Alien Vs. Predator - A halál a ragadozó ellen (AVP: Alien Vs. Predator, 2004, forgalmazza: InterCom)
A Universal első keresztezős filmjei (Drakula, Frankenstein, Farkasember) óta minden évtizedben születtek ilyesféle alkotások. A '60-as években már olyan képtelen címek is voltak, mint Billy The Kid Vs. Dracula. Ki gondolta volna, hogy mára újra divatba jönnek ezek? Az Alien Vs. Predator sem születhetett más elgondolásból, mint a két elhalóban lévő franchise egyszerre történő megújítása. A 20th Century Fox vezetőinek képzeletében már nyilván a legelejétől egy PG-13-as besorolású film létezett, ezért kerestek olyan rendezőt, akinek az elkészített filmjét különösebb visszhang nélkül megvághatják utólag is. Szemmel látható, hogy az amúgy remekül vágott filmbe hol kontárkodtak bele utólag. Szánalmas...
A történeten sokat gondolkodtam, hogyan is lehetne összeereszteni a két vadat, nekem sem jutott eszembe jobb megoldás annál a nevetséges klisénél, minthogy kis csapat indul felfedező útra. Tehát ezt még a megtekintés előtt sikerült magamban lerendezni. Ezután már csak magára a megvalósításra voltam kíváncsi. Anderson kétségkívül ügyes rendező (legalábbis számomra újfent ez jött le), szó szerint lúdbőrzött a hátam, mikor a két idegen egymásnak feszült - szerencsére minimális CGI használata mellett. A Kockára hajazó piramis sem lehet véletlen, ugyanis Anderson következő forgatókönyvéből Vincenzo Natali fog filmet készíteni (Necropolis). Néhány jópofa utalás is tarkítja az AVP-t, jókat lehet mosolyogni rajtuk. Ami viszont még remek megoldás volt (SPOILER!), az a királynő halála: látszólag céltalanul vált vissza a kamera a vízben süllyedő idegenre, viszont a baljósan csillámló vízben távolodó lény kétségkívül az első két rész "űrbe kilövős" végét idézi - remekül. Egy szó mint száz: több sebből is vérzik az Alien Vs. Predator, viszont ha túl tudjuk tenni magunkat az előzményeken és a gyermeteg párbeszédeken, valamint a körítésen, jól fogunk szórakozni. Kíváncsian várom a bővített változatot, de mivel most ezt a filmet ebben a formájában kell értékelni, ez így csak közepes.
5/10