35:
Említettem én bárhol is, hogy ne tegyék fel a szinkront akárcsak egy filmre is? Ellenkezőleg: pár napja pont méltattam egyet, nevezetesen az Őrült, dilis, szerelem.-ét, bár hozzátettem, hogy eredetiben sokkal jobb, miután angolul is abszolváltam.
Sajnos tisztában vagyok azzal a szomorú ténnyel, hogy itthon semmit nem lehet úgy eladni, hogy csak felirat kerül rá, forgalmazói öngyilkosság lenne. Bár mintha ez mostanában változni látszana, dvdextra is írta nemrég pár újabb megjelenéshez, amik nem kaptak magyar hangot, hogy vannak filmek amiket már (!!!) csak így éri meg kiadni. Ennek ellenére külföldön van rengeteg olyan BD-kiadás, amin van magyar felirat (többségében a Universal és a Sony teszi meg ezt a szívességet), mégsincsenek nálunk forgalmazva, pont a szinkron-mániákusok miatt, akik rá se néznek a kiadásra, ha nincs ott a szinkron a felsorolásban.
Hajnal és csabaga véleményével tudok egyetérteni: vannak filmek, amikre felesleges a magyar hangosítás, vagy azért, mert beszélnek benne kb. 10 mondatot (All Is Lost, Drive, Gravitáció, stb.), vagy mert olyan brutálisan szarul sikerül, hogy már-már fizikai fájdalmat okoz a hallgatása (Galaxy Quest, Deep Impact, Karib-tenger filmek, stb.). Az utóbbi 10 évből mindössze egy (1) olyan filmet tudok mondani, ahol a szinkron übereli az eredetit, a Trópusi vihar.
Egyébként meg azért érzem a szinkronért rinyálást totál feleslegesnek, mert amit itthon kiadnak, azon többnyire megtalálható, bár sokszor nem olyan formátumban, ahogy azt egyesek szeretnék. Erre csak annyit mondok, soha nem ér az eredeti hang színvonalához fel a hazai hangmérnökök munkája. Totál meg tudom érteni, hogy nem akarják égetni magukat fals 5.1-ekkel, inkább maradnak a sztereónál. Jóval olcsóbb és kevesebb helyet is foglal a lemezen.
Amúgy meg csak poénnak szántam a kizárólag Döminek való szinkron-elhagyást, bár igaz ami igaz, valóban besokalltam egy kicsit már ettől a sorozatos román szutyok-kiadózástól meg a szinkron-mániától. Tipikusan a viccbeli nyúl esete, amit itt olvasni kell elég gyakran.
Korábban már említettem: ha valakinek nem tetszik, amit a kiadók elénk raknak, ott vannak az alternatív források. A problémákat megoldani kell, nem nyavalyogni.