Keresés

Star Trek

2013. október 31., csütörtök 9:33
És ha figyeltél, egy csomó karakter maszk nélkül szerepelt benne. És nemcsak a főszereplők (Odo, Worf), hanem a mellékszereplők is (Weyoun, Dukat, Damar...), akiket azért nem könnyű felismerni.
0
2013. október 30., szerda 22:49
Még össze kell szednem a gondolataimat, de elöljáróban csak annyit, hogy az összesített sorrendben (ebből kifolyólag nem hivatalos, de attól még tényszerűen) 500. Star Trek rész nagyon jól sikerült epizód volt. A Deep Spece Nine 6. évadának 13. felvonása, mely a Far Beyond the Stars (A csillagokon túl) címre hallgat. Egy 1950 környékén játszódó sztori, melyben minden fontosabb szereplőnek egy fiktív földi karakter jutott, a közös pont Sisko parancsnok volt, akinek a hallucinációja révén csöppenhettünk a kitalált környezetbe, mely tele volt számos utalással és a kor politikai sajátosságaival. Brilliáns!
most posts by TM
0
2013. október 30., szerda 14:45
Nekem rettenetesen bejött az új film :) Múlt héten megnéztem BD-n és alig várom, hogy ismét abszolváljam :) Nekem tetszettek a visszautalások, maradéktalanul elégedett voltam/vagyok a filmmel.

Most pedig egy olyan projektbe kezdtem, aminek köszönhetően idén 1-2 filmtől eltekintve már semmit sem fogok venni, de azt hiszem a végén maradéktalanul elégedett leszek :D
0
2013. október 28., hétfő 1:30
Háromszor láttam moziban, és fordítottan alakult a véleményem róla. Nálam az idei lista első ötjében biztos nem lesz benne.
most posts by TM
0
2013. október 28., hétfő 0:37
Elsőre nekem se jött be annyira az új mozifilm, kellett egy második megtekintés ahhoz, hogy elnyerje az év végén esedékes első helyet a toplistán. Harmadik megtekintés majd ha november elején meglesz a steelbook.
0
2013. október 27., vasárnap 23:22
Engem is beszippantott az IMAX-ben, meg tényleg nagyon látványos is az új film, csak ahogy az előbb is írtam, míg az előző film "bevállalósabb" volt, addig itt a korábbi receptekből gyúrtak össze egy rizikómentesebb folytatást. Egyébként ez összecseng az előbb belinkelt listával is, vagyis a rajongóknak nem konkrétan Abrams-szel van bajuk, hiszen a 2009-es film számos korábbi mozifilmet utasított maga mögé azon a listán, arról van szó, hogy most is valami "nagy dobást" valami újabb, a Star Trek filmekre, sorozatokra jellemző gondolatiságot vártak, és ebből, csakis ebből a szemszögből lett "soványabb" az élmény. Fogalmazhatjuk úgy is, hogy a 2009-es filmmel Abrams magasra tette a lécet, amit a 2013-assal nem tudott túlugrani.Ettől azért még nyilván lehet szeretni, de a tudományos-fantasztikus rész itt kevesebb, helyette "csupán" a tömény akció viszi el a hátán a produkciót.Remélem, hogy érthető, én sem akarom bántani az új filmet, de az említett rangsornak ez az elemző magyarázata.
most posts by TM
0
2013. október 27., vasárnap 23:08
Igen, sokan látják még így. Különösen, akik annyira otthonosak e világban, mint te. De még így is egy iszonyat szórakoztató mozi lett.
0
2013. október 27., vasárnap 23:00
Az a különbség Abrams előző és mostani filmje között, hogy míg az mert húzni valami újat, valami olyat, ami a Star Trek univerzumot úgy érinti, hogy közben erdeti, újító is merészel lenni, addig itt gyakorlatilag nulla ötlettel álltak neki, leporolták a 2. mozifilmet, meg két TOS-epizódból csippentettek hozzá egy kicsit, tehát gyakorlatilag csak egy remake az egész, egy biztonsági játékos megúszás, az első részben bejáratott színészekkel forgattak egy csihi-puhi pif-pufot, és az előző rész "vívmányát", az alternatív idősíkot lazán parkolópályára tették. Helyette jött cukipofa Sherlock a mély hangjával, de ami igazán kiábrándító volt számomra, az az, hogy Dr. McCoy (akinek már csak a becenevét használták a forgatókönyvírók) mennyire pipogya, mennyire semmilyen ebben a filmben. Az előzőben sem volt túlságosan fajsúlyos, de amire ebben a részben degradálják, attól még DeForest Kelley is forog a sírjában. Láthatóan az ő karakterét sikerült legkevésbé átültetni az új film(ek)be.
most posts by TM
0
2013. október 27., vasárnap 22:51
Igen, Neked végképp tudnod kell: állítólag rengeteg dolog összefügg a ST sorozatokkal. Sokszor a tudatlanság áldás, nekem gyakorlatilag maradéktalanul bejött.
0
2013. október 27., vasárnap 22:49
A többség Vegasban is ökörségnek tartotta. :) Mondjuk úgy, hogy laikusok számára, meg különálló filmként nézve befogadhatóbb, mint Star Trek-rajongóként nézve.
most posts by TM
0
2013. október 27., vasárnap 22:46
Ezt olvastam már máshol is, ahol a többség ökörségnek tartja. :)
0
2013. október 27., vasárnap 22:42
Addig is álljon itt a Star Trek-rajongók magjának a véleménye:

Az idei, Las Vegasban tartott Star Trek Conon (ami a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény jelenleg) az összegyűlt rajongók rangsorolták az eddigi Star Trek mozifilmeket. Nem meglepő módon a “Khan haragja” nyert, a “Sötétségben” viszont úgy látszik nem aratott túl nagy tetszést a törzsközönség soraiban, mert csak az utolsó helyet sikerült elcsípnie. További érdekesség a “Galaxy Quest” hetedik helye.
A sorrend:
LEGJOBB: Star Trek II: The Wrath of Khan
Star Trek: First Contact
Star Trek VI: The Undiscovered Country
Star Trek IV: The Voyage Home
Star Trek III: The Search For Spock
Star Trek (2009)
Galaxy Quest
Star Trek Generations
Star Trek: The Motion Picture
Star Trek Nemesis
Star Trek Insurrection
Star Trek V: The Final Frontier
Legrosszabb: Star Trek Into Darkness

most posts by TM
0
2013. október 27., vasárnap 22:36
Tudom, hogy Dylan majd csak év végén aktualizálja magát, de szívesen olvasnám kritikáját az Into the darknessről... ;)
0
2013. október 24., csütörtök 17:47
Pont tegnap láttam :D Engem érdekelne az egyik Enterprise, talán szerencsém lesz a licitálásával, bár mostanság a licitezéssel nincs szerencsém :S
0
2013. október 24., csütörtök 17:23
felraktam a *aterara a star trek starship collection 1.szamat illetve a batman automobilia 1.szamat .hatha valakit erdekel.
0
2013. október 23., szerda 12:59
Bár lenne elég kézügyességem maketthez... Így nekem maradnak a kész modellek. Annyira jó ránézni az új Enterprise-ra a polcon és most is azon agyalok, mi kellene még mellé, sajnos egy hasonló méretű Enterprise-D kicsit sokba lenne, de egy kisebbet lehet beszerzek (igaz, hogy van egy, de van szebb változata is, hasonló méretben). No meg egy DS9, Voyager és egy Sovereign osztályú (1701-E) is elkélne, és akkor az egész csapatot külön helyre tenném.

0
2013. október 23., szerda 0:30
Kis ízelítő, hogy milyen is a Deep Space Nine:

most posts by TM
0
2013. október 22., kedd 23:30
Azon gondolkodom, a nappali egyik szabad sarkában a mennyezetről lóghatna egy Enterprise Revell makett is... :) Láttam kinn, lehet kapni, karácsonyra lehet, meglepem magam vele.

És akkor még egy sarok marad, ahova meg BSG maketteket lehetne feltenni. Hmmm. Tetszik az ötlet. :)
0
2013. október 22., kedd 2:03
Nekem is meglepetés volt! Nem olvasok el soha előre semmit, még csak azt se, hogy melyik színész hány epizódban szerepel. Speciel a főcímet át tudom tekerni. :)
A Nemzedékek-kritikát végignéztem, a Kapcsolatfelvételét még nem, mert az első után elkedvedtelenettem tőle.

Egyébként most néztem meg a Deep Space Nine 6. évad 5. részét, ami összességében a 482. Star Trek epizód, tehát a 723 részes nagy egésznek pont a kétharmadánál tartok. Bővebben majd az 500. résznél jelentkezem.
most posts by TM
0
2013. október 2., szerda 20:30
:)
most posts by TM
0
2013. október 1., kedd 16:54
Jók ezek az élménybeszámolók, kicsit eszembe juttatja milyen volt, amikor én láttam először ezeket az epizódokat. A DS9 tribblis rész nekem meglepetés volt, képzelheted, mennyire le voltam nyűgözve, amikor megjelent az eredeti Enterprise a kilátóernyőn... Az életben nem tűnt még annyira hosszúnak a főcím, mint akkor. :-)

A részben az eredeti sorozatepizód írója, David Gerrold is többször látható, egy vörösinges biztonságit alakít. :-) Egyszer egy falipanelt néz mély átéléssel, kétszer meg átgyalogol a háttérben...szerencsére nem esik baja. :-)))

A mozifilmekhez meg íme két videókritika:
Generations: http://nocadlee.sfblogs.net/2012/09/21/star-trek-nemzedekek-videokritika/
First Contact: KÜLSŐ LINK

0
2013. október 1., kedd 14:35
Hogy "igazi" Star Trekről is szó essék, elmesélem azt a hétvégi nagy ünnepet, ami nálam zajlott a nappaliban. :)

Azzal kezdődött a dolog, hogy először volt egy olyan Star Trek: Voyager-epizód, (3. évad 2. rész) amiben a vulkáni Tuvoknak visszatérő hallucinációja támadt, melynek során életének korábbi századaiba visszamerülve (ugyebár hosszú életű faj) láthatjuk őt, amint Hikari Sulu keze alatt dolgozik a USS Exelsior parancsnoki hídján, A nem ismert tartomány című hatodik ST mozi sztorijában. Ez még csak egy olyan ímmel-ámmal létrejött sorozatkeresztezés, de üdítő színfolt volt látni George Takei-t, akin azért már egy picit fogott az idő, de még most is kifogástalan Csillagflotta-tiszt volt.

Mivel alapos emberként az eredeti amerikai sugárzás időrendjében haladok, nem sokkal később elérkeztem a másik sorozat, a Star Trek: Deep Space Nine 5. évad 6. epizódjához, mely nagyrészt az 1966-68-as eredeti sorozat "tribblis" részéhez kapcsolódik. A tribblik azok a kis szőrös izék, akiknek a fenemód gyors szaporodása később más filmeket is megihletett. A két sorozatepizód között ugyan közel 30 év telt el, a technika segítségével mégis teljesen zökkenőmentes a találkozás, mely egy az időben végbemenő zavar miatt jön létre. Sisko parancsnokék hajójukkal 105 évvel korábbra keverednek vissza, s kis híján fellökik az eredeti, első Enterprise űrhajót. Replikátoraikkal septében legyártatnak korabeli arany- piros- kék színű egyenruhákat, s még a frizurájuk is a hatvanas évek sorozatában viseletesekre "hajaz". A díszlet egy az egyben TOS (the original serie) de ez még mind semmi, az igazán nagy áll-leesés akkor kezdődik, amikor először látjuk a fiatalsága teljében levő Nichelle Nichols-t és  Walter Koeniget, azaz Uhurát és Chekovot, aztán később előkerül James Doohan (Scotty) Majd maga William Shatner (James T. Kirk) és Leonard Nimoy (Spock) legvégül pedig a dokit alakító DeForest Kelley (Dr. McCoy). Az archív felvételek és a jelen snittjei olyan tökéletesen vannak egybedolgozva, mint a Forrest Gumpban, így 105 évet áthidalva beszélgethetnek egymással a két sorozat szereplői. Persze úgy, hogy a DS9 szereplők elsődleges feladata az, hogy ne árulják el magukat, nehogy valamiféle időparadoxon jöjjön létre, amihez nem is hiányzik túl sok, hiszen Dr. Bashirt például a saját dédanyja hívja randizni. :)
Vicces jelenetek váltják egymást, aminek az apropója az, hogy a jövőből jövő lövők (by Lovasi) sokszor nem tudják kezelni a korabeli masinákat. A turboliftben fogni kell a kilincset, a kommunkikátor nem egy kitűző, hanem zsebből kipattintandó mobiltelefon, és a falban futó vezetékek beazonosításában is leizzadnak rendesen. A slusszpoén az, amikor a kantinban feltűnik egy csapat klingon, persze még azzal a kezdetleges, embertől alig eltérő külsővel, s a másik asztalnál meg ott ül inkognitóban a DS9 különítmény. Amikor megtudják, hogy a hangoskodó, rendbontó alakok klingonok, akkor kérdően néznek a Next Generations-DS9 klingon Worfra, hogy akkor most magyarázza el, hogy hogy is van ez, mi történt, hogy 105 év alatt ennyire rondák lettek a klingonok, csak nem valami rosszl sikerült génmanipuláció? Worf erre csak annyit felel, hogy ez egy olyan dolog, amiről egy klingon idegenekkel nem szokott beszélni. :) Az igazság meg az, hogy akkoriban annyira nem volt pénz, hogy csak jelzésértékű "maszkírozást" kaptak a színészek, a klasszikus klingoni külsőt csak később dolgozták ki, amikor már jobban  futott maszkmesterekre.
Persze aztán minden megoldódik, az időutazók hazatérhetnek, poggyászként egy rakás tribblivel, hogy poénos legyen a befejezés.
Ezzel az 1996-ban készült különleges epizóddal tisztelegtek az alkotók a Star Trek akkor 30 éves jubileuma előtt. Állítólag hárommillió dollárt fecceltek ebbe az egyetlen részbe, amiben az a groteszk, hogy korábban, (a hatvanas években) kezüket-lábukat (de főleg a fejüket) törték az alkotók, hogy a nevetséges költségvetés mellett élvezetes epizódokat tudjanak készíteni, most meg mindennek felidézéséhez egy kalap pénzt kellett eltapsolniuk a mai készítőknek). Miután ez az exkluzív rész adásba került, a rákövetkező héten érkezett az amerikai mozikba a Kapcsolatfelvétel.

A Kapcsolatfelvételt újranézve most újabb finomságokat fedeztem fel benne. Például hogy a Borg elleni csatában szerepel az a Defiant nevű űrhajó, amit a DS9 harmadik évadjában a Föderáció küld Siskóéknak, vagyis a mozipremierkor már két éve láthatták minden héten a televízióban a rajongók.
A DS9 mellett a Voyager is megidéződik egy rövid vicces jelenet erejéig, amikor is a Next Generation-ös dr. Crusher beüzemeli az orvosi segédprogramot és nagy derültségemre a Voyager holo-dokija Robert Picardo materializálódik elő, hogy felajánlja segítségét egy asszimiláltnak.
A Star Trek két agytrösztje, motorja, producere, írója, Brannon Braga és Ronald D. Moore (akiknek nevéhez olyan sorozatok fűződnek, mint a Roswell, a Carnivále, a Battlestar Galactica, a TerraNova, a FlashForward vagy a 24) pedig a Kapcsolatfelvétel holoprogram jelenetébe írta  bele magát statisztának, ahogyan azt a nagy rendezők szokták. :)

Apropó, humor! Pár résszel ezelőtt a Deep Space Nine egyik felderítős részében Miles O Brient a Főnököt (aki szerintem méltatlanul maradt ki a ST-mozifilmekből) az egyik beosztottja a származásáról faggatja, mire O Brien közli, hogy ő ugyebár szigetországbeli. Erre az óvatlan kérdezősködő azzal kontráz, hogy arrafelé nincsenek hegyek, csak dombok, mire O Brien dühbe gurul és gépész alárendeltjének kilátásba helyez egy remek állást a szemétszállítóknál. :) A jelenet apropója pedig a nem sokkal azelőtt bemutatott Az angol, aki dombra ment fel, de hegyről jött le című film, amiben azon megy a vita, hogy a település melletti magaslat domb, vagy pedig hegy, és amiben az O Brient alakító Colm Meaney a kocsmáros Kanos Morgant játssza.  

Szóval így egymagamban, akarom mondani a négy klasszikus sorozat szereplőivel együtt, ugyan 17 éves késéssel, de megünnepeltem a Star Trek 30. évfordulóját, még ittam is egy-két pohárral "barátaim" egészségére. :)

S hogy az archív dolgok mellett a jövőről is szó essék, Star Trek-rajongóknak bizonyára nem újdonság, ám a többieknek igen, hogy jövőre érkezik egy Star Trek: Renegades című tévéfilm, melyben a Voyager űrhajó kalandjai folytatódnak, Tuvok, Harry Kim, Icheb, Paris admirális mellett szerepelni fog (naná, hogy Chekov szerepében) Walter Koenig is!
Nagyon várom, hogy mit fognak kihozni belőle, talán még egy sorozat(ocska) is duzzadhat belőle. Jó lenne egy eredeti ízű Star Treket kóstolni, annyi idő után.

Addig is mindenkinek

live long and prosper.

TM
most posts by TM
0
2013. szeptember 10., kedd 3:03
Abban majd Enterprise lesz eldugva, vagy klingon ragadozó esetleg borg kocka.
most posts by TM
0
2013. szeptember 10., kedd 1:39
Nem biztos, ha Abrams ilyen lelkesen hajigálja kifelé a hajóból. :-))
0
2013. szeptember 10., kedd 0:08
Remélem, Abrams következő rendezésében nagyobb szerepet kapsz. :)
0