Bebe, megpróbálom még egyszer, érthetően leírni a véleményem.
Tehát: nem vitatom, hogy vannak normális szülők, s azzal is egyetértek, hogy valamilyen formában jelezni kell, hogy egyes filmek milyen korosztály számára ajánlottak. Tévében azonban semmiképpen nem a karikákat tartom a megoldásnak, több okból is. Először is, mint azt már alant annyian ragoztuk, a csatornák nem megfelelő módon használják a karikákat, tehát nincs érdemi jelentősége a dolognak: pl. 12-es karika mellett időnként a 18 éven felülieknek sem jó szívvel ajánlható dolgok láthatók. A másik, hogy nem karikákkal kell megoldani a problémát, hanem a műsorok megfelelő időbeosztásával. Mint írtam, felnőtteknek ajánlott műsorokat este 10 utáni sávba kell tenni. Ezzel a karikázással lényegében most a szülők is támogatják a profithajhász kereskedelmi tévéket (mert valljuk be, hogy nem az állami, és nem a Duna Tv műsorpolitikája szúrja a többség szemét!), azt a tendenciát, hogy "oké, a nap bármelyik időszakában mehet az erőszak, a szex, a trágárkodás, ha nektek ebből bevételetek van, csak egy karikát tegyetek a képernyő sarkába, hogy a gyerekem is lássa, hogy nem neki való az a műsor. Akkor majd, mivel jól neveltem, szépen kikapcsolja a tévét, és elmegy tanulni vagy verseket olvasni, én ugyanis ilyenkor még dolgozom, vagy a konyhában ténykedek." Az aggódó szülőknek a passzív siránkozás és az értelmetlen intézkedések kicsikarása helyett inkább azért kéne kampányolni, hogy bizonyos műsorok ne kerülhessenek a képernyőre korai kezdéssel. S a nagy aggodalom mellett be kéne ruházni egy tévéújságra is, amelyben a karikák szintén fellelhetők minden műsornál. Arról nem is szólva, hogyha engem komolyan érdekel egy műsor, akkor időben bekapcsolom a készüléket, tehát nekem bőven elég, ha előtte a szpíker bemondja, hogy milyen korosztálynak ajánlják a következő programot. Igazad van, térjünk vissza a "Ne lopj!" filmekhez: az ugyanis főleg azokat sújtja, akik eredeti filmeket néznek, ahogyan a korhatárkarikákat is néhány nemtörődöm, vagy jóindulatú, de cselekvésképtelen szülők miatt kénytelen elszenvedni a TÖBBSÉG.
A DVD-k borítóján legyen korhatárkarika: észrevehetően, de ne túlhangsúlyozva. Itt is azt kell mondanom, hogy azért legyenek már kicsit aktívabbak az aggódó szülők! Minden DVD-n van filmismertetés, képek is, melyek olykor elég beszédesek. S ha mindezek mellé ott van egy 16-os vagy 18-as karika, akkor ne kelljen még azt is megmagyarázni a dobozon, hogy azok mit jelentenek! Nekem nincs gyerekem, de ha lenne, akkor annyit azért tudnék – karikák nélkül is! –, hogyha egy film műfaja horror, krimi, (erotikus) thriller, dráma (!!!) vagy szex, akkor az elé tuti nem ültetem le őt, függetlenül a dobozon lévő karikától. S mivel a doboz szerintem már épp elég infót nyújt, akkor meg végképp nem értem, miért kell a film ELÉ is kitenni a karikát! Úgy érzem, ennyi aggodalmaskodó, bár privát véleményem szerint olykor csak szerencsétlenül impotenskedő szülő előbb-utóbb majd kiharcolja, hogy a DVD- és mozifilmek KÖZBEN is legyen karika, elvégre joguk van az információhoz gyermekük felelősségteljes nevelése érdekében! Előzetesen tájékozódni, műsorújságot venni stb. persze nem kell, ők csak passzívan, mint kerge birkák várják, hogy a megváltó karikákkal útba legyenek igazítva. S éppen a DVD-k kapcsán Te tálalod a megoldást: léteznek gyerekzáras készülékek is! Tisztelt Aggódó Szülők! Ha komolyan aggódnak, hogy gyermekük sutyiban megnézi az otthon dugdosott tiltott filmeket, tessenek gyerekzáras DVD-ket venni!
Egy szó mint száz: óriási káosz van ezen a téren, s egyesek azt hiszik, a karikázással megtalálták a helyes megoldást a problémára. Tévednek, de erre majd csak akkor fognak rájönni, ha a gyermekeik is – egyszer majd szülővé válva – szintén azon fognak sopánkodni, hogy mik mennek a tévében főműsoridőben. Igaz, akkor már korhatárkarikával ellátva!