A Hihetetlen Család R.: Brad Bird
10/10+
Kezdeném azzal, hogy a film előtt volt 4 előzetes : egy élőszereplős (Kelekótya Karácsony, teljesen élvezhetetlen "alkotásnak" néz ki), valamint 3 animációs (Star Wars III., Robotok, Autók). A Star Wars kapcsán megjegyezném, hogy kíváncsi voltam, vajon az Alec Guiness-es szövegeket (amelyeket az 1997-ben elhunyt Szabó Ottó helyettesített remekül) az eredeti szinkronból szedik-e ki? És IGEN!!! Talán ez volt az előzetes legjobb pillanata. Na de visszatérnék a főfilmhez, ami előtt ismét van egy bájos Pixar rövidfilm. Szóval, kicsit búsan mentem be a terembe és rohadtul jókedvűen jöttem ki. És nem is a más(ok) szemében kevéske humor miatt, hanem a hihetetlenül sok ötlet miatt. A rendező képes volt a vászon legkisebb zugába is apró gegeket belerakni, vagy azért, hogy másodszorra megnézve még többet ámuldozzunk, vagy pusztán hangulati elemként szolgálnak. Látványilag amúgy is retro-feeling van, az 50-es, 60-as évek esztétikáját kölcsönözte filmjében, a karaktereket részben hús-vér emberekről, részben meg képregényekből és filmekből gyúrta össze. A megvalósítás eddig a legjobb a 3D-s filmek közül, külön jó a cinemascope képarány. Bár szinkronosan láttam, és az előzetes alapján az eredeti hangon nagyon ott vannak (különösen Craig T. Nelson és Samuel L. Jackson), azért a magyar változat sem kutya. Látszik, hogy nagyon aprólékos munkával készítették. Csuja Imre telitalálat, és a rosszabb sorsra érdemes Jáksó sem lóg ki a sorból, egyedül Galambos Péter húzza le az egészet, aki a Némó teknősének affektálását rakta bele ebbe a filmbe. Jackson azért mennyivel jobban mondta, hogy "Honey! Where is my supersuit?" :) A történet is rendben van, de nem is a fővonal az igazán érdekes, hanem a mellékágak, amiket Bird nagyon alaposan kidolgozott. Komolyan mondom, a Szuper Haver után is tartottam őt valakinek, de most le a kalappal előtte. Visszatérve a humorhoz. Én nem éreztem kevésnek a humort, főleg azért nem, mert ez nem azért készült, hogy minden percben nevettessen. Ahogy a Szuper Haver végén sincs semmi humor, úgy ebben a filmben sincs poén ott, ahol nem kéne. Nem kell mindenből Geszti-"humort" csinálni, főleg nem egy náci eszmét mutató főgonoszból. Ez nem a Mikroszkóp Színpad, ahol rohadt erőltetetten humorizálnak, csak mert a nézők ezt elvárják. Azok a nézők meg is érdemlik azt a bagázst. :) Ez lett a Shrek 2 és a Cápamese végzete is. Birdnek viszont fontosabb volt, hogy a nézőknek ÉLMÉNYT adjon, és ezt véleményem szerint maradéktalanul elvégezte. Nálam az idei Top 5-ben benne van. Ezek után nehezen képzelem el, hogy az Autók túl fogja szárnyalni ezt, bár minden Pixar-film jobb volt elődeinél. Na jóccakát!