Keresés

Star Trek

2009. június 1., hétfő 10:05
Na. Jó sokára végül tegnap én is megnéztem a filmet. Szinkronnal sikerült. Először a szinkron témáról. Hogy a szinkron jó e vagy rossz, az csak attól függ, hogyan válik az ember Star Trek rajongóvá. Ha újgenerációs rajongó, és mondjuk letöltésből ismeri a sorozatot, az biztos a eredeti+magyar felirat kombóra esküszik, vagy ha DVD-n látta először a filmeket, stb... Megint más a helyzet ha valaki a Viasat 3-nak köszönhetően lett fanatikus Star Trek rajongó. Ott adták le először szinkronnal egymás után a Voyager-t, a Deep Space Nine-t és a The Next Generationt-t. Ez a három sorozat, 21 évad tulajdonképpen a franchise gerincét alkotja, a filmek csak kis kitérők. Ezeknél a fordítás egységes. A trekes szakszavak mindegyiben ugyanúgy vannak fordítva. Warp = Fokozat,  Engine = hajtómű (és nem motor, mint sok filmben, ebben az aktuálisban is említik... El tudjátok képzelni hogy az Enterprise-ban egy motor dolgozik? :)))) És a híres Live Long And Prospare mondatot is fordították már ezer féle képpen, de aki a 21 évadot végignézte szinkronnal, annak a legtutibb fordítás a Hosszú és eredményes életet! Még sok ilyet sorolhatnák. De véleményem szerint ennek a három sorozatnak első osztályú szinkronja és fordítása volt, és ez tekinthető az alapnak.

Az eredeti sorozattal és a filmekkel éppen az a gond hogy mindet más csapat fordított, másnál voltak a jogok stb... Így nagyon zavaró hogy a megszokott szavakat mondatok máshogy fordítják, persze tudjuk hogy mit akarnak jelenteni, de akkor is! És persze ahogy kell a filmekben folyamatosan változnak a szereplők szinkronhangjai is, ami talán még zavaróbb dolog. Kránitz Lajos mint Picard kapitány??? Ez volt a legdurvább. Persze sok hülyeséget is fordítottak a filmekben. Szóval ha valaki ezekből a szinkronokból indul ki, érthető hogy nagyon szinkronellenesnek vallja magát. Amióta megvannak a DVD-k, semmi pénzért nem nézném őket szinkronosan.

Mindenki tudja hogy a szinkronok egyik nagy hibája, hogy az akcentust, ami sokszor meghatároz egy karaktert nem lehet leszinkronizálni. De mivel az új filmben egy ütős poén is társul Chekov akcentusához, kénytelenek voltak az egész szinkronban ilyen idióta orosz akcentussal beszéltetni a szinkronszínészt. Mivel Scotty skót akcentusához nem tartozik ilyen látványos poénok, az övét simán el is felejthetjük, pedig az eredeti sorozatban tényleg szinte ez az akcentus határozta meg a karaktert. Szóval ez a Chekov szinkron zavart a filmben. Nagyon zavaró fordítást nem találtam. Persze itt is máshogy fordítják a Live Long And Prospare-t meg a Warp-ot, de azért az elmegy. Tisztességes szinkron. Ezután már úgyis csak felirattal fogom nézni BD-n... :)

Visszatérve a TNG-DS9-VOY szinkronra: Ha valaha kiadnák szinkronos DVD-n ezeket a sorozatokat, biztosan jópár epizódot megnéznék eredeti hang magyar felirat kombóval, de a szinkrontól többé már nem tudnék elvonatkoztatni, mert az tényleg zseniálisra sikerült. A technikai szöveg is meg a hangok is... Janeway kapitány eredeti hangja pl. egyenesen visszataszító Menszátor Magdolna kellemes hangja után. Szóval ezeket a szinkronokat kéretik ott kezelni ahol a helyük! Mert tényleg jók!

Na. Annyit dumáltam a szinkronokról, hogy a filmről majd csak később írok, lehet arról is majd csak részletekben, mert úgyis regény lesz, ahogy ismerem magam... :)))
0
2009. május 31., vasárnap 0:42
A Nemesis magyar felirata az valóban csapnivalóan sz@r, ahogy van. Ordít róla, hogy nem magyar fordító munkája, hanem a Paramount egyik magyar embere követte el...
0
2009. május 31., vasárnap 0:31
Ez a feliratos változat volt.
0
2009. május 31., vasárnap 0:30
A Nemesisben pl.: ...áthatolni az álcáján helyett, áthatolni a kloákáján?!
Nem tudtam sírjak -e vagy röhögjek.
0
2009. május 31., vasárnap 0:24
Ezzel egyetértek, a régiek szinkronja még jónak is mondható, ha az ember nem látta az eredeti hanggal. Sokáig én is csak szinkronnal ismertem a filmeket, de a DVD-kiadásokon már csak felirat volt. Akkor döbbentem meg igazán a régi szinkronok bődületes félrefordításain... :)))
0
2009. május 31., vasárnap 0:22
"mert a mazochizmus még ingyen sem kenyerem"

Pont ezért nézem felirattal az újat is. A magyar hangokat ismervén, inkább az eredeti hang. Zámbori Somától alapjáraton kiráz a hideg...
0
2009. május 31., vasárnap 0:08
Pedig nem rossz. A 7-8-9-10. részt viszont csak eredetiben jó nézni, mivel eléggé
mostohán bántak a szinkronnal.
0
2009. május 30., szombat 23:38
A filmekhez nekem sem volt szerencsém szinkronosan (rengeteg olyan film van amit képtelen vagyok szinkronnal megnézni), de ma kivételt tettem az új filmmel, mert "muszáj" volt elhasználnom az ajándékjegyet. Mellesleg egyáltalán nem sikerült rosszra a szinkronja (szerencsére, mert a mazochizmus még ingyen sem kenyerem:)).
0
2009. május 30., szombat 23:30
Már 200,3 millernél tart az USÁ-ban, a tegnap nap állása szerint... :)))
0
2009. május 30., szombat 23:18
Szinkronnal Trek-et? Jesszusom, a lehető legrosszabb párosítás. Ez a franchise-t kizárólag eredeti hanggal szabad nézni, de ez csak az én véleményem...

Az új filmbe sem futottam még bele szinkronosan, hálistennek... :)))
0
2009. május 30., szombat 23:17
Egyébként csak úgy halkan megjegyezném, hogy pár napja 196 milliós amerikai bevétellel, eddig az év legjövedelmezőbb filmjévé lépett elő a Star Trek. És még van egy-két hete hogy erősítse a pozícióját. Az Imdb Top-250-es listáján 61.000 szavazat után is még mindig a 83. helyen van!
0
2009. május 30., szombat 23:13
William Riker parancsnok az első tisz az Enterprise D-n. Picard már az első résztől gyakran "Egyes"-nek hívja (angol eredetiben "Number One"-nak)

Furcsa lehet úgy látni a Next Generation-ös filmeket hogy nem látta hozzá az ember azt a hét évadnyi zseniális korszakalkotó sorozatot... :)
0
2009. május 30., szombat 21:45
Na végignéztem a 10 filmet. hát nem semmi :). majd írok róluk valami szösszenetet. de előljáróban lenne egy kérdésem. a Next Generations-t még nem láttam ezért nekem a Picard kapitány vonal kicsit idegen, de nem rossz, sőt tetszik. viszont azt nem értem Rikert miért hivja néha Rikernek néha Egyesnek. mondjuk szinkronnal néztem, nem tudom ez mennyivel teszi rosszabbá vagy jobbá a filmet. gondolom a sorozatból azért kiderül és alap dolog lehet de aki még azt nem látta ez kicsit fura. remélem valaki megírja.
0
2009. május 21., csütörtök 11:18
SPOILER

Előzékenyek voltak Kirk-kel szemben. :DDD

Mondjuk jobban belegondolva, ha tényleg Ayel-től veszi el, akkor bakiztak az alkotók, mert ahogy láttam, a földön heverő fegyver ugyanabban a helyzetben van mindig, amikor felülről mutatják a platformot...

SPOILER OFF
0
2009. május 21., csütörtök 11:18
Na de ha egyébként sem azzal a fegyverrel lőnek, akkor végülis mindegy, hogy mi van a földön, nem? :) Lehet, hogy az egy hibás stukker volt, s mérgükben eldobták. Vagy a korábbi lövöldözés során repült oda.
most posts by TM
0
2009. május 21., csütörtök 11:15
SPOILER

pont az a probléma, hogy annak a fegyvernek nem kellene ott hevernie, mivel mielőtt lelőné vele, a romulán fickó övéről rántja ki.

egyébként ha kicsit belegondolsz, mit keresne azon a platformon az a fegyver? korábban letette oda, hátha szüksége lesz rá a későbbiekben, ha netalántán arra jár? :)
0
2009. május 21., csütörtök 11:02
Tegnap megvolt az ismétlés, sajna kivették a feliratos kópiát, így a mozis pályafutása ennek a filmnek nálam vége...

SPOILER

Amikor Kirk átugrik a másik platformra, már ott hever a Romulán pisztoly a földön, így semmi gond nincs a jelenettel, mégpedig hogy azzal lövi le Ayel-t, miután kimondta "nálam van a fegyvered".

SPOILER OFF

A gömb átmérőjét viszont nem tudtam kifigyelni a film elején, ahhoz túl gyorsan váltakoznak a vágások, majd BD-n kiderül, az alkotók hogyan is gondolták... :)))
0
2009. május 15., péntek 18:23
szerintem a gömb felszínére gondoltak, de az meg nem a térfogata, gömb felszíne 4*r2*pí... térfogata 4/3*r3*pí

hátha DVD-n és BD-n majd az audiokommentárban elmagyarázzák!!!
0
2009. május 15., péntek 18:19
köszi!
0
2009. május 15., péntek 17:08
Pár kép a képregényből, csak az első képnél szerepel két, tényleg egymás mellett szereplő oldal, a többi csak azért van egymás mellett, mert kevesebb helyet foglal :) Minden főbb szereplő rajzolt mását meg akartam mutatni, szerintem igényesen megrajzolt képregény.

0
2009. május 15., péntek 16:16
Azért ez egy kaland/sci-fi film :) Fel kell áldozni itt-ott a logikát. Ha a csillagflotta olyan lelkes és okos kadétai, akik eltudták pusztítani azt a Nero-t, aki egy maga lekaszabolt 40 klingon hajót, akkor én se küldeném vissza az Akadémiára tanulni :) Amúgy, külföldön megjelent egy négy részes képregénysorozat, a Star Trek Countdown. Az előzményeket mutatja be, röviden leírom mi van benne (én is csak olvastam róla, itthon nem jelent meg).

Tehát, az Előzmények:

A történet a Nemesis után 8 évvel folytatódik, azaz 2387-ben. A Hobus rendsze csillaga szupernovává alakul, Nero és hajója a Narada éppenhogy el tudnak menekülni. Spock később a Romolus-on tart erről beszédet a szenátus előtt (Spock ekkor már 12 éve a bolygón él, mint azt a TNG ötödik évadában láthattuk már, hogy beépült a közösségbe, ekkor pedig már 5 éve hivatalos lakosa is a bolygónak). Spock szerint a szipernova erőt nyer a többi bolygóból, így veszélyt jelent a Romolus-ra és Remus-ra is. Vörös anyagra lenne szükség, ami elnyelné a szupernova erejét, csakhogy ezt egy olyan anyagból kell készíteni, ami csak a Romulán birodalomban bányászható, de csak a Vulcani Tanács tudja belőle megcsinálni a Vörös anyagot. Így az ötletet elveti a szenátus, pedig Nero is Spock mellett áll.

Nero terhes felesége meggyőzi őt, hogy segítsen Spock-nak, így az egész Narada hazaárulást elkövetve elutazik Spock-kal bányászkodni. Alig kezdik el, mikor romulán csatahajók foglalják el a Narada-t, ekkor megjelenik az Enterprise-E Data kapitánnyal és felszabadítják a Narada-t, kisugározzák a ritka anyagot a romulán hajókból és elindulnak a Vulcan-ra. Data vendégül látja Spock-ot és Nero-t az Enterprise-on, elmeséli, hogy kerekedett felül a tudata B-4 (Before)-on, Nero pedig a Csillagflotta Adatbázisban belebotlik Kirk adatlapjába. A Vulcanon találkoznak a bolygó Föderációs nagykövetével, Jean-Luc Picard-dal. Sajnos a vulcani Nagytanács elutasítja Spock kérését, Nero pedig dühösen hátrahagyja az anyagot és visszamegy, hogy gyorsan megmentse feleségét, de későn érkezik, a Romolus-t a szeme látára pusztítja el a szupernova. A szenátus tagjai, a preator is elmenekült, őket megtalálja Nero, megszerzi a preator fegyverét.

Közben Picard-ék rájönnek, a Hobus már a Vulcan-ra, Földre, az egész galaxisra veszélyes így megcsinálják a Vörös anyagot. Csakhogy összesen egyetlen hajó közelítheti meg biztonságosan a Hobust, méghozzá a Jellyfish nevű prototípus, amelyet magasnyomású légkörrel rendelkező bolygók atmoszférájában történő repülésre terveztek, így ellenáll extrém hatásoknak is. A hajó már útban is van a Vulcanra, és nem más tervezte, mint Geordi LaForge! Közben Nero egy új, titkos romulán fegyvert szerez meg egy romulán űrállomásról. Közben egyre több föderációs, klingon és kardasszíai hajó pusztul el, Spock és Picard tudják, csakis Nero lehet, de túl erős, szövetségese lehet (nem, ilyen erős az új fegyver).

A klingonok is egy egész flottát küldenek, élükön Worf parancsnokkal. A legtöbb hajó elpusztul, Worf-nak és egy csapatnak azonban sikerül átsugározniuk, de Worf-ot súlyosan megsebesíti Nero. Ekkor ér oda az Enterprise, és felajánlják nekik, hogy átadják Worf-ot, persze csak azért hogy leeresszék a pajzsukat. Végül Data belemegy, át is sugározzák a gyengélkedőre a klingont, de meg is bénítják az egész hajót és Nero Spock nyomába ered, akinek sikerül kilőnie a Vörös anyagot, a szingularitás pedig elnyeli a Hobus-t, de Spock és Nero hajóját is, és mire megérkezik az Enterprise, semmi sem marad, Picard és a Föderáció úgy véli, Spock az élete árán mentette meg a galaxist, és hogy Nero és Spock harca lezárult. Vagy mégsem?

Forrás, de próbáltam zanzásítani: Star Trek Countdown képregény

Szerintem jó lett volna, ha kiadják, vagy akár ebből is készülhetett volna film, mert ez is nagyon izgalmas történet.
0
2009. május 15., péntek 16:00
na szerintem ez a fröcsögés:)
0
2009. május 15., péntek 16:00
Köszi TM, megspóroltál nekem egy kiadós idegrohamot a srác ellen...

Amúgy egyetértek az indoklásaiddal.
0
2009. május 15., péntek 15:57
1. Nem dobják ki. Akkor dobnák ki, ha mindent átírnának, ami eddig volt. Az alternatív idősík még nem kidobása a mitosznak.

2. Ez szimpla elfogult fröcsögés, nem kíván magyarázatot.

3. Gulyáslevest is csak nagy mennyiségben lehet jól készíteni. Vagy pl. hallottál már az Amwayről? :)

4. MIért ne mehetne Spock? Diplomáciában verhetetlen, az meg nem rohadt mindegy, hogy csillagrombolóval megy vagy biciklivel?

5. Az első épkézláb kérdésed, ebben igazad van, hívhatták volna másnak is a bolygót.

6. Megint fröcsögés. Honnan veszed, hogy nem volt Spocknak eleve saját vastag ruházata? Az öregebbek jobban védik az izületeiket.

7. Nem bízták kadétokra, menet közben alakult úgy a helyzet, hogy át kellett venniük élesben a saját tanult szakterületeiket.

8. Kadétból (kényszerhelyzetben) első tisztté léptették elő Kirk-öt, abból lett kapitány.

9. Nero egy frusztrált kalóz, akinek tetteiben nem minden esetben dominál a logika. Lám, még a vulkáni Spock sem tud mindig hidegfejű lenni, pedig ő magasabb szellemi munícióval bír. Na meg Nero egyébként sem az a hazafi-típus, otthagyta a bolygóját is. Mindazonáltal nem biztos, hogy nem kereste volna meg a módját annak, hogy kapcsolatba lépjen fajával, ha másért nem, anyagi haszonzerzés céljából lehet, hogy eladta volna a természeti katasztrófáról szóló prognózist. Az meg, hogy passzióból hajókat lövöldöz, hát istenem? Mit csináljon egy kalóz, ha nem ezt? :)

és 10. Eléggé savanyújóska rajongónak tűnsz, ha ennyire nem tudsz mit kezdeni az új filmmel. Pedig a korábbi mozikban is voltak logikátlanságok, mégis jól fogadták azokat atrekkerek, ahogy egyébként ezt is. Barátkozz meg a tudattal, hogy ez ilyen, hidd el, magdnak könnyíted meg a dolgot. :)

LL&P
most posts by TM
0
2009. május 15., péntek 15:23
Spoiler csak az olvassa el aki már látt a filmet.

Még egy pár szösszenet eszembe jutott

1. hogy nemdobják ki az elmúlt 40 évet , nos szerintem épphogy kidobják mert innentől  a jövő is másképpen fog alakulni kivéve akkor ha az időutazás nem a saját Univerzumának múltjába vitte vissza Nerot és az öreg spockot hanem egy parallel Univerzumba.

2. mi az a vörös anyag nem magyarázzák meg honnan van hogyan müködik csak van nagyon 5letes látom magam elött ahogy J.J. a csapatával űl az asztal körül kinai kajával hogy valami extra kéne antianyag nem az már volt, sötét anyag nem az már most is van, megvan vörös anyag ez lesz a jó, és persze pipettával lehet adagolni 2dkg feketelyuk generáló vörös anyagot kérek 3 dgk lett maradhat, persze, köszönöm.

3. miért van Spock hajóján egy tonna belőle mikor egy csepp is elég?

4. miért egy nagypapa korú vulkáni nagykövet megy ilyen veszélyes küldetésre mikor a csillagflottának megvannak az erre kiképzett szakemberei és hajói?

5.a delta vega hogyan lehet a Vulcan látótávolságában mikor a TOS sorozatban a Tejútrendszer peremén volt, a Vulcan pedig az Eridani 40 csillagrendszerbe van 24fényévnyire?

6. egy nagy bolygón véletlenül Spock Kirk és Scotty is csak pár óra távolslágban van egymástól, Spock még megfelelő téli ruhát is kapott Nerotol nagyon rendes fickó ez a Nero.

7. a csillagflotta vadi új zászlóshajóját biztos még végzős kadétokra bízzák  ez nagyon logikus.

8. kadétbol kapitányi rangra szoktak előléptetni ez is szintén ésszerű, én admirálist vártam volna ez lenne a min.

9. Nero ahelyett hogy a múltban figyelmeztetné a Romulust a jövőbeni veszélyre inkább kiírta az egész Alfa qvadráns összes jó M tipusú lakható bolygóját ésszerű mint mindig

0