Keresés

Star Trek

2009. június 2., kedd 14:39
Igen, van egy Szersén-es szinkron, korábban én is csak hallottam róla, nemrég viszont valakik készítettek egy ezzel a szinkronnal ellátott "házi" kiadványt is.
Az új szinkronja - amivel vetíteni is szokták azóta - a TV3 megbízásából a Videovoxnál készült és ugyanazokkal a hangokkal mint a TOS szinkronja. Bár a TOS-t nem láttam még, főleg nem magyarul, a TV6-os néhány perc alapján igényes szinkron készült hozzá és emlékeim szerint az első film újraszinkronja is az volt.
Kirknek egyébként eredetileg Felföldi László volt a hangja a TOS-ban, csak sajnálatos halála miatt vette át tőle a szerepet Sörös Sándor.
0
2009. június 2., kedd 14:35
én is azzal láttam az elsőt csak rendezői változat révén ki volt egészítve felirattal. a sörös félét szerintem a tv3/viasat valamelyike készíthette mert ugyanazok a hangok mint a TOS-ban.
0
2009. június 2., kedd 14:32
Nagyon szívesen :) Én is örömmel újítottam meg korábbi információimat :)

Új szinkronnál szerintem is Szersén Gyula, de akár Sörös Sándor is lehetne Kirk hangja, McCoy doki Balázsi Gyula, Spock-nak szerintem is jó választás lenne Kristóf Tibor. Ahogy hallottam abban a pár részben, a TOS szinkronhangjai elég jók, ahogyan a TNG, DS9 és Voyager-é is, az Enterprise hangjai is elég jók, csak ott baromi sok a félrefordítás. Azt hiszem ott végül 1-2 évad után rajongói nyomásra szakértőt is kértek a fordításhoz.

Amúgy, itt egy kis kép, ma csináltam a Star Trek főszereplő hajóiról és a DS9-ről :) Ezt kivéve a többi méretarányos :)

0
2009. június 2., kedd 14:19
Az első filmben Shatner-t nem Szersén Gyula szinkronizálta, legalábbis abban a verzióban, amit én ismerek, hanem Sörös Sándor. Bár többen alátámasztották már nekem (TM főleg), hogy az 1979-es első filmnek is van egy Szersén-es szinkronja, amit a Magyar Televízió készíttetett. Csak éppen nehezen lehet hozzájutni.

Szersén szerintem egy esetleges újraszinkronnál még mindig tudná hozni a karaktert, a többiek már más kérdés. Felföldi László azóta sajnos eltávozott, pedig Sulu-nak nagyon jó volt...

Nimoy-nak leginkább Kristóf Tibor lenne jó választás, ahogy a Hazatérés című epizódban is hallhattuk. Egyébként annak az epizódnak már eredetileg is moziszinkronja volt. Az első és a negyedik filmet nálunk is vetítették annó moziban (én így tudom).

Picard-nak rengeteg magyar hangja volt régebben, mert a UIP-Duna kiadott három dupla epizódot VHS-en, még 1995-ben, mindegyiket más-más magyar hangokkal (az egyik meg is van eredeti kazettán, a helyi tékában lomtalanításkor találták meg, és a boltvezető, mivel tudta, mekkora fan vagyok, nekem adta)...

A DS9 egyik dupla részét is kiadták VHS-en 1996-ban, szintén nem a sorozatban hallott emberekkel.

Úgyhogy száz szónak is egy a vége: elkelne az újraszinkron, főleg technikailag...
0
2009. június 2., kedd 13:14
Ne is mond, már én is azon rágom magam hetek óta hogy nem kell nekem a magyar felirat se, az is elég pocsék volt sok filmnél amúgy is. Meg felszedtem már annyi angolt sorozatnézéssel, hogy maximum egy angol felirattal már megértem. :)
Szóval a filmeket nem is, mert szerintem úgyis jön még 10-es csomag, esetleg rendezői változatok, de a TOS-sal nagyon szemezgetek már. :)

Újraszinkron szerintem sem rossz ötlet, legalábbis az első 9 filmhez, főleg ha a Mafilm csinálná. Nem olyan jó egyik film szinkronja sem, egyedül Szersén Gyulát sajnálnám, mert azért ő hozzánőtt a karakterhez a 7 film alatt, bár szinkronnal ha kétszer láttam őket. Filmek közül egyedül a Nemezis szinkronja az amivel elégedett vagyok, a Mafilm szokása szerint kiváló munkát végzett.
Igazából trekszinkron miatt nálam csak a DS9 és a Voyagernél fáj a szívem, hiába akartam rászánni magam, valahogy nem áll rá a fülem az angol hangokra.
0
2009. június 2., kedd 12:30
húúú...azt tudtam, hogy a NASA az első űrsiklóját Enterprise-ra keresztelték a nézők nyomására, de azt nem, hogy ennyi Enterprise volt már a történelemben :) köszi, hogy leírtad ezeket.

USS BUDAPEST???? :DDD
Tuti, hogy valamelyik nagy beleszólással bíró készítőnek voltak magyar felmenői, mert egy ilyen csak úgy nem jut eszébe senkinek :)
0
2009. június 2., kedd 12:21
Egészen pontosan a 3 sorozat 519 epizódjára vonatkozik ez a nagymértékű esetleges felújítás. Azért ez nem kevés összeget emésztene fel, de az amerikai rajongók tutira megtérítenék a költségeket. :)))

Az ENT-tel már nincs ilyen gond, mert eleve 1080/24p-ben készült, azt egy az egyben BD-re lehet tolni... :D
0
2009. június 2., kedd 12:01
Idehaza sajnos soha nem lesz népszerű annyira a Trek, mint más országokban. Annak is örülni kell, hogy egyáltalán az új filmet bemutatták nálunk, főleg ilyen széles körben, szinkronizálva. De azért hálistennek egy feliratos kópia is becsúszott. :)))

Én sem fűzök nagy reményeket a BD-kiadásokhoz, de ha lesznek, nem fogok gondolkodni a megvételükön egy percig sem.

Egyébként gondolkodom, hogy kintről berendelem őket, mert elnézvén az új filmet gépen, meglepő módon magyar felirat nélkül is tökéletesen értem. :D

Ami a TNG / DS9 / VOY sorozatokat illeti, azokat tényleg nagyobb munka BD-re megcsinálni, mert már a TOS werkjeiben van pár részlet egyes epizódokból, és meglehetősen tompa a minőségük. A színek elmosódottak, a kép életlen, stb...

A Varga T. József / Horányi László vitához: nekem mindkettő megfelel, mert a TV3-on még Horányi volt Picard hangja abban a két évadban, amit megvettek, így az X-Men is számomra tökéletesen élvezhető magyarul.

Ami az újraszinkront illeti a korábbi filmekhez, én is támogatom, mert úgy legalább 5.1-ben szólnának. Azért egy Trek-filmet nehezen tudok elképzelni mono hanggal (bár a TOS 5.1-es angol hangja nem mondható valami csúcsszupernek, főleg nem a The Cage epizódé)... :D
0
2009. június 2., kedd 4:17
Sajnos az "elég jól szerepelt" erős túlzás. 3 hét alatt ~50 milliót hozott, ami fele az igencsak középszerű Wolverine 4 heti teljesítményének, harmada az Angyalok és démonok 2 heti bevételének, és duplája az Éjszaka a múzeumban 2 nyitóhétvégéjének. Ezzel pedig csak tovább csökkentek az amúgy is harmatos BD megjelenési esélyek, mivel a Paramount eddig sem nagyon kényeztetett minket hazai BD kiadásokkal (talán ha 4 filmjük megjelent eddig).
De a remény hal meg utoljára, amint rendelhető lesz Xpress-en, megy a kosárba azonnal. :)

TOS 3 évad és a mozifilmek mellett további BD kiadványok egyelőre kérdéses mikor lesznek. A TNG-t (ahogy a DS9-t és VOY-t is) sajnos 480i videószalagon vágták és szerkesztették. Tehát ahhoz hogy megjelenhessen HD-ben, minden egyes epizódhoz elő kell keresni az eredeti felvételek 35mm-es negatívjait, ezeket digitalizálni és összeállítani az eredeti vágásnak megfelelően, és újra kell renderelni minden speciális és vizuális effektet is, mert ezek mind SD/480i-ben készültek. Ez pedig nem kis munka ~500 epizódra, bár állítólag már elkészítettek egy TNG epizódot próbaképpen. Hogy bevállalják-e erősen függ a TOS Blu-ray kiadás sikerétől.
0
2009. június 2., kedd 3:49
Úgy látszik ezt nem lehet megunni :) Kihagytam két hajót.

USS Enterprise (CV-6)
1933-ban bocsátották a vízre, 1947-ben nyugdíjazták ezt az amerikai anyahajót, részt vett többek között a Midway-i csatában, az ötvenes években szétszerelték.

OV-101, Enterprise űrsikló
Bizony-bizony. A világ első űrsiklója az Enterprise nevet viseli. És itt már nem a sorozat készítőit ihlette a név, hanem fordítva. Eredetileg Constitution névre keresztelték volna (a legelső NCC-1701-es ebbe az osztályba tartozik amúgy), de több ezer rajongói levél, és állítólag az amerikai elnök, a szintén Trek rajongó Gerald Ford nyomására végül a NASA a sorozat előtt tisztelegve az Enterprise nevet adta a hajónak. Igazából eleve adhatták volna ezt, mivel a NASA elég népszerűtlen volt, miután leszálltak a Holdra mert onnantól kezdve már senkit se érdekelt az űrkutatás az USA-ban, de hála az eredeti sorozat ismétlésének (első vetítéskor nem volt valami nagy siker) újra az űr szerelmesei lettek az emberek. A sors szomorú fintora, hogy hiába avatták fel 1976-ban a Star Trek főcímzenéjére az űrsiklót, sohasem lépett ki a világűrbe, tesztelésre használták és 1979-ben a Columbia megépülése után leszerelték, ma Washington-ban a Dulles Nemzetközi Repülőtéren helyet kapó Steven F. Udvar-Hazy Center repülési és űrkutatási kiállításán várja a látogatókat. A Columbia katasztrófája után róla vették le a csempéket a vizsgálatokra.
0
2009. június 2., kedd 3:26
És kihagytam egyet, pedig voltaképp csak egy egész sorozatot hívnak így :D

A 2001-2005 között futó Enterprise (csak a 3. évad óta, a nézőcsalogatás nyomán bigyesztették elé a Star Trek-et) egy NX-01-es volt. 2151-ben állították szolgálatba, leszerelésének dátuma ismeretlen. Inkább tengeralattjárós hangulata van ennek a hajónak. Végülis elég pofás volt, kár, hogy a logikát sokszor feláldozták a készítők a szórakoztatás oltárán a sorozat történetében és a karaktereket is jobban megírhatták volna/jobb színészeket alkalmazhattak volna.
0
2009. június 2., kedd 3:22
És a Dokit ki is hagytam az előbb :) Ő egy Mark I-es osztályú OSH (Orvosi Segéd Hologram), kifejlesztése után minden Csillagflotta hajóba beépítették, ezért szerepelt a Kapcsolatfelvételben (no meg jópofa kikacsintás volt a rajongóknak, hiszen ekkor már ment a Voyager sorozat), és feltűnt a Deep Space 9-ben is :)
0
2009. június 2., kedd 3:17
De jó :D Mármint a kérdések :))

Először is: igen, jól láttad, Tuvok volt a fedélzeten :) Pontosabban Tim Russ, de amúgy érdekes, mert aztán a Voyager egyik epizódjában betekintést nyerhetünk a múltjába, amikor is Sulu kapitány hajóján, az Excelsior-on (?) szolgált. Amúgy Michael Dorn (Worf a TNG-s bandából) pedig a Nem ismert tartományban szerepel, ő Kirk-ék "ügyvédje", persze nem lehet Worf, mert ő sokkal később született meg de jó poén :D Lehetne akkor akár Worf apja :)

Az Enterprise egy vándorló név :) A való életben is hívtak így hajókat: az első a HMS Enterprise volt, melyet az angolok a franciáktól szereztek meg, franciáknál még L Entreprise volt. Ez 1705-ben történt, a hajó 1707-ben elsüllyedt. Ezért is a régi fregatt a Nemzedékek holofedélzetén és az Enterprise sorozatban is egy festményként szerepel. A következő a sorban az amerikai USS Enterprise volt, 1775-ből. Érdekesség, hogy ez is egy átnevezett hajó, az angoloktól rabolták el, ahol még George néven futott. Érdekes, de ez is két évvel később, 1777-ben pusztult el. A következő hajó pedig szerepelt a negyedik filmben, ez pedig nem más, mint a USS Enterprise (CVN-65), a nyolcadik amerikai anyahajó és a világ első atommeghajtású anyahajója. 1961 óta szolgál és a következő évtized közepén fogják várhatólag leszerelni, szép hosszú pályafutás.

Innentől a Star Trek-es jövő: csak most tudtam meg, hogy már kb. 2130-ban is hívták így egy kisebb hajót, sokat nem lehet róla tudni. Nem is tudom, hogy haladjak tovább... inkább a filmes megjelenések szerint, úgy én sem zavarodok meg :D

NCC-1701 Enterprise, USS Enterprise
2245-ben helyezték szolgálatba a hajót, előbb egy Robert April nevezetű ember volt, 2250-ig. Ezután 13 évig Christopher Pike volt a hajó kapitánya. Őt 2264-ben James T. Kirk váltotta. Ötéves küldetésbe kezdtek, melynek végén 2270-ben átalakították (az első mozfilmben láthatjuk az utolsó simításokat). A 2280-as évekre leselejtezték, kadét kiképző hajó lett Spock parancsnoksága alatt, majd Kirk admirális parancsnoksága alatt ismét kihajózott és 2285-ben, tehát kereken 40 évesen megsemmisült.

NCC-1701-A, USS Enterprise-A
2286-ban még befejezése előtt a legmodernebb hajót USS Yorktown-ról még átadása előtt az új Enterprise-á nevezik át (a mindenkori zászlóshajó tisztségét is betöltve) természetesen Kirk-el a parancsnoki hídon. Ez a hajó már a 4. részben feltűnik. Hogy mi lett a 6. film után a sorsa, nem tudni.

NCC-1701-B, Enterprise-B
2293-ban avatták fel, amint annak szemtanúi is lehettünk a Nemzedékek elején. Ennél többet nagyon nem is szerepelt, a TNG-ben a tárgyalóban volt egy fal, amelyen az elődök makettjei sorakoztak, köztük ő is.

NCC-1701-C, Enterprise-C
Nem tudni pontosan, mikor készülhetett el, de már 2344-ben el is pusztult. Egy jelenségnek köszönhetően azonban az Enterprise-D visszatér a múltba (vagy a C a jövőbe, nem tudom már sajnos :S), akkor láthatjuk őt.

NCC-1701-D, Enterprise-D
Személyes kedvencem :) A jó öreg Enterprise-D 2363-ban állt szolgálatba, kezdetektől fogva Jean-Luc Picard kapitánysága alatt szolgált. Számos kalandot, komoly támadást, rengeteg kapcsolatfelvételt élt meg ez a hajó, amely képes volt a tányéregységét leválasztva is haladni, hála az impulzius hajtóműveknek. 2371-ben (a Nemzedékek-ben) egy klingon hajóval való ütközet után is elválasztották a hajót, a tányéregység pedig ugye lezuhant, míg másik fele felrobbant. Nem volt a legszebb az Enterprise-ok között, de számomra a legotthonosabb, legkedvesebb.

NCC-1701-E, Enterprise-E
Ahogyan a nézőké, úgy látszik a Föderációnak is megváltozott a nézőpontja kissé, mivel igen gyorsra és igen harciasra sikerült ez a változat. 2372-ben már birtokba vette Picard kapitány. A Nemesis eseményei 2379-ben játszódnak, most az új film előtt az USA-ban megjelent egy képregény, melyben a film előzményeit taglalják, mely 2387-ben történt meg. Ekkora már B-4, vagyis Data a hajó kapitánya (hála ugye a Nemesis-ben az adat áttöltésnek végül Data emlékei és képességei nyomán szinte "újjászületett" kedvenc androidunk), Picard mind a vulkán földi nagykövete szerepelt a képregényben, és a fedélzetre meginvitálják az akkor még békés Nero-t és az idős Spock-ot, vagyis az öreg több mint másfél évszázaddal később is fellépett egy Enterprise fedélzetére :)

NCC-1701-J, Enterprise-J
Az Enterprise sorozat egyik epizódjában jelent meg a jövőből ez a hajó, amelyről csak annyi tudható, hogy a 26. század "terméke". Vagyis akkor az E és J között nyílván volt F, G, H és I jelzésű Enterprise.

Az NCC jelzésre több féle változat létezik, mit is takarhat. Matt Jefferies, az eredeti sorozat Enterprise-nak megálmodója találta ki. Az NC az amerikai civil hajók, a CCCC pedig ugyebár a Szovjetunió jelzése, a kettőből lett állítólag NCC, ezzel is tisztelegve az oroszok előtt, elévülhetetlen érdemeikért az űrkutatásban.

És még egy kis érdekesség: a Kapcsolatfelvétel nagy csatájában, illetve néhány Star Trek-es kiadványban is szerepelt egy Norway osztályú csillaghajó, amely a USS Budapest nevet viselte :) Ilyen egy Norway osztályú hajó:

És még valami :D A sorozatban Varga T. József volt a hangja Picard-nak, az Űrlázadásban és a Nemesis-ben is, személy szerint az X-Men-eket ezért nem szeretem szinkronnal, Horányi hangja nekem iszonyú idegen, miután több mint 170 részt hallottam Varga hangjával a kapitányt.
0
2009. június 2., kedd 1:54
Ja még valami. Valamelyik újabb mozifilmben feltűnik a doktor a voyagerről. Asszem valaki elől elbújnak a gyengélkedőn és a dokinéni bekapcsolja az OSH-t. Hát hogy került az oda? :) Na igen Janeway feltűnése egy kis üde színfolt volt a filmekben és hogy a hangra is odafigyeltek szintén a remek munkát mutatja. Nem hallottam az eredeti hangját, de sejtem miről beszélsz. Nekem Jennifer Anistonnal van ilyen bajom. Ha megszólal az eredeti hangján menten belerúgnék annyira irritál az igazi hangja :).

Még egy két észrevétel. A VI rész elején, amikor felvonul a nyugdíjas klub az új Enterprise átadásán mintha a háttérben Tuvok lenne az egyik pultnál csak vulkáni fülek nélkül. Lehet, hogy csak hasonlít rá de akkor nagyon :). A 11. film zenéjének egy két taktusát fel lehet fedezni a Nemezisben és az Űrlázadásban. Ez először furcsa volt, hogy honnan is ismerős, de tényleg csak egy két szólam meg taktusfoszlány de ebből is látszik JJ Abramsék nem nagyjából csinálták a filmet.

Még annyit, hogy a filmeket ugye szinkronnal láttam. De egy esetleges újrakiadásnál én megkockáztatom, hogy nem ártana mindhez újat csinálni. Talán a 10 film alatt Kirk kapitánynak van ugyanaz a hangja a többieknek 2 részenként változik. A SZPÁKKKKK-ozásról nem is beszélve. Na ezen kiakadtam. Ott még egy két hang ugyanaz nem tudom, miért nem mondták a szinkronrendezőnek, hogy "He öcsém, ez így nem kóser dolog, mi ez a SZPÁKKK?" Baromi idegesítő volt. Az újakból Picard kapitánynak a kapcsolatfelvételnél volt jó  hangja. Persze azért mert Patrick Stewart hangja az X-men-ekben Horányi László :P. Nem tudom az NG-ben ki a hangja.

Egy biztos. Ha jön egy középeurópai kiadás (amin legalább felirat van) mind a 11 filmből BD, rendelem is befele vészsebességgel :D

És még egy kis kukacoskodás a végére amiknek semmi jelentősségük de engem érdekelnek:   :D
Mi az az enterprise? Most az csak egy hajó a csillagflottából vagy egy hajó tipus és van több enterprise is? Ha csak egy hajó miért keresztelik el az újjáépítés után is enterprise-nak kétszer is? Azért ekkora ragaszkodást egy névhez.
Ja, és jó lenne már egyszer a csillagflottából két hajónál többet is látni.  Ha nem is harc közben csak gyülekezzenek már egy csoportban, mert ez a csillagflotta olyan mint Columbo felesége :)
Na meg az űrdokk. Hát az röhejes, de még a Voyagerben is idétlenül néz ki. Egy váz az egész ahol hajót építenek át. Nekem kínai a dolog, de elfogadom. Az új filmben legalább a földön építik! De ha ez az űrben is van, hogy a retekbe festik le a hajót? A folyadék az űrben golyóvá válik, hogy ragad az meg a felületen?
Még volt valami hülyeség de most nem ugrik be.
0
2009. június 2., kedd 1:19
Igen, tényleg, úgy gondoltam, hogy külhonban fogják kihozni újra a filmeket dvd-n is, itthon már szerintem is kizárt, mivel már két kiadást megéltek (kivéve a Nemesis-t). Blu-Ray-en szerintem azért még várható itthon, hogy kijönnek, elég jól szerepelt az új film a mozikban :)
0
2009. június 2., kedd 1:14
Gondolod, hogy a döglődő piacunkra kihozzák a régieket? Hiszem, ha látom...

Legalább nálam a formátumváltás pont az új filmnél jött el. De ha valami csoda folytán mégis kiadnák BD-n a korábbi filmeket, nem sértődöm meg. :)))
0
2009. június 2., kedd 1:10
Ez tényleg szomorú hír :( Én még az Űrlázadást szeretném beszerezni mindenképp a két lemezes kiadásban, és a kedvenc TOS mozimat, a Nem ismert tartományt. A többi egyelőre elég lesz vhs-en :) Akkor lennék még nagyon szomorú, ha a TNG sorozat dvd kiadásain lettek volna legalább feliratok és úgy vonnák ki őket a forgalomból. Szerintem ősszel egy lemezes verzióban legalább az első hat film az újhoz igazodó, egyen borítóban, menüvel ki fognak jönni, mert nincs az a pénz, hogy a Paramount ne állja meg, hogy ősszel olyanoktól szüreteljen, akik most ismerték meg Kirk-éket és kiváncsiak lennének a régi filmekre is.
0
2009. június 2., kedd 1:04
Sajnos a jövőre nézve nincsen jó hírem, már ami a DVD-kiadásokat illeti:

A TOS első kiadását, és a mozifilmeket sajnos angliában bevonták a piacról. Ez annyit jelent, hogy már sehol nem lehet hozzájutni a magyar vonatkozással bíró kiadványokhoz. Most nemrég ugyan kiadták újra a TOS Remastered évadait, és az első 6 mozifilmet, de magyar vonatkozást nagyítóval sem lehet rajtuk találni...

Szomorú, de ez van. De a remény hal meg utoljára, hogy a Paramount csinál legalább a mozifilmekből egy kelet-európai verziót DVD-n és BD-n, de én nem sok esélyt látok erre...

Most örülök csak annak, hogy volt alkalmam beszerezni a magyar feliratot tartalmazó lemezeket.

Az új film persze jönni fog majd október tájékán mindkét formátumon...
0
2009. június 2., kedd 0:46
Elolvastam :D Nagyon jól észrevetted mik a filmek hibái, erényei :) Mivel az első Trek sorozat amit végig láttam, a TNG volt, ezért nekem a 4 velük készült film a kedvencem :) Még az Űrlázadás is, mert a sorozatot idézi, de mozifilmnek tényleg baromi lassú. A Nemesist pedig azért szeretem nagyon, mert ez volt a Star Trek-es origóm :) Még azelőtt láttam, hogy a Voyager-be és így az egész Trekbe belebotlottam volna :) És ha nem tetszett volna, nyílván a sorozatokat sem látom, és akkor nem tudnám pl. azt a vulkáni köszöntést sem :D Nálam így alakulnának a filmek, de az első 6-ot régen láttam már, 3-4 éve.

Star Trek I: 10/6
Star Trek II: 10/8
Star Trek III: 10/7
Star Trek IV: 10/8
Star Trek V: 10/5
Star Trek VI: 10/9
Star Trek VII: 10/7,5
Star Trek VIII: 10/9
Star Trek IX: 10/7
Star Trek X: 10/8

Star Trek 1: 10/10

És akkor már a sorozatokról is pár szó :D
A TOS-t sajnos nem láttam még, csak pár részt, ami alapján nem szabad itélkezni, pláne nem az egész Star Trek alapjáról rosszat mondani :D S nem láttam semmit a TAS-ból (The Animated Series).

A TNG nálam A Star Trek. Gazdag, színes világ, politikai, etikai, erkölcsi mondanivalója bizony nekünk, a jelen emberének szólnak. A karakterek jól eltaláltak és mindenkit hagytak kibontakozni, kivéve Tashia Yar, akit én sosem kedveltem. Picard kapitány jól eltalált karakter és igen, azért fontos a családi veszteség, mert... Nem mondhatom el miért, de hirtelen közel kerül a családjához és mivel az egész Picard família kihal, neki pedig nincs gyermeke, nem lesz ki tovább vigye a több évszázados nevet. Érdekes, hogy végülis Shinzon által tovább élhetett volna, neki lehettek volna gyermekei, és ha kezdettől őszinte, szerintem találtak is volna rá módot, hogy sem Picard, sem Shinzon nem hal meg. És Data jellemfejlődése is bámulatos, akárcsak a Doktoré. Nagyon szerethető karakter volt, mégha ő ezzel az érzéssel sokáig nem is volt tisztában. A klingon Worf révén végre ebbe a kultúrába is betekintést nyerhettünk (ugye a VI. rész 1991-es, azaz amikor indult a sorozat, még javában ellenségek volt a klingonok Kirk-ék világában). Vendégszerepelt a sorozatban többek között a nagyon idős McCoy doki, Scotty és Spock (és ez is adta az alapot a mostani filmhez, hiszen így Spock már 15 éve nagykövet volt a Romolus-on mikor felrobbant a napjuk és megjelent Nero).

A Deep Space 9 a TNG-ben mutatkozott be, sajnos csak 2-3 évadot láttam, de a karakterek itt is színesek voltak, igazi multikultúrális társadalom jött össze az állomáson. Sokan a Star Trek Szomszédok kiadásának csúfolják, pedig csupa értéket közvetít ez a sorozat is, mégha később azért zajlott is benne háború. Azt tudom, hogy Picard és Riker egész biztosan vendégszerepeltek benne, O Brian a TNG főgépésze pedig itt már főszereplő lett, ahogyan a TNG befejezése után Worf is :D

A Voyager a másik nagy kedvenc Trek-sorozatom :) Janeway karaktere telitalálat, és igen, Menszátor Magdolna hangja miatt lett különösen jó karakter számomra, mert eléggé, nem is tudom, fura hangja van szegény Kate Mulgrew-nek. A többi karakter is jó, 7/9-ed beilleszkedése és a sok-sok borg jelenlét pedig mindig üdítő :D Nem beszélve arról, hogy a TNG-ből LaForge, Riker, Troi és egy emlékezetes mellékszereplő, Q is tiszteletét tette a sorozatban :) És persze nem feledkezek el arról, hogy maga Hikaru Sulu is szerepelt a sorozatban :)

Az Enterprise... nem lett a kedvencem, távolról sem. Az ötlet jó, bemutatni a Föderáció kezdőrúgásait, de a karakterek... senkit nem tudnék felidézni, ráadásul több alaptételt is áthágtak (egy súlyosat rögtön az első öt percben). Tudom, hogy Data vendégszerepelt benne (pontosabban még csak a későbbi tervezőjének elődje, de persze Brent Spiner alakította), illetve az utolsó rész kvázi TNG epizód lett, sokan szidták is, hogy így akkor most az Enterprise vagy a TNG befejező része? Én speciel örültem ennek a befejezésnek mert az első évad után az első és utolsó rész, amit láttam, ez volt :D

Százalékosan tehát:
TOS és TAS: 10/?
The Next Generation: 10/10
Deep Space 9: 10/8
Voyager: 10/9
Enterprise: 10/3

A TNG-ből sok részt lehetne kiemelni, de azt hiszem sokunknak a The Inner Light c. epizód, a történetével és drámaiságával, valamint azzal a fülbemászó, gyönyörű dallammal a TOP5-be sodorta a szerintem "legemberibb" részt.
0
2009. június 2., kedd 0:06
Basszus csak kihagytam:
SPOILERES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Minden résznél!!!!!!!!!!!!!!!!!

0
2009. június 2., kedd 0:05
Na, akkor egy kis szösszenet a 10+1 Star Trek mozikról, számszárű értékelés végé felé:

Star Trek - The motion picture

Az első egész estés Trek mozi. Kirk kapitány és barátai visszatérnek az Enterprise fedélzetére. Hát visszatértek de nem lopták a szívembe magukat. Jól indul a film, de szerintem akkora alázattal nyúltak hozzá, ami már átbillenti az egész filmet a ló túloldalára. Ez az "idegen" életforma Vídzsör nekem nem tetszett. Egy pár részt már láttam a TOS-ból amiben volt ilyen "gépi" idegen életforma, de az a 45perc elég is volt belőle, és sokszor szerintem nem is volt ilyennel dolguk Kirk-éknek. Inkább Klingonaok vagy Romulánok, vagy akérki más jobb ötlet lett volna, mint Vídzsör egyszerű programjának a kálváriáját végignézni. Mondom a film jól indul, ahogy az emberek visszatérnek a hajóra és a feszültség a két kapitány között is jól van kialakítva, főleg amikor belekerülnek abba az áramlatba vagy mifenébe. De amikor az elején 5percig azt mutatják, hogy hogyan jut el Kirk admirális Scotty-val az űrdokkban éppen átalakításon áteső Enterprise fedélzetére, akkor egy kicsit kiakadtam. Értem én hogy Enterprise meg minden de azért a jóból megárt a sok. Kb ennyi bántotta a csőrömet szóval majdnem az egész film de azért a Trek érzés megtalálható a filmben, de amíg az egyik helen ezt eltúlozzák addig a másik helyen kihagyják.

Star Trek - The wrath of Khan

Khán haragja. Na ez már Trek film! Na itt elmondák amit a 11-ik részben meg is láthatunk, ahogy Kirk kijátsza a Kobayasi Maru-t. Nekem mivel a 11-ediket láttam először külöm öröm volt már ez a két szó is, mert így már volt valami amibe én is tudtam kapaszkodni és nem teljesen idegen a film. Hogy kicsoda Khan azt csak a saját logikámból tudtam kitalálni és jól is tiptpeltem mivek még az egyik TOS részben már találkozhatott vele az ember fia. Egyszerű bosszúról van szó ami nem merül ki Kirk kapitány megölésében még az egyik titkos program a "Teremtés" is kell neki. Ugye ilyenkor van a "Sokat akar a szarka" effektus, aminek a vége Khán számár a teljes kudarc. Se Kirk halála se teremtés és ennek fejébe még ő is meghal. Nem rossz a sztori, sőt nagyon jó, hogy egy régebben "telejesen el nem vart" szálat tettek a mozifilmbe ezzel is kiszolgálva a Trekkereket. Egy dolog nem tetszik, Kirk fia. Nem tudom ez minek kellett, de ha már van, akkor van, elfogadom. Spock halála egyenesen zsinális. jól ki lett találva. Nem tudom hogy ez most szándékos volt e, érzésem szerint a karaktert nem akarták már többet szerepelteni vagy Leonard Nimoy akart visszavonulni, de hogy a Trekkerek függőségét fenntartsák mindenféleképpen ez volt a legjobb döntés. Ebből lehetett építkezni. Na ez a rész nagyon bejött.

Star Trek - Search for Spock

Spock nyomában. Ott folyatódik ahol az előző rész abbamaradt. Spock meghalt és a hajó elindult haza, a Teremtés működik. Látszólag minden rendben, de valójában mégsem. Spock a dokiban újraéled vagy mit csinál,de ennek úgy látszik nagy ára lehet, és a legénységenk döntenie kell. Elindulnak vissza, hogy halott barátjuknak segítsenek és ezzel a karrierjüket és további életüket tönretegyék vagy maradnak a helyükön és megvárják míg egy másik barátjuk is belehal a várakozásba. Természetesen a csapat összetart és mindent megtesznek bajbajutott és halott barátjuk megmentése érdekében. De a bajt tetézve megjelenik egy csapat Klingon akik Kirk mellett a teremtést is akarják. Tetézve a bajt teremtés befuccsol Spock és Kirk fia csapdába kerül. Kirk ismét választás előtt, aminek a következménye fia halála, de legjobb barátja és legénysége élete. Az Enterprise elpusztul, de csekély áldozat ez Kirk kapitány szemében mivel fia akit csak nem rég kapott vissza halott. Szintén jó sztori, jól megcsinálva és látszik a filmen a technika fejlődése is. Van olyan jó rész mint a második.

Star Trek - The voyage home

A hazatérés. Szintén ott folytatódik ahol az előző rész befelyeződött. Kirknek és csapatának az előző részben elkövetett szabályszegése miatt felelni kell a föderáció előtt, de a kapitányra a Klingonoknak is fáj foguk a múltba elkövetett "bűneiért". A föld bajba kerül és csak ők segíthetnek, viszont ehhez a múltba kell visszamenie a legénységnek pontosabban "napjainkig". Persze minden sikerül és a föld megmenekül a csapat vétkeit megbocsájtják és minden jó ha a vége jó. Sok mindent nem lehet erről a részről elmondani. Nézhető, de nekem annyira nem tetszett, mivel az időutazásos dolog szinte minden ilyen témát boncolgató filmben tele van hibával és sok megválaszolatlan kérdéssel ez sajnos itt is előforul. A történet elég butácska, mást is kitalálhattak volna ha minden áron a jelenben akarták Kirk-éket látni. Ez lett belőle, nem a legjobb rész, de az elsőt így is übereli. Inkább egy görbetükör a saga előtt mint igazi Trek mozi, talán így akartak több nézőt becsalni a moziba nem tudom, de a véleményemen nem változtat. Viszont ezt a mozifilmet láttam régebben a tv2-őn de nem az elejétől viszont végig. Ami a legjobban tetszett az a buszos jelenet az nagyon odavág :)! Emlékszem akkor nem értettem mit keresenek ezek a jelenben mivel úgy tudtam ez valami jövőben játszódó valami. Zavaros volt akkor, de ez mára letisztult.

Star Trek - The final frontier

A legvégső határ. Szó szerint mivel elég kényes dolgot boncolgat ami az idők kezdetétől kényes téma mégpedig a vallás és a hit világa. Kicsit laposan indul ezzel a hegyi kempingezéssel de utána beindul a sztori rendesen és megsem áll a végéig. A barátság és az összetartás nekem ebben a filmben valamiért jobban átjött mint az összes eddigi filmben. Csak annyit még róla, hogy van olyan jó film mint a 2. és a 3. rész. Minden benne van ami trekkessé teszi és ez nekem bőven elég.

Star Trek - The undiscovered country

A nem ismert tartomány. A lehetőség, a béke megteremtésére, a föderáció addigi legnagyobb ellenségével a Klingonokkal. Spock mint nagykövet felkéri Kirk kapitányt hogy segítsen a Klingon követnek eljutni a földre a békeszerződés aláírása miatt. De persze az út nem egy hétvégi kirándulás lesz mivel a Klingonokról van szó. Talán ebben a filmben tapasztalható először feszültség Spock és Kirk között. A kapitánynak azzal a fajjal kell együttműködnie akik megöklték a fiát, és folyamatosan az ő vérét akarják ontani hiszen annyi borsot tört már az orruk alá. Érdekes látni ahogyan vív Kirk a saját haragjával és a józan eszével ahol az egyik csak a gyűlöletet látja a másik pedig a lehetőséget a békére aminek a végén a jövő generációját védené meg az újabb Klingonokkal elleni háború lehetőségétől. Egy csel folyománya miatt csak a magában és társaiban bízhat meg. Mindkét oldalon vannak a békének ellenlábasai és az Enterprise legénységére vár a feladat, hogy megmentsék a föderációt a háborútól és a szerződés megköttessék. Szintén nagyon jó sztorija van ennek a filmnek is hiszen minden ellenségeskedésbe belefáradnak a felek egy idő után és itt a békére duplán is van esély. Minden új karakter jól ki lett dolgozva a régiek hozzák a formájukat, és Kirk vívódása szintén szenzációsra sikeredett. Rezegteti a második rész alatt a lecet, nagyon jó film!

Star Trek - Generations

A generációváltás. A tv sorozat világában ez már megtörtént és a idelye, hogy a vásznon is megtörténjen. Az öregek nyugdíjazása ilyen formában nem volt rossz ötlet, viszont Kirk "megölése" elég érdekes ebben az energiamezőben való elnyeletéssel. Ez a dolog nekem egyáltalán nem tetszett de ez az egyetlen negatívum a filmmel kapcsolatban. Az új vonal az Enterprise legénysége élükön Picard kapitánnyal nekem teljesen ismeretlen mivel az NG-ből még egy részt sem láttam, így minden karakter teljesen új volt számomra, de végig a film alatt azt éreztem hogy mégis ismerem őket valahonnan. Aztán  beütött a felismerés a film végén hog persze, hogy ismerősek hiszen csak egy föderációs csillaghajót vezetnek és ez egy Star Trek mozi a javából és a karakterek is nagyon eltaláltak. Egyvalamit nem értettem ezt az érzelemkitörést Picard kapitányból a rokonai iránt. Lehet hogy ebből a családi szálból benne van valami a sorozatban de így laikusként aki nem látta az NG-t elég idegennek éreztem ezt. A technikai megoldások itt már "fullosak" hiszen ez 94-es filmről van szó. Egy rossz pontja a filmnek ez a Kirk dolog nekem egyáltalán nem tetszik. A többivel viszont minden rendben asszem szépen átvették a stafétabotot a sorozat után a mozivásznon is az új generáció tagjai.

Star Trek - First contact

Kapcsolatfelvétel. Picard kapitány rémálmával indul a film ami a borg-al töltött időszakot elveníti fel benne és ébreszt gyanút egy a föld elleni támadásról amit a borg indít. Felteszem, hogy a sorozatban volt asszimilálva a kapitány a borg által. Erről én lemaradtam, de annyit azért elárulnak a film során, hogy minden érthető legyen. A negyedik rész után szintén egy időutazós filmmel van dolgunk viszont most nem a jelenbe utaznak vissza hanem az űrutazás egy újjabb lépcsőfokának a hajnalára. A borg a múltban akarja asszimlálni az emberiséget egy olyan korban amikor az föld lakói a legérzékenyebbek miden szempontból. Talán ennek az időszaknak is köszönheti az emberiség a föderáció létrejöttét hiszen volt valami ami összetartotta őket az utolsó földön vívott háború után. A legénységnek két fronton kell harcolnia, az egyiknek a földön hogy a történelem mint olyan ne változzon meg, a másiknak pedig a csillaghajó fedélzetén megakadályozni, hogy a borg megsemmisítse a földet ezzel megakadályozva legnagyobb ellenfele létrejöttét. Picard kapitány utálata a borggal szemben szintén olyan jól kidolgozott mint a "Nem ismert tartomány"-ban Kirk ellenszenve a Klingonokkal. Neki is döntenie kell, hogy a szívére hallgat és ezzel megsemmisíti az emberiséget vagy a józan eszére hallgat és ezzel megmenti a jövőt. Bár a borg mint olyan nekem egre kínaibb és itt sem világos teljesen, hogy e most mi is akar lenni egy tudat többel összekpcsolva vagy több tudat eggyé kapcsolva, de végtére is mindegy. Pokolian jól ki van dolgozva ez a rész is és nagyon tetszett!

Star Trek - Insurrection

Űrlázadás. Hogy mi is ebben az űrlázadás azt nem tudom és ez egy eléggé lapos film. Sem a történet sem ez a nép nem tetszett igazán. Egyszerűen nem tudok róla mit írni mert semmi sem tetszett ebben a filmeben. Vetekszik az első film rosszaságával.

Star Trek - Nemezis

Nemezis. Hmmmmm.... Inkább Star Wars mozi mint Star Trek. Picard kapitány saját klónjával való viaskodás elég jól sikerült és a történet is jó lett de ez már a túl akciós kategória a Star Trek világában. Inkább gondolkozással és valami váratlan húzással oldanak meg feladatokat a Trek univerzumban mint eszement módjára belehajtunk az ellenégbe. Összességeben jó lenne csak ez a nagy csatázás meg látványorgia már nincs egyensúlyban egymással. A fordulatok viszont jók és jókor vannak nem hagyják a történetet leülni egyáltalán. A legrosszabb és legszebb dolog Data önfeláldozása ami bizonyítja hogy tényleg már-már egy emberi lény és nem csak egy kiborg. Biztos a sorozatban is alakul a jelleme ezt nem tudom, de a Voyagerben a doktoréhoz lehet hasonló. Ez a film sem rossz de ez már nekem nem Trek mozi.

Star Trek - (The future is begin)

Erről már írtam alább és nem is tennék hozzá semmit majd az összesítésben megemlítem.

Egy kis értékelés:
Star Trek - The motion picture             10/5
Star Trek - The wrath of Khan             10/9
Star Trek - Search for Spock               10/9
Star Trek - The voyage home              10/6
Star Trek - The final frontier                10/8
Star Trek - The undiscovered country   10/8.999999
Star Trek - Generations                       10/8
Star Trek - First contact                       10/9
Star Trek - Insurrection                       10/5.5
Star Trek - Nemezis                            10/7
Star Trek - (The future is begin)           10/9.9999999999

Összesítés:
Mind a 10+1 filmet érdemes volt megnézni, mert nem akármilyen történetbe csatlakozik be az ember. Egy baj van velük, hogy laikus emberek számára a mozifilmek önmagukban egyáltalán nem állják meg a helyüket. Erre példa nekem az NG teljes ismeretlensége de mivel láttam már jó pár TOS meg Voyager részt így vágom nagyjából azért a témát. Emiatt volt zseniális húzás a készítőktől, hogy idézőjelbe "reboot"-olják a  Star Trek univerzumot. Végül is nem reboot ez csak egyfajta más idősíkban való mutatása az elmúlt 43 évnek. Mert valljuk be, azért azt a 5 sorozatot plusz a 10 filmet nem lehet minden olyan emberrel megnézetni akit kicsit is érdekel a Trek univerzum, de nincs sem ereje sem lehetősége végignézni mindet. Ez volt a legjobb megoldás amit a stúdió és a készítők is kitalálhattak. Így talán több emberhez eljut az új mozifilm és megismerteti még egy generációval a Trek univerzumot úgy hogy nem kell 40 évet bepótolniuk. Ezért lett szinte tökéletes 11. film hiszen bárki megnézheti aki nem járatos ezen filmekben és még az ős Trekkerek sem panaszkodhatnak szerintem semmiért. Nyáron mindenkképpen szeretném a TOS,VGR sorozatok elmaradt részeit bepótolni és az NG-t végignézni. A DS9 és az ENT- el nem tudom mi lesz azok lehet hogy csúszni fognak. Két dolog bánt csak, hogy nem tudok vulkániul köszönni és meginnék már egy korsó romulán sört :)!!!
0
2009. június 1., hétfő 13:57
Az összes hivatalosan kiadott Nemesis DVD-nek nagyon gyenge a felirata, legyen akár angol, akár magyar kiadású. Az első, nálunk is megjelent egylemezes kiadás ugyanazt a lemezt tartalmazta, mint az angol megfelelője...

A dupla mint tudjuk, nálunk nem jelent meg, de ha egyszer valami csoda folytán kiadnák, ugyanaz lenne, mint a kinti, feltéve, ha valahogy nem varázsolják rá a szinkront is...
0
2009. június 1., hétfő 13:48
De jó ez a videó :)) Most találtam :D

0
2009. június 1., hétfő 13:42
Wow :) Nagyon hasonló, ugyanaz a véleményünk ezek szerint a sorozatokat illetően :) Én is a Viasat-nak köszönhetően lettem trekkie :) Azt hiszem a Voyager utolsó két évadánál kapcsolódtam be, utána lement a teljes TNG, majd azt hiszem újra elejétől a Voyager így be tudtam pótolni a lemaradást és a DS9 utolsó 2-3 évadát is láttam, elejét azóta sem. Vagyis akkor kb. 16-17 évadnyi Star Trek van bennem :D Az Enterprise első évadát végig szenvedtem, akkor tudtam, hogy baj van, amikor már csak a háttérben ment a sorozat és nem figyeltem rá, míg szombat és vasárnap délelőttökön állandóan a dupla epizódokat néztem Picard és Janeway kapitánnyal :)

Szerintem a Nemzedékekben és a Kapcsolatfelvételben azért is mások a hangok, de talán még az Űrlázadásnál is, mert ekkor még nem volt teljesen leszinkronizálva a TNG, a Nemesis-nél már hallható volt, hogy mindenki a szokott hangját kapta (Troi a Voyageres, Worf a több évnyi DS9-es hangját, tehét itt sem volt nagy zavar). Azt pedig el nem tudtam volna képzelni, hogy odafigyelnek Janeway hangjára és elhívták Menszátor Magdolnát :) Ha megnézzük a két sorozatban kik működtek közre, tényleg remek színészek, nagyon jó fordításban működtek közre. Te említetted még Mikey, hogy egy ismerősöd működött közre a szinkronnál, remélhetőleg az új mozinál is, bár igen, az Eredményes, hosszú életet vagy a végén a "és hogy eljusson oda, ahová senki sem merészkedett" kicsit zavaró. Nem tudom, hogy a TOS-nál is embert mondanak-e, de Picard a "senki sem"-et használta.

Mikey, még valami, akkor nekem milyen feliratú a Nemesis-em? :D Ugye az itthon megjelent kiadásnak rossz a felirata? Sajnos még nem tudtam megnézni, pedig mint kiderült, tudok DTS-el nézni filmet a laptopon. Lehet ma szakítok is rá időt :D A TNG-t és a Voyagert mindenképp szeretném majd egyszer megszerezni, az összes részt, a remek szinkronnal, mert nekem ők a Star Trek :) Amúgy pedig szerintem Chekov ákcentusa nem zavaró annyira :) Scotty nem-skót akcentusa sem :) Csodálkozok, hogy nem  Berényi András  volt öreg Spock hangja, a TOS-ban és jó pár filmben ő volt. De Szersén Gyula fura lett volna Kirk-nek, de még Sörös Sándor is :)
0
2009. június 1., hétfő 12:28
Na igen, a mozifilmek szinkronja verte le nálam is a biztosítékot még annó, de ez hozta magával azt is, hogy mostanra semmilyen Trek-et nem nézek meg szinkronnal. Bár hozzáteszem, Janeway kapitány eredeti hangja tényleg borzasztó, neki nagyon jó választás volt Menszátor. Meg úgy általában véve a DS9 és a VOY szinkronja tényleg jól sikerült. A TNG már más tészta, Patrick Stewart és a többi színész kizárólag eredetiben az igazi, mondom úgy, hogy láttam belőle rengeteget magyar hanggal.

Egyébként még annó 1998-ban, amikor a már azóta megszűnt TV3 vetítette a TNG-t, ott más szinkronnal ment, mint a Viasaton. Mind a két évad megvan VHS-en, ami ott ment.

A TOS megint egy külön téma nálam, mert azt csak az angliából berendelt DVD-kiadásokon láttam, magyar felirattal. Annak a szinkronjáról nem tudok nyilatkozni.

Az ENT-ből meg láttam a nyitóepizódot netről leszedve, és annyi...

Dylan, a filmről is kérünk egy jó hosszú okfejtést! :DDD
0