Keresés

Moziajánló

2006. július 12., szerda 1:20

Végéhez közeledett a Final Destination sorozat. A trilógia záródarabja (remélem) sikeresen elfeledtette velünk milyen jó is volt az első rész. Amilyen jól indult ez a film,
olyan zavaros lett a végére. Teljesen felesleges volt folytatni, mert egyedisége garantálta volna, hogy ne felejstsük el. De így csak egy átlagos trilógia lett. A 3. rész még kicsit gyengébb mint a 2. rész, de a különös halálesetek azért jól ki lettek találva. Sztorira gondolom mindenki emlékszik, így nem mutatnám be. Egy majdnem kellemes szórakozást nyújtó film, nagyjából ennyit ér.

10/6
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2006. július 11., kedd 9:59
Hidegzuhany (Douches Froides, 2005, forgalmazza: Best Hollywood)

Legkönnyebben úgy lehetne jellemezni a Hidegzuhanyt, hogy a Fehér tenyér, illetve Bertolucci Álmodzókjának keresztezése, noha nyilván maximum az utóbbiból meríthetett Antony Cordier rendező. Az igen sokatmondó cím már kb. 10 percet követően igen banálissá és kínossá válik hamar megmagyarázott jelentése okán, de sajnos nem ez a film legnagyobb bakija. Mert ugyan az első szexjelenetig egészen érdekesen és jól megkomponáltan csordogál a sztori, ott azonban kicsúszik a direktor lába alól a talaj. Az még hagyján, hogy az erotikus jelenet csúnyán megkoreografált, annyira nem illik oda, mint tökre a gyűszű. És ez a későbbiekben csak fokozódni fog: az édeshármas szerelmi motivációi mindvégig homályosak maradnak, ezáltal funkciója csupán a hatásvadászat marad. A főszereplő családját bemutató vonal szintén nem éri el a kívánt hatást, vázlatos, kidolgozatlan léte unalmassá teszi az adott perceket. A Hidegzuhany sokat moralizál, de ebből vajmi kevés vehető komolyan, pedig a főhős Johan Libéreau parádés teljesítményt nyújt szemrevaló barátnője, Salomé Stévenin oldalán, akik miatt azért nem teljesen érdemtelen megtekinteni a filmet.

5/10
0
2006. július 11., kedd 9:50
A bajusz (La Moustache, 2005, forgalmazza: Budapest Film)

Ahogy reméltem: remek film lett A bajusz. Emmanuel Carrére saját regényének filmadaptációja igényesen tálalt, vérbeli filmtalány, amely semmit sem magyaráz, mindent a nézőre hagy. A rendező a film első felében egy súlyos témát tár úgy elénk, hogy az embernek eszébe nem jut az, hogy akár nevetségessé is válhatna a bajusz-szimbólum. A finom humor ellenére az első félidő végig komoly és erőteljesen drámai marad, nem utolsósorban a főszerepet alakító Vincent Lindonnak köszönhetően. Ám még mielőtt a végső csattanót váró néző felocsúdhatna, olyan abszurd dramaturgiai csavart látunk, amitől a tíz ujjunkat megnyalhatjuk. Carrére a dialógusokat felcseréli a képekre, és azokkal kezd mesélni. És noha kicsit soknak tűnhet az, amit az utolsó félórában az arcunkba kapunk, mindenképpen hatásos és elgondolkodtató mozivá válik A bajusz. A film nézése közben ez jutott eszembe: "Kizökkent a világ", és a néző hivatott helyrehozni azt...

8/10
0
2006. július 11., kedd 9:43
Túl a sövényen (Over The Hedge, 2006, forgalmazza: UIP)

Tanító célzatú mese DreamWorkséktől tőlük tökidegen módon, némi történettel vegyítve. Kicsit mókás, hogy miközben nagyon szidja az állati embert, aki mindent megeszik, tudatosan löki a kisebbek szeme elé, hogy "egyél jó sok csipszet, vaze!", mert mi történik? Az összes állat azt eszi, amit próbálna kifigurázni a film. És nem hiszem, hogy a gyerkőcök elsősorban a mögöttes tartalmora figyelnek oda. No, mindegy, a PDI hozta a szokásos formáját: bájos (sőt, most nagyon azok) karakterek, rövid játékidő és egyre kevesebb szórakoztató elem. Hiába a hálás alapsztori, ha egyszerűen képtelen egy olyan forgatókönyvet összehozni, ami minden tekintetben megállná a helyét. Komolyabb baj ugyan nincsen a Túl a sövényennel, csak jaj, de nagyon átlagos.

5/10
0
2006. július 11., kedd 9:36
Nem kell egy év. Csupán 10 hónap.
0
2006. július 10., hétfő 23:53
Túl a sövényen

Meglepően kellemes időtöltés a Túl a sövényen, a Dreamworks mit sem vesztett humorából és az animációs részleg is rendesen kitett magáért. Urbanizálódó világunkban egyre nagyobb kényelemben élünk, és éppen ez elé az elkényelmesedett világ elé tart görbe tükröt a film: állatok szemszögéből mutatja be az életünket. :) Adva vannak a gyűjtögetők, akik tavasszal arra ébrednek, hogy a régi erdőből semmi sem maradt, helyette egy hiper-szuper csillogó lakópark nőtt ki a földből. Mivel hőseink nagyon éhesek adva van a lehetőség, hogy megszerezzék maguknak a legfinomabb csemegét egyenesen az emberek házaiból. Egy okos és mellesleg igencsak nagy pácban lébő mosómedve ráveszi az állatokat, hogy az emberektől csenni a legklasszabb dolog, és az a kaja ráadásul sokkal finomabb is. Vegyük pl. a Chipset vagy az energiaitalt. Alapjában véve életünk kifigurázására hajt a film, amit remekül sikerül megvalósítania is. :) Néha a poénok leülnek kicsit, de amúgy semmi gond vele.

10/9
0
2006. július 10., hétfő 16:18
Szakíts, ha bírsz!
Tök egyetértek veled, Daemiaen, szerintem is remek kis film volt ez, nagyon jópofa szövegekkel, és az abszurd helyzetek ellenére is teljesen életszagú és hiteles volt a történet. Meglepődtem, hogy Vince Vaughn mennyire elhízott, 9 éve valami iszonyú jó hapsi volt. De így is nagyon szimpatikus volt és jól játszott. Jennifer Aniston is bebizonyította, hogy nemcsak a komédiázásban jó. Az egész film nagyon szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató és megható volt. A befejezés külön tetszett, végre nem egy tipikus amerikai happy end volt, így inkább emlékeztetett egy európai flmre. Remek szórakozás mindenkinek!
10/10
0
2006. július 9., vasárnap 20:50
Pirates of the Caribbean: Dead Man s Chest

Meg akartam nézni a filmet, de normális moziba lehetetlen volt jegyet kapni rá.
Végül szombat 23:55-ös előadásra internetes elővételben sikerült.

Odeon Leicester Square - két nappal a hivatalos díszbemutató után. Szinte minden filmnek itt van a díszbemutatója (akit tudja nézni az "Eat Cinema" nevű műholdas csatornát az gyakran láthat helyszíni riportokat innen) de valahogy eddig kimaradt az életemből. Két szintes nézőtér a fő teremben, kicsit olyan mint a mi klasszikus filmszínházaink voltak. Csak épp nem olyan szép belülről.
Megmondom őszintén az Empire és a Vue az Odeon szomszédságában továbbra is jobban tetszik, azt meg hogy mennyibe került a jegy a "királyi szekcióba" - ami közönséges erkély a valóságban -  le sem merem írni :)

Szóval a film: megérte, pedig majdnem reggel 3-kor volt vége és hazajutni sem 5 perc volt.

A filmnek három sztárja van:
Jack Sparrow kapitány. Most már kifejezetten komikus karakter, bár jellemének sötét oldalát is megismerjük. Johnny Depp tökéletes, egy percig sem kétséges, hogy ő egy igazi kalózkapitány a jobbik fajtából.
Davy Jones: egy misztikus kísértethajó kapitánya aki Sparrow régi adósságát akarja behajtani. Jacknek az adósságok megfizetése sosem volt erőssége, ráadásul most a lelkéről van szó...
A Kraken: tengerész legendákból ismert mitikus tengeri óriáspolip.

A film pazar, a szereplők láthatóan élvezik a karib tengeri kalandokat. A hangulat helyenként jóval komorabb, mint az első részben volt, a komédia viszont viccesebb. Némi túlzással azt is lehet mondani, hogy Han Solo karibi kiadását látjuk viszont Jackben.
A párbeszédek helyenként zseniálisak ami kifejezetten jót tesz a néhol kicsit zavaros történetnek. Sajnos van egy-két üresjárat a filmben, de nem ez a jellemző.

A látvány mind CGI szinten mind egyéb vonatkozásaiban lenyűgöző egy percig sincs kétségünk afelől, hogy minden amit látunk valódi. A film valószínüleg technikai Oscar várományos.
De nem csak a CGI tarol: a párbaj a malomkeréken igazi klasszikus, csakúgy mint a menekülés az emeberevők elől...

9/10 egy-két helyen az olló nem ártott volna, de amúgy tökéletes popcorn mozi. Azon kevés filmek között van az elmúlt időszak kínálatából amit megnéznék szívesen többször is.

SPOILER
A film befejezése... szinte mindenkinek a Birodalom visszavág jutott róla az eszébe. Remélhetőleg tényleg csak egy évet kell várni a harmadik részre.

0
2006. július 8., szombat 16:24
Hát én csináltam 50%-ban.
És nagyon szerettem volna ha tetszik ez a film. Majd adok neki még egy esélyt.
0
2006. július 8., szombat 15:13
Akkor ezt megbeszéltük. :)

Az interjú viszont nagyon tetszik. Megkérdezhetem, mi volt benne a szereped?

Főleg a betétdalokkal kapcsolatos véleménynek tudok örülni. (Egyre joban tetszik nekem ez a Singer!) Egyébként ez is megerősít abban, hogy az új film mennyire támaszkodik az előzményekre.
0
2006. július 8., szombat 14:59
:))
0
2006. július 8., szombat 13:55
""A" képregényfilm? Kacag a májam. Százharmincvalahány perc tömény unalom..
Bryan Singer, mi volt ez? BB hatszor körbefutja ezt ha már mindenáron azzal kell párhuzamba állítani."

Felőlem futhat a következő Singer-filmig.

Nem "kell", csak lehet. Szerintem. Igaz, úgy tűnik ezt a szót csak én ismerem.
0
2006. július 8., szombat 0:16
Superman Returns 10/3

"A" képregényfilm? Kacag a májam. Százharmincvalahány perc tömény unalom..
Bryan Singer, mi volt ez? BB hatszor körbefutja ezt ha már mindenáron azzal kell párhuzamba állítani. A zene azért nagy piros pont egyedül.

Akit pedig még érdekel, interjúnk a film vágójával és zeneszerzőjével, John Ottmannel:
ITT
0
2006. július 7., péntek 22:54
Nos. Mint elfogult szuperhősrajongó a premieren tekintettem meg Superman visszatérését 20év után a filmvászonra, hiszen az utolsó rész épp a születésem évében ment a moziban igy nem volt rá lehetőségem eddig hogy moziban izgulhassam végig a kalandokat. Óriási élmény volt, hogy a film ugyanúgy kezdődött mint a klasszikusok, még a feliratok is ugy suhantak a képen a zene pedig ahh, ekkor tudtam, hogy megérte a várakozás, végre én is átérezhettem az érzést amit a nagy fanok érezhettek 20éve,Superman ÉL!!..bár csak ne néztem volna tovább,mert ami az ezt követő 2órában történt az gyalázatos volt (a végefőcímet kivéve, ami természetesen a klasszikusra hajazott..). A remek kezdés után 1órával kérdeztem meg magamtól, hogy mi ez? Hova tart ez a story? Mi ez a kapkodás? És egyáltalában most miről van szó? A már sokan említett Batman Begins tökéletesen volt felépítve logikus,egymásból következő dolgokból állt össze,és mikor kedvenc hősünk elöszőr öltötte magára a ruházatát katartikus élmény volt..nah most: Superman eltűnt 20évre (a filmben5) és mikor először akcióba lendül kifut az utcára és kigombolja az ingét és látunk egy fél S betűt?? Hova? Minek? Mikor? Mire föl? egyszerűen nem értem..magyarázza már el nekem valaki ennek a filmenek az értelmét. Én eszméletlen elfogult Superman, Batman és általában véve szuperhős rajongó vagyok, épp ezért kérem ki magamnak, hogy nem lehetett 20év alatt egy szépen logikusan felépittet fogatókönyvet összehozni...A film egy jellegtelen, semmitmondó utánzat lett,amelyet csak a néhol látványos CGI trükkök visznek el..20év alatt annyit fejlődött a karakter, hogy kevésbé statikusan repül.Kevin Spacey, aki egyik kedvenc színészem, egyszerűen üres, akár Kate B, és Brendan R. Christopher Reeve meghalt, Supermant pedig majdem megölték...
0
2006. július 7., péntek 15:58
Ha már Batman volt a téma: A The Dark night returns-t Frank Millertől nemtervezi kiadni egyik képregénykiadó sem magyarul? elolvasnám végre. Az első év jó volt nagyon ez még jobb állítólag.
0
2006. július 7., péntek 15:25
De igen, nagyon is.

Miért nem? Az a rész épp azért működik, mert annyira abszurd. Akármilyen rég láttad a filmet, erre a jelenetre biztosan emlékszel...

Ha Donner filmje nem tetszett, ez sem fog, mert ehhez kötődik a legszervesebben.
0
2006. július 7., péntek 14:51
Csodálkoztam volna, ha nem "L"-térő a véleményed! :-)
Üsse kő, majd megnézem, hisz mégiscsak képregény!
most posts by TM
0
2006. július 7., péntek 14:12

Messze túlteljesítette "L"-várásaim a Superman movie. Az X-men mutánsai után, a szupermanus az a comic-hős, aki legkevésbé dobogtatja meg szívem. Mégis sikerült szórakoztatnia. Persze a már sok helyütt említett elnyujtott jelenetek, s a mégelnyujtottabb befejezés már nekem is sok volt, de a 2és 1/2 órás játékidőből legalább másfél órára abszolút elvarázsolt. Persze túl kell tennünk magunkat azon, hogy Supermant egy szimpla SZTK-keret Clark Kent-té avanzsálja, s ez senkinek nem tűnik fel, és a repülése is a filmtörténet legkomikusabb jeleneteit gazdagítja. A film viszont (ellentétben mások véleményével) szerintem nem veszi túl komolyan magát, s a poénok nagyon jót tesznek a filmnek. Lex Luthor és cicababája pedig majdhogynem tökéletes párost alkotnak, a film legjobb jelenetei hozzájuk fűződnek. Aki szerette a King Kong-ot tavaly (én nem), az nagy valószínűséggel itt is bedől a látványnak és egy fogyasztható látványorgiás filmélménnyel lesz gazdagabb. Fanyalgók pedig mindíg is lesznek, ahogy rajongók is, s én bízom benne utóbbiak vannak/lesznek többen.
65%
0
2006. július 7., péntek 13:05
egy új szuperhős. :) szerintem is éljen donner, majdnem az összes filmjét imádom.
0
2006. július 7., péntek 13:03
Én is bízom a SUPERMAN rendezőjében. :) Éljenek a régimódi rendezők!!!
0
2006. július 7., péntek 12:58
Romance & cigarettes - természetesen naptárba beírva vagyon!
Csak tudnám, ki az a Dobber-man? :-))
most posts by TM
0
2006. július 7., péntek 12:51
hm, hm... akkor így lett a 7/10-es beginsből 9/10? :)
0
2006. július 7., péntek 12:50
superman returns

ami jó: nem akarja újraírni a superman-legendát. tudomásul veszi, hogy volt már egy remek superman, amit richard donner rendezett.
ami rossz: supermannek nem kell gyerek, legalábbis ilyen korán nem kellett volna. superman nem öl meg senkit, akkor a fia miért teheti?! a superman returns az utolsó fél órában már megint több akar lenni egy átlagos szuperhős mozinál. a vészhelyzetes részt nagyon ciki, már csak ross dokit hiányoltam.
singer igazi középfilmrendező. jól ért az akcióhoz (jobban, mint egy éve nolan), de túl sokat akart foglalkozni egy eredendően egyszerű karakterrel (ebben nolan volt jobb). a fiatal srác egyébként nem volt rossz választás, ellenben lois lane és lex luthor az. lois most csak egy ostoba kislány, spacey luthorként pedig fantáziátlan, nyomába sem ér gene hackam játékának. 6/10
0
2006. július 7., péntek 12:44
filmek, melyek még érdekesek lehetnek:

16 blocks (végre egy normális akciófilm richard dobbertől bruce willisszel?)
thank you for smoking (szatíra a dohányzás áldásairól)
united 93 (az első 9/11-es film paul "bloody sunday" greengrasstól)
miami vice (in the air tonight)
romance & cigarettes (a munkásosztály musicale)
lady in the water (shyamalan megint csűri, doyle fényképezi)
the world s fastest indian (az év legszívmelengetőbb meséje)
talladega nights (az anchorman kiszabott jó, ez sem lesz rossz)

ezeknek már van dátumuk.
0
2006. július 7., péntek 12:28
Hát, köszi! Akkor marad a vízpart, meg a focivébé, hűvös moziterem helyett pedig hideg ital! :-)
Az elkövetkezendő premierek közül ami érdekel, az a Lány a vízben, Tigris a hóban - csupa csapadékos csemege:) - aztán A testőr, melyben érdekesség, hogy epizódszerepet játszik a mi egykori Láng Vincénk írója, Pintér József, valamint kissé félve, de azért kíváncsian várom, hogy a WTC-film mit tud visszaadni az akkori eseményekből. Na meg Clint dupla mozija, de az még messze van. És A remény bajnokát még mindig nem láttam, sájze! :-)
most posts by TM
0