Kedves Xpress!
Már régóta figyelemmel kísérem ezt a vitát, és az a véleményem, hogy állásfoglalásaitokban túl gyakran szerepelnek a 990 forintos gagyi-DVD-k és az újságnellékletek. Meggyözödésem, hogy a hazai piacot nem ezek veszélyeztetik, hanem azok a nagy kiadók - mindegyik! -, amelyek ezek nyomába eredve nyomják egyre lejjebb az árakat.
Vajon hogyan vegyünk komolyan egy olyan kiadót, amely elöször kiadja a Bourne-rejtélyt 6000 forintért, négy hónappal késöbb leértékeli 2000 Ft-ra, további négy hónap múlva pedig kiad egy újabb, az elsötöl alig különbözö verziót?
A Tróját, a Höst, A rózsa nevét még megnézni sem volt idöm, mikor már leértékelték az eredeti ár harmadára.
A Best kiadványai nem rosszak, meg is érnek 3600 forintot, de két hónapon belül kikerülnek az újságárushoz.
A Legendák klubja filmjei elég drágán jelentek meg, elöbb 3600 forintért kerültek be az akcios termékek közé, egy hete pedig az újságárusnál is kapható közülük négy. A Warner és az InterCom már azt a fáradságot sem veszi, hogy valamilyen újsághoz, mellékletként adja - nem is mindig régi - kiadványait, hanem dobozban küldi az újságosokhoz az 1990 Ft-ért értékesítendö filmeket. Ma négy ilyet vettem, és az újságos jót nevetett, amikor azt mondtam, hogy "...és még újságot is vennék"! Másutt nem árulnak így DVD-t, hatalmas pereket kapna a nyakába, aki így próbálna kereskedni.
Nem akarok álszent lenni, én is kihasználom az akciókat, de sokszor érzem magam baleknak, amikor látom, hogy mennyi filmet vettem meg új áron, amely néhány hónap, söt néhány hét várakozás után az eredeti ár töredékéért enyém lehetett volna. A vásárlók tehát azért sokallják a Drót 7990 forintos árát, mert hozzászoktak az akciókhoz, s velük ahhoz, hogy pofára esnek, ha nagyobb összeget ruháznak be bármelyik kiadványba.
Nem is szólva a gyüjteményekröl! Az Orion-gyüjtemény "tíz perccel" azután jelent meg, hogy külön-külön váltak elérhetövé a sorozat darabjai. Érthetö, hogy nem szóltak elöre, de ez mégiscsak a vevö becsapása! Aki vette a Tom és Jerry sorozat részeit, hányszor kezdhette újra a gyüjtést? Tovább is van, írjam még?
Hozzátenném, hogy a mellékletek terén ugyanez a jelenség tapasztalható: ezek ára is csökkent, ugyanazok a kiadványok újabb és újabb újságokhoz csatolva, követhetetlen árakon kerülnek vissza a piacra. Egyébként nem minden melléklet rossz, némelyik újrakiadás jobb, mint a három-, négyszeres áron forgalamazott elsö megjelenés.
Nem lehet tehát azon csodálkozni, ha a vásárlók egy része nem vesz új kiadványt, hanem megvárja, amíg leértékelik. Nem azért, mert igénytelen, hanem azért, mert a tapasztalatai ezt sugallják.