Keresés

LÁZAD A SZINKRON SZAKMA

2005. május 9., hétfő 22:43
Igazad van, csak sajnos ha valóban ez a hibája a Tűzben edzett férfi c. filmnek, akkor gyanítom, hogy elég nehézkes lesz elérni a cserét, ugyanis Fox termékről van szó (akárcsak a Különvélemény esetében), és a Fox gyakorlatilag a hazai képviselet teljes kihagyásával szokta elkészíteni a lemezeit. Nálunk nincs is Fox kiadó, csak a Fox képviseletét ellátó cég létezik (a legtöbb kis piacon így van) - az InterCom - , így szerintem nem lesz egyszerű menet elérni a cserét. Bár ne lenne igazam.
Egyébként egy szóval sem mondtam, hogy a vásárlókkal van gond, sőt. A vásárlók csak a jól felfogott érdekük alapján cselekszenek, és a most kialakult helyzetben bizony az a logikus, ha a többség nem vesz új filmet, kivárja az akciót, vagy az újság-mellékletet. Persze ez csak tovább rontja a piac helyzetét, de ahhoz mi kicsik vagyunk, hogy ez ellen bármit is tenni tudnánk.
0
2005. május 9., hétfő 22:35
Robi!

Sajnos MEGINT igazat tudok neked adni (utolsó mondat).
De most mond meg,hogy ne legyenek az emberek igénytelenek a kiadók is azok.PL: a legutobb emlitett film (A Tűzben edzett férfi) szinte egy tökéletes kiadás,de miért is lenne az,mert mindig elrontják valamivel.Ugye most is az az eröltett felirat ami hiányzik.A kiadó tojik a javitásra."Ez van ezt szeressük"(nem őket idéztem).De ugyan ez a kiadó 1 éve kiadta a mindenki álltal várt FARKASOKKAL TÁNCOLOT és hát mik vannak erről is az eröltett felirat hiányzik és a mai napig nem javitották ki és azt mondták hogy nem is lesz.Vagy ott van a KÜLÖNVÉLEMÉNY cimü film,ott a felirat a film közepén igencsak csúszik.Mikor is jelent meg a film?!?!? Ugy kb. 3 éve és szintén a mai napig nincs javitva.
Szóval sajnos nem csak a vásárlokal van a gond.
0
2005. május 9., hétfő 22:19
Köszi a bíztatást, már újabb papírt is sikerült beszereznünk az engedélyekhez, úgyhogy már csak hónapok kérdése és lesz személyes átvétel is ( :) - lehet, hogy inkább csak hetek).
Mindenesetre nem elsősorban magunk miatt vagyunk (vagyok) elkeseredve, hiszen összességében jól megy a bolt, csak sajnos az országos tendencia nem szerencsés. Én is filmbolond vagyok, és nagyon dühít, hogy azért nem jelennek meg nálunk igényes, normális filmek, mert azokra nincs igény, miközben a szemét mindent elönt.
0
2005. május 9., hétfő 22:16
"Na de kérlek, mi ebben a megdöbbentő? :) Mi THX ( 95) előtti rajongók azt szoktuk meg, nálam Yoda mindig is Tyll Attila hangján fog szólni, másnak csakis Szuhay Balázs jöhet szóba és megint mások kizárólag Versényi László orgánumával tudják elképzelni. :)"

Kihagytad azokat, akik csak Frank Oz hangjával tudják elképzelni a Mestert. :D
0
2005. május 9., hétfő 22:14
Én 6 éve DVDzem,amikor még 2 fajta film volt. A Warneres 5000ft és CTHV amik 7500(!!!!!)ft volt.A mai napig sok filmet veszek havi min.20 de inkább havi 30 filmet veszek mostmár itt az Xpressnél.Anno örültem,hogy ha 1-1 helyen itthon lehetett kani filmet,de amióta megismertem az Xpresst szinte a filmeim 90-95% innen van.Nekem se időm se kedvem "turkálni" 5 különböző áruházban.Egyszerübb,olcsóbb és kényelmesebb is itt vásárolni.Én mindenkinek csak tudom ajánlani és ez idáig is ajánlottam barátaimnak,ismerőseimnek.Remélem mostmár tényleg beindul mihamarabb a személyes átvétel és szerintem akkor sokkal több vevő lesz itt.

Szóval Robi ne add fel "mi" (remélem ezt irhatom sokunk nevében) kitartunk meletted/melettetek!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
2005. május 9., hétfő 22:09
"Megdöbbenéssel olvastam például, hogy többen keresik a a korai Star Wars-szinkronokat is - pl. azt, amelyben Leia hercegnö Leila volt, mint egy Huszka Jenö-operettben."

Na de kérlek, mi ebben a megdöbbentő? :) Mi THX ( 95) előtti rajongók azt szoktuk meg, nálam Yoda mindig is Tyll Attila hangján fog szólni, másnak csakis Szuhay Balázs jöhet szóba és megint mások kizárólag Versényi László orgánumával tudják elképzelni. :)

Abban igazad van, hogy a magyar közönség szinkronőrült, nyelvtudás ide vagy oda. Dehát a kereskedelmi újraszennyszinkronok megjelenéséig el voltunk kényeztetve! Ami a DVD-ket illeti, én már jó ideje szinte kizárólg szinkronos kiadványokat veszek, mert úgy látom, hogy előbb-utóbb úgyis kiadnak itt mindent magyarul is. Ha ez az extrák rovására megy (ami azért vicces lenne!), ám legyen, azokat - tisztelet a kivételnek - úgyse szoktam megnézni. De persze van, aki meg pont fordítva gondolkodik, ilyen az élet! Na és ha már szinkron, akkor csakis a klasszikus, vagy legalábbis az eredeti hangokkal! A szívem szakadt meg, mikor megtudtam, hogy nem lesz Fantasztikus Labirintusom a csodás új hangnak hála! De tény, hogy 99 másik ember pedig dühödten telefonálgatott volna a kiadónak, hogy mit akarnak 2005-ben egy monó hangsávval? Ez van és a házilag barkácsolt eredeti szinkronos film.
0
2005. május 9., hétfő 22:09
"Nem tehetik: a magyar közönség annyira szinkronörült, hogy nem tudnának bevételt produkálni;"

Éppen a jelentős, nagy filmeknél van a legkevesebb beleszólása a magyar félnek. A Csillagok háborúja, a Keresztapa, A Gyűrűk Ura jogtulajdonosai mind a nagy mogulok, akik magasról néznek a piacra, és a rideg számok alapján döntenek arról, hogy melyik ország piacára készüljön szinkronos kiadvány, és melyikre ne. Hiába szinkronbolond a magyar, nem került szinkron a világ legpiacképesebb termékére, a Star Wars-ra se, pedig még az eladások tekintetében is az elsők között van mindegyik rész Magyarországon. Tehát: megtehetik, hogy ne tegyenek szinkront a filmekre. A Fox, a Warner, a Columbia az elmúlt 1-2 évben nagyon jó irányba indult: az új megjelenések mindegyike szinkronos, köszönhetően a hazai képviseletek erőfeszítéseinek. Gondolom meggyőzték a külföldi partnert, hogy szinkronnal többet lehet eladni. Kíváncsi vagyok, hogyan magyarázzák majd meg a számokat az üzleti év végén. A statisztika ugyanis azt mutatja majd, hogy míg világszerte növekedtek az eladások, a magyar vevők egyre kevesebb DVD-t vesznek, mióta több a szinkronos kiadvány. Lehet, hogy azt a következtetést vonják majd le, hogy a magyarokat taszítja a magyar nyelv, ezért jövőre kipróbálják, hogyan fogyna a DVD magyar szinkro és felirat NÉLKÜL :)
0
2005. május 9., hétfő 21:53
"Ha belegondoltok, a 8-10 Media Markton és ugyanennyi nagy Tesco-n kívül sehol nem kapni DVD-t. A kiadóknak kapóra jöttek az újságosbódék, mint alternatív terjesztői csatornák."

Bizony! Magyarországon gyakorlatilag nem léteznek szakboltok, szakértönek tekinthetö eladók még kevésbé. A kiadók talán tehetnének valami ez ellen, de úgysem érné meg nekik a befektetés, hiszen olyan üzletek szüntek meg, mint pl. a Szervita téren található Fotex Records.

Meggyödésem egyébként, hogy az olcsó DVD-k a CD-piacot is tönkreteszik, mert a két médium közönsége között nagy az átfedés: én magam is sokkal kevesebb CD-t veszek, mióta DVD-t gyüjtök. Más kérdés, hogy a DVD gyakorlatilag olcsóbb a CD-nél, pedig a vásárlók többsége az elöbbit tekinti értékesebbnek. Számomra ez érthetetlen, annál is inkább, mert a CD- és a DVD-piac legnagyobb kiadói végsö soron azonosak, s egy DVD-hez valószínüleg több jogdíj kapcsolódik.

"a kiadók csökkenteni fogják a minőséget, hogy csökkentsék a veszteséget - kevesebb/rosszabb szinkron" - Nem tehetik: a magyar közönség annyira szinkronörült, hogy nem tudnának bevételt produkálni; a mellékletek és az 1000 forintos DVD-k pedig mind szinkronosak. (Megdöbbenéssel olvastam például, hogy többen keresik a a korai Star Wars-szinkronokat is - pl. azt, amelyben Leia hercegnö Leila volt, mint egy Huszka Jenö-operettben.) Ebböl is azt a következtetést kell levonnom, hogy a szinkron a legalapvetöbb extra.

"több egylemezes kiadvány" - Ez a folyamat viszont már elkezdödött: lásd Pillangó-hatás, Nagy Sándor, a hódító. Fura viszont, hogy több régi filmet tartalmazó, kevés extrával ellátott kiadvány drágább számos új, extrával telepakolt kiadványnál (Jákob lajtorjája - A tüzben edzett férfi). Ez nekem aránytalannak és logikátlannak tünik, hisz úgy gondolná az ember, hogy a régi filmért kevesebb jogdíjat kell fizetni (hacsak nem valami valóban legendás filmröl van szó)!

Az akciók láttán felvetödik az emberben a kérdés: ezen az áron már ráfizetnek a kiadók, vagy megérné nekik eleve sokkal alacsonyabb áron indítani új termékeiket? Föleg úgy, hogy egy-egy termék az egyik akció lezárulása után gyakran átkerül egy másikba, és az is verheti a fejét a falba, aki azt hiszi, hogy az elözövel jó vásárt csinált.
0
2005. május 9., hétfő 21:26
Azt hiszem, ez a hír nem a nyugati világ piacaira vonatkozik. Úgy emlékszem, az eredeti - néhány héttel ezelőtti - hírben mintha az is szerepelt volna, hogy ez a távolkeleti piacokra vonatkozik, ahol száz kalóz-termékre jut egy eredeti.
Nagyon remélem, hogy mi még nem tartunk itt - bár tudnék mit kezdeni a néhány száz százalékos árréssel :)
0
2005. május 9., hétfő 21:16
Igazad van, de amiket írsz, azok nem okok, hanem okozatok. A nagy kiadók kénytelenek lépni valamit, mert olyan kicsi ez a piac, hogy ha nem próbálnak meg tenni valamit, akkor nagyon hamar lehúzhatják a rolót. Az más kérdés, hogy a nagy kiadók is sorra követtek el szerintem meggondolatlan és hibás lépéseket, amelyek csak tüneti kezelésre szolgáltak, de csak elmélyítették a problémákat.
Egy német, vagy angol piacot nem rendít meg néhány újságmelléklet, vagy olcsó kiadvány, a hazai piac azonban beleroppant ebbe.
Mielőtt belekerültünk volna ebbe a spirálba, elkezdődtek a normális piaci folyamatok. A Warner bevezette a rendszeres, kiszámítható akciósorozatát (Bomba ár!). Senki egy rossz szót sem szólt, hiszen 6-8 hónapos filmeket lehetett normális árengedménnyel kapni. Most meg valóban követhetetlen, melyik film mikor és miért akciós, van olyan is, hogy az egyik akció után közvetlenül a másikba kerül néhány DVD.
Szerintem is nagyon beteg dolog, ami az újságosoknál zajlik, de ez még messzebbre visz. Ha belegondoltok, a 8-10 Media Markton és ugyanennyi nagy Tesco-n kívül sehol nem kapni DVD-t. A kiadóknak kapóra jöttek az újságosbódék, mint alternatív terjesztői csatornák. Persze, ha 5-6 éve az akkor még luxusterméknek számító DVD-k nem a kenyér árrésével kerülnek piacra, talán többen láttak volna fantáziát a DVD-árusításban, és most nem a Lúdas Matyi és a Fürge ujjak közül kellene kihalászni az új DVD-ket, hanem léteznének DVD-kereskedések, ahová bemehet az ember, és ahol talán van fogalma az eladónak a filmekről és a technikáról is.
Azt egy szóval sem mondtam, hogy azért igénytelenek az emberek, mert nem veszik meg az új filmet, hanem inkább kivárnak. Teljesen jogos, hogy így tesznek, az észszerűség ezt diktálja. Ez azonban ismét az igénytelen kiadványok malmára hajtja a vizet, mert ha csökken az új, minőségi (tehát drágán előállított) kiadványok forgalma, akkor a kiadók csökkenteni fogják a minőséget, hogy csökkentsék a veszteséget - kevesebb/rosszabb szinkron, több egylemezes kiadvány, kevesebb, igénytelenebb extra. Néhány éve elindult egy folyamat. A Mokép kezdte kihozni a drága pénzen felújított magyar filmklasszikusokat. Most 990 forintos áron jelennek meg klasszikus magyar filmek - feltételezem, hogy a kiadó nem költött milliókat a restaurálásukra, vagy arra, hogy extrákat kaparjon össze az archívumokból. Ez az a folyamat, ami igazán aggaszt és elszomorít.
0
2005. május 9., hétfő 21:04
Egy cikk a VASÁRNAP REGGEL cimü újságból.

"A Warner is harcol a kalózok ellen.

Hollywood legnagyobb filmstúdiója, a Warner Bros. a DVD kalózkiadások terjedésének megfékezésére több tucat filmjét lényegesen olcsóbban fogja adni a kiskereskedőknek. A társaság abban bízik: a 2,65 dolláros ár elég alacsony lesz ahhoz, hogy versenyezni tudjon az illegálisan előállított DVD filmekkel, amelyek tetemes veszteséget okoznak. (A kalóz változatok 1-2 dollárba kerülnek) A Warner Bros. lépése válasz az iparágat érintő problémára amit a DVD illegélis másolásának terjedése jelent.

A hollywoodi filmstúdiók eddig 50%-os, vagy még ennél is nagyobb hasznot tehettek zsebre a DVD értékesítéséből, az illegális másolás - ami a DVD-nél egyszerűbb mint a vidóknál - azonban jelentősen megcsapolta a bevételeiket."

0
2005. május 9., hétfő 20:39
Kedves Xpress!
Már régóta figyelemmel kísérem ezt a vitát, és az a véleményem, hogy állásfoglalásaitokban túl gyakran szerepelnek a 990 forintos gagyi-DVD-k és az újságnellékletek. Meggyözödésem, hogy a hazai piacot nem ezek veszélyeztetik, hanem azok a nagy kiadók - mindegyik! -, amelyek ezek nyomába eredve nyomják egyre lejjebb az árakat.

Vajon hogyan vegyünk komolyan egy olyan kiadót, amely elöször kiadja a Bourne-rejtélyt 6000 forintért, négy hónappal késöbb leértékeli 2000 Ft-ra, további négy hónap múlva pedig kiad egy újabb, az elsötöl alig különbözö verziót?

A Tróját, a Höst, A rózsa nevét még megnézni sem volt idöm, mikor már leértékelték az eredeti ár harmadára.

A Best kiadványai nem rosszak, meg is érnek 3600 forintot, de két hónapon belül kikerülnek az újságárushoz.

A Legendák klubja filmjei elég drágán jelentek meg, elöbb 3600 forintért kerültek be az akcios termékek közé, egy hete pedig az újságárusnál is kapható közülük négy. A Warner és az InterCom már azt a fáradságot sem veszi, hogy valamilyen újsághoz, mellékletként adja - nem is mindig régi - kiadványait, hanem dobozban küldi az újságosokhoz az 1990 Ft-ért értékesítendö filmeket. Ma négy ilyet vettem, és az újságos jót nevetett, amikor azt mondtam, hogy "...és még újságot is vennék"! Másutt nem árulnak így DVD-t, hatalmas pereket kapna a nyakába, aki így próbálna kereskedni.

Nem akarok álszent lenni, én is kihasználom az akciókat, de sokszor érzem magam baleknak, amikor látom, hogy mennyi filmet vettem meg új áron, amely néhány hónap, söt néhány hét várakozás után az eredeti ár töredékéért enyém lehetett volna. A vásárlók tehát azért sokallják a Drót 7990 forintos árát, mert hozzászoktak az akciókhoz, s velük ahhoz, hogy pofára esnek, ha nagyobb összeget ruháznak be bármelyik kiadványba.

Nem is szólva a gyüjteményekröl! Az Orion-gyüjtemény "tíz perccel" azután jelent meg, hogy külön-külön váltak elérhetövé a sorozat darabjai. Érthetö, hogy nem szóltak elöre, de ez mégiscsak a vevö becsapása! Aki vette a Tom és Jerry sorozat részeit, hányszor kezdhette újra a gyüjtést? Tovább is van, írjam még?

Hozzátenném, hogy a mellékletek terén ugyanez a jelenség tapasztalható: ezek ára is csökkent, ugyanazok a kiadványok újabb és újabb újságokhoz csatolva, követhetetlen árakon kerülnek vissza a piacra. Egyébként nem minden melléklet rossz, némelyik újrakiadás jobb, mint a három-, négyszeres áron forgalamazott elsö megjelenés.

Nem lehet tehát azon csodálkozni, ha a vásárlók egy része nem vesz új kiadványt, hanem megvárja, amíg leértékelik. Nem azért, mert igénytelen, hanem azért, mert a tapasztalatai ezt sugallják.
0
2005. május 9., hétfő 19:11
ez pedig igy van ahogy mondod.
0
2005. május 9., hétfő 19:09
Pont itt van a gond. Az ilyen kis nem törvénytelen sugallatok hatására tartunk ott, ahol. Sajnos az emberek zöme azt gondolja, hogy ha valamit lehet, az szabad is. Körülbelül olyan, mintha a barkácsbolt katalógusában a fúrókat úgy reklámoznák, hogy ezek alkalmasak bankszéfek feltörésére. Természetesen el tudok képzelni olyan szituációt, amikor ez nem törvénytelen, tehát a barkácsbolt katalógus nem buzdított semmi rosszra, nem követett el törvénytelenséget. A baj csak az, hogy míg az emberek többsége tudja, hogy a bankrablás törvénytelen, azzal csak nagyon kevesen vannak tisztában, hogy nem minden internetről letöltött film legális. De mindegy, ez is (mármint az üzlet katalógusának sugalmazása) csak kulturáltságunk fokát jelzi.
0
2005. május 9., hétfő 19:03
"EZ A KÉSZÜLÉK ALKALMAS AZ INTERNETRŐL LETÖLTÖTT FILMEK LEJÁTSZÁSÁRA. "

és ezzel semmi törvénybeütközőt nem mondtak...(de a felhasználó meg tudja mit jelent)
0
2005. május 9., hétfő 19:03
Ha csak az nem. Rengeteg legális filmet lehet letölteni DivX formátumban :)
0
2005. május 9., hétfő 19:02
Nem értem mire ez a felháborodás, kedves Robi, nyilván valóan az internetről legálisan letöltött filmekre gondoltak :)
0
2005. május 9., hétfő 18:59
álljunk csak meg. itt senki sem néz le senkit. én biztos nem. sosem tettem ilyet. lehet rosszul irogattam, de nekem is magasak az árak. valamelyik filmnél igaz mindegy, mert kedvencem, és kigazdálkodom magamnak. senkit nem akarok megbátani. és most jön a probléma ami mellett mindenki elnézett. lehet rosz helyen kapizsgálunk, és ez ellen nem lehet tenni semmit. ez pedig a jövedelem. magyar ember átlagkeresete ott van ahol. és ezellen sem xpress, sem a kiadók nem tudnak mit tenni.
0
2005. május 9., hétfő 18:53
Sajnos tévedsz. Menj be egy nagy multiba, és nézd meg, hogy csak kihelyezésben hány százalékot tesznek ki az ócsó filmek, és mennyit a többi. Az igénytelenség sajnos tény, és nem értek egyet azzal, hogy kizárólag a keresetkülönbség miatt tartunk ott, ahol.
Sokat járok Bécsbe, és minden alkalommal elképedek azon, hogy ott a normális kiadású DVD-k uralják a placc 99%-át, a nálunk uralkodó 1000 forintos filmekhez hasonló kiadványok egy kosárban, félre tolva a fal mellett találhatók és A KUTYA SEM FOGLALKOZIK VELÜK.
A legnagyobb baj az, hogy a DVD teljesen elvesztette idehaza az értékét és az értelmét. DVD A Gyűrűk Ura trilógia is, meg az a B-kategóriás TV-film is, amit szemmel láthatóan VHS-kazettáról digiztek be, és az eredeti sztereó hang mellett ott virít a magyar 5.1-es szinkron is rajta - természetesen Commodore 64-en keverve. A felhasználók többsége sajnos valóban nem tudja megkülönböztetni a kalóz terméket a valóditól, illetve a minőségi kiadást a gagyitól és mivel a gagyi mindent ellepett már, ezt tekintik mértéknek. Az emberek zömét nem érdekli az eredeti képarány, nem tudja, mit jelent a DD 5.1, annak örül, ha a 7999 forintért vásárolt komplett házimozi mindegyik hangszórója zúg a film nézése közben, mert ez a házimozi. Nem nézem le és nem hibáztatom ezeket az embereket, mert nem ők a hibásak. A DVD-formátum úgy indult, hogy megreformálja a filmnézési szokásokat. Végre elérhetővé vált mindenki számára a filmkultúra. Audiókommentárok a rendezőkkel, eredeti képarány, felújított kép és hang - érdemes beruházni a DVD-re, mert értékes gyűjteményt állíthat össze magának minden filmbarát. Most pedig itt tartunk: ömlik a piacra a trágya, és az emberek többsége azt hiszi, ez a DVD.
Természetesen a kiadókat terheli a felelősség, de mondjuk az sem semmi, hogy az egyik országos műszaki bolthálózat katalógusában a DVD-lejátszók specifikációinál kiemelten szerepel a következő: EZ A KÉSZÜLÉK ALKALMAS AZ INTERNETRŐL LETÖLTÖTT FILMEK LEJÁTSZÁSÁRA. No Comment. Magyarország, 2005.
0
2005. május 9., hétfő 18:46
Én is filmbarát vagyok, de ha megszakadok sem lesz több pénzem, és inkább a számlákat fizetem ki. Én is inkább a 2490-2990-es árat tartom reálisnak. Az még elmegy. De nem szeretem ha a szűkre szabott kereteim miatt lenéznek. Megértelek én téged DieHard, de ne ítélkezz csak úgy! :-))) Amúgy nincs bajom veled, de ez akkor is +bántó.
0
2005. május 9., hétfő 18:43
Csak az a baj,hogy kilóra veszik a 990 Ft.-os filmeket,sokszor ötöt egyszerre,miközben ott áll a polcon az értékes film 5000-ért.Az viszont nem kell mert drága.
Egyébként egyetértek az XPRESS-szel.Rossz irányba haladunk.Sokat segítene,ha legalább a kalózkiadványok eltűnnének a piacról.Meg mondjuk az emberek megtanulnának olvasni.Több szinkronos filmet a dánok,a görögök vagy mondjuk a portugálok sem kapnak,mint mi.
0
2005. május 9., hétfő 18:39
ez is igaz, de ha ezek nem lennének, még ennyit sem vennének. hehe ez jó rím volt:). bár a helyzet nem humoros:(. a drágábbakat meg -teljesen mindegy mennyi- úgysem fogják megvenni. megvárják szépen az akciót, és majd akkor. kevesen vagyunk mi filmbarátok az all-hoz képest:(
0
2005. május 9., hétfő 18:33
Ha jobban megnézed a 990 Ft-os filmeket egyik sem nagy szám.. Aki ezt megveszi, tisztában van vele, hogy nem kasszasikert fog megvenni. Amit te mondtál akkor állna fent ha valaki ellpná a jól sikerült DVD-ket )pl: Bad boys, Die Hard, Terminátor, stb..) és úgy adná suttyomban 990-ért. Akkor aláírom a vevő a hibás, de most két külön kategóriájú filmekről beszélünk (A és B). Ezek a filmek még mindig jóval kisebb hányadban vannak a normális árúakhoz képest, de még kisebb hányadban az irreálisan nagy árúakhoz képest.
0
2005. május 9., hétfő 18:23
az imént leírtam. az igénytelenség. és a tyúk-toji.:). ha a kiadó azt látja hogy ez kell a népnek, 999-ér dvd,stb..., még szép hogy ilyet gyárt. majd hüle lenne 5000-ér legyártani(jobb minőségben).
0
2005. május 9., hétfő 18:20
az imént leírtam. az igénytelenség. és a tyúk-toji.:). ha a kiadó azt látja hogy ez kell a népnek, 999-ér dvd,stb..., még szép hogy ilyet gyárt. majd hüle lenne 5000-ér legyártani(jobb minőségben).
0