Szégyenszemre háromszor futottam neki, mire elértem a Moore & Gibbons duó alkotásának végére, hisz abszolút nem vagyok gyakorlott képregényolvasó, ráadásul itt minden apró kis részletre figyelni kell (szerencsére a hátsó függelékek jócskán segítenek), és kétszer is túl gyorsan teleszaladt az agyam ahhoz, hogy élvezni tudjam a művet. Aztán erőt vettem magamon, mondván, nehogy egy képregény fogjon ki rajtam, és harmadszorra is nekiestem, kitartásom pedig meghozta a gyümölcsét: fejezetről fejezetre egyre inkább ráéreztem az ízére (sőt, végül bántam, hogy nem tízkötetes).
Mára nagyon örülök, hogy átrágtam magam rajta (egyúttal nem az első volt az utolsó alkalom), mert történetét tekintve egy igazán aprólékosan felépített, olykor titokzatos, tapinthatóan borongós hangulattal átszőtt, váratlan meglepetésekkel teli, rendhagyó látásmóddal megáldott egyedülálló cselekményű remekmű elevenedett meg előttem, ahol az alkotók nagy energiát fordítottak a sokszínű és emlékezetes karakterek kidolgozására is, az ún. "látvány", azaz a grafika pedig már első ránézésre is elnyerte tetszésemet, de közelebbről nézve is maximális igényességre vall, a történetet ügyesen szolgáló trükkökkel (szimmetria, zoomolás, ismétlés), olykor nagytotálban csodálatosan elkészített egész oldalas rajzokkal.
Zack Snyder mozifeldolgozását még nem láttam, szándékosan, mert időben eljutott hozzám a rajongóktól eredő hír, miszerint a film élvezetében előnyt élvezhetnek azok, akik már ismerik a képregényt. Mondanom sem kell, már alig várom, hogy időt szakítsak a mogóképre, szépen sorba veszem a két és félórás moziváltozatot, a háromórás rendezői változatot, majd a három és félórás ún. ultimate cut verziót.
És ha már képregény, hétvégi könyvesbolti látogatásom alkalmával belelapoztam a két legutóbbi hazai Aliens képregénybe (Üvegfolyosó és más történetek; Szemfényvesztés és Kísértet) - nem tudom, ki hogy van vele, nekem abszolút nem tetszett a grafikája, ugyanakkor a Batman - Hush, valamint Hush visszatér lapjai közé is bekukkantottam, és leesett az állam, mennyire hangulatos, sötét és szinte élő, gyönyörű képek néztek vissza rám. Ha a pénztárcám is úgy akarja, nem hiszem, hogy kibírom nélkülük, de azért remélem, a történetben is mutatnak valami hangsúlyosat.
0