Keresés

Moziajánló

2004. november 9., kedd 9:45
Nézz balra, ott egy svéd! (Se Til Venstre, Der Er En Svensker, 2003, forgalmazza: Cirkó Film - Másképp Alapítvány)

Újabb könnyed vígjáték a halódó Dogma-tételek alapján. Bár azért Natasha Arthy használt steadycamet, valamint zenei aláfestéssel is találkozunk. A történet enyhén szólva sem túl eredeti: van egy hazudós menyasszony, egy szakítás miatt már két éve depressziós nővér, egy mindenki álma vőlegényjelölt és egy HIV-pozitív svéd exbarát, aki Kenyában gyűjtötte össze fertőzését. Kétségtelen, hogy a film remekül működik, nagy részében még élvezetes is, azonban a szereplők közül néhányan eléggé idegesítőek ahhoz, hogy ne érdekelje az embert, mi fog történni velük. A Nézz balra, ott egy svéd! egy, a sablonjaiból kitörni nem szándékozó, ám pusztán szórakoztatni kívánó dogmatikus produkció, ami hellyel-közzel rendben is van.

5/10
0
2004. november 9., kedd 9:37
A mandzsúriai jelölt (The Manchurian Candidate, 2004, forgalmazza: UIP)

Már az eredeti filmnek sem értettem soha a magyar címét, ugyanis Mandzsúriához kb. annyi köze van, mint részegnek a gerendagyakorlathoz. Mindegy. Szóval Jonathan Demme úgy tűnt a '90-es évek elején, hogy Amerika egyik legnagyszerűbb rendezője lesz. Nem így lett, erről pedig csak ő maga tehet. A mandzsúriai jelölt sem ér fel sem Philadelphiához, nemhogy A bárányok hallgatnakhoz. Nem más, mint egy olyan forgatókönyvsablonra épülő thriller, amelyben csak a neveket kellett kitölteni. Demme érdemei közé tartozik, hogy a feszültség végig a gyomrunkban érezhető (még ha csak kis mennyiségben is), ráadásul ott titokzatoskodik, ahol kell, ott árul el dolokat, ahol annak a helye van. Meryl Streep, Jon Voight (még kis szerepében is) és legfőképp Liev Schreiber nagyot alakítanak, legfőképp Streeptől szokatlan ez a szerep, de nagyon jól áll neki. Denzel Washington évét írjuk: a korrekt Időzavarban és a nagyon jó A tűzben edzett férfi után ez a harmadik filmje szők egy év alatt, és sajnos ebben a leggyengébb. Képtelen voltan elhinni (anélkül, hogy bármilyen "poént" is lelőnék) róla, hogy ő egy - hogy spoilermentesen fogalmazzak - lelkileg sérült exkatona. Sajnos a film végét sikerült rendesen elbarmolni, bár az amerikaiaknak a választások hevében nyilván pont egy olyan filmre volt szükségük, amelyben némi happy enddel zárul a történet. A mandzsúriai jelölt nem felesleges remake, inkább úgy lehetne mondani, hogy a Frankenheimer-változat aktualizálása.

6/10
0
2004. november 9., kedd 9:15
Kidobós - Sok flúg disznót győz (Dodgeball: A True Underdog Story, 2004, forgalmazza: InterCom)

Régen volt már "ertéelkubosemberke" szavaival élve sírva röhögős filmvígjáték, nos a Kidobós félig az. Azért csak félig, mert amikor Rawson Marshall Thurber épkézláb dialógokat írt, akkor fetrengünk, a film másik felében inkább unatkozunk és hallgatjuk a totális csődöt a párbeszédekben. A másik hiányom a Kidobóssal szemben, hogy baromira jó paródia lehetett volna belőle, igazi "sportfilmfika", ugyanis aki egy ilyen sportot választ alapul, annak remek alapot szolgáltat(hat)ott volna egy kis karikatúrához. Nem így történt. Bánkódni így sem érdemes, Rip Torn elviszi a hátán a filmet. Ben Stiller karakterében és alakításában fedezhető fel nyomokban, hogy azért "vót itten próba kérem arra, hogy kifigurájjunk", de az idén agyonfoglalkoztatott színész sajnos kicsit túljátssza a szerepét. A Starsky és Hutchhoz képesti szerepcsere nem tett viszont jót Vince Vaughnnak, aki valami eszméletlenül humortalan és savanyú. Mindegy, a Kidobós remek szórakozás, a nyavajgásaimat pedig jócskán feldetetik Torn mesés megnyilvánulásai.

5/10
0
2004. november 9., kedd 9:07
Felejtés (The Forgotten, 2004, forgalmazza: InterCom)

Harmadik típusú baromkodások. Röviden ennyi a Felejtés. Gerald Di Pego forgatókönyvíró eddig leginkább tévés szkriptjeiről volt ismert (jó, plusz a Csodabogár), nem véletlen, ha a kereskedelmi csatornák összes, titkosügynökös vagy bármi olyan sorozatot, ami akár picit is kapcsolódik a sci-fihez, alapul vett. Joseph Ruben pedig jött, és még jól el is barmolta a sz*rt. Ilyen rossz filmkezdéssel ritkán találkozni: arcpirító monológok és beállítások, egyértelmű utalások a későbbiekre, fogódzkodót nyújtva ezáltal nemcsak a dilettáns nézőnek, de magának a direktornak is, nehogy valami eredeti rendezői "bravúrt" kelljen alkalmazni. Sajnos a film további részének sincs nemhogy sok értelme, de még élvezetes perce sem, Julianne Moore pedig még sosem volt ilyen idegesítő.

1/10
0
2004. november 9., kedd 8:59
Sírhely kilátással (Plots With A View, 2002, forgalmazza: SPI)

Klassz kis angol vígjáték a Sírhely kilátással, melynek legfőbb erényei maguk a szereplők. És aki tehet erről, az nem műs, mint Nick Hurran direktor. Nem tudom, mikor kaphatott észbe, hogy már jó háromnegyed órája még csak a "bevezetés"-nél tart, de biztos szólt neki valaki, hogy nem eposzt forgat. Sajnos emiatt nem igazán telitalálat a film, viszont a második fele igazi sziporkázás. Brenda Blethyn, Alfred Molina, Christopher Walken, Robert Pugh, Naomi Watts, Lee Evans - impozáns névsor, mindannyian emlékezetes alakítást nyújtanak, bár Mr. Walken a mikrofonfrizurás, állandóan temetkezési újításon a fejét törő vállalkozó szerepében csúcs. Az utolsó 7-8 perc horrorepizódja pedig felteszi a koronát a produkcióra. A Sírhely kilátással, ha nem is eredeti, ha sokáig is kezdődik, a remek színészek és az utolsó pár perc miatt élvezetes és jónak mondható film.

7/10
0
2004. november 9., kedd 8:52
Rózsadomb (Rózsadomb, 2003, forgalmazza: Mokép)

Cantu Mari filmje és Jim Sheridan Amerikábanja között - akármilyen furcsa is - párhuzam van. No, nyilván nem a gyártási költségek között, ez sokkal inkább az elkészítés módjában keresendő. Mindkét alkotás esetében gyermekek szemszögéből "izgulhatjuk" végig a történetet, ami a Rózsadomb esetében már megint 1956. Az unalomig ismert forradalmi téma "nagyon üt", most csupán annyi a különbség, hogy egy II. kerületi villából, egy hithű komcsi gyermekeinek szemszögéből tapasztalhatnánk valami oltárira újat. Csak míg Sheridannek jól sikerült, addig Cantu Marinak nem. Azok a részek a leggyengébbek a filmben, amikor a kölkök próbálnának információt juttatni a nézőhöz, amit én személy szeint elnyújtott ásításokkal nyugtáztam. Andorai Péter és Marozsán Erika viszont kitettek magukért, hiányos szerepüket kellő átéléssel adják elő. A Rózsadomb nem teljesen rossz film, ugyanis a jó értelemben vett elszigeteltség, a nyugalom és az (ál)gondtalanság azokban a zűrös napokban, remekül átjön a filmen.

4/10
0
2004. november 8., hétfő 23:19
még szerencse, hogy legtöbbször járja a világot. :) tom meg a hátán viszi a filmet, "nem is értem" keres benne zeta jones. nekem is 8.5.
0
2004. november 8., hétfő 23:16
Ja, pontozni meg a végén a nagy dumába elfelejtettem

A FELEJTÉS
10/8
0
2004. november 8., hétfő 23:15
FELEJTÉS

Kicsit félve ültem be a filmre, mert ugyan engem nagyon megfogott az előzetese, de jamamura lehúzó kritikája alapján picit féltem milyen lett. Sokat adok a szavára, meg általában egyet értünk a filmekkel kapcsolatban, de most nem. Nekem nagyon tetszett a film, az "ilyesztgetések" szerintem nagyon el vannak találva. Talán a sztoriban kicsit több is lett volna és az előzetes is elég "spoiler-es", szal túl sokat elárulnak belőle.
SPOILER!
Viszont azt nem értem, szerintem a filmből ki sem derül, hogy kicsoda a titokzatos "idegen", egy UFO, vagy mi? Meg, hogy minek ez a kisérlet? Szal valaki felvilágosíthatna.
Ja, ha már spoiler, képzeljétek a moziban mellettem egy "nagy VING RHAMES" ült, de a karambol jelenetnél még ő is majd' összecsinálta magát, csakúgy mint az egész mozi. Szal a "parás" részek nagyon jók...

"I need more time." :-)))))))))))
SPOILER VÉGE!
Összegzésül divatosak manapság a gyerekekkel kapcsolatos misztikus thrillerek (lsd:Godsend,Hatodik érzék,Kör), de mégis kitűnik szerintem a tömegből. Másfél óra mozizást/kikapcsolódást megér, SZERINTEM. :)
De üljetek be a moziba és döntsétek el, hogy jamamura, vagy az én véleményem osztjátok.
0
2004. november 8., hétfő 23:11
Collateral:A halál záloga
Kiváncsian ültem be a filmre.Egy átlagos bérgyilkosos lövöldözös baromságot vártam de kellemesen csalódtam.Ez a film nem egy átlagos tucat film a többi közül.Itt nem az akción van a lényeg hanem inkább jó és ütös párbeszédeken.Tom Cruise-t nem szerettem nagyon de ebben a filmben tényleg nagyot alakít.Igaz a többi főszereplőről ez nem mondható el.A filmben azért van egy kis akció is pl.:a discos jelenet nagyon cool volt bár a végső leszámolást jobban is megoldhatták volna.No nem baj a film végén úgyis mindenki kivetkőzik magából és így mindenkiről megtudunk valami újat.A film egyik nagy erősségének tartom számon az elejét.Mann képes volt bemutatni a taxis életét tíz percben(bár ez a jelenet leginkább a taxisofőrre emlékeztetett)ez a rész tényleg nagyon jól lett megoldva.A befejezés szintúgy bár én még elbírtam volna egy csavart.Ez után a film után minél hamarabb megszeretném nézni a szemtől szembent(hmm lehet hogy jön majd az új kiadás nyami) rádaásul úgy áradoznak róla hogy vétek lenne kihagynom.Értékelés:10/9,5
0
2004. november 8., hétfő 22:47
the terminal: csak ismételni tudom azt, amit az amistadnál írtam. spielbergnek már nem kell bizonyítani, azt csinál, amit akar. most pl. felépítette pályafutásának második legnagyobb diszletét, egy terminált, s élettel töltötte fel. részletezem: mesével, viccel, kalanddal, csodával. fantasztikus volt, köszönöm szépen. a pontszám csak 1o/8.5, mert catherine helyett mennyivel jobb lett volna mondjuk cate blanchett, vagy 1oo másik színésznő...
0
2004. november 8., hétfő 21:44
Sírhely kilátással
Nem vagyok nagy hozzértő, inkább csendes szemlélő a fórumon, de ezt a filmet ajánlom mindenkinek.  Könnyed, de elég morbid vígjáték. Könnyezve röhögtem végig :)
0
2004. november 8., hétfő 9:30
Németországban volt szerencsém látni a Der Untergang című filmet,ami Hitler utolsó napjait mutatja be.Nem tudja valaki,hogy esetleg ez a film hozzánk is elfog jutni?
0
2004. november 7., vasárnap 21:11
shark tale: a shrek2-ben megtapasztalt problémák továbbgyűrűznek a PDI legújabb egészestés szuperfilmjében. a zöldfülü kalandjai az első rész kifordított meséjének farvizén evezett szorgosan (és hamar kipukkadt szegény), a cápamese pedig olyan veszettül kacsingat a pixar filmjei felé, hogy félő, úgy marad. a másolást kevin smith földön sem tartják túl sokra, habár koreában szépen meg lehet belőle élni, de ez a halas film annyira híján van a kreativitásnak, hogy az már ijesztő mértéket ölt. így elpazarolni az utóbbi évek legjobb hangkollekcióját... a shark tale-ben amúgy óriási lehetőség volt, a vízalatti társadalom kidolgozottsága ugyan vázlatos, de ígéretes: kár, hogy nem sikerült olyan figurákkal benépesíteni, melyekkel akár egy kicsit is együtt lehetne érezni, ha már nevetni nem lehet rajtuk. szánalmas szakmunka. 1o/3

the forgotten: ha megnézed az előzetest, a filmet már látnod sem kell. nekem már kétszer is volt szerencsém belefutni a bemutatóba, így nem is vártam túl sokat ettől a természetfeletti futkározósditól. azt azért nem gondoltam volna, hogy még földhöz vágott elvárásaimat is alul lehet teljesíteni. joseph rubenből hiányzik az egyéni hang, filmjéből pedig az értelem. a felejtés legalább annyira fordulatos, mint egy gránittömb, a történet kidolgozatlan, meglehetősen zavaros és zagyva, ami nem zárja ki azt, hogy bámulatosan unalmas legyen. a felvezetésnek hála a megoldás bármi lehetne, amely értelmet varázsol a másfél órányi "mi a fasz van?" helyébe, de nem: a film még ezt is összezagyválja. akad 2-3 cidris jelenet, de james horner idegesítő, philip glass majmoló zenéje még ezeket is tönkrevágja. 1o/2
0
2004. november 7., vasárnap 20:51

Shark Tale - 2004 - USA

Megszokhattuk, hogy nagy stúdiók előszeretettel készítenek hasonló témájú filmet, főleg ha vetélytársuk alkotása eredményes volt. Ilyen volt az Armageddon vs Deep Impact, a Dante's peak vs Volcano és most a Finding Nemo vs Shark tale. A minőségi különbség pedig égbekiáltó. A Finding Nemo bája, aranyos története, bujtatott és nyilvános humora egyedivé, szórakoztatóvá tette a filmet. A Shark tale-ben mindez nincs! Poén nélkül, érdektelen karakterekkel próbálja magát eladni. Pár filmes utalás működik, de az nagyon kevés. Állítólag Hans Zimmer szerezte a zenéjét.. ti hallottatok belőle valamit?

30%

******************************************************************************************

The Forgotten - 2004 - USA

Volt valami film.. beültünk a moziba..előzetesek mentek.. aztán elkezdődött..de, hogy ki.. és mivel.. és miért.. vazze, elfelejtettem! :)
jah, kétszer megijedtem.

20%
0
2004. november 7., vasárnap 11:49
vmi hasonlót mondtál a dawn 2oo4 rendezőijéről is, s sokkal (=1 ponttal :) jobb, mint a moziváltozat. :]
0
2004. november 7., vasárnap 11:11
Underworld rendezői változat egy parasztvakítás, maradok a moziverziónál :(
0
2004. november 7., vasárnap 9:28
úgy érted, me'shell.

az én kedvencem fran stalinofskivitchdavitovichski romanoviából, ahol kidobós a nemzeti sport. :]

mmm, yummi.
0
2004. november 7., vasárnap 9:27
:D Ez a film tele van nagszerűbbnál nagyszerűbb egysorosokkal....

You're as useful as a cock-flavoured lollipop!
0
2004. november 7., vasárnap 9:21
my team! allow me the pleasure of introducing you to blade. laser. and... blazer! :)
0
2004. november 7., vasárnap 9:14
A kedvenc karakterem Michele a fekete óriás gorilla.
0
2004. november 7., vasárnap 9:04
Mondtam, hogy tetszeni fog! Szerintem is az év vígjátéka. :)

Dodge, duck, dip, dive and dodge!
0
2004. november 7., vasárnap 8:53
Teljesen eggyetértek Jamamurával.
0
2004. november 7., vasárnap 1:12
dodgeball: tulajdonképpen fogalmam sincs, miért tetszett, de elejétől végig élveztem, mi több, le sem tudtam szakadni a képernyőről, pedig már nagyon kellett... ami azt illeti, az alapszitu is milliószor lerágott csont: kerge kacsáktól a hajrá csajokig kismillió film szól az esélytelen győzelméről. a figurák pedig főleg elcsépeltek, a többségűket a gyépés táborból szalajtották, vinve vaughn pedig egyenesre veszi a figurát, ahogy azt a buster keaton iskola tanítja. a titkos befutó ben stiller, aki a film kedvéért simára gyantázott tesztoszteron-bombává alakult át, s ha beszól egy élceset, akkor csak viccel, persze nem. áh, fuck it: a poénok azok, melyek mennybe viszik ezt a komédiát, s én úgy kacagtam a bűnösebbnél bűnösebb vicceken, mintha most jöttem volna le a falvédőről. :) nem mondom azt, hogy ez bárki másnak tetszeni fog, mert nem valószínű, de számomra simán az év komédiája. 1o/9

ui.: ha esetleg megnéznétek, akkor 1. figyeljétek a brutális kameókat! 2. várjátok kia feliratok végét!
0
2004. november 4., csütörtök 11:05
Cápamese ultraszar. A magyar szövegért gratula, de a történet a fekásított aranyhallal kimerítő.
0