Nos leírom a tapasztalataimat, a filmről is, mivel úgy vettem észre, hogy sok mindenről volt eddig szó, de a plusz jelenetekről nem annyira.
Anno, mikor a GYU-ból hallottam, hogy lesz moziverzió, nagyon megörültem, emiatt a moziverziót nem vettem meg DVD-n, hanem böjtöltem és vártam a minden alkalommal a bővítetteket, mivel nem vagyok az a fajta, aki több kiadványt is szeret bevásárolni egy filmből. Nekem elég egy, de akkor az az legyen (ha már választani lehet), ami az én igényeimet leginkább kielégíti. Mindhárom GYU bővített verzió itt figyel a polcomon (mozis egy sem) és azt mondom megérte. A plusz jelenetek tényleg hozzátettek a filmhez, elmélyítettek és érthetőbbé tettek sok olyan dolgot, amik nem feltétlen evidensek azok számára, akik nem olvasták a könyveket, viszont akik olvasták, azoknak külön csemege volt, hogy még mélyebbé, még tartalmasabbá váltak a filmek. A plusz jelenetek többségéről ma már nem tudom megállapítani, hogy a mozisban is benne voltak-e vagy a rendezői verzióhoz készültek (azért jó párra emlékszem, hogy a bővítettekbe kerültek csak: pl.: A gyűrű szövetségében a bővebb ajándékozás vagy a harmadik részben Szarumán halála). Szóval nekem összességében a hosszabb verziók még inkább emeltek a filmek színvonalán.
Aztán jött A hobbit a moziban, ami összességében nagyon tetszett (leszámítva pár bántó idétlenkedést), még a 3D ellenére is, ami nem igazán adott nekem élménybeli többletet.
Ezért nagyon megörültem, mikor olvastam, hogy A hobbitból is várható olyan kiadvány, mely a film bővített verzióját fogja tartalmazni. Nem vettem meg a moziverziót, pedig az is igencsak szép megjelenést kapott.
És most, majd egy évvel a mozibemutató után, végre megvehettem.
A kiadvány kinézete és borítója nekem nagyon tetszik. Passzol is a GYU kiadványokhoz. Nem baj, hogy a cím angolul van rajta, engem nem zavar. Az meg, hogy 5 lemezt, ilyen szép tokban vehettem meg, ilyen áron, szintén szuper (bár ilyenkor felmerül bennem a gondolat, hogy ha 5 DVD-t, ilyen szép kiadásban ki tudnak hozni 3990-ért akkor a GYU kiadványok idején rendesen lehúztak minket a majd 10 000 FT-s árukkal, pedig akkor állítólag jóval többen vásároltak DVD-ket...).
Na ennyit a külsőségekről nekem, úgyis leginkább a film számít. A technikai paraméterekről, majd elmondják véleményüket azok, akik ebbe jobban beleássák magukat, nekem semmi gondom sincs, jó a kép és hang is.
A bővített részek: na ez nekem óriási csalódás és nem a hosszuk. 13 perc, de ennek jó, ha a negyede ér igazából a valamit, a többi nemhogy jobbá tenné a filmet, hanem kifejezetten rosszabbá, idétlennebbé teszi, ami nekem óriási csalódás. Olyanokat pakoltak vissza, amik nem véletlenül kerültek ki. Két-három jelenet van, ami szerintem megérte a visszapakolást (Spoiler): az egyik, mikor Elrond és Gandalf néhány mondatot mond Thorin felmenőinek őrültségéről, és a másik amikor Gandalf és Szarumán Középfölde sorsáról tárgyal és ott van pár + mondat. Talán még a hosszabb felvezető volt még érdemleges, mert ott is van pár új képsor.(Spoiler vége)
Nagyjából ennyi. Az összes többi jelenetért kár volt. Van néhány jelenet, ami totál felesleges. Nem jók vagy rosszak, de megtörik a film lendületét, és ez végeredményben nem jó. Ezek még csak-csak elmennének. A legnagyobb bajom a visszapakolt jelenetek nagyjából felével van. Összességében nem sok, mégis olyan szinten elbasszák (bocsánat a szóért) az élményt, hogy rettentő idegesítő. Borzasztóan idétlenek, és többségük csak a törpök alpáriságának fokozására szolgál. Ezek nem, hogy feleslegesen kerültek vissza, de még az élményt is roncsolják. A kobold király újabb dalán, már legszívesebben sírtam volna, annyira szar volt. Jó, hogy nem kezdtek el mindjárt gitározni, ha már majdnem cintányéros dobszerkón nyomják... Már a moziban is kettővel több volt a dalolás, mint amennyit jó szívvel el tudtam viselni, de azokat még megtudtam szokni. Azonban az, hogy vagy ötször énekelnek egy olyan filmben, ami nem musical, már kimeríti az elviselhető mennyiség fogalmát (főleg, hogy 5-ből csak egy dal ér valamit a szememben). És nem szép, vagy megindító dalokról van szó, mint a törpök kandalló előtti énekénél, hanem kifejezetten gagyi, idétlen nótázásokról, amik totál kilógnak az adott jelenetből. Gondolom, azért ezek a vacak jelenetek kerültek vissza, mert nem sok érdemlegesen kivágott jelenet került ki a filmből, lévén A hobbit könyv nem egy GYU terjedelmű regény, amiben rengeteg fontos dolgot, lehet még leforgatni. Itt eleve egy vékony könyvet duzzasztottak 3 filmmé, ennélfogva már csak nyögvenyelősen pakolhattak vissza érdemleges mennyiségű plusz jeleneteket. Szóval összességében elmondhatom, hogy míg a GYU-nak jót tett a bővítés, addig A hobbitnak semmiképpen. És őszintén mondom: ha tudom, hogy ezek lesznek a bővített jelenetek nem vártam meg volna ezt a kiadványt, hanem beértem volna a moziverzióval. Semmi baj azzal, hogy csak 13 perc a bővítés, de többet ért volna 5 perc bővítés inkább, ami nem roncsolja az élményt, mint 13 perc olyan, ami jelentősen.