De jó :D Mármint a kérdések :))
Először is: igen, jól láttad, Tuvok volt a fedélzeten :) Pontosabban Tim Russ, de amúgy érdekes, mert aztán a Voyager egyik epizódjában betekintést nyerhetünk a múltjába, amikor is Sulu kapitány hajóján, az Excelsior-on (?) szolgált. Amúgy Michael Dorn (Worf a TNG-s bandából) pedig a Nem ismert tartományban szerepel, ő Kirk-ék "ügyvédje", persze nem lehet Worf, mert ő sokkal később született meg de jó poén :D Lehetne akkor akár Worf apja :)
Az Enterprise egy vándorló név :) A való életben is hívtak így hajókat: az első a HMS Enterprise volt, melyet az angolok a franciáktól szereztek meg, franciáknál még L Entreprise volt. Ez 1705-ben történt, a hajó 1707-ben elsüllyedt. Ezért is a régi fregatt a Nemzedékek holofedélzetén és az Enterprise sorozatban is egy festményként szerepel. A következő a sorban az amerikai USS Enterprise volt, 1775-ből. Érdekesség, hogy ez is egy átnevezett hajó, az angoloktól rabolták el, ahol még George néven futott. Érdekes, de ez is két évvel később, 1777-ben pusztult el. A következő hajó pedig szerepelt a negyedik filmben, ez pedig nem más, mint a USS Enterprise (CVN-65), a nyolcadik amerikai anyahajó és a világ első atommeghajtású anyahajója. 1961 óta szolgál és a következő évtized közepén fogják várhatólag leszerelni, szép hosszú pályafutás.
Innentől a Star Trek-es jövő: csak most tudtam meg, hogy már kb. 2130-ban is hívták így egy kisebb hajót, sokat nem lehet róla tudni. Nem is tudom, hogy haladjak tovább... inkább a filmes megjelenések szerint, úgy én sem zavarodok meg :D
NCC-1701 Enterprise, USS Enterprise
2245-ben helyezték szolgálatba a hajót, előbb egy Robert April nevezetű ember volt, 2250-ig. Ezután 13 évig Christopher Pike volt a hajó kapitánya. Őt 2264-ben James T. Kirk váltotta. Ötéves küldetésbe kezdtek, melynek végén 2270-ben átalakították (az első mozfilmben láthatjuk az utolsó simításokat). A 2280-as évekre leselejtezték, kadét kiképző hajó lett Spock parancsnoksága alatt, majd Kirk admirális parancsnoksága alatt ismét kihajózott és 2285-ben, tehát kereken 40 évesen megsemmisült.
NCC-1701-A, USS Enterprise-A
2286-ban még befejezése előtt a legmodernebb hajót USS Yorktown-ról még átadása előtt az új Enterprise-á nevezik át (a mindenkori zászlóshajó tisztségét is betöltve) természetesen Kirk-el a parancsnoki hídon. Ez a hajó már a 4. részben feltűnik. Hogy mi lett a 6. film után a sorsa, nem tudni.
NCC-1701-B, Enterprise-B
2293-ban avatták fel, amint annak szemtanúi is lehettünk a Nemzedékek elején. Ennél többet nagyon nem is szerepelt, a TNG-ben a tárgyalóban volt egy fal, amelyen az elődök makettjei sorakoztak, köztük ő is.
NCC-1701-C, Enterprise-C
Nem tudni pontosan, mikor készülhetett el, de már 2344-ben el is pusztult. Egy jelenségnek köszönhetően azonban az Enterprise-D visszatér a múltba (vagy a C a jövőbe, nem tudom már sajnos :S), akkor láthatjuk őt.
NCC-1701-D, Enterprise-D
Személyes kedvencem :) A jó öreg Enterprise-D 2363-ban állt szolgálatba, kezdetektől fogva Jean-Luc Picard kapitánysága alatt szolgált. Számos kalandot, komoly támadást, rengeteg kapcsolatfelvételt élt meg ez a hajó, amely képes volt a tányéregységét leválasztva is haladni, hála az impulzius hajtóműveknek. 2371-ben (a Nemzedékek-ben) egy klingon hajóval való ütközet után is elválasztották a hajót, a tányéregység pedig ugye lezuhant, míg másik fele felrobbant. Nem volt a legszebb az Enterprise-ok között, de számomra a legotthonosabb, legkedvesebb.
NCC-1701-E, Enterprise-E
Ahogyan a nézőké, úgy látszik a Föderációnak is megváltozott a nézőpontja kissé, mivel igen gyorsra és igen harciasra sikerült ez a változat. 2372-ben már birtokba vette Picard kapitány. A Nemesis eseményei 2379-ben játszódnak, most az új film előtt az USA-ban megjelent egy képregény, melyben a film előzményeit taglalják, mely 2387-ben történt meg. Ekkora már B-4, vagyis Data a hajó kapitánya (hála ugye a Nemesis-ben az adat áttöltésnek végül Data emlékei és képességei nyomán szinte "újjászületett" kedvenc androidunk), Picard mind a vulkán földi nagykövete szerepelt a képregényben, és a fedélzetre meginvitálják az akkor még békés Nero-t és az idős Spock-ot, vagyis az öreg több mint másfél évszázaddal később is fellépett egy Enterprise fedélzetére :)
NCC-1701-J, Enterprise-J
Az Enterprise sorozat egyik epizódjában jelent meg a jövőből ez a hajó, amelyről csak annyi tudható, hogy a 26. század "terméke". Vagyis akkor az E és J között nyílván volt F, G, H és I jelzésű Enterprise.
Az NCC jelzésre több féle változat létezik, mit is takarhat. Matt Jefferies, az eredeti sorozat Enterprise-nak megálmodója találta ki. Az NC az amerikai civil hajók, a CCCC pedig ugyebár a Szovjetunió jelzése, a kettőből lett állítólag NCC, ezzel is tisztelegve az oroszok előtt, elévülhetetlen érdemeikért az űrkutatásban.
És még egy kis érdekesség: a Kapcsolatfelvétel nagy csatájában, illetve néhány Star Trek-es kiadványban is szerepelt egy Norway osztályú csillaghajó, amely a USS Budapest nevet viselte :) Ilyen egy Norway osztályú hajó:

És még valami :D A sorozatban Varga T. József volt a hangja Picard-nak, az Űrlázadásban és a Nemesis-ben is, személy szerint az X-Men-eket ezért nem szeretem szinkronnal, Horányi hangja nekem iszonyú idegen, miután több mint 170 részt hallottam Varga hangjával a kapitányt.