Bevallom a filmmel kapcsolatban engem is elriasztott Paul Anderson jelenléte, nem sok filmjére tudtam még azt mondani hogy jó. Azonban ahogy elkezdtek szivárogni az előzetesek megfordult bennem valami, a második előzetes már teljesen meg is győzött. Később olvastam a cikkeket a filmről, megtudtam hogy Anderson és csapata mennyire beleásta magát a történetbe, illetve amennyire csak lehet hitelesen akarják bemutatni a történteket. Hogy ez mennyire sikerült, azt döntse el mindenki. Engem például pont nem zavar, hogy állítólag nem voltak a Vezúvból aláhulló, mindent szétzúzó izzó szikladarabok, vagy a cunami.
Mindvégig tudtam, hogy ez elsősorban egy látványfilmnek készül. Annak tökéletesen meg is felel. Anderson egyetlen filmjében még nem volt ennyire helyén a látványvilág, az effektek szinte mindvégig hibátlanok. A 3D-je kiváló, moziban hihetetlenül jó volt. Pompeii városa nagyszerűen mutat madártávlatból, ezt sokszor előszeretettel alkalmazzák is.
Mindig külön figyelek a filmek hangmérnöki munkájára, ennél a filmnél ez is rendben van. A Vezúv elementáris hangrobajjal tör ki, a szökőár jelenet, a film végi végső nagy kitörés hangja, mind-mind tökéletes hangorgia. DTS-HD-ben biztosan vakolatszaggató lesz.
És a filmzene, néhány dallamát hallottuk már más film alatt, de amit Clinton Shorter megkomponált, az az elmúlt évek egyik legjobbja.
Sokan felrótták a filmnek, hogy mennyire siet az eseményekkel. Szerintem pont ennyire lenne baj az is ha elhúzná az időt a végső tűzijáték előtt.
A színészek játékára felesleges a szót is pazarolni, itt Oscar esélyes alakítást nem kell keresni, viszont nem is kereskedelmi csatornás a színvonal.
Kit Harington és Emily Browning között tényleg nem sok a kémia, a film végi végső jelenetet a csókkal én inkább ölelésre cseréltem volna. Azzal talán kevésbé lett volna giccses sokak számára.
Összességében véve értem a fanyalgókat, meg nem is. Ezt a filmet sokkal, de sokkal rosszabbnak próbálták meg beállítani mint amilyen. Nekem a Gladiátor nem tetszik ennyire, az is egy hatásvadász film, méltatlan Oscar esővel.
A 100 milliós befektetés, lassan meg is térül, nagy nyereséget sajnos nem kell elkönyvelni majd végül.
De én ki merem jelenteni, hogy ez volt az első film idén amit már a moziban eldöntöttem, hogy amint megjelenik 3D-ben haza kell vigyem! Szerencsére meg is jelenik, a viszonylagos bukás ellenére is. Köszönjük ProVideo!
Film: 10/8
Kép: 10/10
Hang: 10/10
Az extrák pedig jónak tűnnek.