Keresés

Star Trek

2009. június 2., kedd 23:32
Wrong answer...

Az NTSC norma az másodpercenként 29,97 képkockát tartalmaz (ha a 3:2 pulldown-t kihagyjuk akkor 23,976-ot), a PAL szabvány 25-öt. ebből eredően, mivel a 35mm-es filmszalag 24 képkockát jelenít meg másodpercenként, a PAL rendszerű filmeket 4%-kal felgyorsítják a transzferálás során 25 fps-re. fps = frames per second

Éppenséggel a filmek eredeti hossza a több mindig, nem a PAL-os...

OFF vége
0
2009. június 2., kedd 23:29
A TNG / DS9 / VOY azért tudott DVD-n kijönni finomítás nélkül, mert a 480i NTSC kópia az adott volt, és annak a felbontása megegyezik az NTSC DVD-k képfelbontásával, ami 720x480i a szabvány szerint. BD-re azért ez édeskevés, főleg az NTSC forrás miatt...

Igen, a másik két sorozatnál is végig kell(ene) zongorázni ezt az átalakítósdit az eredeti filmnegatívokról, különben semmit nem érne a HD-kiadása. Az ENT az már más, azt eleve 1080p full HD-ben forgatták, vágták, effektezték. Azt nem ügy kiadni BD-n...
0
2009. június 2., kedd 23:27
Huh, ezt én tudom :D Amerikában NTSC formátumba(?) kódolják a képet, így ott egy képkocka 25, itthon és nagyjából az egész világon pedig PAL rendszer van, 24 képkockával, ezért van az gyakran, hogy pár perccel hosszabbnak tűnik egy NTSC-s film mint egy PAL-os :) A többiről kvázi nekem sincs sok lövésem :D Lehet erről se xD
0
2009. június 2., kedd 23:25
hát én annak is örülnék ha a felét érteném annak amit leírtak! :) már azt sem értem hogy amerikában 25kocka egy mp nálunk meg 24??? belese merek gondolni az egészbe :)
0
2009. június 2., kedd 23:13
Ez a lista gondolom csak inkább tájékoztató jellegű. Az eddig ismert megjelenéseken kívül 2009 októberénél már ott szerepel egy TNG-s mozifilm gyűjtemény is :)

BluRay North America
0
2009. június 2., kedd 23:11
Ez tiszta futurisztikus, nem? :) Ez az egész Blu-Ray-re való átalakítás :) Mi máshoz is illene egy ilyen aprólékos, tecnikás munka, mint a Star Trek-hez :) Ti nagyon értetek ehhez a témához, akkor az lenne a kérdésem, hogy a DS9, Voyager ilyen téren hogy áll? Azokat is úgy csinálták meg, mint a TNG-t? És, neked tuti megvan Mikey, majd egyszer be tudnál szúrni pár képet a TNG dvd-s kiadásánának a képéről? :) Mondjuk egy első és hetedik évados képet mindenképp, mert azért gondolom köztük is van különbség. Amúgy, még egy kérdés: nem tudnák elfogadhatóan felújítani a TNG-t a kék lemezre a dvd változatból? Mert gondolom azért a dvd-re sem egy az egyben az eredeti kópiákat rakták fel, hanem csak újítottak rajta valamit :)
0
2009. június 2., kedd 22:22
Ezekről a layerekről egyébként bővebben esik szó a Bond-filmek felújításánál, amikor a Lowry Digital alkalmazottai elmondják, hogy minél több a layer, pl. főcímeknél, annál karcosabb, zajosabb, rosszabb minőségű a felvétel. Ha ők teljes mértékben el tudták a defekteket távolítani, akkor talán oda kéne adni nekik a filmkópiákat, hogy tisztítsák meg őket, aztán lehet újra egymásra pakolni őket, immáron HD-ben...
0
2009. június 2., kedd 22:18
TOS-nál is pont azért döntöttek a CG animációk mellett, mert bár filmen volt minden, de a sok egymásra layerezett felvétel miatt az űrjelenetek rendkívül életlenek és zajosak és piszkosak voltak, és nagyon elütöttek HD felbontásban a többi résztől. Ha meg már belenyúltak, akkor néhány más helyen is javítottak rajta.
http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDReviews45/star%20trek%20season%20one%20blu-ray/large/large%20star%20trek%201%20blu-ray2.jpg
http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDReviews45/star%20trek%20season%20one%20blu-ray/large/large%20star%20trek%201%20blu-ray1.jpg

A TNG minőségének pont ez az oka főleg az első pár évadnál. Ráadásul a PAL verziót is ugyanebből az NTSC forrásból kellett elkészíteni, ott meg már volt mindenféle színtér, képkockaszám és méretbeli konverzió hogy 29.97, NTSC, 480i képből 25, PAL, 576i-t kapjanak.
0
2009. június 2., kedd 22:04
Az első verziót szerintem hanyagolni kéne, mert már egy felskálázott DVD-n is látszik, hogy nem natív HD az anyag. A második lehetőség megint nem lenne túl szerencsés, mert ugyan nem avatkozik a dramaturgiába, de a megváltoztatott effektek elég hülyén vennék ki magukat.

A harmadik mód lenne a legoptimálisabb, mert kvázi frame-by-frame ugyanazt lehetne reprodukálni, amit eredetileg alkottak az effektesek, analóg módon.

Reméljük, lesz rá igény, és a fanatikus rajongók nem hagyják cserben a BD szerelmeseit. :)))

De legalább már értem, miért olyan furcsák a TNG színei, nekem nagyon természetellenesnek hatnak...

Ahogy fejlődik a HDTV, tutira lesz igény a HD-sítésre. :D

A TOS-t egyébként nem volt nehéz felújítani, mert a 60-as években még sehol nem volt a videó, mindent 35mm-es filmen kellett megoldani, így ugye adott a progresszív képfrissítés, és a HD-felbontáshoz elegendő képinformáció. :)))
0
2009. június 2., kedd 21:49
Pár hónapja akadtam rá egy fórumra, ott írogatott valaki hosszabban róla, állítólag ilyen téren dolgozik valahol.
Amire emlékszem, hogy leírta hogy minden felvétel (előszereplős, modell stb.) 35 mm-es filmre lett véve, tehát a lehetőség adott a HD verzió elkészítésére. Csak akkoriban amint megvolt a felvétel, azt azonnal portolták 480i NTSC videóra (TNG első pár évadját ráadásul még analógra), és onnantól kezdve a teljes munkamenet (vágás, layerezés, effektek) videón készültek. Egy epizódot választottak ki a fejesek, ezt amolyan demo jelleggel felújíttatták (kb. 1 éves postok, gondolom azóta már végeztek :) ). Több lehetőséget mérlegelnek majd, hogyan lehetne megvalósítani a felújítást:
1. Élőszereplős részekről HD transzfer, minden más SD-ről felkonvertálva. Tehát van akármilyen effekt a képen, onnantól felskálázott SD. Ez megoldás szinte kizárt, habár a legolcsóbb, de elég gyér minőséget jelentene.
2. Élőszereplős részekről HD transzfer, minden egyéb effekt és modell CG animáció lenne, hasonlóan a TOS Remastered változatához. Ez már jóval költségesebb és időigényesebb vállalkozás.
3. Minden elérhető felvételt felhasználnának, tehát a modell- és trükkfelvételeket is, így tulajdonképpen ezekből kellene teljesen újraalkotni az epizódokat pont mint amikor eredetileg készültek. Egyedül a vizuális effekteket (pl. fézer, torpedók stb) kellene HD-ben újra elkészíteni, minden másból az eredetit tudnák felhasználni. Ez viszont jóval időigényesebb (és emiatt vsz a legdrágább) procedúra lenne, bár jóval közelebb lenne az eredetihez. Ezt pont a TOS Remastered miatti felháborodás miatt fontolgatják.

Ha jól emlékszem néhány hónapot jósoltak egy évad elkészítéséhez és pár millió dollár költséget. Mivel elég költséges és időigényes procedúra, csak akkor kezdenek bele ha megtérülni látszik, ezt pedig a TOS Blu-ray fogyása illetve a tévécsatornák HD master iránti igénye fogja meghatározni elsősorban.
0
2009. június 2., kedd 21:47
Ha már így pörög a topik, ne maradjon ki, hogy Spock, azaz Zachary Quinto ma 32 éves. :)))
0
2009. június 2., kedd 20:57
Tényleg, mit lehet tudni arról a bizonyos újradigizett, felújított TNG-epizódról?
0
2009. június 2., kedd 20:42
DS9-t nem sokat láttam, az valahogy nem az én világom. :)))
0
2009. június 2., kedd 20:20
Sőt, szerintem a DS9-os Fülöp Zsigmond sem volt rossz. :)
0
2009. június 2., kedd 20:14
A TNG-s felbukkanásakor Spock-ot Gruber Hugó szinkronizálta, legalábbis a VHS-en 1995-ben kiadott verzióban. A Viasat-os szinkronban sajnos nem tudom, ki kölcsönözte neki a hangját.

Picard-nak egyébként volt még egy nagyon jó hangja, egy másik TNG videós részben, a Redemption-ben: Juhász Jácint. Ő még illett hozzá, ahogy Horányi is...

És most fognak a fanatikusok nekem esni... :)))
0
2009. június 2., kedd 20:07
A Star Trek Klubra már nincs túlzottan értelme elmenni, a hozzáértő, ős-rajongók már sehol nincsenek sajnos. Én is otthagytam a klubot még 2004 elején, a fentebb említett okok miatt...
0
2009. június 2., kedd 20:06
Ha kell a Space Seed epizód, megbeszélhetjük, hogy meglegyen neked magyar felirattal, DVD minőségben...

Küldj rám egy mailt, ha érdekel...
0
2009. június 2., kedd 18:26
A Lord Picard által említett epizód lesz az, ha megkeresem mailben akkor szerintem tudok benne segíteni. :)
0
2009. június 2., kedd 18:22
Természetesen mindenki előtt tisztelgek, aki a magyar-mostoha bánásmód ellenére ilyen jól tájékozott a témában! Lassan el kéne nézni a Star Trek Culb-ba is egyszer végre! Erről van valakinek infója? Az említett TOS-epizódokkal kapcs. esetleg valami biztató...? :-)
0
2009. június 2., kedd 18:13
Bár én a TOS-nak nagy tudora nem vagyok, most megnéztem IMDb-n, akárcsak a moziban, a sorozatban is Ricardo Montalban alakította Khan-t, aki az 1. évad 22. részében tűnt fel, a rész címe: Space Seed (1967). Azt hiszem amúgy R. Kárpáti Péter hangja fiatal lett volna most az öreg Spock-hoz. De vajon ki szinkronizálta a TNG-s szereplésében? Ő elég jó lett volna most szerintem, de Szélyes Imre is remek volt.
0
2009. június 2., kedd 18:10
Köszi :) Természetesen nem mindent vágtam fejből, főképp csak a Csillagflottás hajókat, úgyhogy azért puskáztam :) És a tudásom messzemenően nem lesz olyan teljes, vagy tökéletes, mint Mikey-é, Dylan-é vagy ahogy látom, argab-é :) De azt hiszem számomra a Star Trek univerzuma a legjobban kidolgozott, egységes világ, amit valaha láttam, mondjuk példátlan módon volt is lehetőségük 700 résszel és immáron 11 filmmel tágítani a világukat :)
0
2009. június 2., kedd 18:04
Le a kalappal Lord Picard tudása előtt!!! Magam is jártas vagyok a témákban, de nem ennyire...WOW!

Ami a szinkronokat illeti:

1. A mozifilmeknél számomra elképzelhetetlen William Shatner Szersén Gyula nélkül! És igen: megérdemelne egy újra-szinkront az egész - így végre egységes lenne a fordítás is és a hangzás is átjönne; szóval támogatom.

2. Patrick Stewart legjobban eltalált hangja szerintem (is) Horányi László. Az ő hangszíne nagyon közel van Stewart-éhoz. Varga T. József hangja csak addig élvezhető, amíg nem halljuk eredetiben a színészt; egyébként a német szinkronhanggal is ez a bajom...

3. Bár nem volt rossz a XI-ben Szélyes Imre Spock-hoz, de ezzel megtorpedózták az előző részekhez az egységes szinkront, oda ugyanis nagyn nem illik...

Végezetül két kérdés:

1. Hozzá tud valaki segíteni véletlenül ahhoz a TOS-epizódhoz, amelyikben feltűnik Khan? Nagyon örvendenék, ugyanis azon kevés részek egyike, amelyiket még nem sikerül elkapnom (még az eredeti címét/sorszámát sem tudom)...

2. Ugyanez lenne a kérésem dr. Carol Marcus-szal kapcs. is...valaki írta a korábbiakban, hogy ennek is van előzménye a sorozatban...

Figyelmesen várom a fejleményeket a témában!
Üdv: Balu
0
2009. június 2., kedd 15:29
Az első film extrái között említi Robert Wise, hogy a laborból frissen kikerült, még nedves tekercsekkel kellett dolgozniuk, annyira kevés idő állt rendelkezésükre a bemutatóig, így érthető, miért akarta felturbózni a filmet.

Akkor már értem, miért nem a DC jelent meg BD-n, hanem az eredeti változat, ha azt is újra kéne effektezni...

Igen, az 1983-as változat az nem rendezői elképzelés, hanem a Paramount vágta össze direkt a tévék számára. Nem is jelzik sehol, hogy rendezői változat lenne. :)))

A Khan haragja és a Nem ismert tartomány is több verzióban létezik. Az előbbinek kettő, a hatodik filmnek meg újfent 3 változata van.

Igen, sajna tényleg egy vagyonba kerültek ezek a filmek DVD-n, de szerintem ha ki is jön BD-n a mozifilm-sorozat, akkor is a polcon fog maradni a DVD-kiadás, mert kiváló példa arra, hogyan kell(ene) minden filmet méltó körítésben megjelentetni.
0
2009. június 2., kedd 15:16
Igen, bár ha jól tudom Robert Wise nélkül készítették el a TV változatot néhány kihagyott, de felhasználható jelenet beillesztésével. De ezek közül többnél is hiányoztak a be nem fejezett speciális effektek, ahogy a moziváltozat is szenved még ilyen gondokkal.
A rendezői változat pont azért készült, mert Wise nem volt soha elégedett az eredménnyel még a moziváltozat esetében sem. Igazán kár, hogy 2001-ben csak SD-ben készítették el az effektek kiegészítését, és így az egészet ismételtem újra kellene csinálni HD-ben. Egyébként pont emiatt gondolom, hogy lesz még később egy bővített kiadása a filmeknek (akár Seamless branching-gel is megoldható), hiszen a 2. és 6. filmnek is van bővített változata, és DVD-n is csak második körben jelentek meg így. Márpedig én belefutottam akkor is abba a hibába, hogy megvettem az első kiadásokat egy vagyonért. :(
0
2009. június 2., kedd 15:03
Az első mozifilmnek 3 változata is létezik, a Szersén / Sörös-féle szinkron az eredeti 1979-es moziváltozathoz készült. Négy évvel később egyébként az amerikai tévék bemutattak egy Extended Version-t is, további jelenetekkel kiegészítve, 143 percben (PAL / 25 fps sebességgel mérve). Ez a változat jelent meg nálunk VHS-en a 90-es évek legelején, magyar felirattal (nekem is megvan még valahol).

Aztán 2001-ben jött ugye a Director s Cut, ami DVD-n nálunk is kapható (volt).

Ezt a hármat egybegyúrva kéne BD-n kiadni, az lenne a durva dolog... :)))
0