A 39-es hozzászólásban több igazság van és messze gondolatébresztőbb, mint az utóbbi évek ezzel kapcsolatos szájmenésében együttvéve.
Hozzátenném, nekünk talán soha nem volt akkora piacunk, mint bármely más hivatkozási alap tömegei. A magyar emberek többségének életmódja, jövedelmi és egyéb körülményei elvből kizárják, hogy filmeket halmozzanak fel, akármilyen kedvencek is. De most komolyan: tudsz olyat a szomszédaid, ismerőseid között, aki gyűjti/felhalmozza a kedvenc filmjeit? Én sem.
Ehhez mérten a sokat idézett fénykorban olyan orbitális mértékű túlkínálat jött létre, hogy mára mindenféle központi és félreeső élelmiszerboltok tucatjaiban próbálják elsózni a 6-7 éve legyártott lemezeket, amelyek az utóbbi években nem véletlenül nem kellettek senkinek. Nem állítom, hogy filmforgalmazók megjelenésére, illetve az általuk biztosított széles skálára ne lett volna igény, mert nagyon-nagyon sok értékes kiadványt sikerült produkálni, de ezt akkora, de akkora mennyiségű szemét kísérte, hogy a mai napig képtelenség "eltakarítani".Egyébként úgy vettem észre, anno egyik pillanatról a másikra olyan DVD-hisztéria ütötte fel a fejét, hogy nem csoda, ha a filmbarátok egy-egy megjelenési listára rövidesen azzal reagáltak, "hála Istennek innen csak két cím kell". Minden kiadó egyszerre jelent meg és mindenki egyszerre akart minél nagyobb szeletet a tortából, mégpedig lehetőleg azonnal. A vásárló, abból a hangsúlyozom, nem túl nagy piacból meg csak kapkodta a fejét, hogy most akkor mi a f*szt vegyek. A DVD soha nem vált tömegtermékké, ezt a multik erőltették rá, az akkori forgalmazók nagy része pedig szó szerint beledöglött abba, hogy így akarta kezelni. Sikerült? aligha. Amit nem tudtak négy hónapig teljesáron eladni, mert egyszerűen már akkor sem volt akkora réteg, aki vevő lett volna annyi címre, ott azonnal beszartak és kidobáltak mindent 990.-ért, majd azzal kábítottak, hogy készvége, most vedd meg, különben eltűnik. A vásárló pedig ugyancsak kapkodta a fejét, hogy most akkor azt vegye, ami a szívének kedves új megjelenés, vagy ami kisebb mértékben érdekli, de ha nem veszi most, akkor nem lesz többé.
Itt az Xpressen is tele volt kiárusítási akcióval a padlás. A legszebb az InterCom készletkiárusítása volt, amely elviekben el is fogyott. Majd fél év múlva újra kiárusították ugyanazokat a címeket, amelyek elfogytak. Most meg némelyik jajdekiárusított cím most utángyártva, új korhatárkarikával hever a boltokban. A kurva szájukat, azt. Én anno rákérdeztem, nem egy mocskos hazugság-e ez véletlenül, mert amúgy, de igen, az, de némi sunnyogás mellett leginkább jókora ellentámadás fogadott. Ezt is sikerült beszopni. Sebaj. Egészségére mindenkinek.
Óriási hiba ebben az országban, hogy itt senki nem kíván hosszútávra berendezkedni, hanem úgy kíván bevételt realizálni, hogy a költségei lehetőleg már tegnap térüljenek meg. Az, hogy a vetélytárs közben éhenhal, sőt, történetesen engem is így pont így kezel, az kit érdekel, nekem legyen jövedelmem tegnap és ma. Miért ne lehetne a klasszikusokat, az időtálló filmeket éveken keresztül, folyamatosan, egy normálra belőtt áron kapni? Miért kell mindent azonnal, 8-9 hónap alatt szarásig lenullázni, kiárusítani?
A másik pedig pont a hibás felmérések hozadéka: amikor tavaly nyáron a MM áruházak joglejárat miatt kiárusították például a Frászkarika DVD-ket 500-ért (majd 400-ért, legutóbb 199.-ért is láttam, annyiért se nagyon fogy), én még életemben ennyi kópiát nem láttam egy címből, még a hőskorban sem. Ki az anyám valagának gyártatott az InterCom ennyi példányt egy moziban sem túl sok vizet zavaró, egynyári, vérszegény horrorocskának? A szó szoros értelmében roskadásig voltak az áruházak (de az összes ám!) az 500.-ért dobált Frászkarikákkal, de olyan szinten, hogy ha kicsit rosszul billenek, a hátizsákom borítja a készletet - a legtöbb újdonságból nem volt ennyi! Aztán persze a BD-k is 1300.-ért végezték a turiban, de legalább azok elkoptak mára, talán. Miközben a Fox-BD-k (X-Men First Class, Valkyrie, Rise of the Planet of the Apes, Leone-címek, lehetne sorolni) már a megjelenéskor elfogytak. Piacfelmérésből az InterCom kimeríti a dilettantizmus összes létező mértékét. Innen következik, hogy a termékeik még szép, hogy túlárazottak. A fogyasztói árba bele kell kalkulálni a hasonló hozzá nem értő lépések miatti gigantikus veszteségeket.
Ráadásul a nevezett áruházak szinte mindegyikében terjedelmes turkáló van fenntartva az 1999.-ért kiszórt SeIect- és InterCom BD-knek. De nem fogynak, valahogy egyik sem akar ritkulni, csak hétről hétre jobban össze vannak baszva, míg végül a darálóban végzik majd. Miért? Mert ezek akkora, de akkora eladhatatlan szemeteket tartalmaznak, hogy az eszem megáll. Tényleg úgy gondolta valaki, hogy ennyi ropi naplója, meg dragonball evolúció, meg vámpírvadász Lincoln, meg olyan címek, hogy az valami borzasztó, kelleni fog majd valakinek akármilyen áron is? No de ez az, hogy még kétezerért sem kell, és az sem fog senkit meghatni, ha mondjuk egy ezres lesz darabja ennek a szemétkupacnak. A 3-500 Ft-os Jonas Brothers BD-k is megrohadnak az Auchanokban. Na most sírt volna bárki, ha ezeken a senkit nem érdeklő címeken bár van magyar vonatkozás, de a forgalmazó nem magyarítja? Gyanítom, hogy nagyságrendekkel kevesebben, mint azok, akik a feliratos Daredevil, A tűzben edzett férfi, a Transformers, vagy a Holnapután be-nem-hozatalán voltak kiakadva. És akkor nem kéne ennyi, de ennyi legyártott, megrendelt és kifizetett, vállalhatatlan szar okádék címeket jobbról balra pakolni és megpróbálni rásózni a vásárlókra.
A harmadik: a MediaPro DVD-k. Szinonima: katasztrofális minőségű hulladékok. Az egy dolog, hogy a legeslegolcsóbb, leggyatrább minőségű, konkrétan szarszagú, felpúposodott, ezáltal a boltokban messziről a bóvli gagyi utánzat érzetét keltő műanyag tokokkal dolgoznak, de a lemezeik olyan okádék minőségűek, mintha én gyártottam volna otthon. Az utolsó ördögűzésen például látszik, olyan gyönyörű transzfer a forrás, hogy BD-vel vetekedne, de úgy össze van az egész mesterségesen tömörítve (=össze van baszva), hogy egy egyrétegű lemezen elférjen, hogy minden egyes mozgásnál a bizonyos Eredet-effektust prezentálja. A bűn hálójában transzfere vízszintes csíkokból épül fel (szar NTSC-konverzió) és úgy néz ki, hogy majd sírva fakadtam. És még sorolhatnám. Vannak még otthon megnézetlen MediaPro-címek, biztosan találkozom még velük. Frankó lesz, várom. És akkor ezt a jobb helyeken selejtnek minősülő szemetet akarják ránksózni 3300.-ért? Még szép, hogy beütöm a google-be, hogy 1080p 5.1 és egy laza tusolás alatt olyan, haha, szintúgy tömörített minőségű cucc jön le, hogy ámulok. Hát persze, hogy letorrentezem! Van valakinek kérdése?
Teszem hozzá, iszonyatosan drágának találom a BD-k hétezres nyitóárát. Három-négy éve, pont a független kezdeményezésekből vettem egy-kettőt, de ma már négyezer felett nem veszek lemezt, vagy ha igen, akkor annak kávét kell főznie helyettem. Nem vagyok hajlandó megtéríteni a tökéletesen hozzá nem értő forgalmazói tevékenységből adódó károkat azzal, hogy én, mint ezerszer megszólított, hibáztatott, hülyének nézett, lehúzott, f*szomba kívánt vásárló kurvadrágán vásároljak, mertkülönben így meg úgy. Ennyi év balfasznak nézése, idegesítő sírbákolása és szándékolt csúsztatásai, titkolózása után igenis tessen kedves mindenki fényesre nyalni, ha akár egyetlen címet is, akármilyen áron eredeti példányban megvásárolok.