Keresés

Moziajánló

2004. november 23., kedd 9:07
Anakonda 2.: A véres orchidea (Anacondas: The Hunt For The Blood Orchid, 2004, forgalmazza: InterCom)

Majdnem a szék alá estem, amikor pár hónapja megláttam először az Anakonda 2. előzetesét. Gondoltam, ha ilyen filmek elérhetik nemhogy csak Amerikában, hanem szerte a világon a mozikat, akkor nem megy minden rendben. No, mindegy. Az első és a második rész között a legnagyobb különbség, hogy ezúttal rendező ült a székben. Nem mondom, hogy Dwight H. Little egy csudajó rendező, de a totális antitálentum, Luis Llosával szemben ő legalább a kamerát tudja, mire való. A 4 "forgatókönyvíró" által összetákolt szkript viszont nevetséges, a címlapokról leszédült tudósok roppant hihetőek, a színészek pedig kiestek a válogatáson. Fájó még, hogy a címszereplő hüllőnek bántóan kevés szerep jut, pedig a trükkök - bár olcsók és látszik is rajtuk - hatásosak. Az Anakonda 2. véletlenül a mozis tatyóba került a "szigorúan csak videón" feliratú helyett, sebaj, majd lesz belőle RTL Klubos-TV2-s vasárnapi überfaszamozi.

2/10
0
2004. november 23., kedd 9:00
Nyílt tengeren (Open Water, 2004, forgalmazza: Budapest Film)

Először hadd legyek tárgyilagos: a Nyílt tengeren üdítő színfoltnak tűnhet költségvetése, "ötlete" és megvalósítása miatt. Azonban számomra a félelem legapróbb szikrája sem jött át a vásznon, valahogy képtelen voltam azonosulni a főhősök fél napig tartó fura nyugalmával, ami hirtelen pokoli terrorrá(?) alakul át - lélekben és a vízben egyaránt. Persze ehet, hogy csak én voltam éppen ilyen, félelemre immunis hangulatban (ja, nem, "L" kollega is így élte meg :). Szerintem kicsit kevés a Nyílt tengeren, bár amit vállal, azt be is tartja, és még a vége is ügyes.
És akkor most gonosz leszek: ha erre halad a független film, akkor szerintem le kellene téríteni erről az útról. Egyre képtelenebb ötletekkel próbálkozni nem biztos, hogy kifizetődő. Persze, "dobjunk be embereket a cápák közé, mi meg vegyük fel, és ha véletlenül meghalnának, eladjuk az anyagot Blair Fish Projectként". Szánalmasnak tartom ezt a felfogást. Mi lesz vajon a következő? Részeg ember a szakadék szélén??? Csak azért, mert mondjuk megtörtént?

5/10
0
2004. november 23., kedd 8:49
Csodálatos Júlia (Being Julia, 2004, forgalmazza: InterCom)

Szabó István drámai rendező. Első színtiszta vígjátékán is érezhető ez. Ha Ronald Harwood nem jópofa és megmosolyogtató, hanem komolyabb párbeszédeket adott volna a szereplők szájába, ugyanígy működött volna a Csodálatos Júlia. Szóval remek komédiát láthat az, aki nem idegenkedik a magyar nevektől a stáblistán. Nem vártam, nem is kaptam harsány, szó szerint megnevettető poénokat, inkább csak az egész játékidő alatt jól éreztem magam az üresjárat nélküli filmen. A színészeket felesleges méltatni, a bulvársajtó azzal van tele, hogy Bening Oscart kap, Irons még sosem volt ilyen jó, stb. Viszont amit senki sem említ meg, az az utolsó, a végső csattanó: teljesen váratlanul ért az, ahogy Szabó István elégtételt vesz a főhősnőjét ért filmbéli csalódásokon - ilyen parádés befejezést ritkán látni vígjáték esetében. A film pár apróbb hibától sajnos nem mentes, ám kétségkívül az év egyik legszórakoztatóbb filmje.

8/10
0
2004. november 23., kedd 8:40
Young Adam (Young Adam, 2003, forgalmazza: Budapest Film)

Ewan McGregor végigdug egy unalmas filmet. Kb. ennyi a Young Adam, pedig David McKenzie nagyon igyekezhetett. Kifejezetten jó ötlet, hogy - és erre kb. 30-35 perc után lehet rájönni - váltogatja az idősíkokat a rendező. "Mecsoda" kár, hogy egy totál érdektelen film kapott ilyen remek megoldást. Az életcél nélküli dokkmunkás kálváriája elmondva igenis érdekes, ám McKenzie nyomasztó és lassú képein nem az. Ewan McGregor ugyanakkor kiváló (ritkán nem az), Tilda Swinton pedig lélegzetelállító, ahogy a kiégett, minden apró reménysugárba belekapaszkodó családanyát alakítja. A Young Adamnek nincsenek emlékezetes pillanatai, az elejétől a végéig drámai fokozás nélkül jut el a film, az utolsó negyedóra bírósági tárgyalása pedig egész egyszerűen hiteltelen.

3/10
0
2004. november 23., kedd 8:12
Na hát akkó még kevesebből!
Ez a film eléggé minimál kölcsögvetésű.
Hozott KB 30 milliót az USA-ban és már kassza sikernek nevezhető! :)
0
2004. november 23., kedd 1:01
130 ezer dollárból forgatták
0
2004. november 22., hétfő 22:59
500 ezer dolcsiból fogatták , igazi cápákkal ( vagy amilyen hal van benne) úgy olvastam.  Most tervezem majd valamikor megnézni.
0
2004. november 22., hétfő 22:53
NYÍLT TENGEREN
Meghökkenve látom, hogy még senki nem írt erről a filmről semmit. Még Damien sem...
Pedig én szivesen kibeszélném, de amíg nem ír senki, hogy nem látta, addig nem teszek fel "spoiler kérdéseket".
Nos tehát a film egy fiatal pár nyaralásával indul, akik valahová az óceán mellé utaznak nyaralni. A nyaralás szuper, esznek isznak, baßnak :). Majd egy búvártanfolyamra, azaz kirándulásra mennek, mely során ott felejtik őket a "nyílt tengeren" (óceánon). Ezzel nem lőttem le semmit, mert ezt a bemutatókból, sőt (pestiestes) filmajánlókból is tudhatjátok.
A filmet láthatóan alacsony költségvetésből készítették, no nem csak az ismeretlen szinészek végett, a fényképezésen is látszik, hogy nem digi kamerás, egyszerű kézi, vagy valmi olcsó-féle. A távoli dolgok nem is vehetőek ki tisztán, vagy ez csak rendezői koncepció lenne??
Maga a film rövid, viszont tényleg izgalmas. Én félni nem tudtam, mert azon mosolyogtam, ahogy barátnőm csimpaszkodott belém és, hogy a mellettem ülő pár hölgy tagja is szintén az ő párjába. De nekik félelmetes volt, na jó 1X2X rám is rám hozta a parát na... :)
Összegzésként nézhető darab, de én többet vártam tőle.
Ha valaki látta, az kérem írjon, mert a film végét szivesen megbeszélném vele.
5/10
0
2004. november 22., hétfő 16:15
pedig a film egyik jobban sikerült "része" épp a zene (igaz, legalább 5 előző filmekhez írt zenéjéből gyúrta össze, de szvsz. nagyon jól), ezek szerint az eredeti befejezés (legalábbis Fuqua szerette volna) erről is lemaradt... kár, így nem igazán éri meg még 1cer is megnézni...
0
2004. november 22., hétfő 15:38
Franco Nero LOL...

Hans-ot meg nem leszólni, te! Nem írhat minden filmhez Oscar-díjas zenét :)
0
2004. november 22., hétfő 14:54
king arthur director's cut

az artúr király mondakör legújabb, erősen átköltött feldolgozása sem hozta el a hányattatott sorsú hős számára a filmes megnyugvást. nekem sem a disney-camelotban szökdécselő richard gere féle, sem az ügyefiogyott merlines, hamis-homályos excalibur nem kenyerem, hát anthony fuqua "történelmi hitelességű" feldolgozása sem lesz kedvencem. a film olyan nívótlanul indul, hogy szinte hiányoltam az öreg franco nero feltűnését az öt lovasból álló "horda" élén. de ő csak megnehezítette volna a dolgom: a kerekasztal hét megmaradt lovagjának jellemi kidolgozatlansága ugyanis olyan szintű, hogy a film végéig sem tudtam megkülönböztetni őket egymástól. természetesen ott van artúr, a szónok, bors, a rocker, trisztán, az állatbarát és lancelot, az értelmiségi. hogy a maradék három lovag kicsoda: ne kérdezzétek... felhívták a figyelmemet arra, hogy a filmben két szuper csatajelenet is látható majd, ezek akár jók is lehettek volna, csak hiányzott belőlük a stílus, a vírtus és a koreográfia. tömeg az volt. a rendezői változat elvileg annyiban különbözik a moziverziótól, hogy ez véresebb. az így látott egy-két lefelejezés, végtag-lenyesés szerintem a PG-13-ba is belefért volna. 1o/3.5

ui.: a filmzenéhez hans zimmer válogatott a b-oldalas muzsikáiból. :)
0
2004. november 21., vasárnap 23:52

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Nagyon régóta szerettem volna megnézni ezt a filmet, hiszen rengeteg jó kritika született róla, valamint Jim Carrey "színészi" képességére is kíváncsi voltam.
A film lenyűgöző.Valami olyan világba kalauzol el minket, ahol már mindannyian jártunk, de mégsem ismerjük eléggé.
Olyan szerelmi történetet kapunk, ami nem csak drámai, szenvedélyes, de képi világával hozzásegít a film végi katarzisélményhez.
Carrey kétségbeesett küzdelme szerelméért, a zenék mellyek az embert leviszik alfába, mind-mind arra szolgálnak, hogy azonosulhasson a néző a karakterrel, és úgy érezze nem csak Carrey agyában rohangál, hanem a sajátjában is.
A vágás és az operatőri munka is nagyon jó.Nem találok kivetni valót.
Hogy a DVD borítók szlogenjeivel éljek:"Masterpiece!"

10/9
0
2004. november 21., vasárnap 22:55
Ez aztán a kritika! Ezek után biztos sokan megnézik majd ezt a filmet. :] Ami nem megy, azt ne erőltesd.
0
2004. november 21., vasárnap 22:18
ja hogy mostantól az ő szabályai szerint használatos a szó, értelek. megneveftetet - mától ez a helyes
0
2004. november 21., vasárnap 18:26
Nem nézd csak meg, hogy Gerike! hogy írta!!!
0
2004. november 21., vasárnap 14:37
De!
0
2004. november 21., vasárnap 11:43
Igen-igen tényleg elírtam, de utólag már nem akartam kijavítani! :)
0
2004. november 21., vasárnap 10:15
megneveftetél nem 2 T a végén!
0
2004. november 21., vasárnap 4:17
hát ez meg mi a szösz, valami SPOILER-paródia? bakker ettől még gond nélkül lehet röhögni, de azé megneveftettél, köfi
0
2004. november 20., szombat 21:50
Elég nehéz nem észrevenni.
0
2004. november 20., szombat 21:18
DODGEBALL!

Lehet azért tetszett ennyire mert nem vártam túl sokat a filmtől, de tényleg nagyon jó film. Benn Stiller egyik legjobb filmeje.
FIGYELEM: AKI MAJD RÖHÖGNI AKAR EGY JÓT A FILMEN AZ NE OLVASSA EL EZT a SORT AmI MOST KÖVETKEZIK!!!!!!
Azért a végén Chuck Norris eléggé megneveftetet.
10/10
0
2004. november 20., szombat 20:37
Hét Év Tibetben   R.: Jean-Jacques Annaud

10/9  

Hogy ne állítsam be magam sznobként, Annaud-tól csak az Ellenség a Kapuknál c. filmet láttam és a Buddhizmusról és a tibeti állapotokról nagyon hiányos információkkal rendelkezem (na jó, pár dolgot tudok, amennyit egy átlagember). Mikor 98-ban kihoztam a tékából a filmet, nagyon tetszett, de őszintén szólva túl éretlen és naív voltam ahhoz, hogy picit mélyebben megérintsen. Tegnapelőtt azonban végre rendes képarányban és eredeti nyelven megnéztem. Annaudról már az elsőnek említett filmjénél is rájöttem, hogy atmoszférateremtő képessége nagyszerű. Kell is ehhez a témához, mivelhogy a film több, mint a fele Tibetben játszódik, ahol nem nagy a turizmus. Az embernek csak halvány elképzelései lehetnek arról, milyen az ottani élet. De ott van nekünk Heinrich Harrer, az osztrák hegymászó, a náci párt tagja, akit Brad Pitt (a filmben abszolút árja) alakít és történetünk elején el is hagyja terhes feleségét egy kis himalájai hegymászásért. Mindezt abban a tudatban, hogy születésénél nem lesz ott. Mivelhogy ez egy megtörtént eset és maga Harrer írta a történetet emlékezései alapján, nyilvánvaló, hogy a végére ez az önző ember megtisztul. Hogy hogyan találkozik a 14 éves Dalai Lámával és hogy lesznek barátok, addig ugye 7 év telik, miközben egy sérülés, egy "Nagy Szökés" egy remeteélet, majd egy kommunistainvázió is lezajlik. Mindezt Annaud roppant könnyedén kezeli, miközben szembeállítja az agressziót a békével (a film minden képkockája erről szól). Többről nem beszélhetek, felesleges szájjáratás lenne.

U.i.: Eredetileg 8 pontot akartam rá adni, mert pár dolgot, mint pl. Harrer karakterét kicsit túlmagyarázzák és a tényeket hangosan is kimondják. Ennek ellenére nem tartja ostobának a nézőt és ez végülis egy olyan történet, ami 50 év múlva is érdekes és tanulságos lesz. Na, ezért a 9 pont. :)
0
2004. november 19., péntek 18:49
Ja, össze is szégyelltem magam azon nyomban, hogy egy általad lehúzott filmről még nem hallottam... :D
0
2004. november 19., péntek 18:21
a saw című filmről. szégyeld magad, hogy még nem hallottál róla.
0
2004. november 19., péntek 16:10
Ez most melyik filmről szólt???
0