Öhm, szerintem félreértettél. Nem az a baj, hogy a fiatal Bilbót más szinkronizálta (és játszotta, Martin Freeman ill. Görög László), hanem, hogy az idős Bilbót, akit ismét Ian Holm hozott, szólaltatta meg a nem megszokott szinkronhang. Márpedig, ugye a film egy kicsivel előbb kezdődik, mint A Gyűrű Szövetsége, tehát ugyanolyannak kell lennie az idős Bilbó hangjának. Az pedig egyáltalán nem probléma, hogy nem Ian Holm Bilbó, mivel ő már idős, egy három filmes főszerepet aligha tudna eljátszani. Az a problémám, hogy Makay Sándort cserélték le Fodor Tamásra, és ez nekem legalább olyan probléma, mint mikor úgy tűnt, Papp János lesz Ian McKellen (Gandalf) hangja.
Most olvasgattam, és valaki, állítólag biztos forrásból úgy értesült, nem is betegség miatt nem Makayt hallhattuk. A szinkronstúdió valami oknál fogva több színésszel is csináltatott hangmintát és azt küldték meg a Warner-nek és ők választották ki Fodort. Nem tudom, miért nem jutott eszébe senkinek sem a Mafilmnél, hogy már a Gyűrű trilógiánál megtalálták a legmegfelelőbb hangot. Már ha ez a történet igaz. Ezért reménykedek abban, hogy a bővített verziónál megoldják a problémát.