziáról.
Nem gondolom, hogy veszélyes dolog hozzányúlni témaként az emberiség eredetéhez, ezt is megtette már korábban néhány film. Nagyot nem is lehet vele hibázni, hiszen az embert mindig is érdekelte eredete. És nem csupán saját eredete, hanem magának az életnek az eredete. Vajon hogyan alakult ki? Hogyan jött létre? Csupán véletlen volt? A Földön vagy máshol alakult ki? Ezek olyan kérdések, amelyekre mind a mai napig keressük a választ.
Tudtam, hogy Ridley Scott nem egy újabb Alien filmmel akar minket megörvendeztetni, ezért nem is kárhoztatom, sőt, inkább becsülöm érte, hogy nem abból akar megélni, ami egyszer már bejött és nem korábbi sikerét akarja meglovagolni. Az Alien a maga nemében valóban műfajteremtő alkotás, a horrorokat új alapokra fektette, kiváló film, ami mind a mai napig megállja a helyét kicsi és nagyvásznon egyaránt. Igazából mélyen valahol örültem, hogy Ridley Scott most ismét egy sci-fit rendez, hiszen nagyon kevés van, amely jól átgondolt és igényes. Most eltekintek attól, hogy egy több mint százmilliós büdzsével rendelkező filmnél mit várok el, a 3D kihasználatlanságától is eltekintek és csak a logikai bakikra és a tudományos tévedésekre hívnám fel a figyelmet.
Az élet kialakulása: nem tudjuk, hogy pontosan mikor és hol történt, csupán elméletek léteznek erre. Ez egy olyan kérdéskör, hogy mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Csak esetünkben az a kérdés, hogy mi volt előbb? A fehérje vagy az RNS? Stanley Miller 60-as évekbeli kísérlete arra világított rá, hogy az ősi körülmények között (hőmérséklet, kisülések, anoxikus légkör, stb.) létre jöhettek aminosavak és más makromolekulák, azaz az élet építőkövei. A legtöbb tudós jelenleg azt az „RNS világ” elméletet támogatja, hogy az élet megjelenéséhez az RNS kapcsolható és az RNS volt az első olyan molekula, ami az információátvitelt szolgálta. Ezt a tényt alátámasztja, hogy például eukarióta sejtekben DNS-> mRNS-> fehérje a transzkripció és transzláció útja és a kifejeződött fehérje az, ami meghatározza egy organizmus megjelenését, fenotípusát. Földünk 4,6 milliárd éve létezik és nagyjából 3,6 milliárd éve jelentek meg az első prokarióta szervezetek, a kékbaktériumok (phylum Cyanobacteria). Az eukarióta sejtek úgy jöttek létre, hogy egy prokarióta sejt bekebelezett egy másik prokariótát (elsődleges endoszimbiogenezis). Az endoszimbiózis és endoszimbiogenezis két különböző fogalom, nem szabad összekeverni. És máris itt vagyunk a Prometheus első jeleneténél, amikor Space Jockey barátunk feláldozza önmagát, hogy életet hozzon létre kicsiny sárbolygónkon. Köszönjük a duplaszálú erősen tankönyvi módon sematizált létrás szerkezetű DNS-t már a film elején. A prokarióta szervezeteknek köralakú és egyszálú DNS-ük van. De fogadjuk el, hogy az ember tőlük származik gondolatban: akkor a többi élőlény honnan? Honnan származnak a nyálkagombák vagy a Dinophyta algák, akiknél harmadlagos endoszimbiogenezis is előfordulhat? Nem utolsósorban felmerül a kérdés, hogy miért áldozná fel magát egy Teremtő egy olyan fajért (esetünkben az ember), aki elvileg kísérleti nyúl és arra születik, hogy megöljék? Nem logikus. Ráadásul 35 ezer éve szórta el a DNS-ét a Földön? A hominídák fejlődése a csimpánzokétól nagyjából 6 millió éve vált el.
Ősi barlangrajzok: a film elején megtudjuk, hogy a barlangrajzokon a Teremtők egy bolygóra mutatnak. Miért mutatnád meg kísérleti nyuladnak vagy ellenségednek, hogy hol van a hadi felszerelésed, amivel le akarod gyilkolni őket? Ezt úgy képzelem el, hogy holnap megyek patkányt boncolni, de ma azért még odamegyek és megmutatom neki, hogy: „Szia, én itt és itt lakok, a szikéimet és fecskendőimet itt tartom ebben a szekrényben!” Nem logikus.
David: az androiddal volt a legkevesebb problémám a film alatt. Elfogadom, hogy a két év alatt számos ősi nyelvet tanulmányozott szorgalmasan, amíg a többiek aludtak, azt is elfogadom, hogy nagyjából rájött arra, hogyan kell kezelni az űrhajót – de miért akarta mindenképpen a többiek vesztét az űrhajón? Elfogadom, hogy mesterséges intelligenciája öntudatra ébredt és rájött arra, hogy egyszer el fog pusztulni. De nem értem, hogy honnan tudta, hogy a fekete szmötyit szájon keresztül kell bejuttatni a másikba? Intravénásan sokkal stílszerűbb lett volna. Ahogy Rapace-t is bedrogozta, amikor ráébredt, hogy szülni fog egy koraérett csecsemőt.
A koraérett óriás spacehugger: ő a másik mókás momentum. Nem hiszem el, hogy az űrhajón senki nem vette észre, hogy a kiscsaj megcsászározta önmagát és otthagyott valamit a szülőszobában. De akár meg is ölhette volna ott helyben. Miért nem tette? Komolyan, senki nem vette észre, hogy egy óriás spacehugger növekszik, amikor gyakorlatilag az egész űrhajó tele van szenzorokkal?
A bolygó toxikus légköre: a légkör nem volt megfelelő a Teremtők számára sem, ezért gyártott oxigéntartalmű légkört az űrhajó – feltehetően a Teremtők is ehhez a légkörhöz vannak hozzászokva, ami nem is lenne meglepő, hiszen jelen biológiai ismereteink szerint az oxidatív foszforiláció energiamérlege nagyjából 18x nagyobb, mint a tejsavas vagy alkoholos fermentációé. Én elfogadnám, ha más alternatívát kínálnának, teszem azt ATP helyett ATAs-t hasznosítana energiaként vagy akármi. Nem vagyok a kreativitás ellen. Amikor felébresztették a Teremtőt, az Rapace-on kívül mindenkit lecsapott, Rapace-nak sikerült elmenekülnie. Miután lezuhant a repülő, a Teremtő honnan tudta, hogy hol kell keresni Rapace-t? Miért nem ölte meg már ott helyben, amikor először meglátta? És a Teremtők minek hoztak létre minket, ha egyszerűen csak meg akarnak ölni minket már kétezer éve?
És a film végén Rapace még ki is találja, hogy jó, akkor menjünk el a bolygójukra és kérdezzük meg, hogy miért akarnak megölni minket? Kétezer éve elfelejtettek minket, de nem baj, szabadítsuk rá a Földre őket ismét.
Az Alienek nem ezen a bolygón jöttek létre. Ha az Alien vs. Predatort nézzük, időrendben korábban játszódik, tehát az Alienek eredete későbbre nyúlik vissza. Vagy, nem kellett volna megcsinálni azokat a filmeket sem, ilyen egyszerű. Ridley Scott vegye figyelembe a létező filmeket, én ezt elvárom tőle. Mert még a végén olyan lesz a Prometheus viszonyulása a korábbi filmekhez, mint a Hegylakó 2 viszonya a Hegylakóval. Nem szeretem a zagyvaságot.
A biológus és geológus eltévedése is az ilyen hibákhoz tartozik. GPS-en megvan a térkép, eltévednek. Űrhajón kérdezik, hol vannak? Közben mindenki meg van jelenítve a digitális térképen, eleve a kérdés is fölösleges. Eltévedtek ők, de legalább a koordinátáikat tudják. Ez számomra hiba. Tudom, hogy valahogy fogyniuk kell az embereknek, de akkor találjanak ki rá valami épkézláb dolgot.
Öncsászározás: tökös a csaj, én elhiszem. Nem lehetett benne sok vér a korhatár karika miatt, ezt is elfogadom. De ha már olyan modern cuccuk van, azért a kispocak összekapcsozása enyhén túlzás. Ilyen összekapcsozás után tíz perc múlva senki nem rohangál. Meg el akarták vinni az előző teremből, leütötte őket és elrohant. Nehogy már senki nem vette észre, hogy valaki van a műtőszobában.
DNS teszt: a Teremtő és a humán genom 100%-ban egyezik. Na itt volt az, hogy nagyon pislogtam. Először is a Teremtő genomja a Föld vizében fragmentálódott már a film első jelenetében – ami már önmagában is vicc kategória volt. Viszont amennyiben ez így lenne, a fenotípusos megjelenése ugyanaz lenne a két fajnak. A környezeti hatásokról és ezekből következő epigenetikus változásokról nem is beszélve. Ez egy hatalmas baklövés volt a film részéről, nagyjából ennél a pontnál vált teljesen hiteltelenné az egész számomra.
Szóval mi bajom ezzel a filmmel? Nagyjából minden. Semmi sem stimmel és csak azért beszélnek és vitatkoznak róla az emberek, hogy a felmerült hibákat valahogyan feloldják, nem pedig gondolatvilága vagy filozófiája miatt. Ez így nagyon messze van a zseniálistól.
A sci-fi műfaján belül a science-hez semmi köze nincs, Ridley Scott nagyjából annyit tudhat a DNS-ről és a génekről, hogy léteznek, de hogy mit takarnak pontosan ezek a fogalmak, arról nyilvánvalóan fogalma sincs. Nem kellett volna sok utánajárás és bőven lehetett volna ez egy korrekt mozi, ami adott esetben nem hemzseg a hibáktól.
Ha továbbra is ez a tendencia marad meg a filmművészetben, a minőség továbbra is romlani fog. Szeretem az egyedi filmeket, viszont nem szeretem az olyan filmeket, mint a Prometheus – amely nagyot akar mondani, holott kevesebb is elég lenne. Nagyon átestek a ló másik oldalára szerintem.
A jogot fenntartom, hogy nem írtam le a film minden hibáját, nagyjából ezek jutottak eszembe az utóbbi másfél órában.
0
2012. június 13., szerda 18:37
Oké, köszi! :-)
0