Star Trek
A CSI-széria alkotógárdájának igazán jó humora van. Három héttel ezelőtt ment adásba az a rész, melynek története arról szól, hogy egy WHATIFITCON nevű sci-fi rendezvényen holtan találnak egy férfit. A rendezvényen az Astro Quest című hatvanas évekbeli tudományos-fantasztikus sorozat gumimaszkos jelmezes geekjei flangálnak fel-alá, veszik egymástól és az árusoktól a relikviákat. Az esemény fő attrakciójaként megjelenik egy új producer, aki az Astro Quest: Redux nevű pilotból mutat be részletet, ami a legendás sorozat életrekeltésének ősbemutatója. Az eseményre már öt évre várnak a fanok. Elkezdődik a vetítés, és egy akciófilmbe illő jelenetet látunk, ordibáló szereplőkkel, majd az egyik fickóba beleeresztenek egy fél tárat. A bemutatónak itt vége szakad. A jelmezes sokaság kővé dermedten áll, majd kisvártatva az egyikük mutatóujjával nyomatékosítva így szól: You suck! Aztán kitör a népharag, s innen már nem nehéz kitalálni - a megygyilkolt fickó a producer. Ahogy az egyik helyszínelő tömören fogalmazza: az emberek nem szeretik, ha cseszekednek a hőseikkel. :) A CBS-nél zseniálisan időzítették eme epizód műsorba kerülését, pár héttel a Star Trek mozifilm előtt. Persze semmi nem történik véletlenségből, a vegasi Helyszínelőket 2006 óta a CBS Paramount Network igazgatja, s ugyebár a sziklalogós céghez tartozik a Trek-franchise is.
Nos, míg kezdésre várva ültem a megszokott moziszékemben, azon filóztam, hogy vajon Abrams behelyettesíthető lesz-e a kinyiffantott karakter helyébe, azaz, vajon a viccből kreált fikció valósággá válik-e a bemutató után.
Örömmel mondhatom, hogy részemről elnapolom J.J. terminálását. Az a film, amire akkora előutálattal mentem el, hogy ihaj, megszerettette magát velem, s a végén már azon gondolkodtam, hogy de jó lenne majd még megnézni máskor is, s hogy bízom a kedvező fogadtatásban, mert akkor tuti, hogy jön a folytatás.
A történetről nem mondanék sokmindent, legyen mindenkinek saját felfedezés. A szereplők mind nagyon jó húzásnak bizonyultak. Kirk és Spock remekül hozza a tűz és víz viszonyt, melyből később mély barátság lesz. McCoy, de leginkább Sulu és Chekov hozzájuk képest tán kissé még sótlanok. Uhura jobban bejött, persze neki könnyebb, számára nem idegen a terminálok közti forgatás. :) A legénységből a leghalálibb fickó Scotty, neki hálásabb karaktert álmodtak már elsőre is az írók. Az öreg Spockról pedig csak annyit, hogy amikor megláttam, minden rosszérzésem elmúlt. Számomra az ő személye szent, onnantól már tudtam, hogy sínen lesz ez a mozi. Szerintem abszolút nem volt sok belőle, éppen ő volt az egyik elem a mérlegnek abban a serpenyőjében, mely a high-tech látványt, az izgalmas akciójeleneteket ellensúlyozta. Merthogy azok vannak csőstől. Viszont nem mennek a sztori és a ST-fíling rovására, s HÁLA AZ ÉGNEK, végre csináltak egy olyan begins-mozit, ami nem önti ki a lavórban lévő vízzel együtt a gyereket is! Ahogy Kirk és Spock finoman összenéznek, vagy például közvetlenül a végefeliratok előtti utolsó momentum - legyen ez is meglepi! - mind mind utalnak arra, hogy bizony itt volt már egy (két-há) nemzedék, akiknek ez a valami a szívügyük volt, tisztelegjünk hát az elődök előtt, hiszen igazán megérdemlik. Vettem az adást, köszönöm, s most én is megsüvegelem Abramst, amiért érzékenyen kezelte a mitoszt, s - a TNG-t némiképp kikerülve - hidat épített a hatodik mozifilm valamint a sajátja közé. Már ezért érdemes volt megnéznem, s hiszem, hogy ezzel a jól sikerült húzással újjáéled a Star Trek legenda, melynek a kétszer két ujjas mozdulattal szalutálunk:
Live long and prosper!