Az ejtőernyős ugrást azért próbálnám ki, mert ott sokkal távolabb van a föld, van idő kiélvezni magát a zuhanást, azaz a szabadesés élményét. Lehet siklani, és olyan érzés, mintha egy helyben állna az ember, miközben 10 m/s sebességgel esik a föl felé. A bungee jumping esetében viszont képtelen vagyok nem úgy gondolni rá (és erősen úgy érzem, hogy így is élném meg az élményt), hogy kilöktek egy toronyház legfelső szintjéről, és most a halálomba zuhanok.
Ezt mondod te is a 2. részben. Én komoly tériszonnyal küzdök, és ezt akár anélkül is produkálni tudom, hogy valóban fent lennék bármilyen magas helyen. Elég, ha beleélem magam abba a pillanatba, amikor egy ablakban a legeslegutolsó pillanatban készülök kiesni, vagy már éppen zuhanok, és még ilyenkor is, pusztán tudati szinten olyan rosszullét fog el, hogy kiahgy a szívem, és összerándul a gyomrom. Mint amikor álmunkban majdnem meghalunk, de a tudatunk az utolsó pillanatban felébreszt.
Nyilván nem öl meg a tudatunk, máskülönben minden bungee jumping halállal végződne. De biztosan más és más szinten működik az emberek ingerküszöbe. Nem hiszem, hogy komolyabb mentális sérülés nélkül élnék túl egy ilyen halálugrást.
Szabadesést egyébként már éltem át A Universal Pak Jurassic Park attrakcióján Los Angelesben. Ott egy alagút végén egy életnagyságú, hihetetlen élethű T-Rex fej akarja leherapni a mi fejünket, és az utolsó pillanatban lezuhanunk vagy 50 métert. Ha akartam, ha nem, én bizony tele torokból sikítottam, mint felnőtt életem során korábban (és szerencsére azóta sem) soha, de úgy, hogy utána két napig alig tudtam megszólalni. Ez a szemét Universal még fotót is készít az esésről, hogy utána meg lehessen venni az arcunkra fagyott, megörökített halálfélelmet örök mementóként. Ugyanazt éltem át ,amit te is elmeséltél, ami nagyjából a szervezetet hirtelen elárasztó elképesztő mennyiségű adrenalináramlást jelenti, amitől hisztérikus nevetőgörcs kerített hatalmába vagy egy órán keresztül, és kezem-lábam reszketett, mint a nyárfalevél. Nem mondom, utána már kellemes, euforikus érzés volt, de azért én már azt sem csináltam volna újra.
Az ejtőernyős ugrást ezzel együtt szívesen kipróbálnám, mert ott a repülés élménye jóval tovább tart, és kicsit többet is látok a tájból, mint a lecsukott szemhéjam belsejét. :)