Joker
Őszinte leszek, nekem kissé - és hangsúlyozom kissé(!) - csalódás a film. Nem tudom, hogy ez a filmet övező túlzó hypenak köszönhető-e, vagy inkább csak annak, hogy jómagam bizonyos téren többet vártam volna el egy Joker filmtől.
A film ettől még jó. Sőt, azt sem lehet igazán tagadni, hogy a képregények alapján készülő filmek között egyedi és kiemelkedő. De hogy más zsánerekkel összevetve is az volna, azt már túlzónak érzem.
A film amúgy a háromnegyedéig teljesen rendben van. A fényképezés mesteri, a zenei aláfestés kiváló, és Phoenix alakítása is zseniális. Aztán ahogy haladunk előre a történetben, úgy kezdem egyre kényelmetlenebbül érezni magam, és nem Joker feszélyező karaktere, hanem a rendezés és a történetvezetés miatt. Todd Phillips ugyanis olyan filmes klisékkel hozakodik elő, amik szerintem egész egyszerűen méltatlanok ehhez a filmhez. Mikor több jelenetnél is sikeresen megjósolom az adott rész történéseit, akkor kinyílik a bicska a zsebemben. Egy Joker film ne legyen már kiszámítható, hisz pont a kiszámíthatatlanságáról híres a DC Univerzum bohóchercege.
Mert bár a folyamat, ahogy a Phoenix által játszott karakter Arthur Fleckből Jokerré válik, abszolút következetes, a körítés sajnos néha tényleg annyira sablonos, hogy az már fáj. És sajnos ez engem annyira zavart, hogy film összes többi erénye ellenére képtelen vagyok elfeledni ezt a hibáját.
A The Dark Knight kikacsintás is inkább mesterkélt volt nekem és kizökkentett. Hiába szép gesztus, nem illet a filmbe. Az olyan rendezői hibákról már ne is beszéljünk, hogy szükségtelenül szájbarágósan megmutat valamit, hogy az egyszeri néző is követni tudja azt hogy mi vezet mihez, csak ezzel pont elveszi az élét a váratlannak szánt dolgoknak. Drága hollywoodi rendezők, adjuk meg már az esélyt a nézőnek, hogy értsen akkor is valamit, ha nem mutatjuk meg direktben az előzményeket!
Haragszom Tod Phillips-re. Haragszom rá, mert bár alapvetően egy nagyon jó filmet csinált, mégis hiányérzettel jöttem ki a moziból. Úgy érzem, ez a film egy olyan egyszeri és megismételhetetlen lehetőség volt, amiből akár még ennél is többet ki lehetett volna hozni. Mert értem én, hogy ez az ő Joker interpretációja. De én egy még őrültebb Joker megszületését szerettem volna látni. Egy valóban kaotikus gonosz epikus és katartikus megszületését. Egy olyan Jokerét, ami egy emberöltőnyi időre partvonalra küldött volna minden korábbi és leendő filmes pszichopatát.
8/10